Voorbeschouwing: Superprestige Ruddervoorde 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 23 oktober 2021 om 08:00

Voorbeschouwing: Superprestige Ruddervoorde 2021

Drie weken na Gieten staat zaterdag in Ruddervoorde de tweede manche van de Superprestige op de agenda. Op zoek naar de opvolgers voor Eli Iserbyt en Ceylin del Carmen Alvarado, de winnaars van de Ruddervoordse corona-editie. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het Wijkcomité Sint-Godelieve in het gehucht Baliebrugge startte in 1984 met het organiseren van wielerwedstrijden. Vier keer werd een wegwedstrijd voor junioren ingericht, waarna de initiatiefnemers overschakelden naar het veldrijden, met dank aan toenmalig crosser Kris De Vlaeminck, die in Ruddervoorde woonde. En eenmaal van de cross geproefd, ging het snel.

Na een aantal organisaties in het B-circuit (1988-1991), werd in ’92 overgeschakeld naar elitewedstrijden. In 1998 volgde een nieuwe – dubbele – mijlpaal voor het Wijkcomité, met de organisatie van de Belgische jeugdkampioenschappen en de toetreding tot de Superprestige, op dat moment het belangrijkste regelmatigheidscriterium.

24ste keer Superprestige
Dat seizoen bestond de Superprestige immers nog uit elf manches, waaronder zes buitenlandse (Sint-Michielsgestel, Gieten, Silvelle, Surhuisterveen, Wetzikon en Harnes). Sven Nys was de eerste winnaar. Dit jaar wordt in Ruddervoorde dus al voor de 24ste keer een Superprestigemanche afgewerkt.

Joyce Vanderbeken klopte Sanne Cant en Veerle Ingels op het BK 2009 – foto: Cor Vos

Ook vermeldenswaardig: in 2009 werd op het domein van de broers Pyfferoen twee keer gecrost. Een keertje om de Superprestige, maar eerder dat jaar – begin januari – stonden er ook de Belgische kampioenschappen op de kalender. Sven Nys en Joyce Vanderbeken pakten er de driekleur. De piepjonge Sanne Cant werd toen tweede, nog steeds een van de grootste ontgoochelingen uit haar carrière.

Joyce Vanderbeken (foto boven) was overigens de eerste vrouw die in Ruddervoorde de handen in de lucht kon steken. Pas twee jaar later – in 2011 – werd aan de programmatie van de Superprestigemanche ook een vrouwenwedstrijd toegevoegd. De Britse Helen Wyman trok daarin aan het langste eind. Wyman en Cant zijn recordhouder met elk twee zeges. Sven Nys is nog minstens zeven jaar lang alleenrecordhouder bij de mannen met maar liefst elf overwinningen, inclusief het BK.

Gedwongen verhuis
Door de uitbreiding van de Wereldbeker werd Ruddervoorde gedwongen te verhuizen van zondag naar zaterdag. Dat was toen geen ramp, want door de coronapandemie werd het een editie zonder publiek en VIP’s. Dit jaar kan dat wel opnieuw. Benieuwd of die wijziging een impact heeft op de publieke opkomst.

Het Wijkcomité doet alvast een inspanning: elke Oostkampenaar mag gratis naar het veldritfestijn, mits hij zijn ticket tijdig online aanvraagt. Die info vindt u op de website van de organisatie.

Laatste tien winnaars Superprestige Ruddervoorde
Mannen
2020: flag-be Eli Iserbyt
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-be Kevin Pauwels
2014: flag-be Tom Meeusen
2013: flag-be Klaas Vantornout
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Niels Albert

Vrouwen
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2018: flag-nl Marianne Vos
2017: flag-nl Maud Kaptheijns
2016: flag-nl Sophie de Boer
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-gb Helen Wyman
2012: flag-gb Nikki Harris (nu Brammeier)


Vorig jaar

Eli Iserbyt rondt ploegenspel af
Quinten Hermans schoot als beste uit de startblokken, gevolgd door Toon Aerts en de rest van de favorieten. Eentje was meteen op achtervolgen aangewezen: Laurens Sweeck verzeilde buiten de top-10. Gelukkig vielen vooraan niet meteen grote verschillen en kon Antwerpenaar zonder veel gedoe de doorsteek maken.

Intussen werd toch voorzichtig geprikt. Vooral Eli Iserbyt en Toon Aerts probeerden het een paar keer, maar op de rechte stukken liep het steevast opnieuw samen. Van Kessel, Van der Haar, Soete, Vanthourenhout, Meeusen, Orts en de teruggekeerde Sweeck lieten niet begaan.

Aerts hield lang stand, maar Iserbyt was in de finale toch te sterk – foto: Cor Vos

In de tweede koershelft liet het trio (Iserbyt, Sweeck, Vanthourenhout) van Pauwels Sauzen-Bingoal zich opmerken. Eentje viel aan, de ander liet het gat vallen. Toon Aerts was telkens de pineut, al had hij gelukkig nog Van der Haar in steun. Toen in het laatste kwart van de wedstrijd de inspanningen begonnen door te wegen, vond Iserbyt zijn moment gekomen definitief toe te slaan.

Alleen Aerts had in eerste instantie nog een antwoord op de versnelling van de West-Vlaming, maar de kopman van Baloise-Trek werd onder druk gezet en dat leidde tot kleine foutjes. In een bocht verloor hij het wiel van Iserbyt, die fluks naar zijn tweede zege van het seizoen reed.

Uitslag Mannen Elite
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Toon Aerts op 15″
3. flag-nl Lars van der Haar op 19″
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 33″
5. flag-be Laurens Sweeck op 37″

Ceylin del Carmen Alvarado voor tweede keer op rij
Ceylin del Carmen Alvarado won eerder op de dag de vrouwenwedstrijd. Al waren alle ogen in de beginfase voor een keertje gericht op de achterkant van het peloton. Omdat niemand minder dan Lotte Kopecky haar veldritdebuut maakte, en omdat Denise Betsema ten val kwam in een van de eerste bochten en helemaal achterin aan een achtervolgingsrace moest beginnen.

Voorin was het Alvarado die als een komeet uit de startblokken schoot. Annemarie Worst schoof mee en de twee sloegen een kloofje. Maar uitschuivers in de zandbak zorgden telkens voor een hergroepering. Uiteindelijk gingen ze met zijn vijven de tweede koershelft in: Lucinda Brand, Yara Kastelijn, Alvarado, Manon Bakker en Worst. Ook Laura Verdonschot speelde nog even mee toen het vooraan stilviel, maar als het tempo weer de hoogte inging, moest de Limburgse lossen.

Worst en Alvarado sloegen in het begin al een gaatje – foto: Cor Vos

Spanning troef in de finale, met veel wisselende posities. Bakker probeerde, Worst ging een keertje wild tekeer, maar finaal was het Alvarado die het verschil maakten in de zandbak. Een verschil van ocharme twee seconden, maar voldoende om de sprint net te ontlopen. Worst en Brand strandden op de mooiste ereplaatsen.

Uitslag Vrouwen Elite
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Annemarie Worst op 1″
3. flag-nl Lucinda Brand
4. flag-nl Yara Kastelijn
5. flag-nl Manon Bakker


Parcours

Ruddervoorde beschikt wellicht als enige organisator in het veldritcircuit over een parcours dat op een en dezelfde weide wordt uitgetekend. Het domein is eigendom is van de de broers Wim en Geert Pyfferoen, die samen met Kurt Vanneste de wedstrijd organiseren. En dat biedt uiteraard heel wat voordelen.

Op de weide werd in 2017 een aankomststraat aangelegd

Het voorbije decennium hebben ze daar in Ruddervoorde hun best gedaan om dat parcours verder te optimaliseren. Er liggen ondertussen een permanente zandstrook en een viertal heuvels op het domein. En vier jaar geleden werd een ‘aankomststraat’ ín de weide aangelegd, zodat de Vrijgeweidestraat zelf volledig crossvrij blijft.

Goed om weten, de Pyfferoens hebben jaren geleden het domein voorzien van een drainagesysteem. Met als gevolg dat het parcours in Ruddervoorde – hoe hard het ook regent – nooit echt in een modderbad kan veranderen. Het compacte parcours zorgt er wel voor dat het in Ruddervoorde – ook al doen de parcoursbouwers hun best om af en toe te variëren – best veel draaien en keren is. Al typeert dat steeds meer het hedendaagse veldrijden: snelle omlopen, technisch veeleisend en met veel intervalwerk.

Op de website van de organisatie kan u een aantal beelden van de parcoursopbouw bekijken.


Programma en Tussenstand

Programma
11.45 uur: Ridley Cup Junioren
13.40 uur: Superprestige Ladies Trophy
15.00 uur: Telent Superprestige Heren elite en U23

Locatie en inkom:
Vrijgeweidestraat, Ruddervoorde
Inkom: online ticket: 12,50 € / Aan de kassa: 15 €

Website organisatie: www.cyclocrossruddervoorde.be
Deelnemers Mannen
Deelnemers Vrouwen

Tussenstand Superprestige Mannen na Gieten
1. flag-be Toon Aerts – 15 punten
2. flag-be Quinten Hermans- 14 punten
3. flag-be Eli Iserbyt – 13 punten
4. flag-be Laurens Sweeck – 12 punten
5. flag-nl Lars van der Haar – 11 punten
6. flag-nl Pim Ronhaar – 10 punten
7. flag-be Toon Vandebosch – 9 punten
8. flag-be Jens Adams – 8 punten
9. flag-be Tom Meeussen – 7 punten
10. flag-nl Corné van Kessel – 6 punten

Tussenstand Superprestige Vrouwen na Gieten
1. flag-nl Lucinda Brand – 15 punten
2. flag-nl Denise Betsema – 14 punten
3. flag-nl Annemarie Worst  – 13 punten
4. flag-nl Aniek van Alphen – 12 punten
5. flag-nl Inge van der Heijden – 11 punten
6. flag-nl Yara Kastelijn – 10 punten
7. flag-nl Puck Pieterse – 9 punten
8. flag-be Sanne Cant – 8 punten
9. flag-nl Shirin van Anrooij – 7 punten
10. flag-nl Fem van Empel – 6 punten


Favorieten

Mannen

Eén grote afwezige in Ruddervoorde: Michael Vanthourenhout, nochtans een streekrenner. Maar die laat het Superprestigeklassement schieten (hij was er ook in Gieten niet bij) en kiest deze week voor de dubbel Ardooie-Zonhoven. Maar met Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en de youngsters Kamp en Vandebosch hebben ze bij Pauwels Sauzen-Bingoal uiteraard voldoende manschappen om hun sponsors in beeld te brengen.

Eli Iserbyt is de uittredende winnaar in Ruddervoorde en ook zaterdag opnieuw dé topfavoriet. Het snelle en technische intervalparcours is honderd procent zijn ding, zeker in afwezigheid van de Grote Drie, die pas later dit seizoen hun opwachting het veld maken. Belangrijkste concurrent voor Iserbyt wordt wellicht Quinten Hermans.

Hermans bewees de voorbije weken een stap voorwaarts te hebben gezet. In Waterloo en Iowa werd hij teruggeslagen door pech, maar in Fayetteville domineerde hij een uur lang de wedstrijd. De kopman uit het Tormans CX-team van Bart Wellens beschikt bovendien over gelijkaardige capaciteiten als Iserbyt.

Van der Haar en Hermans, twee concurrenten voor Iserbyt in Ruddervoorde – foto: Cor Vos

Minpuntje voor Hermans: zijn ploegmaat Corné van Kessel acteerde in Fayetteville en Iowa allesbehalve op zijn beste niveau, terwijl Iserbyt met Laurens Sweeck en eventueel Ryan Kamp en Toon Vandebosch iets beter geruggesteund is. Meer zelfs: Sweeck is ook kandidaat-winnaar.

En dan rest ons het duo Lars van der HaarToon Aerts. Daar waar bij Baloise-Trek voor het seizoen nog glashelder was wie kopman was, lijken de twee elkaar steeds meer waard. Lars van der Haar deed het de voorbije weken goed en ook hij is zo’n vinnig type dat zich in Ruddervoorde altijd in zijn sas voelt. Niet toevallig werd hij vorig jaar al derde in de weiden van de Pyfferoens.

Met Iserbyt, Hermans, Van der Haar, Sweeck en Aerts hebben we eigenlijk alle kandidaat-winnaars gehad. Onze laatste ster geven we aan Jens Adams – de laatste weken goed op dreef – maar hadden we net zo goed aan Vincent Baestaens, Daan Soete, Ryan Kamp, Toon Vandebosch of Pim Ronhaar kunnen geven. Allemaal jongens die aan elkaar gewaagd zijn, maar strijden voor een verre ereplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Quinten Hermans, Lars van der Haar
* Laurens Sweeck, Toon Aerts, Jens Adams


Vrouwen

In vergelijking met de voorbije weken geen Marianne Vos. De leider in de Wereldbeker is aan een rustpauze toe en zal daarna focussen op de tweede helft van het veldritseizoen. Ook Kata Blanka Vas kiest voor een kleine break en is er dit weekend dus niet bij. Daar staat dan wel de terugkeer van Ceylin del Carmen Alvarado tegenover. Tenminste, als ze groen licht krijgt na een laatste test.

Maar laten we de Rotterdamse voorlopig niet te veel druk opleggen. Ze won dan wel de laatste twee edities in Ruddervoorde, vandaag tast ze logischerwijze in het duister in hoeverre ze nu al kan wedijveren met toppers als Brand, Betsema en anderen. Vandaar dat we de voormalige wereldkampioene ook nog niet opnemen in ons favorietenlijstje.

Update (vrijdag): Alvarado zal er zaterdag in Ruddervoorde niet bij zijn. Ze hervat wel op zondag in Zonhoven.

Met stip bovenaan onze pronostiek: het trio Brand-Betsema-Worst. Wereldkampioene Lucinda Brand is prima aan haar seizoen begonnen en zal die lijn ook naar haar Amerikaanse trip maar al te graag doortrekken. Ze leidt ook het Superprestigeklassement na haar zege in Gieten en zal die met hand en tand verdedigen. Annemarie Worst kwam in de VS een tikkeltje te kort om mee te doen voor de podiumplaatsen, maar kan op een parcours als dat van Ruddervoorde wellicht net iets meer.

Het podium in Gieten. Het zou in Ruddervoorde zomaar dezelfde top drie kunnen zijn – foto: Cor Vos

Denise Betsema won dit jaar al in Lokeren en Bredene, haalde in elke wedstrijd waarin ze startte het podium, maar jaagt wel nog die grote zege na. Dit weekend krijgt de Texelse twee kansen: zowel zaterdag in Ruddervoorde als zondag in Zonhoven moet ze in staat zijn om met Brand in duel te gaan.

Een trapje lager zetten we Yara Kastelijn, Puck Pieterse en Aniek van Alphen. Al moeten we hier voorbehoud aantekenen. Aangezien we nog niet in het bezit zijn van de volledige deelnemerslijst, weten we niet welke buitenlandse vrouwen naar Ruddervoorde afzakken. Clauzel, Honsinger of Rochette kunnen ook te duchten concurrentes zijn in de strijd voor een mooie ereplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Denise Betsema, Annemarie Worst
* Yara Kastelijn, Puck Pieterse en Aniek van Alphen


Weer en TV

Zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd worden gecoverd door Telenet Play Sports en Proximus in België en door Eurosport in Nederland. Dit is de weersverwachting volgens Meteovista.be.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.