Voorbeschouwing: Waalse Pijl voor vrouwen 2023 – Wie heerst in Hoei?
foto: Cor Vos
woensdag 19 april 2023 om 11:05

Voorbeschouwing: Waalse Pijl voor vrouwen 2023 – Wie heerst in Hoei?

De oudste der Ardennenklassiekers voor het vrouwenpeloton is de Waalse Pijl. Al sinds 1998 wordt hier elk jaar om het snelst naar boven geharkt. Na de zeven jaar lange recordreeks van Anna van der Breggen werd vorig jaar Marta Cavalli gekroond tot koningin van de Muur van Hoei. Wie pakt dit jaar de zege op de even loodzware als legendarische helling? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

In het jaar 1621 sjouwt Anne Hardy, een financieel niet al te welgestelde vrouw uit Hoei, met een flinke bos dode takken op haar rug. Ze wil bijna weer de naar huis gaan als ze bij de ruim honderdtwintig jaar oude en geruïneerde kapel, struikelt over een curieus voorwerp. Het is het beeld van de Maagd en het Kind, ook wel een madonna genoemd. Diverse bronnen melden dat het zelfs zou gaan om een zwarte madonna, al zijn er betere plekken om daarover te redetwisten dan in de commentaarsectie van een simpele voorbeschouwing op uw favoriete wielersite.

Hardy bestudeert het beeldje, dat in niet al te beste staat verkeert. Ze besluit het mee naar huis te nemen, waarna ze het in de bundel takken plaatst. Maar wat wil vervolgens het geval: met geen mogelijkheid krijgt ze het opgetild, terwijl het net nog prima ging. Zelfs met de hulp van een vriendin en een jongeman die te hulp schieten, is er geen beweging in te krijgen. Hoe dit kan? Voor Hardy is de boodschap duidelijk. Ze begrijpt de wens van de madonna, maakt het los uit de bundel takken en plaatst het terug in de nis. Hierna kan ze tot verbazing van alle omstanders zonder problemen haar weg naar beneden vervolgen, met de bundel takken op haar schouders.

Dit wonderbaarlijke verhaal verspreidt zich als een lopend vuurtje. En jawel, de kleine kapel met het beeldje wordt al snel een pelgrimsoord. Zeker als er nog meer wonderen plaatsvinden, wordt het een populaire bestemming voor wanhopige gelovigen. Verlamde mensen keren verlost van al hun kwalen terug naar huis en zelfs doodgeboren kinderen, door hun wanhopige ouders naar boven gebracht, worden tot leven gewekt. Als klap op de vuurpijl is er het verhaal uit 1656. Dat jaar is er vanwege de aanhoudende droogte een gigantische hongersnood aanstaande, maar uiteindelijk komt het allemaal goed. En dat natuurlijk allemaal dankzij de madonna. Want als zij na een processie door Hoei weer in haar vertrouwde Notre Dame de la Sarte wordt geplaatst, begint het met regenen en kan alles worden gered. Sindsdien wordt ze elke zeven jaar door de stad gedragen.

Na zoveel mirakels kan het natuurlijk niet uitblijven dat de kerk flink wordt uitgebreid en verfraaid, mede dankzij gulle giften van alle dankbare mensen. En niet alleen het huis van de madonna wordt aangepast, er wordt ook besloten om het steile, moeilijk begaanbare toegangspad naar de kerk toe aan te passen. Er worden nog zes kapelletjes gebouwd, gewijd aan de Zeven Smarten van de Maagd Maria.

Wie heden ten dage de Muur van Hoei — de kruisweg van het Waalse wielrennen — beklimt, komt die zes kapelletjes en de Notre Dame de la Sarte nog altijd tegen. Als wielerliefhebbers mogen we Anne Hardy dus wel dankbaar zijn. Want zonder haar vermoedelijk geen Chemin des Chapelles, en al helemaal geen Waalse Pijl met zo’n iconische finish.

Links zien we een van de kapelletjes op weg naar de top – foto: Cor Vos

Al meer dan vijfhonderd jaar wordt er dus wat afgebeden op de Muur van Hoei. En lang niet alleen door wielrenners die hopen boven te komen. Zo was pater Dominique Pire er enkele jaren parochiepriester en hij vouwde er dus vele malen zijn handen. Dat hij veel meer was dan een simpele priester zou blijken, want in 1958 zou hij de Nobelprijs voor de Vrede krijgen voor zijn tomeloze inzet om het leed van ontheemden te verzachten. Tussen al zijn werk voor de goede zaak door heeft hij de legendarische helling ook talloze keren bedwongen, want het dominicanenklooster waarin hij woonde lag aan de voet.

De vrouwenversie van de Waalse Pijl wordt dit jaar voor de 26e keer verreden. Daarmee is het veruit de oudste van de drie heuvelklassiekers voor vrouwen in de ‘ruime’ Ardennen. In 1998 was het Fabiana Luperini (onder andere vijfvoudig winnares van de Giro Rosa en drievoudig winnares van La Grande Boucle Féminine) die Pia Sundstedt en Catherine Marsal verwees naar de lagere podiumplekken.

Luperini, bijgenaamd Pantanina, kon prima uit de voeten in deze koers. Ook in 2001 en 2002 was de Italiaanse namelijk de beste. De Britse Nicole Cooke zou de prestatie van Luperini evenaren; ook zij scoort in de eerste tien jaar van de koers een hattrick. In 2003, 2005 en 2006 is de Britse steeds de sterkste in de wedstrijd met die o zo gevreesde slotkilometer. De eerste zuivere hattrick kwam op naam van Marianne Vos. Zij had tussen 2007 en 2009 een abonnement op de zege. Daarna zat er steeds een jaar tussen haar overwinningen.

Marianne Vos is een naam die we associëren met records. En het record in deze wedstrijd had ze ook lang te pakken, met vijf zeges tussen 2007 en 2013. Maar de ware koningin van de Muur van Hoei is zonder twijfel Anna van der Breggen. Elf keer stond ze in de koers aan de start en tijdens haar laatste zeven deelnames was zij telkens de allerbeste. Dat ze uitgerekend tot zeven overwinningen is gekomen kan, met de historie van de berg in het achterhoofd, toch bijna geen toeval zijn.

Van der Breggen kan pochen met een indrukwekkend winstpercentage van 64 procent. De klim kent voor haar dan ook geen geheimen meer: “Je moet weten hoe snel je die klim kunt oprijden. Nergens mag je over je limiet gaan. Maar, je mag ook geen gaten laten vallen als iemand anders aanzet.”

Het klinkt o zo simpel.

Anna van der Breggen, de koningin van de Muur van Hoei – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaressen Waalse Pijl
2022: flag-it Marta Cavalli
2021: flag-nl Anna van der Breggen
2020: flag-nl Anna van der Breggen
2019: flag-nl Anna van der Breggen
2018: flag-nl Anna van der Breggen
2017: flag-nl Anna van der Breggen
2016: flag-nl Anna van der Breggen
2015: flag-nl Anna van der Breggen
2014: flag-fr Pauline Ferrand-Prévot
2013: flag-nl Marianne Vos


Laatste editie

Na de zevende van Van der Breggen was het afgelopen jaar tijd voor een nieuwe naam op de erelijst. Wie enkel inschakelde voor de laatste beklimming van de Muur van Hoei had al een leuk schouwspel gemist, want de groep vooraan was aan de voet al lekker uitgedund. Movistar voerde het tempo op, waarna Van Vleuten op kop kwam. De Nederlandse bleef de hele klim op kop rijden, terwijl vrijwel iedereen moest lossen. Alleen Marta Cavalli kon bijblijven.

De Italiaanse wachtte tot de laatste honderd meter en passeerde Van Vleuten toen. Laatstgenoemde werd tweede, voor Demi Vollering. Voor de 24-jarige Cavalli was het de tweede zege van het seizoen, nadat ze eerder ook al de Amstel Gold Race op haar naam schreef.

Uitslag Waalse Pijl 2022
1. flag-it Marta Cavalli (FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope) 133,4 km in 3u38m37s
2. flag-nl Annemiek van Vleuten (Movistar)
3. flag-nl Demi Vollering (SD Worx) op 10s
4. flag-za Ashleigh Moolman-Pasio (SD Worx) op 17s
5. flag-es Mavi García (UAE Team ADQ) op 21s
Wedstrijdverslag


Parcours

De kans is reëel is dat de Waalse Pijl ook dit jaar beslist wordt op de Chemin des Chapelles in Hoei. Desondanks is het een goed idee om het gehele parcours van de Waalse Pijl eens onder de loep te nemen. Het parcours bestaat uit een grote en een kleine omloop, die beiden met de klok mee worden gereden. De beklimmingen zitten allemaal op het kleinere rondje, al golft het in de aanloopfase ook al smerig.

Vanaf de Grand-Place in Hoei, waar de startformulieren worden getekend en in de vroege ochtend het startschot klinkt, is het slechts enkele honderden meters naar de voet van de gevreesde muur, maar in het begin van de koers hoeven de rensters nog niet over deze klim. In plaats daarvan gaat het via een korte, iets minder steile omweg richting de officiële start.

Waar de rensters vorig jaar een lus ten zuidwesten van Hoei reden, is er ditmaal gekozen voor een zuidelijk rondje. Het doet er voor het koersverloop allemaal niet al te veel toe, maar allicht zullen de inwoners van Havelange, Evelette en Ohey blij zijn met de passage van de wedstrijd. Na net geen vijftig kilometer fietsen draaien de rensters op de top van de Côte de Cherave het circuit op. Eenmaal in Hoei is er geen ontkomen aan de legendarische finishmuur, die in totaal drie keer moet worden beklommen. Wat volgt zijn nog twee omlopen met daarin steeds de Côte d’Ereffe, de Côte de Cherave en de Muur van Hoei.

We zullen ongetwijfeld op diverse beklimmingen vuurwerk gaan zien, er zou zich zomaar al een groepje af kunnen scheiden op de Cherave, maar de beslissing zal waarschijnlijk gewoon weer vallen zodra de rensters de gevreesde slotmuur opdraaien. Zo snel mogelijk bovenkomen en dan maar zien waar het schip strandt. Misschien nog eens aan de Heilige Maagd Maria denken, wie weet geeft het nog wat extra kracht. En anders Anna van der Breggen om advies vragen.

Hellingen La Flèche Wallonne Femmes 2023

  • Nog 75,8 km: Muur van Hoei (1,3 km à 9,6%)
  • Nog 57,8 km: Côte d’Ereffe (2,1 km à 5%)
  • Nog 44,2 km: Côte de Cherave (1,3 km à 8,1%)
  • Nog 38,6 km: Muur van Hoei (1,3 km à 9,6%)
  • Nog 20,5 km: Côte d’Ereffe (2,1 km à 5%)
  • Nog 6,9 km: Côte de Cherave (1,3 km à 8,1%)
  • Nog 1,3 km: Muur van Hoei (1,3 km à 9,6%)

Woensdag 19 april: Hoei – Hoei (127,3 km)
Start: 08.35 uur
Finish: tussen 11.50 en 12.20 uur


Favorieten

Zoals we allemaal weten is de Waalse Pijl een koers die Marta Cavalli (FDJ-SUEZ) ligt, maar ze is nog niet helemaal terug van weggeweest. Het vele duwen en wringen dat hoort bij het rijden in een peloton lijkt nog niet te geweldig voor haar. Al is het in deze koers, samen met Luik-Bastenaken-Luik, wel iets minder continu draaien en keren dan in de Amstel Gold Race, waar ze de finish niet haalde. Toch maar beter niet helemaal afschrijven…

Al drie keer stond Annemiek van Vleuten (Movistar) op het podium van de Waalse Pijl, maar nog nooit bezette ze het hoogste treetje. Lukt het dan bij haar laatste kans? Het is de vraag die in iedere voorbeschouwing zal worden gesteld. Veel fans zullen er op hopen, maar het zal geen eenvoudige opgave worden. Altijd was er namelijk wel iemand net even beter in de steile slotmeters. Zo ook vorig jaar. Net toen we dachten dat ze het kon doen, zo zonder de aanwezigheid van Van der Breggen, was daar in een keer die dekselse Cavalli. Het zou Van Vleuten gegund zijn, zeker omdat het dit voorjaar toch allemaal al net niet is, maar daar koop je vrij weinig voor. Gewoon maar weer proberen en hopen dat het nu wel lukt.

Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance-Soudal Quick-Step) heeft ook al een paar maal bewezen dat ze wat kan op de legendarische klim. Dat leverde haar twee keer een podiumplek op, met zowel een tweede als een derde plaats. Dezelfde adelbrieven kan Katarzyna Niewiadoma (Canyon-SRAM) voorleggen. Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) doet het met drie podiumplaatsen zelfs nog iets beter.

Het podium kan er dit jaar zomaar helemaal anders uitzien – foto: Cor Vos

‘Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst’ is de les die we leren uit het bankenwezen, maar het zegt wel degelijk iets over de kansen van deze rensters in deze wedstrijd. Het hangt in deze koers maar net even van de vorm van de dag af wie er wint. Demi Vollering (SD Worx), de kersverse winnares van de Amstel Gold Race, doet het met een tweetal derde plaatsen misschien iets minder goed ten opzichte van de eerdergenoemde vrouwen, maar ook haar mogen we wel degelijk tot de grootste kanshebsters rekenen. Zeker omdat het met haar vorm meer dan goed is gesteld.

Want Vollering heeft sinds haar entree aan de top van de wielerwereld, nu zo’n vier jaar geleden, zeker al bewezen dat dit soort inspanningen haar uitstekend liggen. Daarnaast heeft ze met Anna van der Breggen een leermeester die wel weet hoe je dit zwarte beest moet temmen. Daarnaast heeft ze de kans om na AvdB als tweede renster in de geschiedenis de drie Ardennenklassiekers op haar naam te schrijven. Als dat niet motiveert…

Vollering was al de beste in de Amstel, woensdag ook in de Waalse Pijl? – foto: Cor Vos

Verder is het zeker uitkijken naar wat Nederlandse rensters als Shirin van Anrooij(Trek-Segafredo) en Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck) hier kunnen doen. Van Anrooij wist zichzelf in de Amstel Gold Race nog maar eens te verbazen, na een derde plaats ondanks een flinke gedwongen achtervolging na panne. Het net 21-jarige Zeeuwse monstertalent zou op de Muur van Hoei zomaar weer kunnen uitpakken met een knalprestatie.

Mooi aan Van Anrooij is dat ze het wielrennen tot iets lekker simpels kan reduceren.”Als je de benen hebt, zit je er en als je de benen niet hebt, zit je er niet”, zei ze in het interview na de finish van de Amstel Gold Race. Fans van Van Anrooij zullen hopen dat ze de benen heeft. We zijn overigens ook zéér nieuwsgierig naar het optreden van haar ploeggenote Lizzie Deignan, die in de Waalse Pijl haar rentree maakt na haar tweede zwangerschap.

Ook types als Silvia Persico (UAE Team ADQ), Liane Lippert(Movistar), Ane Santesteban (Jayco-AlUla) en Mavi García (Liv Racing TeqFind) schrijven we zeker op, al zal dat misschien niet meteen voor de overwinning zijn. Wie dat nog wel zou kunnen? Het zal zoals bij het hele veld afhangen van de vorm van de dag, de Muur van Hoei liegt immers niet, maar Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-SUEZ) droomt er zeker van om van iedereen te kunnen wegkletsen…


Favorieten volgens WielerFlits
**** Demi Vollering
*** Katarzyna Niewiadoma, Shirin van Anrooij
** Annemiek van Vleuten, Cecilie Uttrup Ludwig, Liane Lippert
* Ashleigh Moolman-Pasio, Marta Cavalli, Silvia Persico, Elisa Longo Borghini

Website organisatie
Deelnemerslijst (FirstCycling)


Weer en TV

Het belooft een vrij aangename editie van de Waalse Pijl te worden. Er is in de Ardennen nog een kleine kans op regen, wat eigenlijk altijd wel geldt voor de Ardennen, maar de zon zal ook van de partij zijn, wat velen in het peloton ongetwijfeld zullen toejuichen. ’s Ochtends vroeg kunnen de rensters de arm- en beenstukken nog best aanhebben, maar naarmate de wedstrijd vordert wordt het steeds lekkerder. Er wordt een graadje of vijftien en een vrij behoorlijke windkracht vier voorspeld.

De uitzending van de Waalse Pijl begint omstreeks 11.00 uur. Dit geldt voor de kanalen van Sporza, NOS en Eurosport/Discovery+/GCN+.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.