Voorbeschouwing: GP Ouest France – Plouay 2014
zondag 31 augustus 2014 om 09:00

Voorbeschouwing: GP Ouest France – Plouay 2014

Voorbeschouwing: GP Ouest France - Plouay 2014

foto: Sirotti

De Vuelta is inmiddels bijna een week onderweg, maar de volgende WorldTour-wedstrijd staat alweer op het programma. Dit keer wordt in Bretagne gestreden om de bloemen in de Grand Prix Ouest France-Plouay. Vorig jaar wist Filippo Pozzato de zege te grijpen in een sprint. Dat het zondag weer op deze manier beslist gaat worden is allerminst zeker. Wat gaat de race dit jaar brengen? WielerFlits kijkt vooruit.

Historie
De GP Ouest France Plouay werd voor het eerst georganiseerd in 1931. François Favé zorgde direct voor een Franse winnaar op de erelijst. Ook in de daaropvolgende jaren mochten de thuisrijders juichen, tot Nederlander Frits Pirard bijna vijftig jaar later de Franse reeks verstoorde en als eerste buitenlander over de streep wist te komen. Tot op de dag van vandaag is Pirard de enige Nederlander die kon zegevieren in Plouay. In 2003 promoveerde de eendagskoers van 1.HC-categorie naar de hoogste divisie van de UCI-wedstrijden: de WorldTour.

Filippo Pozzato

Gevestigde namen wisten deze wedstrijd al eens op hun naam te schrijven. Franck Vandenbroucke (1996), George Hincapie (2005), Vincenzo Nibali (2006), Thomas Voeckler (2007), Simon Gerrans (2009) en Edvald Boasson Hagen (2012) volgden het voorbeeld van Frits Pirard. Vorig jaar ging de zege naar de Filippo Pozzato (foto). In de slotfase probeerden verschillende renners weg te geraken, waarna Greg Van Avermaet als laatste vluchter ingerekend werd en Pozzato naar de overwinning wist te sprinten. Hij versloeg zijn landgenoot Giacomo Nizzolo en Samuel Dumoulin.

Parcours
De organisatie heeft het parcours verkort ten opzichte van de twee voorgaande edities. Waar in 2012 en 2013 de renners nog bijna 250 kilometer moesten afleggen, is dat aantal nu gereduceerd tot bijna 230 kilometer. De start en finish liggen getrokken in Plouay, dat twintig kilometer ten noorden van Lorient ligt. In totaal moeten de renners acht rondes van 26,9 kilometer afleggen, waarna wordt afgesloten op een plaatselijk circuit van 13,9 kilometer, dat één keer verreden moet worden.

Plouay

Het parcours van 26,9 kilometer was ook vorig jaar aanwezig in de WorldTour-koers. De Côte de Lezot doemt al snel op. Deze heuvel is 1200 meter lang en telt een percentage van 5%. Aan het einde van de ronde, op minder dan vijf kilometer van de finish, staat de Côte de Ty Marrac op het menu. Deze beklimming van anderhalve kilometer (5,3% stijging) zal waarschijnlijk door veel renners gebruikt worden om een mogelijke sprint te ontlopen.

In de slotronde van 13,9 kilometer zijn enkel deze twee beklimmingen opgenomen, en wordt het tussenstuk – een lus van ongeveer twaalf kilometer – overgeslagen. Zal de koers in de slotronde openbreken?

Favorieten
Aangezien het een WorldTour-wedstrijd betreft, zijn alle WorldTour-ploegen verplicht te starten in Plouay. Hierbij zitten ook beide Nederlandse ploegen van het hoogste niveau: Belkin en Giant-Shimano. De organisatie heeft zes wildcards uitgedeeld. Bretagne-Séché, Cofidis, Neri Sottoli, IAM Cycling, Bardiani-CSF en Wanty-Groupe Gobert zijn de gelukkigen die een uitnodiging op de deurmat ontvingen.

Simon Gerrans

Uittredend winnaar Filippo Pozzato rijdt momenteel in de Vuelta a España rond, dus zal er een nieuwe naam op de erelijst bijgeschreven worden. Alhoewel, met Simon Gerrans (foto) staat een oud-winnaar aan de start. De Australisch kampioen heeft na zijn zeges in de Tour Down Under en Luik-Bastenaken-Luik, en zijn deelname aan de Tour de France een rustperiode ingelast. In de Vattenfall Cyclassics keerde hij terug met een podiumplek, nadat hij makkelijk standhield in de massasprint. Door de combinatie van zijn kwaliteiten in de heuvels en de sprint die hij in Hamburg liet zien, is Gerrans een man om naar uit te kijken in Plouay. Hij heeft bij Orica-GreenEDGE ook nog Michael Albasini en Jens Keukeleire aan zijn zijde.

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff (foto) verkeert in de vorm van zijn leven. De sterke Noor van Katusha heeft dit jaar de meeste zeges gepakt van alle renners en staat mede daardoor hoog in de UCI WorldTour Ranking. Als hij ook in Plouay het niveau uit de Tour, Noorwegen en Hamburg kan halen, lijkt er geen maat te staan op Kristoff. Zijn landgenoot Edvald Boasson Hagen (Team Sky) is oud-winnaar van de Grote Prijs van Plouay. In 2012 wist hij solo aan te komen, waardoor hij het reilen en zeilen van deze eendagskoers goed kent. Daarnaast zal EBH, die volgend jaar voor MTN-Qhubeka rijdt, zijn Britse werkgever een mooi afscheidscadeau willen geven. Mocht het op een sprint uitlopen, dan heeft Team Sky in Ben Swift een snelle man in huis, en wat kan Geraint Thomas uitrichten?

Belkin komt onder andere met Lars Boom naar Bretagne. In de Eneco Tour liet de Brabander zien dat hij ten opzichte van vorig jaar beter is geworden in de heuvels, maar of hij zich ook hier kan mengen in de strijd is nog maar de vraag. Daarnaast liet Bram Tankink zich in de Druivenkoers van voren zien. Bij Giant-Shimano is Luka Mezgec de uitgesproken kopman. De Sloveense sprinter krijgt de volledige ploeg in zijn dienst.

Lotto-Belisol heeft Tourritwinnaar Tony Gallopin en Eneco Tour-winnaar Tim Wellens aan de start, maar kunnen ook rekenen op een sterke Jelle Vanendert. Jurgen Roelandts werd hier de afgelopen jaren vijfde en vierde. Die andere Belgische ploeg, OmegaPharma – Quick-Step, heeft meerdere paarden om op te wedden in de selectie. Julian Alaphilippe rijdt een sterk eerste jaar bij de profs, Gianni Meersman kan heuvels overleven en heeft een snelle spurt, maar ook Matteo Trentin is een gevaarlijke klant. Daarnaast keert Michal Kwiatkowski terug in koers na de Tour de France.

Giacomo Nizzolo

Wereldkampioen Rui Costa is de kopman bij Lampre-Merida, terwijl men bij BMC gokt op de diensten van Greg Van Avermaet en de aanvalslustige neoprof Silvan Dillier. Trek Factory Racing komt met de runner-up van vorig jaar, Giacomo Nizzolo (foto), maar neemt ook de broers Van Poppel mee. De andere Amerikaanse formatie, Garmin-Sharp, kan op meerdere scenario’s wedden. Nederlands kampioen Sebastian Langeveld zou kunnen aanvallen, terwijl ze in de sprint Tyler Farrar en Raymond Kreder uit kunnen spelen. Samuel Dumoulin werd afgelopen seizoen derde, en is dit jaar ook weer de snelle man bij AG2R La Mondiale.

Bjorn Leukemans

Andere renners waar we naar uit moeten kijken, mocht het in de slotkilometers allemaal samen komen en uitdraaien op een sprint, zijn de Fransmannen Bryan Coquard en Yohann Gene van Europcar, de Deen Matti Breschel namens Tinkoff-Saxo en de ProContinentale-renners Romain Feillu (Bretagne-Séché) en Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF). Sylvain Chavanel (IAM Cycling) is ook in vorm, hij reed een goede uitslag in Tour du Poitou-Charantes. Ook de altijd in deze periode sterke Bjorn Leukemans (foto) van het Belgische Wanty-Groupe Gobert zal zich willen laten zien.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Simon Gerrans en Greg Van Avermaet
** Giacomo Nizzolo, Gianni Meersman en Edvald Boasson Hagen
* Tyler Farrar, Samuel Dumoulin, Bjorn Leukemans en Luka Mezgec

Officiële site (Organisatie)
Deelnemerslijst (CyclingFever)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.