Voorbeschouwing: X2O Trofee Baal – GP Sven Nys 2021

Voorbeschouwing: X2O Trofee Baal – GP Sven Nys 2021

foto: Cor Vos

vrijdag 1 januari 2021 om 09:30

Met de GP Sven Nys staat op nieuwjaarsdag de vijfde manche van de X2O Trofee op het menu. Op en rond de Balenberg bundelen Golazo en de voormalige supportersclub van Sven Nys nog steeds de krachten. Dit keer kondigt zich een spannende tweestrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert aan. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was op 1 januari 2000 dat de GP Sven Nys boven de doopvont werd gehouden. Een organisatie van de supportersclub van de Kannibaal van het veld. Dat voor Nieuwjaar gekozen werd als datum was geen toeval. “Een heel bewust gekozen datum”, vertelt Sven Nys. “Naar analogie met Rillaar, waar tijdens de hoogdagen van Roland Liboton op 1 januari een veldrit werd georganiseerd op de Tienbunder, het trainingsparcours van Roland. Mijn supportersclub wilde dat ook doen. Zelfde datum, zelfde streek.”

In het seizoen 2001-2002 trad de GP Sven Nys toe tot de Gazet van Antwerpen Trofee en daar maakt het vandaag nog steeds deel van uit. Intussen heet het regelmatighediscriterium de X20 Trofee.  “In de beginfase liep het allemaal niet van een leien dakje”, geeft Nys toe. “Mede door de weersomstandigheden was het vooral de eerste jaren knokken om het hoofd – financieel – boven water te houden. We hebben ons publiek moeten verdienen. 1 januari blijft immers ook een speciale datum. Maar beetje bij beetje is dat gegroeid.”

Sven Nys won 12 keer in Baal – foto: Cor Vos

‘Snotneus’
Toen Nys in 2016 zijn carrière beëindigde, was er vrees voor het voortbestaan van de GP. Maar Golazo (dat in 2014 eigenaar van de licentie van de veldrit was geworden) zette door en vandaag bestaat de GP Sven Nys nog steeds. “Een deel van het lokale bestuur van destijds helpt overigens nog steeds mee”, verduidelijkt Nys  “Een deel is afgehaakt en dat is niet abnormaal. Maar ik ben trots dat de cross nog steeds bestaat.” Meer zelfs, met de stijgende populariteit van zoonlief Thibau, kan Baal de komende jaren wellicht opnieuw groeien wat toeschouwersaantallen betreft. “De laatste jaren kwam het publiek al vroeger naar de Balenberg afgezakt, dat klopt. De mensen in de streek willen zien wat ‘die snotneus‘ al kan.”

Veelwinnaar in de GP Sven Nys is… Sven Nys zelf. Op een parcours dat hem op het lijf geschreven was, triomfeerde hij er tijdens zijn carrière maar liefst twaalf keer. Alleen Mario De Clercq (2002), Lars Boom (2006) en Wout van Aert (2015 en 2016) slaagden erin Nys te kloppen op zijn Balenberg. Bij de dames toppen Katerina Nash en Katie Compton de erelijst, ieder met twee overwinningen.

Katerina Nash won twee keer in Baal – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars:
Mannen
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Toon Aerts
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Kevin Pauwels
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Sven Nys

Vrouwen
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-ch Jolanda Neff
2018: flag-us Katherine Compton
2017: flag-nl Marianne Vos
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-cz Katerina Nash
2014: flag-us Katherine Compton
2013: flag-cz Katerina Nash
2012: flag-nl Daphny van den Brand


Vorig jaar

Van der Poel pleziert meteen nieuwe teamsponsors
In een deelnemersveld met onder meer de wegrenners Zdenek Stybar, Moreno Hofland, Xandro Meurisse en Sean De Bie nam Van der Poel al in de openingsronde het initiatief. Enkel Eli Iserbyt kon volgen. Quinten Hermans en Corné van Kessel reden namens hun nieuwe Tormans-ploeg in de achtervolging en kwamen in de derde ronde samen met Michael Vanthourenhout aansluiten.

Toen Van der Poel het tempo opnieuw opvoerde, moesten de anderen toch weer een gaatje laten. Iserbyt klampte zo lang, maar uiteindelijk moest ook de kleine West-Vlaming de wereldkampioen laten gaan. Vervolgens was er geen houden meer aan. Van der Poel reed solo naar zijn 17de seizoenszege. Hij zorgde, anderhalf uur na Alvarado, meteen voor een twee op twee voor Alpecin-Fenix.

Van der Poel was in Baal eens te meer outstanding – foto: Cor Vos

In de achtergrond kreeg Iserbyt gezelschap van zijn achtervolgers, maar ondanks een val nam hij samen met Michael Vanthourenhout toch weer afstand van het Tormans-duo. Beide mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal op het podium zat er net niet in. In de tweede koershelft kwam namelijk Tom Pidcock sterk opzetten en hij ging – met succes – de strijd aan met de twee ploegmaats. Vanthourenhout moest afhaken..

In de slotronde nam Iserbyt wel afstand van Pidcock, waardoor hij de strijd om plek twee in zijn voordeel besliste en zo een prima zaak deed in de tussenstand van de DVV Trofee.

Uitslag Mannen:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Eli Iserbyt op 23″
3. flag-gb Tom Pidcock op 41″
4. flag-be Corné van Kessel op 47″
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 50″
6. flag-be Quinten Hermans op 1’13”
7. flag-be Laurens Sweeck op 2’13”
8. flag-be Jens Adams op 2’25”
9. flag-be Tim Merlier op 2’38”
10. flag-be Gianni Vermeersch op 2’45”

Negende seizoenszege voor Alvarado
Ceylin del Carmen Alvarado nam in haar nieuw shirt van Alpecin-Fenix snel het initiatief. Alleen haar landgenote Annemarie Worst klampte aan, terwijl Lucinda Brand onmiddellijk op achtervolgen was aangewezen. Pechvogels van de openingsronde waren onder meer Sanne Cant en Loes Sels. De regerende wereldkampioene miste compleet haar start, terwijl Sels op de dirt jumps stevig ten val kwam.

Alvarado en Worst hielden elkaar gezelschap tot in de derde ronde. Toen moest Worst afhaken, waarna de Rotterdamse afstand nam en solo op zoek ging naar negende overwinning van het seizoen. Worst werd dan weer bijgehaald en even later ook achtergelaten door Brand.

Voorin bleek Alvarado ongenaakbaar. Ze liep tot bijna een minuut uit op Lucinda Brand en bezorgde zo Alpecin en Fenix een mooie binnenkomer. Bovendien verstevigde ze haar leidersplaats in de DVV Trofee. Brand en Worst werden dus tweede en derde, terwijl Ellen Van Loy met haar achtste plaats als beste Belgische finishte.

Alvarado was vorig jaar de beste in Baal – foto: Cor Vos

Uitslag Vrouwen:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Lucinda Brand op 56″
3. flag-nl Annemarie Worst op 1’04”
4. flag-nl Yara Kastelijn 1’40”
5. flag-it Eva Lechner op 1’57”
6. flag-us Catherine Compton op 2’06”
7. flag-hu Blanka Kata Vas op 2’23”
8. flag-be Ellen Van Loy op 2’35”
9. flag-be Sanne Cant op 2’42”
10. flag-be Laura Verdonschot op 2’52”


Parcours

De Balenberg is sinds het ontstaan van de GP Sven Nys het decor van het event. Een locatie die veldrijden ademt. Er is niet alleen het permanente crossparcours, waarop de jongste jaren kinderen worden opgeleid, in 2016 werd ook het Sven Nys Cyclingcenter geopend. Het Cyclingcenter is een belevingscentrum, inclusief eetcafé en museum. Voor de volledigheid: het sportsmanagementbedrijf Golazo is sinds 2016 volledig eigenaar van de Balenberg

Het parcours op de Balenberg is voor 85 procent een natuurlijke omgeving, aldus Nys zelf. De berg wordt tijdens de cross langs alle kanten beklommen en de klei-ondergrond maakt het bij regenweer extra zwaar. Kracht en behendigheid zijn de belangrijkste vereisten om er als renner goed voor de dag te komen.

Sins 2016 is de omloop bijna compleet en permanent omheind, wat het circuit een iets meer professionele look geeft. En twee jaar geleden werd een afdaling verfraaid met extra bulten (dirt jumps). Een hindernis die echter niet bij iedereen even enthousiast werd onthaald. “Daar hebben we inderdaad kritiek op gekregen en daar hebben we ook naar geluisterd”, zegt Nys. “We hebben die passage vorig jaar  breder gemaakt, waardoor het minder gevaarlijk is, maar wel nog zijn spektakelwaarde behoudt.”

Ook dit jaar is er nog een aanpassing gebeurd: aan de achterkant van het domein (linksmidden op de afbeelding). Parallel met de serviceweg naar het Sven Nys Cycling Center is een extra lus toegevoegd op een schuine kant en een extra hellinkje.


Programma

Programma vrijdag 1 januari 2021
13u45: Soudal Ladies Trophy
15u00: X2O Trofee Elite & U23 Mannen

Locatie
Balenberg, Baal

Website X2O Badkamers Trofee
Twitter X2O Trofee

Deelnemerslijst Heren
Deelnemerslijst Dames

Tussenstand X2O Trofee Heren na Herentals:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-nl Lars van der Haar op 2’32”
3. flag-be Toon Aerts op 3’04”
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 3’22”
5. flag-be Quinten Hermans op 4’18”
6. flag-be Laurens Sweeck op 6’34”
7. flag-nl Corné van Kesssel op 6’38”
8. flag-nl Ryan Kamp op 8’05”
9. flag-nl Mathieu van der Poel op 8’21”
10. flag-be Wout van Aert op 8’33”

Tussenstand X2O Trofee Dames na Herentals:
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Denise Betsema op 53″
3. flag-nl Yara Kastelijn op 2’55”
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 5’18”
5. flag-nl Annemarie Worst op 5’48”
6. flag-nl Fem van Empel op 6’36
7. flag-nl Aniek van Alphen op 7’48”
8. flag-nl Manon Bakker op 8’12”
9. flag-be Sanne Cant op 8’38”
10. flag-us Clara Honsinger op 11’26”


Favorieten

Heren
Wie in Baal goed voor de dag wil komen, moet niet alleen conditioneel in orde zijn, maar moet ook over een gezonde dosis behendigheid beschikken. Niet dat de omloop extreem technisch is, maar je kan het in de verste verte niet vergelijken met wat de renners vorige zondag in Dendermonde kregen voorgeschoteld. Daar staken diegenen die het meeste vermogen konden trappen er bovenuit.

Dus wanneer Van Aert in Dendermonde heer en meester was, verwachten we in Baal sowieso veel meer een écht duel tussen de twee rivalen. Sven Nys verwacht dat Van der Poel en Van Aert elkaar op de Balenberg perfect in evenwicht kunnen houden. Anderen verwachten dan weer een bijzonder geprikkelde Van der Poel. Dat de wereldkampioen de puntjes op de i zal willen zetten, klinkt het.

Krijgen we in Baal een echt titanenduel? – foto: Cor Vos

Belangrijkste uitdagers voor het duo zijn Tom Pidcock, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts. Twee weken geleden zetten we de jonge Brit nog op gelijke hoogte van Van der Poel en Van Aert, maar dat was toch iets te euforisch. Pidcock ís een toptalent, maar om Van Aert én Van der Poel op hun best te kloppen, moet hij én een parcours op maat treffen én zelf in supervorm zijn. De laatste twee wedstrijden leek Trinity-renner echter iets over zijn top.

Vanthourenhout en Aerts waren elkaar waard in Dendermonde en we verwachten dat dat ook in Baal het geval zal zijn. Aerts’ vorm richting de kampioenschappen gaat in stijgende lijn, Vanthourenhout draait al een maand op zijn beste niveau. Beiden houden elkaar ook in evenwicht in de tussenstand van de X2O Trofee, weliswaar op ruime afstand van Eli Iserbyt.

Toon Aerts groeit naar zijn topvorm toe – Foto: Cor Vos

Iserbyt is leider in het regelmatigheidscriterium, maar na zijn ferme tuimelperte in Heusden-Zolder is hij twijfelachtig voor Baal. Pas donderdagnamiddag volgt een ultieme test tijdens een crosstraining. Als de elleboog het houdt, zal hij op de Balenberg zijn leiderspositie verdedigen. In dat geval wordt het kwestie van de schade te beperken op zijn naaste belagers.

Outsider zijn het Tormans-duo Hermans en Van Kessel, Belgisch kampioen Laurens Sweeck, Lars van der Haar (tweede in het klassement), Daan Soete en Gianni Vermeersch, die de voorbije wedstrijden zijn resultaten in stijgende lijn ziet gaan.

Favorieten volgens WielerFlits
****  Mathieu van der Poel, Wout van Aert
*** Tom Pidcock, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts
** Quinten Hermans, Corné van Kessel, Eli Iserbyt
* Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Gianni Vermeersch, Daan Soete


Dames

Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado verhouden zich steeds meer zoals Wout van Aert en Mathieu van der Poel zich de laatste weken verhouden. Brand de iets grotere motor, Alvarado technisch de beste van de twee. Dus ook bij de vrouwen verwachten we in Baal een spannende tweestrijd.  Met Denise Betsema, Annemarie Worst en Clara Honsinger als voornaamste concurrentes.

Betsema is in de tussenstand van de X2O Trofee opgeklommen naar de tweede plaats en die zal ze met hand en tand verdedigen. De omloop op de Balenberg is zeker iets dat in haar mogelijkheden ligt. Hetzelfde geldt voor Clara Honsinger. De Amerikaanse kampioene kan opnieuw verrassen, maar dan zal haar eerste ronde dringend beter moeten worden. Ook in Bredene bleek die start opnieuw een probleem, waarna ze iéts te lang achter de feiten aanholt.

Door haar mindere start moet Honsinger steeds waar vanuit de achtergrond terugknokken – foto: Cor Vos

Een andere renster met potentieel is Kata Blanka Vas. Zij was, weliswaar in afwezigheid van de Nederlandse toppers, outstanding in Bredene. Benieuwd of ze die lijn ook kan doortrekken met de complete top aan de start. Voorts kijken we uit hoe de vorm van Yara Kastelijn evolueert.  Sanne Cant, Eva Lechner, Alicia Franck en de jonge Fem van Empel krijgen de laatste sterren.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado
*** Denise Betsema, Clara Honsinger, Annemarie Worst
**  Yara Kastelijn,  Marianne Vos, Kata Blanka Vas
* Sanne Cant, Eva Lechner, Fem van Empel, Alicia Franck


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Voor de weersverwachting beroepen we ons zoals gewoonlijk op Meteovista.be

Dit artikel delen:

3 Reacties

Pastoor van Dijk 31 december 2020 om 08:59

Vraag aan Nico Dick over parcours

“Het parcours op de Balenberg is voor 85 procent een natuurlijke omgeving, aldus Nys zelf. De berg wordt tijdens de cross langs alle kanten beklommen en de klei-ondergrond maakt het bij regenweer extra zwaar”. (cit. beschrijving parcours WF 31-12-2020)

Vraag: Is de berg steil zodat er sprake zou kunnen zijn van een klimcross? Of wordt de berg als steil ervaren als je die (bij de dames) meermaals moet beklimmen?

Nico Dick 31 december 2020 om 11:27

de term 'steil' heb ik niet gebruikt. Een klimcross is het dan ook zeker niet, want er zijn geen hellingen zoals in Gavere/Namen/Beringen. Maar het is wel een paar keer ferm bergop… De opeenvolging ervan in combinatie met de ondergrond maakt het wel heel zwaar. Maar dit is geen klimcross, nee.

Flanders 31 december 2020 om 16:22

De mooiste editie was deze van 2002.Nys had balkjes geplaatst IN een tent om zeker te zijn te kunnen springen ,onafhankelijk van de bodem.Bij de eerste passage in de tent bedampten zijn brilglazen,Nys sloeg tegen de grond en durfde niet meer te springen. Gevolg : weg voordeel en in eigen dorp afgemaakt door De Clercq .

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.