Voorbeschouwing: Tour of Britain 2018
foto: Sweetspot
zaterdag 1 september 2018 om 12:00

Voorbeschouwing: Tour of Britain 2018

Terwijl de Vuelta a España nog in volle gang is, staat er aan de andere kant van de Noordzee een sterk bezette rittenkoers op het punt van beginnen. In de Tour of Britain (2.HC) strijdt het peloton vanaf zondag acht dagen lang op de vele nijdige heuveltjes die de route rijk is. Wie wordt de opvolger van Lars Boom? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Tour of Britain beleeft pas zijn vijftiende editie, maar het rijden van rittenkoersen in Groot-Brittannië gaat al langer terug. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd onder de naam Victory Cycling Marathon de eerste editie van de Ronde van Groot-Brittannië georganiseerd. De eerste decennia was de wedstrijd slechts voor amateurs. Vanaf de jaren vijftig kreeg de rittenkoers de naam Milk Race en genoot het gaandeweg steeds meer aanzien. In de jaren zeventig zorgden Fedor den Hertog, Hennie Kuiper, Piet van Katwijk en Roy Schuiten voor Nederlandse successen. Vanaf 1985 konden ook professionals deelnemen. Tussen 1987 en 1994 heette de ronde Kellogg’s Tour, naar de bekende fabrikant van cornflakes.

Lars Boom veroverde vorig jaar de eindzege – foto: Simon Wilkinson/SWpix.com

Vanaf 2000 zou de wedstrijd vier jaar van de kalender verdwijnen, maar organisator SweetSpot blies de koers nieuw leven in. De voorbije jaren won de wedstrijd – mede dankzij het succes van het Britse wielrennen – steeds meer aan prestige. Sinds de herrijzenis van de Tour of Britain zijn er drie Nederlandse overwinningen geweest. Lars Boom won in 2011 en 2017 en Dylan van Baarle veroverde de eindzege in 2014.

Laatste tien winnaars
2008: flag-fr Geoffroy Lequatre
2009: flag-no Edvald Boasson Hagen
2010: flag-ch Michael Albasini
2011: flag-nl Lars Boom
2012: flag-gb Jonathan Tiernan-Locke
2013: flag-gb Bradley Wiggins
2014: flag-nl Dylan van Baarle
2015: flag-no Edvald Boasson Hagen
2016: flag-gb Steve Cummings
2017: flag-nl Lars Boom

Parcours
De etappes worden gekenmerkt door de nodige heuveltjes die het Britse landschap rijk is. Deze zijn niet echt lang, maar de stijgingspercentages zijn vaak pittig. Daarnaast zal de ploegentijdrit een factor van belang zijn. De winnaar van het eindklassement zal daarom hoogstwaarschijnlijk uit een van de sterkere teams komen. Aan de andere kant is dit door de kleine selecties van zes renners een lastig te controleren wedstrijd. Dat houdt in dat een succesvolle vlucht van grote invloed kan zijn op de einduitslag.

Etappe 1 – zondag 2 september: Pembrey Country Park – Newport (175 km)

De Tour of Britain start dit jaar in Wales. De openingsrit wordt in gang geschoten in Pembrey Country Park, een van de grootste toeristische attracties van het land. Van daaruit wordt koers gezet naar Newport. Dat doet men niet via de kustlijn. De renners zetten namelijk aanvankelijk koers in noordelijke richting, waarna de renners ten noorden van Brecon Beacons National Park fietsen. Onderweg zijn er op drie hindernissen punten voor de bergtrui te verdienen, maar de lengtes zijn met maximaal 1,8 kilometer bescheiden. Aankomstplaats Newport aan de rivier de Usk staat te boek als de derde stad van Wales.

Start: flag-gb 11:00 / flag-nl 12:00
Aankomst: flag-gb 14:59 – 15:49 / flag-nl 15:59 – 16:49

Etappe 2 – maandag 3 september: Cranbrook – Barnstaple (174 km)

Op maandag verplaatst het peloton zich naar het graafschap Devon in Zuidwest-Engeland. Daar wordt in Cranbrook het startschot wordt gegeven voor de tweede rit. Het plaatsje ligt een kleine tien kilometer ten oosten van Exeter. Opnieuw zijn er drie beklimmingen, waarbij Challacombe Hill (1,3km aan 13%) op twintig kilometer van de aankomst zelfs tot beklimming van de eerste categorie is ingeschaald. De aankomst is in Barnstaple, een stad met een middeleeuws karakter in het noorden van het graafschap.

Start: flag-gb 11:00 / flag-nl 12:00
Aankomst: flag-gb 14:59 – 15:49 / flag-nl 15:59 – 16:49

Etappe 3 – dinsdag 4 september: Bristol – Bristol (125 km)

Voor de derde rit blijft het peloton in het zuidwesten van Engeland. De start en aankomst vindt plaats in Bristol. Deze havenstad aan de monding van rivier de Lower Avon staat bekend als het centrum van vliegtuigindustrie, Banksy, Wallace & Gromit en de bands van de ‘Bristol Sound’. De renners krijgen een relatief korte route voorgeschoteld ten zuiden van de stad. Er zijn wederom drie beklimmingen opgenomen, waarvan Providence Lane (1 km aan 8,8%) op minder dan acht kilometer van de aankomst de lastigste is. De finishlijn ligt getrokken aan Ladies Mile, een weg langs een groot park in de buitenwijk Clifton.

Start: flag-gb 11:45 / flag-nl 12:45
Aankomst: flag-gb 14:28 – 15:04 / flag-nl 15:28 – 16:04

Etappe 4 – woensdag 5 september: Nuneaton – Royal Leamington Spa (183 km)

Voor de start van de vierde etappe gaat het peloton een heel stuk noordwaarts. Vanaf Nuneaton, een plaats in Warwickshire, wordt er koers gezet in zuidelijke richting. Onderweg zijn er drie beklimmingen opgenomen, waarvan Burton Dassett (1,7 km aan 4,9%) op 36,7 kilometer van de finish de laatste is. De aankomst ligt bij de Royal Leamington Spa. Het kuuroord is de geboorteplaats van Christian Horner, de teambaas van Max Verstappen bij Red Bull. Biedt dit inspiratie voor een razendsnelle finale?

Start: flag-gb 11:00 / flag-nl 12:00
Aankomst: flag-gb 15:10 – 16:03 / flag-nl 16:10 – 17:03

Etappe 5 – donderdag 6 september: Cockermouth – Whinlatter Pass (14 km ploegentijdrit)

Op donderdag staat er een rit op het programma die wel eens van grote invloed zou kunnen zijn op het algemeen klassement. De 14 kilometer lange ploegentijdrit gaat namelijk voor een belangrijk gedeelte heuvelop. Na de start in Cockermouth in het graafschap Cumbria moeten er in de eerste helft van de rit al aardig wat hoogtemeters overwonnen worden. Het zwaartepunt ligt echter in het tweede gedeelte met de beklimming van de Whinlatter Pass. De lengte van de tijdrit is beperkt, maar de moeilijkheidsgraad kan voor beslissende tijdsverschillen zorgen.

Vertrek eerste ploeg: flag-gb 13:01 / flag-nl 14:01
Aankomst laatste ploeg: flag-gb 14:20 / flag-nl 15:20

Etappe 6 – vrijdag 7 september: Barrow-in-Furness – Whinlatter Pass (169 km)

Vrijdag blijft het peloton in Cumbria voor wat de koninginnenrit genoemd mag worden. De etappe start in Barrow-in-Furness in de noordwestelijke punt van Morecambe Bay. De bestemming is dezelfde plek als gisteren. Voordat het zover is, staan er in het Lake District (ook bekend als de Cumbria Mountains) meerdere beklimmingen op het menu. De beklimming van Whinlatter Pass (3,2 kilometer aan 7%) is vandaag zelfs twee keer in het parcours opgenomen. De laatste keer ligt de aankomst boven op de top. Valt hier de beslissing van deze Tour of Britain?

Start: flag-gb 11:00 / flag-nl 12:00
Aankomst: flag-gb 14:51 – 15:39 / flag-nl 15:51 – 16:39

Etappe 7 – zaterdag 8 september: West Bridgford – Mansfield (223 km)

Daags voor het einde volgt de langste rit van deze ronde. De start is in West Bridgford, een buitenwijk van in het zuiden van Nottingham dat bekend staat als de stad van Robin Hood. Vanuit hier wordt er koers gezet voor een 223 kilomter lange route die de renners door de regio East Midlands voert. In het eerste gedeelte van de rit staan er drie beklimmingen van derde categorie op het menu. De finale richting aankomstplaats Mansfield is allerminst vlak, maar de kans is groot dat er hier gesprint gaat worden om de dagzege.

Start: flag-gb 10:30 / flag-nl 11:30
Aankomst: flag-gb 15:22 – 16:23 / flag-nl 16:22 – 17:23

Etappe 8 – zondag 9 september: Londen – Londen (77 km)

De Tour of Britain wordt in tegenstelling tot vorig jaar weer afgesloten met een criterium door de Britse hoofdstad. Aan de oevers van de Theems wacht de renners veertien vlakke rondes van 5,5 kilometer. De aankomst ligt aan Regent Street, een van de belangrijkste winkelstraten in Westminster in het centrum van Londen.

Start: flag-gb 15:30 / flag-nl 16:30
Aankomst: flag-gb 17:00 / flag-nl 18:00

Favorieten
De organisatie van de Tour of Britain spreekt van het sterkste deelnemersveld ooit en daarmee lijkt het niet te overdrijven. Er staan tien WorldTour-teams aan de start en de Britten kunnen pronken met de namen van de nummers één, drie en vier uit de Tour op de deelnemerslijst. Titelverdediger Lars Boom ontbreekt omdat hij momenteel de Vuelta rijdt.

Julian Alaphilippe – foto: Sirotti

Quick-Step Floors staat zoals vaker ook hier met meerdere kanshebbers aan de start. Julian Alaphilippe en Bob Jungels komen na een korte rustpauze voor het eerst sinds de door de Fransman gewonnen Clásica San Sebastián weer in actie en beginnen hier aan hun najaar. Maximilian Schachmann zal zijn goede vorm uit de Binck Bank Tour en Deutschland Tour willen doortrekken. De mogelijkheid om verschillende troeven uit te spelen en de sterkte in de ploegentijdrit maken de Wolfpack hier een lastig te kloppen formatie.

LottoNL-Jumbo brengt met Primož Roglič de nummer vier uit de Tour aan het vertrek. De Sloveen was in de maand augustus op hoogtestage in het Oostenrijkse Kühtai. Hij kampte de afgelopen weken met een blessure aan zijn elleboog, waardoor hij het WK tijdrijden dit jaar overslaat. Mocht hij in Groot-Brittanië zijn Tourvorm kunnen hervinden, is het een renner die in aanmerking komt voor de eindzege.

Chris Froome en Geraint Thomas – foto: ASO

Er zal de komende dagen veel gekeken worden naar Sky. Als thuisteam zijn de ogen van het Britse publiek vanzelfspekend op de ploeg gericht. In het peloton wordt er verwacht dat het team het gewicht van de wedstrijd zal dragen. Met Geraint Thomas en Chris Froome beschikt Sky over toprenners die hier kunnen scoren. Ook Wout Poels zou een goede uitslag kunnen rijden – indien hij daarvoor de gelegenheid krijgt.

Tejay van Garderen voert de selectie van BMC aan. De Amerikaan heeft (ondanks een proloogzege) in Utah geen sterke periode achter de rug. Hij gebruikt deze wedstrijd vooral als voorbereiding op het WK. Het team heeft aangegeven zich vooral te richten op de ploegentijdrit. Wanneer de Amerikanen daar goed scoren, behoort een goede eindklassering tot de mogelijkheden. Met Stefan Küng beschikt de rood-zwarte formatie over een alternatief. De 24-jarige Zwitser werd hier vorig jaar nog derde in het eindklassement.

Katusha-Alpecin komt met een selectie naar Groot-Brittannië waarmee het een rol van betekenis kan spelen. De Duitser Nils Politt werd recent enigszins verrassend tweede in de ronde van zijn thuisland. Alex Dowsett uit Essex zal erop gebrand zijn om goed te presteren in eigen land, al kwam hij in zeven deelnames nooit verder dan een achtste plek in 2014. De tijdrijder kan desalniettemin een belangrijke factor zijn in de ploegentijdrit. Ook Tony Martin – die zijn rentree maakt na een breuk in zijn wervelkolom – kan in de collectieve rit tegen de klok een belangrijke rol spelen.

Wanty-Groupe Gobert vertrouwt op Xandro Meurisse. De 26-jarige Belg was afgelopen week in eigen land nog succesvol in de Druivenkoers. Deze ronde ligt hem, getuige een plek bij de beste tien in 2015 en 2016. Het Franse Direct Energie brengt met Sylvain Chavanel en Jonathan Hivert twee renners die op dit terrein uit de voeten moeten kunnen. Movistar beschikt met Rubén Fernández over een renner die hier hoog kan eindigen. Bij Lotto Soudal is het uitkijken naar Jelle Vanendert en Jens Keukeleire.

EF Education First brengt met Hugh Carthy een thuisrijder aan de start. De uit Lancashire afkomstige klimmer kan weliswaar geen aansprekende resultaten in zijn thuisronde overleggen, maar is desalniettemin een renner om rekening mee te houden. Met een derde plek in de Colorado Classic toont hij aan dat het met zijn vorm wel goed zit.

Thomas Pidcock

Tom Pidcock – foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl

Bij de kleine Britse ploegen zijn er enkele renners die onderweg een rol van betekenis kunnen spelen. Team Wiggins brengt multitalent Tom Pidcock aan de start. Het wordt interessant om te zien wat het nog maar 19-jarige nu al kan tussen de ‘grote mannen’. Er staat dit jaar ook een Britse selectie aan de start, waarin Ben Swift de opvallendste naam is.

Uit Nederlands perspectief zijn er op het eerste gezicht geen renners die tot de favorieten voor de eindoverwinning gerekend mogen worden. LottoNL-Jumbo heeft met Pascal Eenkhoorn een talentvolle renner in huis, die de ploeg hier wellicht ritsucces kan bezorgen. Hetzelfde geld voor Koen Bouwman. Kunnen zij voor een verrassing zorgen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Geraint Thomas, Primož Roglič
** Chris Froome, Maximilian Schachmann, Bob Jungels
* Stefan Küng, Tejay van Garderen, Nils Politt, Xandro Meurisse

Website organisatie Tour of Britain
Deelnemerslijst Tour of Britain 2018
Routeboek Tour of Britain 2018

Sprinters
Op de deelnemerslijst zijn de nodige sterke sprinters terug te vinden. Fernando Gaviria wordt de komende week de te kloppen man. De Colombiaan van Quick-Step heeft dit seizoen al negen overwinningen bijgeschreven en zal er in Groot-Brittannië nog een paar aan willen toevoegen. Hij kan concurrentie verwachten van onder anderen Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) en André Greipel (Lotto Soudal). Sunweb vertrouwt op Phil Bauhaus en Edward Theuns. Bij EF Education First-Drapac vinden we zowel Sacha Modolo als Daniel McLay terug. BMC vertrouwt op Jempy Drucker terwijl Wanty-Groupe Gobert Andrea Pasqualon in de gelederen heeft.

Weer & TV
De Tour of Britain wordt vaak geassocieerd met de nodige regen, maar dit jaar valt het wel mee. Tijdens de openingsrit in Wales is het broeierig warm en hangt er regen in de lucht, maar de dagen erna schijnt vaker de zon dan dat het regent. De temperaturen zijn met 22 graden Celsius aangenaam. Er staat met windkracht 4 uit het noordoosten wel een behoorlijke wind.

De wedstrijd is te volgen op Eurosport, dat dagelijks een rechtstreekse uitzending op de beeldbuis brengt. De uitzending begint doorgaans om 14.30 uur.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
1 september 2018 12:03
edit wf: bedankt, aangepast

1 september 2018 13:11
Ik lees verschillende dingen op verschillende sites op indeleiderstrui staat bijvoorbeeld dat het een itt is en geen ttt en dat een Engelse zender de uitzend rechten heeft weet nu niet zo goed wat waar is maar we gaan het zien
    1 september 2018 19:35
    Ze hebben de tekst al aangepast.. op de site van de organisatie staat ook duidelijk dat het om een TTT gaat.
1 september 2018 13:34
Vrij mager deelnemersveld. Wel een interessant parcours, al slaan die profielen natuurlijk nergens op.
    1 september 2018 15:15
    Renners met twee sterren en hoger zijn echt wel top. Vraag me af wat je nog meer zou willen?
1 september 2018 19:04
Lake district, Wales, cheddar gorge; gaaf parcours hoor. Cool dat we het kunnen volgend op Eurosport.
Lijkt mij ook een mooie strijd worden tussen Ala, Thomas, Froome en Roglic.
1 september 2018 21:27
Als TLJ de TTT voldoende doorkomt heeft Roglic, mits niet te hard geraakt door die (kleine) blessure, behoorlijk kans op het hoogste treetje. Met de huidige flow van de ploeg moet dat kunnen.
Op papier is het sowieso een mooie wedstrijd tussen de beste korte-ronde-renner en twee van de beste grote-ronde-renners van dit jaar, plus een top-puncher.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.