Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 8
vrijdag 26 augustus 2011 om 18:18

Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 8

De Ronde van Spanje is alweer een week bezig. Op de tweede zaterdag staat er een bergrit op het programma van Talavera de la Reina naar San Lorenzo de El Escorial. De zwaarste beklimming ligt in het begin van de etappe, maar ook de slotfase van de rit mag er zijn. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Gelijk vanuit de start in Talavera de la Reina gaat het eigenlijk bergop, al is er dan nog geen heuvel of berg opgenomen in het bergklassement. Het zal voor een pak renners toch lastig genoeg om weg te springen.

bron: Unipublic

Pas na ruim 37 kilometer begint echter de eerste echte klim. De Puerto de Mijares is een lastige, maar vooral lange beklimming. De col van eerste categorie is 19.7 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 procent. Het kan in wielertermen ook wel omschreven worden als een ‘loper’. De kans dat de favorieten zich daar al laten zien is dan ook nog klein, want op de top zijn nog ruim 120 kilometer te rijden tot de aankomst.

bron: Unipublic

Na ruim 110 kilometer koers ligt de top van de tweede beklimming van de dag: de Alto de San Bartolomé (2e categorie). Deze is 7.2 kilometer en heeft een stijgingspercentage van 5,3 procent. Op de top volgt niet echt een afdaling, maar gaat het voortdurend op en af tot de voet van de steilere Alto de Santa Maria. Deze is ook van tweede categorie, maar is slechts 4400 meter lang. De gemiddelde stijging is wel 7,2 procent.

Met de bergen voor het klassement is het dan op, maar het betekent niet dat er niet meer geklommen moet worden. Er liggen nog twee klimmetjes die niet meetellen voor het bergklassement. Ook zijn er nog twee tussensprints in Robledondo (155.5 km) en aankomstplaats San Lorenzo de El Escorial (164.3 km).

bron: Unipublic

Daarna wordt er nog een plaatselijke ronde gereden tot de finish bergop. De laatste kilometer is echt een slopende. Er moet dan bijna 200 meter hoogteverschil overwonnen worden, wat staat voor twintig procent. In deze slotklim zitten stukken van 27 en 28%.

Favorieten
Iemand die dit soort aankomsten ligt is natuurlijk Joaquin Rodriguez. Wie de eerste week volgt denkt meer en meer dat deze Vuelta a España op maat gemaakt is voor de explosieve klimmer van Katusha. Purito , wat zijn bijnaam is, heeft dan ook nog eens een sterke ploegmaat mee in de vorm van Daniel Moreno. Deze Spanjaard is tevens niet kansloos voor de dagzege na zijn eerdere overwinning op de Sierra Nevada en zijn derde plek in Valdepeñas de Jaén.

De Italianen Vincenzo Nibali en Michele Scarponi hebben zich bergop nog niet te nadrukkelijk van voren laten zien, maar houden wel van dit soort aankomsten. Beide moeten ze het van aankomsten hebben op niet te lange klimmen. Nibali liet ook in de rit naar Córdoba al zien dat hij plannen heeft in deze ronde.

Scarponi hier in de slotrit van de Ronde van Sardinië (Sirotti)

Ook vanuit het Nederlandse vlak kan er uitgekeken worden naar deze rit. In de vergelijkbare aankomst in Valdepeñas deden vooral Wout Poels (tweede) en Bauke Mollema (vierde) het goed. Kunnen zij dit kunststukje evenaren of verbeteren? Ook Steven Kruijswijk is er verder nog, die in dezelfde rit als zeventiende eindigde.

Verder moet er ook opgelet worden voor een aantal mannen dat stiekem meesluipen, maar zeker niet kansloos zijn voor dagzeges. Jakob Fuglsang is nog niet weggeweest uit de top van het klassement. Jurgen Van Den Broeck zou tijd nodig hebben om bij te komen van zijn valpartij in de Tour de France, maar dit lijkt niet nodig. Een andere stille kracht is Fredrik Kessiakof. Hij verloor nog geen onnodige tijd en staat inmiddels zesde in het algemeen klassement.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquin Rodriguez
*** Vincenzo Nibali, Michele Scarponi
** Daniel Moreno, Jakob Fuglsang, Wout Poels
* Bauke Mollema, Jurgen Van Den Broeck, Fredrik Kessiakof, Nicolas Roche

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.