Voorbeschouwing: Muur Classic Geraardsbergen 2023 – Opvolger Mathieu van der Poel gezocht
Foto: Cor Vos
woensdag 30 augustus 2023 om 14:15

Voorbeschouwing: Muur Classic Geraardsbergen 2023 – Opvolger Mathieu van der Poel gezocht

“Op deze aardbol zijn drie Muren wereldberoemd: de Berlijnse, de Chinese en die van Geraardsbergen. Terecht, want alle drie hebben ze de geschiedenis bepaald”, schrijft de organisatie van de gloednieuwe Muur Classic op zijn website. De Muur van Geraardsbergen krijgt vanaf dit jaar namelijk een eigen eendagskoers op de legendarische helling.

Historie

Nu ja, gloednieuw… Eigenlijk is deze Muur Classic niets minder dan de voortzetting van de Stadsprijs Geraardsbergen, een traditierijke kermiskoers met aankomst aan de voet van de Muur, die maar liefst 104 edities op de nationale kalender kende. Daarmee droeg het tevens de titel van de oudste kermiskoers van België.

“Door het steeds verder professionaliseren van de wielersport lijkt de toekomst voor kermiswedstrijden weinig perspectief te bieden”, vindt men bij de organisatie. Nochtans had men met Mathieu van der Poel vorig jaar nog een knappe winnaar op de Muur.

En ook Eddy Merckx, Michel Pollentier, Andrei Tchmil, Robbie McEwen en Thomas De Gendt kleuren de erelijst, die in 1912 door Alois Persijn werd geopend. Ferdi Van den Houte was liefst zeven keer succesvol in Geraardsbergen: een record.

Op de Muur is het altijd druk – foto: Cor Vos

De iconische helling van de Muur van Geraardsbergen speelde steeds een hoofdrol in het koersverloop. Maar zijn legendarische status haalde de Muur vooral vanwege de Ronde van Vlaanderen, waarin het tot en met 2011 de voorlaatste en vaak beslissende helling was.

“Maar in het recente verleden waren we te dikwijls een passagestad. Wedstrijden waar de plaatselijke organisatie veel werk in stopte voor een beperkte return”, vindt het organiserende comité nog. “Onze ambitie is dan ook om met de Muur Classic een internationale wielerwedstrijd uit te bouwen, met onze geliefde kuitenbijter als uithangbord.”

Voor deze eerste editie heeft de Muur Classic een 1.2-statuut van de UCI gekregen, maar de ambitie is duidelijk om zo snel mogelijk het 1.1-statuut vast te krijgen.

Laatste tien winnaars Stadsprijs Geraardsbergen
2022: flag-nl Mathieu van der Poel
2021: flag-be Xandro Meurisse
2020: niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-no Håkon Aalrust
2018: flag-be Alfdan De Decker
2017: flag-be Xandro Meurisse
2016: flag-ee Mikhel Raim
2015: flag-be Bjorn Leukemans
2014: flag-be Dennis Coenen
2013: flag-be Nicolas Vereecken


Laatste editie

De laatste editie van de Stadsprijs Geraardsbergen, stond helemaal in het teken van de aanwezigheid van Mathieu van der Poel. Die was na een tegenvallende Tour de France – waarin hij er in de elfde rit de brui aan gaf – eindelijk weer toe aan competitie. De Stadsprijs moest de start vormen van zijn voorbereiding op het WK in Wollongong.

Het moet gezegd: echt verschroeiend was de concurrentie niet. Ploegmaat en broer David van der Poel was immers de enige renner van ProTeam-niveau die aan het vertrek kwam, WorldTour-renners waren er niet. De Van der Poels werden dan ook al bij al gemakkelijk één en twee.

Van der Poel was al tweemaal succesvol op de Muur – foto: Cor Vos, 2020

“Dit is nog maar de tweede kermiskoers die ik ooit weet te winnen. Dat lijkt altijd heel makkelijk, maar het zijn heel moeilijke wedstrijden om te winnen”, reageerde Van der Poel achteraf. “Ik heb hier in de BinckBank Tour al eens een heel mooie etappe gewonnen. Het is natuurlijk een lastige omgeving.”

Via extra overwinningen in Izegem Koerse en de Grote Prijs van Wallonië, zou de tweevoudige Ronde van Vlaanderen-winnaar alsnog met vertrouwen naar het WK op de weg in Australië kunnen trekken. Maar hoe het daar afliep, herinnert u zich allicht nog wel…

Uitslag Stadsprijs Geraardsbergen 2022
1. flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) in 3u18m11s
2. flag-nl David van der Poel (Alpecin-Deceuninck) op 54s
3. flag-nl Bart Lemmen (VolkerWessels) op 54s
4. flag-be Elias Van Breussegem (Tarteletto-Isorex) op 59s
5. flag-nl Peter Schulting (VolkerWessels) op 1m22s
Wedstrijdverslag


Parcours

Wie Geraardsbergen zegt, zegt de Muur. De legendarische helling uit de Renewi Tour en de vroegere finale van de Ronde van Vlaanderen, zal ook in deze Muur Classic meermaals aan bod komen.

Echter nog niet in de eerste lokale ronde die de organisatie heeft uitgetekend. Dan slaat men boven op de kasseien van de Vesten immers niet naar rechts af richting de traditionele Muur, maar wél naar de Oude Steenweg links (380 meter aan 7,8 %). Daar vinden we geen kasseien, maar wel nog een lastige asfaltweg.

Verder wordt dat rondje nog gekruid met Parikeberg (1 kilometer aan 4,2 %) en Plankkouter (1,5 kilometer aan 3,2 %). Maar de Denderoordberg – die we afgelopen week ook in de Renewi Tour op het parcours zagen – is de plaats waar aanvallers hun beste kans hebben. De 1 kilometer aan 5,5 % worden vooral lastig gemaakt door de oppervlakkige kasseitjes.

Tijdens de eerste drie lokale rondes van zo’n 25 kilometer dus nog geen Muur, in de drie rondes daarna kunnen de wielerliefhebbers hun hartje wel ophalen op de iconische Oudenbergstraat en Kapelmuur, in totaal goed voor 1,1 kilometer aan 7,8% (maximaal 18,5%).

Opvallend wel: in tegenstelling tot de vorige jaren moeten we de finishlijn niet meer zoeken midden in het historische decor van de Markt, maar een verdieping hoger, op de top van de kasseien van de beroemde Vesten. Die aankomst kennen we eveneens van in de Renewi Tour.


Woensdag 30 augustus: Geraardsbergen – Geraardsbergen (177,8 km)
Start: 14.30 uur
Finish: tussen 18.55 en 19.20 uur


Favorieten

De move naar een UCI 1.2-statuut komt het deelnemersveld voorlopig niet ten goede – een grote blikvanger als Mathieu van der Poel kunnen we immers niet noteren. Maar dit nieuwe project staat dan ook nog maar in haar kinderschoenen. Met Bolton Equities Black Spoke, Green Project-Bardiani CSF-Faizanè en Flanders-Baloise tekenen drie ProTeams present, maar alle ogen zullen toch vooral gericht zijn op de opleidingsploeg van Alpecin-Deceuninck.

Timo Kielich weet wat winnen is in 2023 – foto: Cor Vos

Dat is vooral vanwege de aanwezigheid van Timo Kielich, die nog niet zo lang geleden heeft bewezen dat hij ook koersen op één of twee niveautjes hoger aankan. Niet voor niets is het al langer duidelijk dat het een kwestie van tijd is vooraleer de ex-crosser de stap naar de WorldTour-formatie zet. Zijn sprintzege in de Tour de Wallonie was indrukwekkend, maar Kielich is ook niet vies van kasseien. Anders word je niet tweede in de Antwerp Port Epic en derde in de GP van Denain.

Alpecin-Deceuninck Development brengt met Simon Dehairs nog een tweede gevaarlijke man aan het vertrek. De 22-jarige snelle man kroonde zich vorige week nog tot Belgisch kampioen bij de beloften, wat altijd een belangrijk opstapje in de strijd voor een profcontract is. Dehairs beschikt over een stevig stel sprintersbenen, maar is ook altijd goed wanneer er veel draaien en keren aan te pas komt, zoals in een kermiskoers. En laat deze wedstrijd daar nu juist veel aan doen denken.

Over kermiskoersen gesproken: David van der Poel, die derde sterke pion bij de Roodhooft-troepen, kwam in de Schaal Sels van Merksem sterk voor de dag. De oudere broer van Mathieu reed er de hele dag in de aanval, maar zag uiteindelijk ploegmaat Lionel Taminiaux met de winst gaan lopen. Van der Poel liet zijn benen ook al spreken in de Baltic Chain Tour, én hij heeft een groot voordeel op de rest. Vorig jaar was hij hier immers de runner-up, dus kent hij het parcours als de beste.

Edit 30/08/2023: Alpecin-Deceuninck is aan het vertrek gekomen met een volledig andere selectie dan eerst gemeld. Kielich, Van der Poel en Dehairs starten niét, wel wordt de kaart van de crossers, zoals Laurens Sweeck, Niels Vandeputte en Joran Wyseure, getrokken.

Gianni Marchand is de leider van Tarteletto-Isorex – foto: Cor Vos

Ook Gianni Marchand was al eens de pineut in de Stadsprijs van Geraardsbergen. Twee jaar terug moest hij alleen Xandro Meurisse laten voorgaan op de kasseien van de Markt. Marchand is een renner die al een hele tijd meedraait, maar nog nooit op ProTeam-niveau reed. Nochtans liet de Tarteletto-Isorex-kopman al knappe dingen zien en haalde hij zelfs het podium van de Baloise Belgium Tour.

Ploegmaat Timothy Dupont vond bij Tarteletto-Isorex een tweede adem. De 35-jarige Dupont, vorig jaar nog glansrijk winnaar van een etappe in de ZLM Toer tegen Olav Kooij en Elia Viviani, heeft aan sprintsnelheid echter nog niet veel moeten inboeten. Ook in de Tour of Qinghai Lake etaleerde hij zijn kwaliteiten weer. De Muur van Geraardsbergen is natuurlijk andere koek, maar in dit deelnemersveld is de West-Vlaming verre van kansloos.

Verder is het ook interessant om te zien wat de ProTeams te bieden hebben. Green Project-Bardiani CSF-Faizanè zag de 24-jarige Luca Colnaghi recent sterk uithalen in de Ronde van Denemarken, en op het WK in Leuven – waar hij zevende werd bij de beloften – toonde dit talent ook al dat hij niet vies is van een Vlaamse helling. Zijn teamgenoot Enrico Zanoncello is dan weer een winnaarstype in kleinere rondjes zoals die van Taiwan, Belgrado en het Qinghai Lake.

Ook het Italiaanse ProTeam heeft gevaarlijke namen in huis – foto: Cor Vos

Dat andere ProTeam, Flanders-Baloise, zet daar Ward Vanhoof en Elias Maris tegenover, terwijl het Nieuw-Zeelandse Bolton Equities Black Spoke James Fouché en Luke Mudgway in haar rangen heeft. Ook ex-crosser Adam Toupalik en het trio Thimo Willems-Daan van Sintmaartensdijk-Coen Vermeltfoort kunnen gevaarlijk uit de hoek komen.

Edit 30/08/2023: In laatste instantie is Tom Van Asbroeck aan de startlijst toegevoegd. De Oost-Vlaming reist mee naar Geraardsbergen af met de continentale opleidingsploeg Israel Premier Tech Academy, en daarom hebben we een nieuwe topfavoriet. Natuurlijk is Van Asbroeck niet meer de afmaker die hij was toen hij Binche-Chimay-Binche en de GP van Cholet won, maar als enige WorldTour-renner in dit pak, moet hij toch het een en ander kunnen forceren.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Van Asbroeck
*** Gianni Marchand, Timothy Dupont
** Coen Vermeltfoort, Luca Colnaghi, Adam Toupalik
* Laurens Sweeck, Enrico Zanoncello, Ward Vanhoof, Thimo Willems

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De renners zouden woensdag in Geraardsbergen weleens geconfronteerd kunnen worden met een regenbui. De temperaturen kunnen klimmen tot 19 graden Celsius, als we Weeronline kunnen geloven. De wind blaast aan een kracht van drie Beaufort vanuit het zuidwesten.

De wedstrijd is in België te volgen via de livestream van Proximus Pickx.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.