Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem/Kattekoers U23 2019
Kopgroep (met Hartthijs de Vries) in de Kattekoers 2017 op de Kemmelberg - foto: Cor Vos
zondag 31 maart 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem/Kattekoers U23 2019

De UCI Nation’s Cup U23 gaat zondag verder met Gent-Wevelgem voor beloften, beter bekend als de Kattekoers. De laatste twee jaar gingen outsiders met de zege aan de haal. Hoe zit dat dit seizoen? En wat kunnen de Nederlanders? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De Kattekoers gaat sinds 2016 door het leven als een wedstrijd voor beloften. Dat terwijl de eerste editie al in 1934 plaatsvond. Behoudens de oorlogsjaren (1940-1945) en 1958, vond het evenement jaarlijks plaats. Enkele klinkende namen als Marcel Kint, André Noyelle, Fons De Wolf, Eddy Planckaert (twee keer), Nico Eeckhout, Kevin Hulsmans, Greg Van Avermaet, Sander Armée, Jonas Van Genechten, Jérôme Baugnies, Łukasz Wiśniowski en Baptiste Planckaert sieren de erelijst. Met Piet de Jongh (1956), Coen Boerman (1998) en Piet van Kuik (2005) staan er drie Nederlanders op het voornamelijk Belgische gekleurde palmares.

De recordhouder wat zeges betreft is Stefaan Vermeersch. De vader van veldrijder Gianni Vermeersch wist deze wedstrijd tussen 1993 en 2004 drie keer op zijn naam te schrijven. Vermeersch senior zal voorlopig ook de grootste slokop blijven, omdat Gent-Wevelgem/Kattekoers-Ieper U23 – zoals de koers in zijn volledigheid heet – sinds drie seizoenen deel uitmaakt van de UCI Nation’s Cup U23. Dat betekent dus dat renners in die leeftijdcategorie maximaal vier keer de kans krijgen om te winnen. Mads Pedersen (winnaar in 2016) en Jacob Hennessy (winnaar in 2017) kunnen daar dus bijvoorbeeld al naar fluiten.

Laatste tien winnaars Gent-Wevelgem/Kattekoers U23
2018: flag-si Žiga Jerman
2017: flag-gb Jacob Hennessy
2016: flag-dk Mads Pedersen
2015: flag-be Baptiste Planckaert – UCI 1.2
2014: flag-pl Łukasz Wiśniowski – UCI 1.2
2013: flag-be Jérôme Baugnies – UCI 1.2
2012: flag-be Roy Jans – UCI 1.2
2011: flag-be Jonas Van Genechten – UCI 1.2
2010: flag-be Frédérique Robert – Nationale klassieker
2009: flag-be Sander Armée – Nationale klassieker


Vorig jaar

Vorig jaar viel de beslissing op de laatste onverharde strook, net voor het slotstuk Baneberg-Kemmelberg-Monteberg. Acht renners sloegen daar een gat. Andreas Kron en Mathieu Burgaudeau gingen op de Kemmel dan met z’n tweeën verder. De jonge Deen twijfelde niet en gooide zijn Franse compagnon op de Monteberg overboord. Toch vloeiden de acht man in de straten van Ieper samen. Uiteindelijk bleek de verrassende Žiga Jerman veruit de snelste. België deed er nog alles aan om Jasper Philipsen in stelling te brengen, maar het peloton kwam net tekort. Het was uiteindelijk zelfs Max Kanter die er de spurt won.

Žiga Jerman – foto: Marcel Koch

Gent-Wevelgem/Kattekoers U23 2018
1. flag-si Žiga Jerman in 4u39m44s
2. flag-gb Jake Stewart – allen zelfde tijd
3. flag-fr Mathieu Burgaudeau
4. flag-dk Andreas Kron
5. flag-dk Mikkel Frøhlich Honoré
Volledige uitslag


Parcours

In tegenstelling tot vorig jaar hebben er – wat betreft het parcours – drie belangrijke verschuivingen plaatsgevonden. Waar de beloften vorig jaar nog een rondje rond Veurne maakten, gaan ze daar nu meteen linksaf in de richting van De Panne. Daar keren ze om en trekken de renners het beruchte gebied De Moeren in. Daar heeft de wind altijd vrij spel. Na die passage gaat het via doorgaans rechte wegen – een bocht her en der daargelaten – in de richting van Poperinge. Net voordat de coureurs daar arriveren, moeten ze Den Appel op. Een klein klimmetje, waarvan de organisatie er meer heeft opgenomen dit jaar.

Ze noemt deze klimmetjes liefkozend hillies. Er volgen er daarna nog zes, maar de scherprechter in deze koers is natuurlijk het trio Baneberg-Kemmelberg (Belvedère-kant)-Monteberg. Deze drietrapsraket vindt plaats in slechts vijftien kilometer. De coureurs rijden vervolgens een klein ommetje, om na 134 kilometer opnieuw de top van de Baneberg te ronden. Twaalf kilometer later ligt de top van de Monteberg, op 28 kilometer van de meet. Vervolgens gaat het naar Ieper, maar door een klein lusje naar rechts pakken de renners in dat stuk nog eens drie kuitenbijtertjes mee. In de laatste kilometers zitten weinig bochten, wat aanvallers niet meteen in de kaart speelt. De plugstreets zijn dit jaar afwezig.


Favorieten

Met Jacob Hennessy en Žiga Jerman kreeg Gent-Wevelgem voor beloften de laatste twee jaar een verrassende winnaar. De snelle Brit bleef in 2017 met de vroege vlucht vooruit en vorig jaar was de Sloveen de beste uit een weggereden groepje met – veelal – outsiders op de winst. Het blijkt dus wel dat deze koers moeilijk te controleren is, ondanks dat er veel verschillende soorten renners kunnen winnen. Door de wat lastigere finale ten opzichte van vorig jaar, lijkt een aanval ook komende zondag het beste wapen te zijn.

Bij Denemarken kunnen ze buigen op een ijzersterke selectie. Denk maar eens aan Olympia’s Tour-winnaar Julius Johansen. Met prof Jakob Egholm hebben de Scandinaviërs nog een sterke troef in handen. Toch is het vooral uitkijken naar Andreas Stokbro. De 21-jarige snelle man van Riwal-Readnyez wist vorig jaar al de forcing te overleven en is nu een jaar sterker. Getuige zijn vijftiende stek in de GP de Denain, is het met zijn vorm ook prima in orde. Andreas Kron (20) zal voor de Denen de vooruitgeschoven pion in de heuvelzone zijn. De jongeling werd de voorbije edities namelijk al zesde en vierde. Men is gewaarschuwd.

Pidcock – foto: Cor Vos

Groot-Brittannië brengt de nummer twee van vorig jaar aan de start. Jake Stewart is snel aan de meet, maar liet vorig jaar zien de aanval ook niet te schuwen. Wellicht dat de Britten hem achter de hand houden, want de meest vooruitgeschoven pion aldaar is Tom Pidcock. De crosser wist bij de junioren al eens Parijs-Roubaix te winnen. Duitsland rekent dan weer op man in vorm Niklas Märkl. Hij viel weliswaar in de GP de Denain, maar liet aan WielerFlits dat deze koers hem goed ligt. “Met Duitsland willen we graag een rol spelen in de koers. Ik wil altijd winnen. Maar gezien mijn valpartij, ben ik tevreden met een plek bij de eerste vijf.”

Waar de Britten dus de nummer twee van afgelopen seizoen in hun team hebben, start Žiga Jerman – net als Stewart komt hij dit jaar uit voor Groupama-FDJ U23 – met het rugnummer 1. Hij wist twaalf maanden geleden namelijk te winnen. De 20-jarige Sloveen is snel aan de meet en kan een lastige koers zoals deze goed aan, bewees hij ook in andere wedstrijden vorig jaar. Misschien dat Jerman een alliantie kan vormen met Alexys Brunel. Net als Stewart is ook de Franse rouleur zijn ploeggenoot bij Groupama-FDJ U23. Brunel moet het hebben van een solo en dat is goed mogelijk: zijn vorm in wat kleinere Franse koersen was goed.

Niklas Märkl – foto: Cor Vos

Nieuw-Zeeland heeft ook een selectie afgevaardigd voor deze Nation’s Cup-koers. Zij hebben met Ben Hamilton en vooral James Fouché twee kanshebbers in de ploeg. Vooral die laatste kan weleens goed voor de dag komen. Fouché werd in januari namelijk Nieuw-Zeelands kampioen tijdrijden bij de elite. Ook deze jongeling gaf blijk van goede vorm en dus moeten de renners hem in de gaten houden zondag. Van hetzelfde laken een pak met Filip Maciejuk. De 19-jarige hardrijder uit Polen kwam als eerstejaars al goed voor de dag op kasseien en zal zeker zijn partij meeblazen. Maar dan moet de jongeling wel solo aankomen.

De Scandinavische landen doen altijd mee in de finale van de Kattekoers. Denemarken passeerde al de revue, maar ook Noorwegen komt met een sterk blok naar Ieper. Jumbo-Visma-targets Tobias Foss en Andreas Leknessund zijn meer ronderenners, maar zouden met hun inhoud toch een eind kunnen komen. Datzelfde geldt voor Noors U23-kampioen Torjus Sleen. Toch hebben zij met Søren Wærenskjold iemand in de ploeg die weleens met de zege kan gaan lopen. Hoewel hij pas eerstejaarsbelofte is, staat zijn talent buiten kijf. Wærenskjold is snel aan de meet en werd vorig jaar nog tweede tijdens de junioreneditie.

Søren Wærenskjold – foto: Cor Vos

Spanje en Italië zijn nu niet bepaald landen die je meteen verwacht in kasseikoersen. Toch hebben ze met Francisco Galván (Spanje) en Nicola Venchiarutti (Italië) twee outsiders in hun rangen die best eens een mooie prestatie neer kunnen zetten. Mocht het een matte koers zijn, dan heeft Spanje ook nog sprinter Manuel Peñalver achter de hand. Estland hoopt dan weer op Karl Patrick Lauk. Na Aleksandr Kulikovskiy is Lauk de ‘oudste’ renner in koers. Vorig jaar reed de Est een puik seizoen in het Franse amateurcircuit. Reden voor Fortuneo-Samsic om hem een stagecontract aan te bieden. Astana deed dat een jaar eerder ook al.

Nederland trekt met een uitgebalanceerde ploeg naar de kasseienkoers. Bondscoach Adriaan Helmantel heeft Maikel Zijlaard en David Dekker aangewezen als voornaamste mannen die hier iets moeten kunnen doen. Dekker – zoon van oud-prof Erik – toonde zijn goede vorm de laatste weken met winst in Brussel-Opwijk en de Omloop van de Houtse Linies: beide keren won hij de sprint van man of twintig. Namens Nederland moeten Jarno Mobach en Ide Schelling mee schuiven in de heuvelzone. Edo Maas is dan weer vooral mee om te leren en Daan van Sintmaartensdijk moet proberen de vroege vlucht te halen.

David Dekker moet de Nederlandse eer hoog houden – foto: Marcel Koch

Bij de Belgen ontbreekt een echt favoriet voor de zege. Wel is het interessant om te zien hoe Ilan Van Wilder het er vanaf gaat brengen. De eerstejaarsbelofte was vorig jaar de beste junior na Remco Evenepoel. Van Wilder start namens de Vlaamse selectie, net als Cédric Beullens. Ook hij geldt als een outsider, net als rappe Jonas Castrique: hij draagt dan weer het shirt van de Waalse selectie. Het nationale team van de Belgische bond brengt vooral jonkies aan het vertrek. Jens Reynders is de enige derdejaars profs in hun rangen. Van hem mogen we dan ook het meeste verwachten, maar wie weet wat man in vorm Vito Braet (18) kan.

De overige outsiders op de winst vinden we bij Luxemburg, Rusland en Zwitserland. Bij het laagste land uit de BeNeLux is kersvers prof Kevin Geniets de vooruitgeschoven pion (update zaterdag 11.00 uur: Geniets maakt dit weekend zijn debuut voor zijn nieuwe ploeg). Hij signeerde afgelopen week een WorldTour-contract bij Groupama-FDJ, dat onmiddellijk is ingegaan. Ook tempobeul Luc Wirtgen kan door te anticiperen meedoen om de knikkers. De Rus Sergei Rostovchev is een andere man om in de gaten te houden. Hij rijdt al vier jaar in Italiaanse dienst en is het seizoen aldaar prima begonnen. De Zwitsers brengen met de sterke Stefan Bissegger en Reto Müller eveneens twee goede renners aan de start.

Ilan Van Wilder – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Andreas Stokbro
*** Andreas Kron, Niklas Märkl
** Tom Pidcock, Žiga Jerman, Alexys Brunel
* James Fouché, David Dekker, Filip Maciejuk, Søren Wærenskjold

Deelnemerslijst (First Cycling)
Website organisatie


Weer en tv

De komende dagen is er in Ieper en omstreken ruimte voor de zon, maar zondag neemt bewolking de overhand. Het kwik stijgt in de middaguren tot maximaal twaalf graden Celsius. Het is dus niet heel warm, maar het blijft waarschijnlijk wel droog. De renners zullen wel rekening moeten houden met de wind. Die waait zondag vanuit het noordoosten aan windkracht vier. Die staat dus ideaal om net voor de heuvelzone de koers open te trekken in waaiers. Daarvan zullen we helaas niets kunnen zien, want de koers is niet via televisie te volgen. Bespreek daarom het wedstrijdverloop in de Volg Hier van WielerFlits.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.