Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Montréal 2014
zaterdag 13 september 2014 om 10:00

Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Montréal 2014

Peloton

foto: Sirotti

Het Canadees tweeluik wordt op zondag 14 september afgesloten met de GP Montréal. De wedstrijd door de straten van de Franstalige universiteitsstad staat bekend als de lastigste van de twee. Vorig jaar was het Peter Sagan die het zegegebaar mocht maken. Wie komen er dit jaar in aanmerking? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De GP Montréal wordt dit seizoen voor de vijfde keer georganiseerd. Robert Gesink schreef in 2010 de eerste editie op zijn naam. Hij kwam destijds solo over de streep. Achter hem spurtten Peter Sagan en Ryder Hesjedal naar respectievelijk plaats twee en drie. Sindsdien eindigde geen van onze landgenoten in de top tien.

Gesink zelf was er vorig jaar het dichtste bij. Toen kwam de Belkin-renner als twaalfde over de streep. Hij probeerde zijn prestatie van 2010 te herhalen en viel aan in de slotronde, maar werd dit keer teruggepakt. Even later – met nog zes kilometer te gaan – demarreerde Peter Sagan vanuit een sterk uitgedund peloton. De Slowaak wist het wél vol te houden en soleerde naar de zege. Vier seconden later sprintte Simone Ponzi naar de tweede plek, terwijl thuisrijder Ryder Hesjedal net als in de eerste editie als derde eindigde.

Laatste vier winnaars
2010: flag-nl Robert Gesink
2011: flag-pt Rui Costa
2012: flag-no Lars Petter Nordhaug
2013: flag-sk Peter Sagan

Parcours
Het parcours van de GP Montréal is hetzelfde gebleven. Opnieuw zullen de renners zeventien keer een rondje om de campus van de universiteit van Montréal moeten rijden. De omloop is 12,1 kilometer lang, waardoor het peloton uiteindelijk 205,7 kilometer zal afleggen.

montreal

Het circuit is niet eenvoudig. Er zijn drie hellingen opgenomen, waarvan de Côte de Camilien-Houde veruit de lastigste is. Deze 1,8 kilometer lange klim zit aan het begin van de omloop en kent een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent. Vaak wordt hier de koers hard gemaakt. Vervolgens krijgen de renners halverwege het circuit de Côte de la Polytechnique (780 meter aan zes procent) voor de kiezen. Deze heuvel is kort, maar lastig genoeg om een verschil te maken.

Tot slot loopt ook de aankomststraat omhoog. Op de Avenue du Parc kennen de laatste 560 meter een stijgingspercentage van vier procent. Normaal hebben renners daar geen problemen mee, maar na zeventien rondes over dit heuvelachtige parcours gaat het toch pijn doen.

Favorieten
Voor kanshebbers op de zege moeten we vooral kijken naar punchers. Degenen die weg kunnen springen op de klimmetjes hebben een goede kans op winst. Explosiviteit in de benen is echter niet het enige ingrediënt voor een succesvolle wedstrijd. Renners moeten bovendien slim kunnen koersen. Het verleden leert dat je hier je krachten op het goede moment moet gebruiken.

Simon Gerrans

Simon Gerrans is daar een meester in. Niet voor niets staan Milaan-San Remo, Luik-Bastenaken-Luik én de GP Québec op zijn erelijst. Het parcours is bovendien ideaal voor de Australiër. Hij is met zijn explosiviteit erg gevaarlijk op de heuveltjes. Dat maakt hem één van de belangrijkste kanshebbers. Gerrans kan bovendien rekenen op een ijzersterke ploeg. Daryl Impey, Michael Albasini, Jens Keukeleire en Simon Yates zijn eveneens goed in het korte, explosieve werk. Ook Nederlander Pieter Weening is allerminst kansloos.

Greg Van Avermaet

Voor andere sterke blokken kunnen we naar de Belgische ploegen kijken. Lotto Belisol komt met onder meer Tony Gallopin. De Fransman is bezig aan een goed seizoen en vindt in Canada een parcours op zijn maat. Hetzelfde geldt voor Tim Wellens en Jelle Vanendert. Bij Omega Pharma – Quick-Step kunnen ze eveneens op meerdere paarden wedden. Eén daarvan is Zdenek Stybar. Normaal zou de Tsjech één van de topfavorieten zijn, maar het is de vraag of hij voldoende hersteld is van zijn zware crash in de Eneco Tour. Zo niet, dan heeft de ploeg genoeg andere kanshebbers met Matteo Trentin, Jan Bakelants, Gianni Meersman en Julian Alaphilippe. Met Sep Vanmarcke (Belkin) en Greg Van Avermaet (BMC) zijn er bovendien sterke Belgen in buitenlandse dienst.

rui costa

Tinkoff-Saxo rekent op Michael Rogers en Matti Breschel. Wereldkampioen Rui Costa won deze wedstrijd in 2011 en staat bij Lampre-Merida samen met Chris Horner staat aan het vertrek, terwijl AG2R La Mondiale met Jean-Christophe Péraud en Romain Bardet de nummers twee en zes uit de voorbije Tour aan de start brengt. Movistar start met Beñat Intxausti, terwijl Katusha met Alexander Kristoff een serieuze kanshebber in de gelederen heeft. Astana brengt onder meer Enrico Gasparotto (vorig jaar zevende) en Jakob Fuglsang en aan de start.

Tom Dumoulin

Ook voor Nederlanders liggen hier mooie kansen. Tom Dumoulin, die in Alberta én Québec al tweede werd, staat zijn mannetje in de heuvels en kan met zijn tijdrijdersbenen een voorsprong vasthouden. Ideaal dus voor deze koers. De Groningers Tom-Jelte Slagter en Bauke Mollema zijn eveneens kanshebbers. Slagter heeft al eerder goed gepresteerd in Canada, terwijl zijn provinciegenoot voor het eerst gaat deelnemen. Eerstgenoemde heeft met Ramunas Navardauskas bovendien een kansrijke ploegmaat.

TV
De wedstrijd begint rond vijf uur Nederlandse tijd. De finish wordt verwacht tussen 22:00 en 22:30. Eurosport zendt vanaf 21:15 de koers live uit.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Simon Gerrans
*** Greg Van Avermaet en Tony Gallopin
** Tom-Jelte Slagter, Tom Dumoulin en Bauke Mollema
* Rui Costa, Alexander Kristoff, Tim Wellens en Ramunas Navardauskas

Deelnemerslijst GP Montréal 2014

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.