Voorbeschouwing: Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt 2017
Foto: Sirotti
maandag 1 mei 2017 om 07:30

Voorbeschouwing: Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt 2017

Aankomende maandag staat de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt op het programma. Een hele mond vol, met voorheen meer woorden in de naam dan topploegen aan de start, maar dat is nu gelukkig anders. De koers behoort sinds dit jaar namelijk tot de WorldTour, waardoor de deelnemerslijst aanzienlijk sterker is dan normaal. Zelfs de wereldkampioen doet mee. Dat maakt de koers een stuk interessanter om te volgen. WielerFlits blikt daarom vooruit.

Historie
Ja, je las het goed: de wedstrijd vindt plaats op een maandag. Dat is wellicht een vreemde dag voor een eendagskoers van dit niveau, maar de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt wordt al sinds de eerste editie in 1962 verreden op 1 mei, de Dag van de Arbeid, en dit jaar valt deze feestdag nu eenmaal op een maandag. De organisatie heeft altijd vastgehouden aan deze datum, ook al ging dat ten koste van promotie op de kalender, maar sinds dit seizoen beschikt de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt dus alsnog over de hoogste status.

Ook nieuw is dat de koers voortaan onder de ASO valt, de organisator van de Tour de France. De wedstrijd was altijd volledig in handen van de familie Moos. De broers Hermann en Erwin hadden de wedstrijd 55 jaar geleden opgericht onder de naam Rund um den Henninger Turm Frankfurt, met zoals zo vaak een commercieel plan in het achterhoofd. Het doel was namelijk om de Henninger Turm te promoten, een grote graansilo – eigendom van de Henninger-brouwerij – die een jaar eerder was geopend. Henninger bleef jarenlang hoofdsponsor van het evenement, maar in 2008 moest het bedrijf vanwege financiële problemen afhaken. De koers ging vervolgens door het leven als de Eschborn–Frankfurt City Loop, maar al na één jaar werd gekozen voor de huidige naam. Inmiddels bestaat de Henninger Turm niet meer. Het gebouw werd vier jaar geleden afgebroken.

Karsten Kroon won tweemaal – foto: Sirotti

Ondanks de lagere status van de koers in het verleden, bevat de erelijst een aantal grote namen, waaronder Eddy Merckx, Freddy Maertens, Michele Bartoli en Davide Rebellin. Thuisrijder Erik Zabel is recordhouder in Frankfurt met drie zeges (1999, 2002 en 2005). Opvallend genoeg produceerde niet Duitsland, maar België het grootste aantal overwinningen in deze wedstrijd. Onze zuiderburen kwamen tot zeventien zeges, terwijl de winst slechts twaalf keer naar een thuisrijder ging. In het verleden was er ook Nederlands succes in de Duitse race. Karsten Kroon was tweemaal de laureaat (2004 en 2008) en verder wonnen Eddy Beugels (1968), Roy Schuiten (1975) en Gerrie Knetemann (1977) namens ons land.

De afgelopen twee keer ging de overwinning naar een Noor: Alexander Kristoff. De Katusha-renner was zowel in 2014 als 2016 de snelste van een uitgedund peloton. Twee jaar geleden werd de wedstrijd afgelast nadat de Duitse politie daags voor de koers een geplande terroristische aanslag langs het parcours had verijdeld.

Laatste tien winnaars
2006: flag-it Stefano Garzelli
2007: flag-de Patrik Sinkewitz
2008: flag-nl Karsten Kroon
2009: flag-de Fabian Wegmann
2010: flag-de Fabian Wegmann
2011: flag-de John Degenkolb
2012: flag-it Moreno Moser
2013: flag-si Simon Špilak
2014: flag-no Alexander Kristoff
2015: Wedstrijd afgelast
2016: flag-no Alexander Kristoff

Parcours
De wedstrijd is niet vlak genoeg om van een typische sprinterskoers te spreken. Er moet namelijk behoorlijk wat geklommen worden. Over een afstand van 215,7 kilometer krijgt het peloton 2210 hoogtemeters voor de kiezen.

De eerste en tevens lastigste beklimming is de Feldberg (10,8 kilometer aan gemiddeld 5 procent), met de top na 55 kilometer koers. Kort daarna volgen nog een aantal – vooral korte – hellingen, die ervoor zorgen dat de renners al met enige pijn in de benen aan het tweede deel van de koers beginnen. Daar wacht het peloton viermaal de beklimming van de Mammolshain (1 kilometer aan 6,9 procent) als voornaamste hindernis. Deze korte, maar steile helling bevat een stuk van 200 meter dat aan 23 procent omhoog loopt en daarmee een ideale springplank vormt voor aanvallers. De laatste passage van de Mammolshain ligt op dertig kilometer van het einde.

De finale is vervolgens redelijk vlak, waardoor de sprintersploegen een goede kans maken om alles weer bij elkaar te brengen, maar het is traditioneel de vraag hoeveel man iedere formatie nog over heeft na alle hindernissen onderweg. Vaak is het peloton namelijk behoorlijk uitgedund. De sprinters hebben sterke ploegen nodig om eventuele vluchters in te rekenen. Mocht dat lukken, dan is er in het centrum van Frankfurt voldoende ruimte voor een nette sprint. De slotkilometer bevat weliswaar twee bochten, maar de laatste ligt op 500 meter van het einde.

Favorieten
Het aantal WorldTour-ploegen op de deelnemerslijst is ten opzichte van vorig jaar gestegen van vier naar elf. Er staat dus een beduidend sterker peloton aan de start. Het gevolg is dat meer renners de finale zouden moeten kunnen overleven. Dat maakt het makkelijker om de slotfase te controleren, zeker gezien het aantal kopmannen dat hier dit jaar baat bij heeft. In voorgaande jaren kende de startlijst hooguit drie topsprinters met een serieuze kans op winst, maar dat aantal is met de komst van enkele nieuwe teams verdubbeld. Als al hun formaties bereid zijn om samen te werken, gaat het voor avonturiers lastig worden om vooruit te blijven.

Alexander Kristoff – foto: Marcel Koch

Voor de belangrijkste kanshebbers op de overwinning moeten we dus vooral kijken naar renners die na een lastige wedstrijd nog over een sterk eindschot beschikken. Alexander Kristoff past perfect in dat profiel. Hij heeft niet voor niets de laatste twee edities gewonnen. De Noor kan aankomende maandag op gelijke hoogte komen met Erik Zabel wat betreft het aantal zeges. Het wordt echter niet makkelijk, want de concurrentie is groot.

Peter Sagan doet bijvoorbeeld ook mee. Het wordt zijn eerste deelname ooit. De keuze om hier te debuteren heeft vermoedelijk veel te maken met zijn nieuwe Duitse werkgever. “Deze wedstrijd is erg belangrijk voor onze sponsors, de fans en voor ons zelf”, bevestigt teammanager Ralph Denk van BORA-hansgrohe. “We gaan voor de overwinning.” Sagan heeft de kwaliteiten om dat doel op meerdere manier te bewerkstelligen. Het valt niet uit te sluiten dat de wereldkampioen ervoor kiest om aan te vallen. Deze strategie hebben we hem immers wel vaker zien toepassen dit seizoen. BORA-hansgrohe kan in dat geval nog rekenen op Sam Bennett voor een eventuele massasprint. De Ier werd vorig jaar derde in deze wedstrijd.

Kittel en Degenkolb – foto: ANSA / MATTEO BAZZI

Een derde plaats mist John Degenkolb nog op zijn lijst met resultaten, maar hij werd hier al wel eens eerste (2011), tweede (2014), vierde (2013) en zevende (2012). Het moge duidelijk zijn: de renner van Trek-Segafredo steekt altijd zijn neus aan het venster voor eigen volk. Alleen vorig jaar reed hij niet uit, maar toen was de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt pas zijn eerste koers van het seizoen vanwege een zwaar trainingsongeluk aan het begin van het jaar. Degenkolb heeft sindsdien veel progressie geboekt. Kan hij dat bekronen met een thuiszege?

Bij André Greipel, een andere Duitser, ontbreekt deze wedstrijd nog op het palmares. De renner van Lotto Soudal werd al wel eens derde (2013), maar winnen lukte hem nog niet. Hij staat nu voor het eerst sinds vier jaar weer eens aan de start. De vraag is wel hoe zijn vorm gaat zijn. Greipel kende namelijk een korte rustperiode na Parijs-Roubaix, maar dat gold ook voor Kristoff, Degenkolb en Sagan. Dat maakt deze koers iets lastiger om te voorspellen.

Michael Matthews – foto: Sirotti

Over de vorm van Michael Matthews bestaat een beter beeld. De Australiër was de afgelopen weken immers actief in de Ardennenklassiekers en presteerde daarin sterk. In Luik-Bastenaken-Luik verraste hij zelfs met een vierde plaats. Als Matthews deze vorm weet door te trekken, vormt hij een gevaarlijke klant voor de overwinning.

Bij Quick-Step Floors zullen de toeschouwers langs de kant voornamelijk hopen op de thuisrijder Marcel Kittel, maar het is de vraag of hij de finale gaat overleven. De Mammolshain zou wel eens te steil voor zijn zware lijf kunnen zijn. Wellicht vormt Kittel een bliksemafleider voor Fernando Gaviria. Zijn Colombiaanse ploeggenoot heeft namelijk minder moeite met hellinkjes. Quick-Step Floors kan in ieder geval op twee paarden wedden.

Oliver Naesen – foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo rekent maandag op de snelle benen van Juan José Lobato. Bij de Nederlandse formatie gaat Daan Olivier zijn eerste wedstrijdkilometers van het seizoen maken. BMC hoopt in de Duitse koers op een goed resultaat van Jempy Drucker. Roompot-Nederlandse Loterij rekent bij een spurt op Raymond Kreder. Andere rappe mannen op de deelnemerslijst zijn Sondre Holst Enger (AG2R La Mondiale), Andrea Guardini (UAE Emirates), Leigh Howard (Aqua Blue Sport), Nikias Arndt (Sunweb), Alexander Porsev (Gazporm-RusVelo), Timothy Dupont (Vérandas Willems-Crelan) en Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert).

Tot slot dienen we rekening te houden met het scenario waarbij aanvallers vooruit blijven. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) is in dat geval een interessante naam. De Belg brak dit voorjaar definitief door en vindt met de Mammolshain een ideale springplank voor een aanval. Dat geldt ook voor vrijwel alle renners van Cannondale-Drapac. De Amerikaanse ploeg heeft geen topsprinter aan boord, maar met namen als Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle en Alberto Bettiol zijn er genoeg pionnen die oorlog kunnen maken.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Peter Sagan, John Degenkolb
** Michael Matthews, Fernando Gaviria, André Greipel
* Juan José Lobato, Oliver Naesen, Jempy Drucker, Marcel Kittel

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
De weersomstandigheden kunnen maandag een extra hindernis vormen. Er is volgens Weeronline namelijk 75 procent kans op neerslag. De temperatuur valt daarentegen mee. Het gaat zo’n 15 graden worden. De koers is live te volgen via het tweede kanaal van Eurosport.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
29 april 2017 09:00
De kans op een sprint met een flinke groep is met dit sterkere deelnemersveld inderdaad wel behoorlijk toegenomen. Laten we eens gokken op Gaviria, ik weet eigenlijk niet waar die op dit moment staat. Verder uitkijken naar de terugkeer van Daan Olivier.
29 april 2017 09:23
Tsja, daar heb je Olivier weer....
29 april 2017 09:41
Zucht, weer Eurosport 2...
Vroeger werd het nog op Duitsland uitgezonden, nu niet meer?
29 april 2017 10:32
Wow wat een deelnemersveld, dat wordt smullen! Hoe laat begint de uitzending?
29 april 2017 10:37
Stream Assen. Jammer dat groenewegen hier niet aan de start staat.
29 april 2017 11:18
@deluiaard, Waarom? Weinig kans dat die hier in de eerste groep mee zou komen.
29 april 2017 11:21
Vanwaar die voortdurende persoonlijke hetze tegen Olivier, wielrenner?
29 april 2017 11:37
@Xistnc
Zal wel iets met het 'deb'-verhaal te maken hebben zeker?
Mag ik dan wat tegengas geven? "Joepie, daar heb je Olivier weer!"
Vind hem zelf echt een verademing, doet me heel hard denken aan een andere renner waar ik een grote (of leuke) fan van was...
29 april 2017 11:59
Als je de regionale Duitse zenders kan bekijken dan kan je Eurosport vermijden door op HR te kijken, live uitzending van 12.00 tot 17.30.
29 april 2017 12:21
@Leukefans: wie dan, wie dan?

On: jammer dat de Feldberg niet wat meer naar het begin van de finale ligt.
29 april 2017 12:55
Ik snap dat gebash niet zo op Eurosport, ze zenden het in ieder geval uit. Heb je geen Eurosport 2 maar wil je het toch zien dan schaf je het toch gewoon aan?
29 april 2017 13:32
Veel verschillende koppels binnen een team:
Naesen- Enger
Sagan- Bennett
Matthews-Arndt
Kittel-Gaviria
Kristoff-Martin/Zabel
Degenkolb-Nizzolo
29 april 2017 17:55
Ik zeg:
Naesen
Sagan
Arndt
Gaviria
Kristoff
Degenkolb
29 april 2017 20:23
@leukefans
Met "Olivier" wordt Daan Olivier bedoeld, het deb-verhaal komt vaan Oliver Naesen.
29 april 2017 20:38
Het is trouwens Oliver en niet Olivier. Nu ja, het bewust of onbewust fout schrijven van namen van Vlaamse renners is hier gemeen goed.
29 april 2017 21:22
Naesen heeft idd redelijk wat weg van Leukemans als persoon ja.
30 april 2017 01:12
Een typefoutje van tijd tot tijd wordt me hopelijk vergeven, ik ga heus de naam van een van mijn favoriete landgenoten niet bewust fout schrijven. In elk geval knalt hij hopelijk lekker iedereen op een hoopje maandag!
30 april 2017 07:07
Porsev doet niet mee.
30 april 2017 09:01
Gisteren op afscheidsfeest "Tom says thanks" geweest. Mijn vriend Peter Sagan heeft heel goede benen. Hij vertelde mij ook dat hij zich goed voelde. Minstens podium maandag.
30 april 2017 09:01
Voor Kittel zal dit te zwaar zijn denk ik. Ik heb vroeger in het dorpje Schlossborn gewoond (vandaar mijn gebruikersnaam) en dit jaar gaan ze weer door het dorp. Er is in deze regio (de Taunus) echt geen meter vlak. Dit brengt wel mooie herinneringen op van toen ik als 8 jarige jongen de Rabo renners ging aanmoedigen.
30 april 2017 09:04
'Mijn vriend Peter Sagan'

pfff :) Zei ie nog wat of is dat 'classified' ?
1 mei 2017 07:52
Af en toe heb ik het idee dat ik hier discussies zit te lezen tussen 20 verschillende alliassen en alteregos van gio. Wielerflitsception
1 mei 2017 08:39
'Psssst, Giovanni ... Wist je dat ik hele goede benen heb ? Hier, check ze maar, hmmmmmmm..'

Om te reageren moet je ingelogd zijn.