Voorbeschouwing: X2O Trofee Krawatencross Lille 2022
Het podium van 2021 - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zondag 6 februari 2022 om 13:30

Voorbeschouwing: X2O Trofee Krawatencross Lille 2022

Het veldritseizoen loopt langzaam naar zijn einde toe. Toch hebben we nog een aantal klassementscrossen af te werken. Dit weekend is dat er eentje in de X2O Badkamers Trofee: de Krawatencross van zondag in Lille, bij Antwerpen. Traditioneel de laatste manche in dit regelmatigheidsklassement, maar dat is nu – net als in 2021 – de University Cyclocross van volgende week in Brussel. Eerst dus de Krawatencross; WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De Krawatencross werd opgericht in 1992. Het was in een periode dat je als Lillenaar supporter was van óf Paul Herygers of Erwin Vervecken, toen de twee bekendste inwoners van de Kempense gemeente. “Onze veldrit de GP Herygers of de GP Vervecken noemen was geen optie”, vertelt organisator Jef Van den Broeck. “Want we zouden de helft van het dorp tegen ons in het harnas jagen. Dus kozen we voor de neutrale naam Krawatencross.” Een ietwat gekke naam misschien, maar dat heeft alles te maken met de historie van Lille.

Wie de geschiedenisboeken erbij pakt, leert al snel waar het woord Krawaten vandaan komt. In de zeventiende eeuw stuiten we namelijk op twee verhalen die enigszins op elkaar lijken en in ieder geval dezelfde oorsprong hebben. In die tijd was een gezelschap Kroaten op bezoek in Lille en omgeving. In beide verhalen komt het erop neer dat de Kroaten werden vermoord en dat Lille daarna smartgeld moest betalen. Zodoende kregen de inwoners van Lille al snel een spotnaam toegewezen die op de Kroaten sloeg: Lillenaren werden Krawaten.

Lille is overigens dé Belgische crossgemeente bij uitstek. Herygers (tegenwoordig co-commentator tijdens de cross bij Sporza) en Vervecken (manager van de nieuwe UCI Gravel World Series) zijn al enige tijd met pensioen, maar ook Sanne Cant en Wout van Aert vinden in Lille hun roots. Alle vier hebben ze overigens nog iets gemeen: allen werden bij de elite een keer wereldkampioen veldrijden en behoudens Herygers, waren ze ook meervoudig ’s werelds beste. Met Lennert Belmans rijdt er nu ook een beloftevolle crosser uit Lille rond.

Van Aert won twee jaar geleden nog in eigen huis – foto: Cor Vos

De Krawatencross bestaat in 2022 precies dertig jaar, waardoor we toe zijn aan de 31ste editie. Dat was 29 keer als manche in de Gazet van Antwerpen Trofee, dat nu dus bekend is als X2O Badkamers Trofee. De overige twee keer was dat als Belgisch kampioenschap: in 2004 wonnen Bart Wellens en Anja Nobus, in 2016 thuisrijders Van Aert en Cant. Die laatste is bij de vrouwen recordhouder: ze won zes keer in Lille. Bij de mannen deed Sven Nys er nog een cross extra bij. Hij stond bovendien liefst achttien keer op het podium in Lille.

Bijzonder feitje nog over die laatste: Nys ging in 1997 als derde mee het podium op in het jaar dat Adrie van der Poel won. Diens zoontje Mathieu was toen net twee jaar oud. Achttien jaar later stond Nys weer als derde op het podium van de Krawatencross, maar toen heette de winnaar Mathieu van der Poel. Beide Poelianen zijn overigens ook de enige niet-Belgische winnaars in Lille. Ook bij de vrouwen is het redelijk makkelijk te voorspellen: won Nobus of Cant niet, dan won er wel een Nederlandse. Dat laatste gebeurde in totaal acht keer.

Laatste tien winnaars flag-be Krawatencross Lille
Mannen
2021: flag-be Laurens Sweeck
2020: flag-be Wout van Aert
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert (Belgisch kampioenschap)
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Niels Albert
2012: flag-be Tom Meeusen

Vrouwen
2021: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-nl Maud Kaptheijns
2016: flag-be Sanne Cant (Belgisch kampioenschap)
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-nl Marianne Vos
2012: flag-nl Marianne Vos


Vorig jaar

Sweeck toont zandkunsten in de sneeuw
De Krawatencross was vorig jaar bedekt met een laag sneeuw. Toch deerde dat Laurens Sweeck niet, een van de echte zandspecialisten in de huidige veldritgeneratie. De Belg van Pauwels Sauzen-Bingoal versnelde in de tweede ronde op een besneeuwde zandstrook en dat bleek meteen de winnende move. Sweeck reed vol vertrouwen steeds verder weg, terwijl de anderen daarachter de foutjes bleven opstapelen. Uiteindelijk kon Corné van Kessel wegrijden, maar in de laatste ronde haalde Michael Vanthourenhout hem nog in. Dat was wel ver achter Sweeck, die zegezeker was. Van Kessel hield zijn derde plek wel vast.

X2O Badkamers Trofee 2020-2021
Uitslag mannen – Manche 7 in flag-be Lille

1. flag-be Laurens Sweeck in 59m06s
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 9s
3. flag-nl Corné van Kessel op 14s
4. flag-be Eli Iserbyt op 31s
5. flag-be Quinten Hermans op 38s
6. flag-be Toon Aerts op 42s
7. flag-es Felipe Orts op 47s
8. flag-nl Lars van der Haar op 55s
9. flag-be Niels Vandeputte op 1m03s
10. flag-be Daan Soete op 1m07s
Volledig verslag


Alvarado haalt het weer in een sprint-à-deux
Het was Denise Betsema die vorig jaar de kopstart pakte in Lille. Ceylin del Carmen Alvarado, Sanne Cant en Lucinda Brand schoven met haar mee, Annemarie Worst sloot korte tijd later aan. De Belgische leek in de vierde ronde dan weg te rijden bij de foutjes makende Nederlandse dames, maar Cant ging daarna zelf niet vrijuit bij de balkjes. Uiteindelijk kwam behoudens Worst iedereen in de slotfase terug. Brand zette haar concurrentes in de technische passage onder druk en alleen Alvarado kon volgen. In een sprint met twee vloerde ze vervolgens de wereldkampioene. Een jaar eerder deed ze hetzelfde met Worst.

X2O Badkamers Trofee 2020-2021
Uitslag vrouwen – Manche 7 in flag-be Lille

1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado in 48m50s
2. flag-nl Lucinda Brand in z.t.
3. flag-nl Denise Betsema op 13s
4. flag-be Sanne Cant op 20s
5. flag-nl Annemarie Worst op 32s
6. flag-nl Inge van der Heijden op 1m44s
7. flag-nl Fem van Empel op 1m45s
8. flag-nl Manon Bakker op 1m47s
9. flag-nl Yara Kastelijn op 1m50s
10. flag-it Eva Lechner op 2m08s
Volledig verslag


Parcours

Camping De Lilse Bergen is al jaar en dag het decor voor de Krawatencross. Rondom de recreatieplas is een omloop uitgezet van net geen drie kilometer lang. De enige asfaltstrook in het peloton is die waarop de start en finish liggen, met een lengte van 300 meter. Voorts moeten de crossers 1740 meter aan bospaden overwinnen en rondom het water stuurt de organisatie hen over 940 meter aan zand. Behoudens enkele passages op het strand en de opeenvolging van vier U-bochten, is het veel rechttoe, rechtaan. Een weinig technisch, snelle omloop, dus. Het verschil maken de renners meestal in het eerste deel, op de zandstroken.


Programma & info

Programma zondag 6 februari 2022
10.00 uur: Junioren vrouwen
11.00 uur: Junioren mannen
12.10 uur: Beloften mannen
13.45 uur: Elite en U23 vrouwen
15.00 uur: Elite mannen

Publieksinformatie aangaande corona
Door de nieuwe coronamaatregelen in België is publiek toegestaan. Wel is de organisatie verplicht om voor compartimentering te zorgen. Daarvan zijn er vijf, zoals te zien op de plattegrond van het parcours. Ieder compartiment mag uit maximaal duizend mensen bestaan en krijgt daarom een eigen inkom. Is het maximaal aantal toeschouwers bereikt, dan zal dat compartiment sluiten. In ieder van de vijf is er sanitair en catering aanwezig. Wisselen tussen compartimenten is niet toegestaan. De organisatie vraagt uitdrukkelijk om tickets online of via de plaatselijke voorverkoop aan te schaffen. Er zijn dus 5000 mensen welkom.

Er geldt een mondkapjesplicht en ook een CST-scan bij het betreden van het domein is verplicht.

Locatie en inkom
De Lilse Bergen, Strandweg 1, 2275 Lille (België)
Inkom: 12 euro / in voorverkoop: 11,50 euro / kinderen tot en met 12 jaar: gratis

Praktische info
Website Krawatencross Lille
Deelnemers Krawatencross Lille 2022

Website X2O Badkamers Trofee
Twitter X2O Badkamers Trofee
Instagram X2O Badkamers Trofee
Facebook X2O Badkamers Trofee

Tussenstand X2O Badkamers Trofee mannen na 6 van de 8 manches
1. flag-be Toon Aerts (Baloise Trek Lions) in 6u06m35
2. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) +4m42s
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) +8m36s
4. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) +12m56s
5. flag-be Tom Meeusen (Deschacht-Group Hens-Maes Containers) +13m32s
Volledige tussenstand

Tussenstand X2O Badkamers Trofee mannen na 6 van de 8 manches
1. flag-nl Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) in 4u47m09s
2. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) +21s
3. flag-nl Annemarie Worst (777) + 6m11s
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Fenix) + 7m47s
5. flag-be Sanne Cant (IKO-Crelan) + 11m36s
Volledige tussenstand


Favorieten

Het kan zondag weleens uitdraaien op een atypische Krawatencross. De weersvoorspellingen zijn namelijk niet mals. De weerstations zeggen dat de regen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met bakken uit de hemel komt. Dat zal ervoor zorgen dat het zand beter berijdbaar is, maar tegelijkertijd ook zwaarder tussen de wielen valt. In het bos zal het waarschijnlijk voor een vettige laag modder zorgen. Daardoor zullen de verschillen waarschijnlijk groter zijn dan dat we ze in Lille gewend zijn. Ook wat betreft de bandenkeuze is het door de verschillende, beregende ondergronden een moeilijk verhaal.

Mannen
Wie denkt aan een zware, doorregende veldrit, denkt aan Toon Aerts. De 28-jarige Belg van Baloise Trek Lions komt dan vrijwel altijd goed voor de dag, al heeft hij er dan ook het liefst nog een lastige omloop met de nodige hoogtemeters bij. In 2018 en 2019 werd hij in Lille al eens derde. Aerts is de leider in dit klassement, waardoor hij zeker nog iets heeft om voor te rijden. Diens grootste uitdager zal wellicht Quinten Hermans zijn. De 26-jarige crosser van Tormans-Acrog is al heel het seizoen op punt. Hij rijdt zaterdag niet in Maldegem en zal zijn gemiste WK (door corona) graag willen wreken. In 2019 was hij hier tweede.

Toon Aerts verdedigt in Lille zijn leidende positie en houdt van modder – foto: Cor Vos

De Krawatencross is niet gelijk Koksijde, Zonhoven, Middelkerke of Antwerpen, maar toch speelt de zandstrook altijd een cruciale rol. Dat zal nu misschien iets minder doorslaggevend zijn, omdat de glibberige bospaden het net juist wél technisch kunnen maken. Desondanks dichten we ook Laurens Sweeck hier een goede uitslag toe. De 28-jarige zandspecialist van Pauwels Sauzen-Bingoal is immers ook titelverdediger. Lars van der Haar is in Lille altijd goed voor een uitslag in de top-10, maar winnen lukte nog nooit. Wel werd hij drie keer tweede, waaronder bij zijn debuutjaar als elite in 2014. Op het WK was hij na Tom Pidcock de beste.

De nieuwbakken Britse wereldkampioen heeft inmiddels een punt achter zijn crosswinter gezet. De beste over heel het seizoen deed dat nog niet. Eli Iserbyt staat namelijk bovenaan de UCI Ranking, hij won al de Wereldbeker en hij gaat aan de leiding in de Superprestige. In het klassement om de X2O Trofee staat hij dan weer tweede, met een ruime achterstand op Aerts. Maar als hij nog wat wil… Het parcours is echter niet helemaal op zijn maat. Alleen dat geldt ook een beetje voor Michael Vanthourenhout, maar die werd in de laatste drie jaar wel twee keer tweede. Nog een zege zou een beloning zijn op zijn superconstante crosswinter.

Sweeck sneeuwde vorige jaar iedereen onder – foto: Cor Vos

Een goede Corné van Kessel zou zich ook kunnen smijten in Lille, net als Jens Adams. Kevin Kuhn is ook goed op dreef de laatste wedstrijden, maar meestrijden voor winst lijkt voor hem – net als bijvoorbeeld Vincent Bastaens, Daan Soete, Toon Vandenbosch en Felipe Orts – veel te hoog gegrepen. Omdat de beloften een aparte wedstrijd rijden, ontbreken als kanshebbers hier ook de namen van jongens als Joran Wyseure, Emiel Verstrynge, Thibau Nys, Ryan Kamp en Pim Ronhaar.

UPDATE vrijdag 4 februari 20.00 uur – Quinten Hermans past voor Lille

Favorieten volgens WielerFlits
*** Toon Aerts
** Quinten Hermans, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout
* Lars van der Haar, Eli Iserbyt, Corné van Kessel

Deelnemers Krawatencross Lille 2022


Vrouwen
Ook bij de vrouwen zal het vanwege de regen waarschijnlijk veel meer uitdraaien op een powercross, dan op een snelle wedstrijd. In dat geval moeten we natuurlijk al onze ogen richten op de onlangs onttroonde wereldkampioene Lucinda Brand. Zoek haar overigens niet in het zwarte tenue van Baloise Trek Lions, want in november werd ze immers ook nog Europees kampioene. Dat shirt zal ze dit weekend daarom dragen. Op het WK was ze afgelopen week de evenknie van winnares Marianne Vos. Hoewel Brand al vijf van de zes X2O Trofee-manches won, is haar voorsprong op de nummer twee slechts 21 tellen.

Betsema is dit weekend de grote uitdager voor Brand – foto: Cor Vos

Dat betekent dus dat Brand aan de bak moet, want Denise Betsema zal er alles aan doen om toch nog een prijsje van haar landgenoten af te pikken deze winter. De 29-jarige Texelse geldt – bijna vanzelfsprekend als eilandbewoonster – als zandspecialiste en die kwaliteiten zal ze aanspreken om die 21 tellen achterstand op Brand weg te poetsen. Betsema eindigde hier al eens tweede en derde. Tijdens de Flandriencross in Hamme zette Shirin van Anrooij – zaterdag wordt ze 20 – zich overigens tussen die twee. Zij komt bovendrijven in regenachtige omstandigheden. Onlangs won ze zodoende met overmacht nog in Gullegem.

Net als bij de mannen, doet ook bij de dames een vrouw mee die door een positieve coronatest het WK moest missen. Annemarie Worst zal daarom vol frustraties zitten en die moeten eruit. De 26-jarige Nederlandse van 777 won deze winter één keer, maar dat was wel net in het zand van Koksijde. In Lille werd ze al eens tweede (2020) en derde (2018). Ceylin del Carmen Alvarado is hier titelverdedigster en won zelfs de laatste twee edities. De 23-jarige Nederlandse van Alpecin-Fenix kent echter een moeilijk jaar. Ze won nog niet één keer en stond ‘pas’ vier keer op het podium. Dat laatste weken lijkt het wel beter te gaan.

Gullegem was slechts een C2-cross, maar Van Anrooij ploeterde wel met overmacht naar winst – foto: Cor Vos

Wat dat betreft kunnen we wellicht meer verwachten van haar piepjonge ploeggenote Puck Pieterse. Zij werd vorige week wereldkampioene bij de beloften en bij de elites hikt ze al heel het seizoen tegen een grote zege aan. In droge omstandigheden was zij waarschijnlijk iets meer in het voordeel geweest dan nu het geval is. Sanne Cant (31) is in haar Lille recordhoudster, maar een nieuwe zege lijkt – ondanks een stijgende lijn in haar prestaties – niet meteen voor de hand te liggen. Dat geldt ook voor Blanka Kata Vas, die de laatste weken wat lijkt te stagneren. Mochten Yara Kastelijn en Manon Bakker hun WK-vorm kunnen doortrekken, dan zit er mogelijk voor hen ook een dichte ereplaats in zondag.

UPDATE vrijdag 4 februari 21.00 uur – Cant en Pieterse zeggen af voor Lille.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Denise Betsema, Shirin van Anrooij
* Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Puck Pieterse, Blanka Kata Vas

Deelnemers Krawatencross Lille 2022


Weer en tv

Het gebeurt niet vaak dat Meteovista.be als weercijfer een één geeft, maar voor komende zondag is dat in Lille wel het geval. Pluvius zet namelijk de hemelsluizen wagenwijd open. Ze voorspellen de ganse dag regen met een neerslagtotaal van ruim 28,5 millimeter. Daarbij staat een harde zuidwestenwind aan windkracht vijf, waardoor de gevoelstemperatuur rond de vier graden ligt. In werkelijkheid zal het acht graden Celsius zijn. Dat gaat niet in de koude kleren kruipen…

Wie de Krawatencross-aflevering van Blij dat ik glij in Lille wil bekijken, stemt het best af op Sporza of Eurosport. Beide zenders zenden de vrouwencross vanaf 13.30 uur uit en ze vangen bij de mannen aan om 14.55 uur. Bespreek in de Volg Hier van WielerFlits het verloop van de cross.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.