Voorbeschouwing: Nederlands Kampioenschap op de weg 2013
zaterdag 22 juni 2013 om 11:30

Voorbeschouwing: Nederlands Kampioenschap op de weg 2013

Amstel Gold Race Peloton Nederland

foto: Sirotti

Aankomende zondag zal het Nederlandse wielerpeloton in Kerkrade te zien zijn. Daar vindt namelijk, net als vorig jaar, de strijd om het felbegeerde rood-wit-blauwe tricot plaats. De winnaar van dit shirt valt een jaar lang extra goed op in de koers. Wie zijn de belangrijkste kanshebbers voor de nationale titel? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het Nederlands kampioenschap wielrennen kent een bijzonder lange historie. De Hagenaar Van Raden greep in 1888 de winst in de eerste editie. Tot 1927 konden renners van alle categorieën meestrijden om de nationale titel, daarna was deze koers alleen voor beroepsrenners toegankelijk. Het record aantal overwinningen staat op naam van Jorinus van der Wiel. Hij was tussen 1915 en 1925 vijfmaal de beste Nederlander.

Vorig jaar was Niki Terpstra op hetzelfde parcours als dat van komende zondag duidelijk de allerbeste. De renner van Omega Pharma-Quick Step viel op veertig kilometer van de meet aan en zag de concurrentie pas aan de eindstreep terug. De weersomstandigheden maakten de editie van vorig jaar extra zwaar. De gehele dag kwam de regen met bakken uit de hemel. Slechts zestien renners slaagden erin om de wedstrijd uit te rijden. Ook voor komende zondag is de kans op neerslag groot.

Parcours
De renners krijgen hetzelfde rondje voorgeschoteld als vorig jaar. Toen werd door de organisatie aangekondigd dat dit de lastigste NK-omloop van de laatste 25 jaar is. Dat bleek terecht. Het 10,3 kilometer lange circuit, met daarin opgenomen vier hellingen, zorgt voor een selectieve wedstrijd. In de finale zal de voorste groep na elke passage van de streep steeds kleiner worden, tot na 22 ronden de winnaar bekend wordt. In totaal moet er 228,8 kilometer worden afgelegd.

Na bijna drie kilometer moet met de Mont Chèvre de eerste helling beklommen worden. Deze kuitenbijter is net geen kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent. Via de minder zware Haanraderweg komen de renners aan bij het Duivels Bosch. Dit bospad is vorig jaar speciaal voor het NK geasfalteerd en geldt als scherprechter. Deze steile klim kent stijgingspercentages met pieken van 20 procent. Tot slot gaat ook de finishstraat met 6 procent omhoog.

NK Kerkrade

Favorieten
Jarenlang was het NK een strijd tussen Rabobank en de rest. Ondertussen zijn er met Argos-Shimano en vooral Vacansoleil-DCM twee sterke blokken bij gekomen, maar nog steeds is de opvolger van de boerenleenbank hofleverancier. Blanco Pro Cycling staat namelijk met achttien renners aan de start, terwijl Argos-Shimano en Vacansoleil-DCM het met respectievelijk zeven en veertien coureurs moeten doen. Niki Terpstra bewees vorig jaar echter dat je ook zonder ploeggenoten kan winnen.

Lars Boom

foto: Wouter Roosenboom

Een van de belangrijkste kandidaten voor winst in Kerkrade is Lars Boom. Alle ingrediënten om de titel te grijpen zijn voor hem aanwezig: een goede vorm, een parcours dat hem ligt en een sterke ploeg aan zijn zijde. Bovendien heeft Boom in meerdere interviews aangegeven erg getergd te zijn om voor de tweede keer Nederlands kampioen op de weg te worden. Vorig jaar moest de Vlijmenaar zijn meerdere erkennen in Terpstra, maar hij is uit op revanche.

terpstra

foto: © OPQS / Tim de Waele

Er moet voor komende zondag ook absoluut rekening worden gehouden met de titelverdediger: Niki Terpstra. De renner van Omega Pharma-Quick Step heeft in de Ronde van Zwitserland gewerkt aan zijn vorm en lijkt klaar te zijn voor het NK. De huidig drager van de driekleur heeft weliswaar geen ploeggenoten waar hij op kan rekenen, maar als iémand bewezen heeft dat hij deze niet per se nodig heeft, is het Terpstra wel.

Bauke Mollema

foto: Sirotti

Blanco heeft naast Boom meer ijzers in het vuur. Bauke Mollema heeft in de Ronde van Zwitserland bewezen dat het met zijn vorm wel goed zit en vindt in Kerkrade een parcours op zijn maat. Dat laatste kan ook gezegd worden van de rappe Tom-Jelte Slagter. De 23-jarige renner uit Slochteren is niet geselecteerd voor de Tour en zal zondag vast het ongelijk van de ploegleiding willen bewijzen. Bovendien beschikt Blanco met onder meer Robert Gesink ook nog over andere kanshebbers.

Bert Jan Lindeman

foto: Sirotti

Ook Vacansoleil-DCM heeft verschillende kaarten om uit te spelen. Bert-Jan Lindeman redde vorig jaar de meubelen voor zijn ploeg door als derde te eindigen. De taaie Drent is een typische kampioenschapsrenner en klimt dit jaar dankzij een winter in Spanje beter dan ooit. Lindeman is dus een man om in de gaten te houden houden. Dat mag ook gezegd worden van Wout Poels, Lieuwe Westra en Johnny Hoogerland.

Sebastian Langeveld

foto: Sirotti

Namens Argos-Shimano is Tom Dumoulin een renner die in zijn eigen Limburg kans heeft op een mooi resultaat. Ook Koen de Kort zou op een goede dag mee kunnen doen in de finale. Van de buitenlandse ploegen is Garmin-Sharp vermoedelijk de beste. De formatie van Vaughters start met vier renners en heeft in Michel Kreder, die vorig jaar nog vierde werd, een outsider voor de titel. Tot slot is ook Orica-GreenEdge met Sebastian Langeveld van de partij en een renner om rekening mee te houden op dit parcours. Pieter Weening moet vanwege een blessure passen voor het NK.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lars Boom
*** Niki Terpstra, Bauke Mollema
** Sebastian Langeveld, Tom-Jelte Slagter, Wout Poels
* Michel Kreder, Bert-Jan Lindeman, Tom Dumoulin, Robert Gesink

TV
De NOS zendt het NK Wielrennen vanaf 13.10 live uit op Nederland 1.

Links
Deelnemerslijst
Website NK wielrennen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.