Voorbeschouwing: Giro 2010 etappe 9
zondag 16 mei 2010 om 19:10

Voorbeschouwing: Giro 2010 etappe 9

WielerFlits blikt in de maand mei drie weken lang elke dag vooruit op de Giro-etappe die op het programma staat. Het parcours en deelnemersveld lijken garant te staan voor een aantrekkelijke Giro. Hoe ziet het traject van morgen eruit en wie zijn de favorieten? Vandaag de negende etappe, tussen Frosinone en Cava de’Tirreni.

Parcours
Na twee spectaculaire etappes waarin de favorieten moeten strijden voor hun klassement, staat er op maandag opnieuw een relatief vlakke etappe op het programma. De Giro gaat verder in zuidelijke richting en finisht in Cava de’Tirreni, een plaatsje net onder Napels aan de golf van Salerno.

WielerFlits
Bron: Gazzetta dello Sport

Hoewel de etappe zelf als vlak te boek staat, dienen er in deze 188 kilometer lange rit nog wel 820 hoogtemeters overbrugd te worden. Dat komt met name omdat het in de slotkilometers nog wat omhoog gaat. De enige tussensprint ligt na bijna honderd kilometer in het plaatsje Calvi Vecchia.

In de vijf laatste kilometer stijgt het aanvankelijk gemiddeld 3%, waarna het licht afvlakt maar nooit helemaal vlak wordt. Op 2 kilometer van de streep zijn er nog twee bochten, waarvan de laatste op 800 meter. De finish leent zich met name voor een machtssprinter, hoewel een aanval in de slotfase niet uitgesloten mag worden

Tenue
Bron: Gazzetta dello Sport

Favorieten
Tyler Farrar raakte zondag zijn rode trui voor het puntenklassement kwijt aan Cadel Evans. De Amerikaan – die al een rit won in Utrecht – zal gebrand zijn op het heroveren van deze trui en zal met een nieuwe zege goede zaken doen voor dit klassement. Dan zal hij echter wel André Greipel achter zich moeten houden. De Duitser zit na een week Ronde van Italië nog zonder ritzege. Bij de afwezigheid van zijn collega Cavendish is deze Giro een van de spaarzame kansen om op het hoogste podium uit zijn schaduw te geraken.

De eerste Giroweek heeft zijn tol geëist in het peloton. Tien renners vielen er af, waaronder Alessandro Petacchi. Bij Lampre zal men nu rekenen op de snelle benen van de Duitse veteraan Danilo Hondo. De Australische brokkenpiloot Graeme Brown bleef tot dusver wel heel en is op zoek naar een sportieve revanche voor zijn tweede plek in Middelburg. Zijn landgenoot Robbie McEwen hoopt dit jaar op een ritzege in Italië, maar knieproblemen lijken dat tot dusver te verhinderen. De renner van Katusha kwam zondag als laatste over de finish, op bijna 25 minuten van winnaar Sörensen.

Favorieten volgens Wielerflits
**** Tyler Farrar
*** André Greipel, Wouter Weylandt
** Graeme Brown, Greg Henderson, Robert Förster
* Danilo Hondo, Matthew Goss, Robbie McEwen, William Bonnet

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.