Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussels Universities Cross 2022
Alvarado is tot op heden alleenheerser in Brussel - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zondag 13 februari 2022 om 06:30

Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussels Universities Cross 2022

Nog een dikke week en dat zit de crosswinter 2021-2022 erop, maar niet voordat de X2O Badkamers Trofee in een definitieve plooi valt. Bij de vrouwen is het in theorie nog mogelijk dat Lucinda Brand haar leidende positie in de Soudal Ladies Trophy kwijtraakt aan Denise Betsema, Toon Aerts kan de zege bij de mannen al niet meer ontgaan. Wie kunnen we van voren verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Brussels Universities Cyclocross is een van de jongste telgen in de X2O Trofee. De Belgische hoofdstad dook voor het eerst in 2019 op in het veldrijden. Evenementenbureau Golazo gebruikte daarvoor de licentie van de ter ziele gegane klimcross op en rond het F1-circuit van Spa-Francorchamps. Dat kon, met toestemming van de UCI en de Belgische Wielerbond, op voorwaarde dat de licentie werd gebruikt voor een cross in Wallonië of het Brusselse gewest.

Het was uiteindelijk een docent sportmarketing aan de VUB en ULB die de site op de campus van de Brusselse universiteit aanbeval. “Dat we in Elsene zowel de Franstalige en de Nederlandstalige campus in het parcours inpassen, is daarbij niet onbelangrijk,”, aldus Golazo-CEO Christophe Impens, die zo beide taalgemeenschappen probeert aan te spreken. De VUB en ULB zijn alvast enthousiast met het event. In de aanloop naar de eerste editie was er weliswaar enige vorm van studentenprotest (de veldrit werd toen verreden in volle blokperiode), maar dat ging uiteindelijk om een minderheid en kende geen gevolgen.

Net zoals bijvoorbeeld bij de wegkoers Clásica San Sebastián, krijgen de winnaars en winnaressen van deze cross een hoofddeksel cadeau. In Brussel mogen zij op het podium pronken met – hoe toepasselijk – een universiteitshoedje. Ceylin del Carmen Alvarado won tot op heden alle edities bij de vrouwen. Mathieu van der Poel deed hetzelfde bij de mannen, ware het niet dat hij in 2021 forfait gaf. Toen ging Toon Aerts er met de zege vandoor. Alvarado kan dit jaar een vierde universiteitshoed mee naar huis nemen, Aerts een tweede. Net als vorig jaar is Van der Poel er ook nu niet bij, net als bijna de gehele winter.

Van der Poel won de eerste editie in 2019 – foto: Cor Vos

Laatste winnaars flag-be Brussels University Cross

Mannen
2021: flag-be Toon Aerts
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-nl Mathieu van der Poel

Vrouwen
2021: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado


Vorig jaar

Aerts de sterkste in Brusselse sneeuw
Net als dit jaar, was de Brussels Universities Cross ook in 2021 de afsluitende manche in de X2O Badkamers Trofee. Eli Iserbyt moest er zijn leiding verdedigen ten opzichte van Toon Aerts. Ondanks een zesde plek op ruime minuut achterstand, slaagde de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal daarin. Zijn concurrent van Baloise Trek Lions deed er echter wel alles aan om het tij nog te keren. Aerts rekende in een besneeuwd Brussel af met Quinten Hermans en Corné van Kessel; die laatste kukelde door pech nog uit de top-10. Niels Vandeputte reed in de achtergrond een sterke cross en beloonde zijn vlakke wedstrijd met een podiumplek.

X2O Badkamers Trofee 2020-2021
Uitslag mannen – Manche 8 in flag-be Brussel

1. flag-be Toon Aerts (Baloise Trek Lions) in 57m45s
2. flag-be Quinten Hermans (Tormans) op 20s
3. flag-be Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix) op 36s
4. flag-be Jens Adams (Hollebeek Hoeve) op 42s
5. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen – Bingoal) op 46s
6. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen – Bingoal) op 1m02s
7. flag-nl Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) op 1m17s
8. flag-ch Kevin Kuhn (Tormans) op 1m29s
9. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen – Bingoal) op 1m38s
10. flag-be Timo Kilich (Credishop – Fristads) op 1m41s
Volledig verslag


Drie op een rij voor Alvarado
Ook bij de vrouwen was de strijd voor de eindzege in de X2O Trofee ongekend spannend. Het verschil tussen de dan nieuwe wereldkampioene Lucinda Brand en Denise Betsema was echter beduidend kleiner dan bij de mannen. Brand worstelde tijdens de cross echter met haar klikpedaal, waardoor die strijd in het slot nog spannender werd dan het al was. Betsema werd uiteindelijk tweede, Brand zagen we pas terug op plaats vijf. Het verschil tussen beiden was 31 seconden, waardoor Brand precies vijf tellen voorsprong overhield. Ceylin del Carmen Alvarado reed al in de eerste ronde solo weg naar haar derde zege op rij in Brussel.

X2O Badkamers Trofee 2020-2021
Uitslag vrouwen – Manche 8 in flag-be Brussel

1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado in 40m46s
2. flag-nl Denise Betsema op 6s
3. flag-nl Manon Bakker op 20s
4. flag-nl Fem van Empel op 35s
5. flag-nl Lucinda Brand op 37s
6. flag-nl Annemarie Worst op 44s
7. flag-gb Anna Kay op 59s
8. flag-nl Aniek van Alphen op 1m14s
9. flag-be Sanne Cant op 1m23s
10. flag-fr Marion Norbert Riberolle op 1m53s
Volledig verslag


Parcours

Een soort parkcross met een aantal stroken over geaccidenteerd terrein met een paar nijdige, steile en technische hellinkjes. Dat is het parcours van de Universiteitscross samengevat in één zin. En aan die omloop is voor de editie van 2022 niet gesleuteld, integendeel. De blauwdruk is namelijk gelijk aan die van vorig jaar.

De start van de Brussels Universities Cyclocross ligt op een weg die de campus opsplitst in de VUB en de ULB. Na het startschot duiken de renners het veld in aan de Franstalige kant. Daar wacht een golvend parcours met veel hoogteverschil. Eerst krijgen de renners een bosstrook voor de wielen geschoven waar ze naar boven en naar beneden moeten lopen. Na een golvende graszone duiken ze via een spectaculaire afdaling richting het parcours op de campus van de VUB.

Een andere publiekstrekker is het amfitheater van de VUB, een groene oase in treden waar de studenten tussen de lessen door even tot rust komen. Hier passeren de renners vier keer: twee keer naar beneden en twee keer naar boven. “Een cruciale strook,” aldus parcoursbouwer Erwin Vervecken. “Op deze trappenpartij kan de beslissing vallen.”

Brussels Universities Cross 2022 parcours


Programma en informatie

Programma zondag 13 februari 2022
11.00 uur: Junioren mannen
12.10 uur: Beloften mannen
13.45 uur: Elite vrouwen en jeugdcategorieën
15.00 uur: Elite mannen

Locatie
Pleinlaan 2, 1050 Brussel

Publieksinformatie
Er is dit jaar geen publiek welkom bij de Brussels University Cross. Dat heeft niet zo zeer direct met de corona-maatregelen te maken, maar wel met de gevolgen van de pandemie. “Omwille van de coronaveiligheid en de verlenging van de periode waarin inhaalexamens plaatsvinden (tot 20 februari), gaat de Brussels Universities Cyclocross door zonder publiek”, valt er te lezen op de website van de Vrije Universiteit Brussel.

Praktische info
Website Brussels Universities Cross
Deelnemers Brussels Universities Cross 2022

Website X2O Badkamers Trofee
Twitter X2O Badkamers Trofee
Instagram X2O Badkamers Trofee
Facebook X2O Badkamers Trofee

Tussenstand X2O Badkamers Trofee 2021-2022 mannen
1. flag-be Toon Aerts – 7u04m28s
2. flag-be Eli Iserbyt – op 7m23s
3. flag-be Michael Vanthourenhout – op 10m02s
4. flag-be Tom Meeusen – op 14m47s
5. flag-nl Lars van der Haar – op 15m55s
Volledige tussenstand

Tussenstand X2O Badkamers Trofee 2021-2022 vrouwen
1. flag-nl Lucinda Brand – 5u32m59s
2. flag-nl Denise Betsema – op 2m55s
3. flag-nl Annemarie Worst – op 7m13s
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – op 9m33s
5. flag-be Sanne Cant – op 16m56s
Volledige tussenstand


Favorieten

Mannen
Bij de mannen is er klassementtechnisch niets meer om voor te rijden. Toon Aerts kan op zijn lauweren rusten, maar anderzijds zal hij zijn eindzege in de X2O Badkamers Trofee maar wat graag willen onderstrepen met een nieuwe zege. De 28-jarige Belg van Baloise Trek Lions is hier ook titelverdediger, dus zijn status als topfavoriet behoeft weinig uitleg. Oké, de editie van 2021 was door sneeuw en de bevroren ondergrond moeilijk te vergelijken met hoe het er nu voor staat. Maar ook gezien de vorm van de laatste crossen is Aerts de te kloppen man.

Zijn grootste uitdager is ploeggenoot Lars van der Haar, Europees kampioen, Nederlandse kampioen en vice-wereldkampioen tegelijk. De 30-jarige Nederlander is de laatste maand in bloedvorm; sinds de Flandriencross in Hamme eindigde Van der Haar niet een keer naast het podium. Toch zou hij maar wat graag winnen, want dat lukte in een internationale cross voor het laatst in Tábor. Laurens Sweeck slaagde er in Hamme nog in en vorige week was hij ook primus in Maldegem. De 28-jarige Belg van Pauwels Sauzen-Bingoal zal zich willen tonen, want hij mag uitzien naar een nieuwe ploeg.

Aerts zegevierde vorig jaar al in Brussel, doet hij dat opnieuw? – foto: Cor Vos

De Belgische formatie van Jurgen Mettepenningen heeft met Eli Iserbyt uiteraard een andere klepper aan boord. Hij is de beste crosser van het seizoen gebleken, maar post-WK gaf hij vorig weekend niet thuis. Volgens de wandelgangen was hij niet helemaal fit en dus zal hij zijn gram willen halen. Vooral op zaterdag dan, want Iserbyt wil in Gavere zijn eindzege in de Superprestige veiligstellen. Michael Vanthourenhout kan zich puur focussen op winst en boze tongen beweren dat hij vol mikt op zondag. Door een val in Maldegem werd hij daar pas vijftiende, pas zijn tweede cross buiten de top-6 deze winter.

Omdat de beloften een losse wedstrijd rijden in Brussel, zien we geen Niels Vandeputte en alle andere mannen terug in de elitewedstrijd. De Belg van Alpecin-Fenix was hier vorig jaar nochtans derde bij de elite en afgelopen weekend reed hij sterk naar een tweede plek in Lille. Voor de laatste ster in onze voorbeschouwing moeten we daarom een blik wagen op de outsiders. Jens Adams maakt van hen de laatste weken de meest solide indruk. Ook Tom Meeusen rijdt goed in de rondte, terwijl Toon Vandenbosch zijn goede starts steeds niet weet te bekronen met goede uitslagen. Verder nog: Corné van Kessel, Daan Soete en Kevin Kuhn.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Toon Aerts
** Lars van der Haar, Laurens Sweeck
* Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Jens Adams

Deelnemerslijsten


Vrouwen
In theorie is het bij de vrouwen nog niet beslist, maar praktisch gezien kan de eindzege Lucinda Brand eigenlijk niet meer ontgaan. Maar goed ook, want de Europees kampioene won tot nu toe zes van de zeven X2O Trofee-manches. Alleen de Koppenbergcross moest ze aan Clara Honsinger laten. Ondanks dat ze haar wereldtitel niet kon verlengen, is ze zonder twijfel de beste crosser van deze winter. Na haar EK-zege begin november, werd ze een keer derde, vier keer tweede en won ze vijftien keer. Ze staat dan ook eerste op de UCI Ranking en kan na de Wereldbeker en de Superprestige, ook de X2O Trofee op haar naam brengen.

Alleen Denise Betsema kan haar nog van de eindoverwinning houden. De Texelse liep echter een snijwond op in de Krawatencross, waardoor ze mede een flinke tik in het klassement kreeg. Het lijkt dan ook niet voor de hand te liggen dat zij zondag haar achterstand van twee minuten en 55 seconden goed kan maken. Dan moet ze al winnen en dat lijkt door haar kwetsuur geen doen. Wat dat betreft moeten we naar Annemarie Worst kijken. Ze miste het WK door corona, maar de 777-crosser liet vorig weekend zien dat ze wel over topvorm beschikt. De immer enthousiaste Worst zal haar conditie daarom willen blijven verzilveren.

De topfavorietes voor Brussel stonden ook in Lille op het podium – foto: Cor Vos

In Brussel was de winnares de eerste drie edities steeds dezelfde: Ceylin del Carmen Alvarado. Mocht ze haar streak kunnen optrekken naar vier zeges, dan zal dat een verlossing voor haar zijn. De 23-jarige veldrijdster van Alpecin-Fenix is al de hele winter op de sukkel. Ze wist nog niet te winnen. Naast Betsema zal ze ook van Manon Bakker en Aniek van Alphen concurrentie krijgen voor het podium zondag. Vooral Bakker is de laatste weken erg op dreef en vorig jaar werd ze hier al derde. Afgelopen weekend voegde Van Alphen zich daarbij. Ze werd derde in Maldegem en vijfde in Lille, steeds net na concurrente Bakker.

Het is nog de vraag of Sanne Cant van de partij is in Brussel. Het afgelopen weekend zat ze thuis na een positieve coronatest. Wel weer van de partij is Hélene Clauzel. De 24-jarige Française werd achtste op het WK en vindt in Brussel een ronde die haar past. Anna Kay pakte hier vorig jaar de kopstart en is ook de laatste weken vooraan in de uitslagen te vinden. Maar ook zij krijgt niet de laatste ster in onze voorbeschouwing. Ook de juniores doen in deze cross mee, waardoor we ook de Luxemburgse Marie Schreiber welkom heten. Maar pas vooral op voor Zoe Backstedt. Het 17-jarige Britste toptalent is wereldkampioene op de weg en in het veld. Ze reed al vaker bij de elites mee en deed het daarin niet onaardig.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado
* Denise Betsema, Manon Bakker, Zoe Backstedt

Deelnemerslijsten


Weer en tv

De lente is langzamerhand in aantocht en dat is ook terug te zien in de weersvoorspellingen. Volgens Meteovista.be blijft het zondag in Brussel de hele dag droog, maar er staat wel een forse zuidenwind aan windkracht vijf. Het kwik stijgt ’s middags naar acht graden Celsius. Het is overwegend bewolkt, maar af en toe zal de voorjaarszon de ogen van de renners doen priemen.

Wie niets van de actie wil missen in Brussel, stemt zondag het beste af op Sporza. De Belgische zender begint om 13.40 uur aan de vrouwencross en om 14.55 uur kun je inschakelen voor de veldrit bij de mannen. Via de Eurosport Player kun je op dezelfde tijden ook op mobiele apparaten naar de cross kijken. Bespreek het wedstrijdverloop in onze eigen Volg Hier.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
12 februari 2022 23:15
Laurens Sweeck DNF vandaag. Ik heb geen beelden gezien, maar was dit vanwege materiaalpech? Anders snap ik het vertrouwen in hem niet helemaal.
    13 februari 2022 13:34
    @Jayster
    Deze voorbeschouwing is voor het weekend geschreven en staat sinds vrijdagmiddag online. Ik zal even kijken wat zijn reden was en dan dit stuk actualiseren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.