Voorbeschouwing: Rabobank Dorpenomloop Rucphen 2018
foto: Marcel Koch
zondag 11 maart 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: Rabobank Dorpenomloop Rucphen 2018

Zes Nederlandse UCI 1.2-koersen hebben dit jaar voor het eerst hun krachten gebundeld in de nieuw gevormde Holland Cup. De Rabobank Dorpenomloop Rucphen is de eerste in deze serie en mag op zondag 11 maart het spits afbijten. WielerFlits blikt vooruit op deze omloop door de provincie Noord-Brabant.

Historie
De Rabobank Dorpenomloop Rucphen aanschouwde in 1974 haar levenslicht toen de gemeente Rucphen ter ere van de opening van het sport- en vrijetijdscentrum een feestelijke wielerkoers organiseerde. Dorpen uit de gemeente Rucphen, waartoe ook St. Willebrord, Sprundel en Schijf behoren, staken hun hoofden bijeen en voilà, een wielerkoers door Rucphen en de bossige omgeving was geboren. Op 9 maart 1974 won Michel Jacobs als eerste renner de Dorpenomloop Rucphen, destijds nog een juniorenkoers. In de jaren die volgden breidde de koers zich uit en wist deze uit te groeien tot een koers van formaat, waar alleen renners die lef toonden wonnen. Oud-profrenner Rini Wagtmans zei ooit zelfs: “Luie coureurs hebben in Rucphen niets te zoeken!”

Toch floreerde de koers niet alleen maar in haar eigen succes. De koers kon namelijk niet doorgaan in 1996, 1997 en 1998 wegens verscherpte eisen van de wielerbond, maar ook van de gemeente en de politie. De Dorpenomloop was tijdelijk niet meer – tot oud-bestuurslid Frans van de Lindeloof een samenwerking met de wielervereniging Willebrord Wil Vooruit op touw zette en de koers een doorstart kon maken. De omloop werd groter gemaakt dan het rondje van twintig kilometer wat het eerst was. Aanvankelijk was de wedstrijd alleen toegankelijk voor amateurs, tot de koers in 2011 een upgrade kon maken tot een UCI 1.2-status in de Europe Tour.

Aidis Kruopis won in 2016, links de nummer 2, wijlen Antoine Demoitié – foto: Marcel Koch

Sindsdien staan er jaarlijks een aantal ProContinentale en Continentale formaties aan het vertrek, maar ook Brabantse wielerverenigingen als WV De Jonge Renner en Willebrord Wil Vooruit. Vorig jaar wist Maarten van Trijp de 41e editie op zijn naam te schrijven door solo aan te komen in St. Willebrord. Verder staan er op de erelijst gevestigde namen als Jelle Nijdam, Roy Curvers, Dylan van Baarle en Aidis Kruopis. Renners die de Dorpenomloop weten bij te schrijven op hun palmares worden vaak prof. Zo hebben liefst zeven van de afgelopen tien winnaars het geschopt tot de WorldTour of de voorloper ervan, de ProTour.

Laatste tien winnaars Dorpenomloop Rucphen
2008: flag-nl Arne Hessink
2009: flag-nl Johan Landstrom
2010: flag-nl Barry Markus
2011: flag-nl Barry Markus
2012: flag-it Giorgio Brambilla
2013: flag-nl Dylan van Baarle
2014: flag-dk Michael Carbel
2015: flag-nl Floris Gerts
2016: flag-lt Aidis Kruopis
2017: flag-nl Maarten van Trijp

Parcours
Vergeleken met het parcours van 2017 is er bijna niks veranderd aan de Dorpenomloop. Drie grote omlopen van 56,7 kilometer worden gereden alvorens er een finaleomloop gemaakt wordt die 22,4 kilometer omvat. De dorpen die aangedaan worden zijn onderdeel van de gemeente Rucphen en enkele van de gemeente Zundert, dat grenst aan de gemeente Rucphen. Het startsein wordt gegeven op de Dorpsstraat in St. Willebrord, het grootste dorp van de gemeente met bijna tienduizend inwoners. In deze straat mag tevens de winnaar zijn handen in de lucht steken.

In de 192,5 kilometer die tussen het begin en het eind wordt aangedaan, zal een typisch Brabants parcours de deelnemers opwachten, smalle plattelandswegen en her en der een bos. De coureurs zullen beschut rijden in de Rucphense bossen, maar dit zal zeker niet altijd zijn. Veel smalle Brabantse landweggetjes zullen worden aangedaan, waar maximaal vier renners naast elkaar kunnen rijden. Om hun heen zullen zij polder zien en het platteland, met steevast in de verte wat opdoemende bomen, waar de renners bij veel wind vast en zeker naar snakken op zoek naar beschutting. Door het gebrek aan hoogtemeters wordt een massasprint verwacht, maar een zuchtje wind en wat slecht weer kunnen de koers tot een slagveld maken.

Favorieten
Dit jaar zal een internationaal deelnemersveld om de overwinning strijden in het westen van Noord-Brabant. De organisatie heeft liefst dertien ploegen met een buitenlandse UCI-licentie aan de start weten te krijgen, met ProContinental-team Hagens Berman Axeon als grootste naam. Naast de Amerikaanse talentenfabriek staat er nog een ProContinentale formatie aan de start, namelijk Roompot-Nederlandse Loterij. Daarnaast prijken er nog zestien Continentale formaties, een nationale selectie en vier clubteams op de startlijst.

Als er gekeken wordt naar de favorieten, dan zullen de ProContinentale formaties de topfavorieten afleveren. Roompot-Nederlandse Loterij staat aan de start met een aantal renners die de koers naar hun hand kunnen zetten. Wouter Wippert is op papier de grootste naam aan de start van de Dorpenomloop Rucphen. De 27-jarige sprinter won in het verleden al een etappe in de WorldTour, maar rijdt dit seizoen voorlopig niet naar kunnen. Met zijn machtige sprint als wapen hoopt Wippert het tij in Rucphen te keren.

Wouter Wippert. foto: Marcel Koch

Verder heeft de ploeg met Tim Ariesen nog een rappe man in huis. Ariesen kent nog geen al te best voorjaar, maar heeft het in zich om goed aan te komen in dit soort koersen. Vorig jaar werd hij al tiende in deze wedstrijd. Dit jaar hoopt hij daar een schepje bovenop te doen. Mocht Wippert er in de finale niet meer bij zitten, dan zal de kaart Ariesen snel worden getrokken.

Het andere ProContinental-team is Hagens Berman Axeon. De Amerikaanse formatie staat bekend als erg succesvol en heeft sinds dit jaar de ProContinentale status in bezit. Zij zullen in de Dorpenomloop Rucphen een paar van ’s werelds grootste talenten aan de start brengen. Zo is Jasper Philipsen dankzij zijn overwinning in Parijs-Tours en tweede plek in de Ronde van Vlaanderen voor beloften misschien wel de topfavoriet om in St. Willebrord zondag zijn handen in de lucht te steken. De Deense wereldkampioen tijdrijden voor beloften Mikkel Bjerg kan met zijn tijdritcapaciteiten ook een gooi doen naar de overwinning, al zal hij dat dan wel moeten doen door aan te vallen.

Jasper Philipsen – foto: Sirotti

Als er gezocht wordt naar andere favorieten voor de overwinning, dan moet er gekeken worden naar de Continental teams. Zo herbergt de Belgische ploeg Tarteletto-Isorex met Jelle Mannaerts een snelle man die weet hoe er gekoerst moet worden. Vorige week werd Mannaerts al achter Fabio Jakobsen tweede van het peloton in Le Samyn en woensdag werd hij tweede in de Wanzele Koerse. Vorig jaar behaalde hij ereplaatsen in verscheidene 1.1-wedstrijden zoals de Handzame Classic, waar hij negende werd. Verder weet ook de winnaar van vorig jaar, Maarten van Trijp, hoe je goed aan kunt komen bij de finish. De renner van DESTIL-Parkhotel Valkenburg won afgelopen zaterdag de Craft Ster van Zwolle en lijkt dit jaar in staat te zijn de titel te prolongeren.

Maarten van Trijp – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Opleidingsteam SEG Racing Academy heeft in Julius van den Berg en Cees Bol twee gretige coureurs in huis die dit jaar maar al te graag de overstap willen maken naar de profs. Van den Berg is de huidige Nederlands kampioen tijdrijden voor beloften en werd vorig jaar al zesde in de Ronde van Noord-Holland, die dit jaar ook onderdeel uitmaakt van de Holland Cup. Cees Bol bewees in 2016 zijn potentieel door de eindwinst in de Olympia’s Tour naar zich toe te trekken en afgelopen week won hij de kermiskoers Wanzeel Koerse na een knappe solo.

Naast deze Nederlandse talenten is er ook nog een aantal buitenlandse talenten dat aanspraak kan maken op de zege. De 21-jarige Deen Jonas Gregaard Wilsly heeft vorig jaar zijn sporen verdiend in een aantal koersen zoals de Tour de l’Avenir, waar hij veertiende werd, maar ook de Kreiz Breizh Elites, die hij zelfs wist te winnen. Daarnaast kan ook Rory Townsend namens Canyon Eisberg goed aankomen.

Outsiders
Naast de absolute favorieten is er zondag ook een aantal gevaarlijke outsiders gebrand op de overwinning in de eerste manche van de Holland Cup. Niet alleen de Nederlandse continentale ploegen leveren outsiders af, ook de Deense en Belgische ploegen kunnen gevaarlijk uit de hoek komen, terwijl ook andere renners van Roompot-Nederlandse Loterij en Hagens Berman Axeon uit de schaduw van hun kopmannen kunnen treden.

Zo heeft Etienne van Empel in het verleden bewezen dat deze wedstrijd hem goed ligt. De 23-jarige hardrijder van Roompot-Nederlandse Loterij werd vorig jaar twaalfde, en zal dit jaar een beter willen doen. Daarnaast heeft een andere Nederlander van die andere ProContinentale ploeg, Hagens Berman Axeon, namelijk Maikel Zijlaard, kans op een topklassering. Voor Zijlaard zal het zijn debuut in een UCI-wedstrijd worden, maar hij heeft bij de junioren laten zien dat hij over veel potentie beschikt.

Maikel Zijlaard – foto: Marcel Koch

De Nederlandse continentale renners waar men op moet letten zullen Jim Lindenburg en Twan Brusselman zijn. Deze coureurs zijn geen veelwinnaars, maar hebben een neusje voor de juiste ontsnapping. Lindenburg en Brusselman hebben dit de afgelopen jaren bewezen in veel Nederlandse wedstrijden, waar zij vaak bij de eerste twintig in de uitslag terug te vinden waren.

SEG Racing Academy brengt met Edoardo Affini een getalenteerde Italiaan aan de start. Affini bewees vorige week zondag zijn vorm door negentiende te worden in Dwars door West-Vlaanderen. Vorig jaar werd hij al achtste op het WK tijdrijden voor beloften. Verder staat er met Matthias Norsgaard nog een getalenteerde tijdrijder aan de start die niet vies is van een zware koers. De Deen won vorig jaar de Chrono des Nations voor beloften en werd samen met koppelpartner Mikkel Bjerg tweede in de Duo Normand. In 2016 werd Norsgaard in zijn eerste jaar als belofte meteen al zesde in de beruchte KOGA Slag om Norg.

Edoardo Affini – foto: Petros Gkotsis

Naast Norsgaard staan er nog een aantal gevaarlijke Denen aan de start in St. Willebrord. Emil Vinjebo zal zijn ploeg ColoQuick aanvoeren in hun jacht naar een topklassering. Vinjebo eindigde vorig jaar al als vijftiende in de PostNord Danmark Rundt (2.HC) en zal in Rucphen op een overwinning azen. Ook Frederik Rodenberg Madsen heeft deze ambitie. Als junior won Rodenberg Madsen al brons op de Olympische Spelen en vorig jaar won hij een etappe in Paris-Arras Tour.

Ethan Hayter en Leon Rohde sluiten het rijtje der favorieten af. Hayter was een toptalent bij de junioren, zo won hij onder andere Kuurne-Brussel-Kuurne voor junioren en werd hij tweede in de Guido Reybrouck Classic en de Grote Prijs André Noyelle-Ieper. Hayter hoopt dit nu een categorie hoger te laten zien. Rohde werd gewogen, maar te licht bevonden door Sunweb. Toch wil de jonge Duitser dit jaar doorpakken en alsnog de overstap naar de profs maken.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Jelle Mannaerts, Mikkel Bjerg
** Maarten van Trijp, Wouter Wippert, Cees Bol
* Tim Ariesen, Jonas Gregaard Wilsly, Rory Townsend, Julius van den Berg

Website organisatie
Website Holland Cup
Deelnemerslijst (voorlopig)

Weer en TV
De weersverwachting voor komende zondag is onheilspellend. Renners zullen tevreden zijn met de temperatuursverwachting van 14°C, maar zullen zichzelf schrap zetten voor het verwachte onweer, de regen en de wind. Zo wordt er verwacht dat er bijna drie millimeter regen zal vallen en zal de wind met een kracht van vier op de schaal van Beaufort niet aanvoelen als een alledaags lentebriesje. Het is daarom ook zeker niet zeker dat de koers zal uitdraaien op een massasprint.

Om 12.03 uur wordt het startschot gegeven van de Dorpenomloop Rucphen. WielerFlits zal de koers exclusief live uitzenden vanaf 14.30 uur. Presentator Maxim Horssels gaat in De Proloog de wedstrijd voorbeschouwen met David van der Poel en Arvid de Kleijn, waarna de live-uitzending van de koers volgt. Verslaggever Youri IJnsen zal met de renners nabeschouwen.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
9 maart 2018 09:46
Ge-wel-dig. Leuk voor de renners, leuk voor de omloop (publiciteit)maar vooral leuk voor de wielerliefhebbers. Goed platform wat WF aan het uitbouwen is.
Uniek.
9 maart 2018 11:13
Waarom doet de Kleijn niet mee?
9 maart 2018 11:17
Weet ik niet, geblesseerd?
9 maart 2018 13:01
Schrijf hem maar op namens mij; Cees Bol
11 maart 2018 10:02
Met zijn machtige sprint als wapen hoopt Wippert het tij in Rucphen te keren.
Ik moest lachen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.