Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2015
foto: Sirotti
zondag 2 augustus 2015 om 07:30

Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2015

Zit u nog in het zwarte gat van de Tour de France? “Oferujemy rozwiązanie! (Wij bieden de oplossing)”, aldus de organisatie van de Ronde van Polen. De rittenkoers behoort sinds 2011 tot de WorldTour. Vorig jaar ging thuisfavoriet Rafal Majka met de eindzege naar huis, maar de Poolse klimmer ontbreekt dit jaar. Welke renner volgt hem op? WielerFlits kijkt vooruit naar zeven dagen wielrennen in het land van de regerend wereldkampioen.

Ronde van Polen logo

Historie
1928. In dat jaar werd de allereerste editie van de Ronde van Polen verreden. Feliks Wiecek was de gelukkige eindwinnaar. Lang was het een ronde voor amateurs. Pas toen het communisme ten val kwam, werd het een koers voor profs. In de oorlogsjaren werd er niet gekoerst. Slechts vier buitenlanders wisten tussen 1928 en 1993 de Poolse hegemonie te doorbreken. De Italiaan Francesco Locatelli (1949), de Belgen Roger Diercken (1960), Andre Delcroix (1974) en de Spanjaard Jose Luis Viejo (1972) schreven de Ronde van Polen op hun naam.  Na 1993 waren er nog vijf thuiszeges te vieren.

Marian Wieckowski, Andrzej Mierzejewski en Dariusz Baranowski hebben allen drie eindoverwinningen achter hun naam staan. Het trio deelt daarmee het record voor meeste zeges.

Pieter Weening won in 2013 - foto: Sirotti (archief)

Pieter Weening won in 2013 – foto: Sirotti (archief)

Op de UCI-kalender heet de meerdaagse de ‘Tour de Pologne’ en er staat één Nederlander op de erelijst. Twee jaar geleden was het Pieter Weening die in de slottijdrit de macht greep. Hij voegde zich daarmee in gezelschap van onder meer Kim Kirchen (2005), Stefan Schumacher (2006), Daniel Martin (2010) en Peter Sagan (2011). Vorig jaar ging de eindzege naar Majka. De Pool wist het Movistar-duo Ion Izagirre en Beñat Intxausti achter zich te houden.

Laatste vijf winnaars Ronde van Polen
2010: flag-ie Daniel Martin
2011: flag-sk Peter Sagan
2012: flag-it Moreno Moser
2013: flag-nl Pieter Weening
2014: flag-pl Rafal Majka

Parcours

De organisatie van de Ronde van Polen heeft voor de 72ste editie zeven uitdagende etappes uitgestippeld, die voornamelijk in het zuiden van het land worden verreden. Tussen de start in de hoofdstad Warschau en de finish in Krakau liggen 1076 kilometer koers. Wie deze afstand het snelst aflegt mag zich de nieuwe eindwinnaar van de Ronde van Polen 2015 noemen.
Zondag 2 augustus – Etappe 1: Warschau – Warschau (122 km)

De start wordt gegeven in de Poolse hoofdstad Warschau. Het is de grootste stad van het land en heeft een stedenband met Den Haag. In deze plaats is een lokaal parcours uitgestald van 12,2 kilometer. Deze wordt tien keer verreden. De laatste drie kilometers zijn oplopend en kennen veel bochten. In de laatste 1050 meter liggen liefst vijf haakse bochten, waarvan de laatste op 200 meter van de finishlijn. Wie hier wil winnen moet over de nodige stuurmanskunsten beschikken en een ferme punch in de benen hebben.

Maandag 3 augustus – Etappe 2: Częstochowa – Dąbrowa Górnicza (146 km)

De tweede rit in lijn voert de renners door Silezië. In Częstochowa wordt er gestart. In deze industriestad maakt het peloton een kleine lus, waarna vaart gezet wordt in zuidelijke richting. In het eerste deel van de etappe liggen nog enige ‘heuvels’, maar deze zullen de sprinters niet afschrikken. Eenmaal aangekomen in Dąbrowa Górnicza liggen vijf plaatselijke rondes van tien kilometer te wachten. Weinig staat een massasprint in de weg.

Dinsdag 4 augustus – Etappe 3: Zawiercie – Katowice (166 km)

Elke etappe plakt de organisatie er een twintigtal kilometer bij. Vandaag staan er dus 166 kilometers op het programma. Nadat het peloton de startplaats Zawiercie verlaat en koers zet in westelijke richting, zullen zij na ruim vijftig kilometer een grote bocht naar links maken. Katowice wordt vanaf het noorden binnengereden, waarna de renners een lokaal parcours wacht. Dit 14,7 kilometer lang traject wordt vier keer afgelegd. De boog van de laatste kilometer ligt precies op een rotonde, die helemaal rond genomen moet worden. Hierna zijn de laatste meters naar de finish aflopend, dus behoort een sprint op zéér hoge snelheid tot de mogelijkheden.

Woensdag 5 augustus – Etappe 4: Jaworzno – Nowy Sącz (220 km)

Op drie kilometer na is deze vierde etappe de langste van de ronde. Het vertrek is in Jaworzno. Richting Nowy Sącz in zicht zijn er drie klimmetjes opgenomen in het parcours; één van tweede categorie en twee van eerste categorie. De laatste ligt op bijna veertig kilometer van de eindstreep. Na de laatste klim betreden de coureurs een plaatselijke ronde van 7,6 kilometer, die drie keer gereden moet worden. Gaat een uitgedund peloton hier strijden om de dagzege?

Donderdag 6 augustus – Etappe 5: Nowy Sącz – Zakopane (223 km)

De ploegen hebben overnacht in en om Nowy Sącz, want vandaag is hier niet de finish, maar de start van de etappe. Liefst 223 kilometer krijgen de renners vandaag voor de kiezen. De vijfde etappe is hiermee de langste van de hele rittenkoers. Het peloton zakt af naar Zakopane, dat in het uiterste zuiden van Polen ligt. Deze stad in het Tatra-gebergte wordt door veel mensen gebruikt voor wintersportdoeleinden, en dat is te merken in het profiel. Gestart wordt op 318 meter boven zeeniveau, het hoogste punt van de dag is 1137 meter hoogte.

Onderweg zijn acht cols van eerste categorie opgenomen. Naar Ząb (max. 11,9%) en Gubalowka moet drie keer geklommen worden, de Glodowka staat twee keer op het menu. Nadat de Gubalowka voor de derde keer is bedwongen ligt de eindstreep getrokken. Hier worden de eerste echte verschillen gemaakt.

Bekijk hier de profielen van de beklimmingen

Vrijdag 7 augustus – Etappe 6: Bukovina Terma Hotel Spa – Bukowina Tatrzańska (174 km)

Hemelsbreed zullen de start en de finish enkele kilometers uit elkaar liggen, maar de organisatie heeft een parcours met drie lastige beklimmingen in de omgeving weten te vinden om de renners overheen te sturen. Alweer is de klim naar Ząb opgenomen, deze moet vier keer beklommen worden – net als de klim naar Sciana Bukovina (max. 22%) en Bukowina Tatrzanska (max. 11,5%). Op laatstgenoemde klim ligt de finishlijn getrokken.

Al sinds 2010 is deze etappe in het rittenschema opgenomen. Achtereenvolgens wonnen hier Bauke Mollema, Daniel Martin, Moreno Moser, John Darwin Atapuma en Rafal Majka. Drie hiervan wisten ook het eindklassement op hun naam te schrijven in het jaar dat zij deze etappe wonnen. Wie hier mag juichen neemt een voorschot op de eindoverwinning.

Bekijk hier de profielen van de beklimmingen

Zaterdag 8 augustus – Etappe 7: Krakau – Krakau (25 km)

De afsluiter is al sinds enkele jaren in Krakau, na Warschau de grootste stad van Polen. Het centrum wordt ook wel het ‘Florence van Polen’ genoemd en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds 2013 is een rit tegen het uurwerk de afsluiter van deze ronde. Eerder wonnen hier Bradley Wiggins (2013) en Kristof Vandewalle (2014). In Krakau kan zich een spannende strijd in de top van het klassement afspelen. Wie kan de grote plaat over de lange, rechte wegen het beste rondkrijgen? Na de 25 kilometer lange tijdrit weten we wie zich de opvolger van Rafal Majka mag noemen.

Favorieten
Aangezien de Ronde van Polen een WorldTour-koers is, staan alle zeventien WorldTour-ploegen aan het vertrek. De organisatie heeft een wildcard uitgedeeld aan de enige Poolse ploeg op het ProContinentale niveau, CCC Sprandi Polkowice. Daarnaast is er een nationale selectie opgetrommeld met enkele Poolse renners die op continentaal niveau uitkomen.

PIC487446690

Beñat Intxausti en Ion Izagirre – foto: Sirotti (archief)

Kijkend naar het eindpodium van vorig jaar, is Rafal Majka dit jaar niet van de partij. Daarom zijn de nummers twee en drie van afgelopen seizoen natuurlijk twee grote kanshebbers. Ion Izagirre en Beñat Intxausti staan ook deze editie aan het vertrek. Dit zullen beide Spanjaarden doen zonder een Tour de France in de benen. Na de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland keerden ze afgelopen week terug in competitie in de Ordiziako Klasika. Hier werd Izagirre tweede. De jongste van de twee Izagirre-broers moet gokken op zijn sterke tijdrit. Intxausti, die in de Giro een rit pakte, moet bergop het verschil maken.

PIC535277416

Fabio Aru – foto: Sirotti (archief)

Wie ook in de Giro al gepiekt heeft, is Fabio Aru. De Italiaan van Astana heeft na de grote ronde in zijn eigen land geen wedstrijdkilometers meer gemaakt, en dus is het gissen naar de vorm van de 25-jarige klimmer. Ook zijn ploegmaat Diego Rosa komt naar Polen. Een landgenoot van Aru, Diego Ulissi, zou ook op dit terrein overweg kunnen. Wellicht zijn de beklimmingen te lang voor de renner van Lampre-Merida, maar hij beschikt wel over een sterk eindschot. Een derde Italiaan die tot de kanshebbers gerekend mag worden, is Moreno Moser. De 24-jarige renner van Cannondale-Garmin, dat ook Davide Formolo meeneemt, kwam als groot talent naar de profs, maar kende na zijn debuutjaar een mindere periode. Afgelopen maand mocht hij in Oostenrijk weer ruiken aan winnen. Kan hij bevestigen in Polen, waar hij in 2012 de eindzege meepikte?

PIC544185778

Wereldkampioen Michal Kwiatkowski – foto: Sirotti (archief)

De wereldkampioen. Met een lange ontsnappingspoging en vooral knechtenwerk viel Michal Kwiatkowski op in de Tour de France. Hij stapte af in de slotweek. Deed de Pool dat met zijn thuisronde in het achterhoofd? De tweede Pool in de einduitslag van 2014 was Przemyslaw Niemiec. Na zijn vijfde plek van vorig jaar staat de ervaren routinier van Lampre-Merida ook dit jaar staat weer aan de start. Bij CCC Sprandi Polkowice is het uitkijken naar good old Davide Rebellin, Jan Hirt (verrassend sterk op de Rettenbachferner en derde in Oostenrijk) en Maciej Paterski, terwijl bij de nationale selectie Tomasz Marczynski en Pawel Bernas de blikvangers zijn.

Robert Gesink

Robert Gesink keerde vorig jaar, na zijn hartoperatie, terug in competitie in Polen met een achtste plek – foto: Sirotti (archief)

Voor kanshebbers op de eindzege uit de Lage Landen moeten we zijn bij de Lotto-ploegen. LottoNL-Jumbo wil met Robert Gesink WorldTour-punten scoren. De Varssevelder komt met een topvorm uit de Tour de France, waar hij zesde werd in de eindrangschikking. De vraag blijft altijd hoe hij de drie weken lange inspanning verwerkt heeft. Afgelopen jaar eindigde Gesink als achtste in Polen. Het Belgische Lotto Soudal relemt op Jurgen Van den Broeck. De Belg vertrekt na dit seizoen bij de rode formatie en mocht de Tour niet rijden. Neemt hij in Polen revanche op die beslissing? Een voordeel voor de regerend Belgisch kampioen tijdrijden is de 25 kilometer lange tijdrit in Krakau. Ook is het uitkijken naar Ben Hermans van BMC. Hermans werd begin juli nog tweede in de Ronde van Oostenrijk, achter de verrassende Spanjaard De la Parte. Zijn BMC-ploeg neemt ook John Darwin Atapuma en Dylan Teuns mee.

Sky stelt Sergio Henao op. De Colombiaan werd in de Ronde van Californië nog derde en viel net buiten de top tien in Zwitserland. Andere outsiders zijn AG2R La Mondiale-renners Carlos Betancur, Christophe Riblon (vorig jaar nog vierde), en de winnaar van de Ronde van Romandië: Ilnur Zakarin (Katusha). Tinkoff-Saxo komt met Robert Kiserlovski en thuisrijder Pawel Poljanski.

Marcel Kittel - foto: ASO

Marcel Kittel – foto: ASO

Sprinters
Nadat hij de Tour de France aan zijn neus voorbij zag gaan is Marcel Kittel gebrand op eerherstel. De Duitse sprintbom van Giant-Alpecin zag zijn landgenoot André Greipel vier ritten winnen in Frankrijk en kan hier aantonen dat hij het sprinten nog niet verleerd is. De Duitse ploeg heeft Luka Mezgec en Nikias Arndt achter de hand. Kittel zal de strijd aan moeten gaan met Caleb Ewan. De 21-jarige Australiër heeft de toekomst en zal de Duitser het vuur aan de schenen willen leggen. In 2015 heeft Ewan al tien profzeges op zijn naam staan.

Andere rappe mannen moeten gezocht worden in ‘de Laars’: Sacha Modolo (Lampre-Merida), Elia Viviani (Sky), Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing), Andrea Guardini (Astana) en Matteo Pelucchi (IAM Cycling) hebben allemaal al bewezen over snelle benen te beschikken. Gianni Meersman (Etixx-Quick-Step), Kris Boeckmans (Lotto Soudal), Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo), Juan José Lobato (Movistar), Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice) en Pawel Franczak (nationale selectie) moeten ook niet uitgevlakt worden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ion Izagirre
*** Robert Gesink, Beñat Intxausti
** Michal Kwiatkowski, Fabio Aru, Ben Hermans
* Jurgen Van den Broeck, Christophe Riblon, Przemyslaw Niemiec, Jan Hirt

Website organisatie
Deelnemerslijst

Update Andrey Amador stond op de voorlopige startlijst, maar doet toch niet mee.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
2 augustus 2015 13:48
Ik schat zakarin ook zeer hoog. En denk tot de ronde in de tijdrit beslist wordt en gesink zijn tijdrit is dit jaar erg sterk. Dus schat hem zeker zeer hoog in. Verder ook op intausti letten altijd goed in dit soort rondes
2 augustus 2015 13:52
Lutsenko gaat 'm pakken. Vooral heuvelachtig en een tijdrit. Moet hem prima liggen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.