Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 19
donderdag 8 september 2011 om 18:31

Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 19

Zo heel langzaamaan loopt de Ronde van Spanje van dit jaar op zijn eind. Met Juan José Cobo in de leiderstrui zal het vrijdag waarschijnlijk voor de laatste keer spannend worden. De top van de laatste beklimming ligt op veertien kilometer van de streep en moet worden aangepakt door de renners die deze Vuelta nog kunnen winnen. Wielerflits blikt vooruit.

Parcours
Vrijdag rijden de renners vanuit Noja een rit van 158,5 kilometer richting Bilbao. Dit betekent dat er na 33 jaar weer eens een Vuelta etappe door het Baskenland trekt en er ook finisht. Om dat extra in het zonnetje te zetten moeten er twee rondens in en rond Bilbao worden gereden van elk 32 kilometer. Daardoor moet ook twee keer de Alto el Vivero worden beklommen.

De laatste beklimming van de Alto el Vivero, die als een klim van tweede categorie is bestempeld, eindigt op iets meer dan veertien kilometer voor het eind. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6% zullen er zekker renners wat gaan ondernemen. Na de beklimming volgen bijna veertien kilometers dalen. Er gaat echter nog een klein stukje omhoog, maar dat zullen de renners kwalijk merken.

bron: Unipublic

Favorieten
De klim zal allicht te zwaar zijn voor sprinters als Sagan, het lijkt meer dan waarschijnlijk dat de mannen die er nog goed voor staan in het klassement deze etappe zullen aangrijpen om een laatste keer een aanval op Cobo te openen. Het kan echter ook zijn dat het strijdtoneel zich op twee fronten af gaat spelen. Namelijk een groep vluchters die strijd om de dagzege en de strijd om de rode leiderstrui.

Een man die heeft laten zien met de besten mee te kunnen bergop is Garmin-Cervélo-renner Daniel Martin. De Ier beschikt ook over bijzonder snelle benen en zou hier zo maar eens zijn tweede etappezege kunnen boeken.

foto: Sirotti

Hij dient dan wel af te moeten rekenen met meer sterke klimmers die over een goed eindschot beschikken en dat zijn onze landgenoten Wout Poels en Bauke Mollema. De renners van respectievelijk Vacansoleil-DCM en Rabobank reden deze ronde al veel ereplaatsen bijeen, alleen beide konden ze nog geen etappezege boeken.

Wie we hier ook niet mogen vergeten is Vincenzo Nibali. De Italiaan staat al op een fikse achterstand in het klassement, maar moet morgen met de besten mee omhoog kunnen rijden. Aangezien Nibali de beste daler is van het peloton hier in Spanje, mogen we verwachten dat hij iets zal gaan proberen. Chris Froome zal in zijn kielzog mee moeten om proberen Juan José Cobo uit de rode leiderstrui te rijden. Maar of de laatste dat laat gebeuren zullen we morgen pas weten.

Ook renners als Wiggins en Menchov mogen we niet uitvlakken en kunnen misschien nog wel voor een verrassing zorgen. Of zijn het misschien Jurgen Van den Broeck of Maxime Monfort die de Belgen een etappezege kunnen bezorgen?

Favorieten volgens Wielerflits.nl
**** Daniel Martin
*** Wout Poels, Bauke Mollema
** Vincenzo Nibali, Chris Froome, Juan José Cobo
* Bradley Wiggins, Denis Menchov, Jurgen van den Broeck, Maxime Monfort

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.