Voorbeschouwing: Zesdaagse van Gent 2021
Iljo Keisse (links) en Mark Cavendish zijn een van de topkoppels - foto: Cor Vos
dinsdag 16 november 2021 om 19:00

Voorbeschouwing: Zesdaagse van Gent 2021

Na een gedwongen jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie staat de Zesdaagse van Gent (dinsdag 16-zondag 21 november) weer op de agenda. De organisatie wist tal van absolute toppers te verleiden om aan de start te verschijnen, waaronder de koppels Kenny De Ketele en Robbe Ghys, Iljo Keisse-Mark Cavendish en de regerende olympisch, wereld- en Europees kampioenen ploegkoers.

Historie

Voor de vroegste geschiedenis van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent, zoals de naam van de wedstrijd officieel luidt, moeten we terug naar 1922. Op een demonteerbare indoorbaan van 210 meter in het Feestpaleis van het Citadelpark werd Marcel Buysse samen met de Zwitser Oscar Egg de eerste winnaar. Eind jaren ’20 werd een nieuwe baan in gebruik genomen die door haar kleine afmetingen (166 meter) en hoge bochten het Kuipke werd genoemd. Mede door geldgebrek werd de zesdaagse in de jaren ’30 maar twee keer verreden en in de Tweede Wereldoorlog werd het evenement door de Duitse bezetter verboden.

Na de Tweede Wereldoorlog leefde de wielersport helemaal op en ook de zesdaagses kwamen weer op gang. ‘Gent’ werd een jaarlijks terugkerende wedstrijd en legendarische renners als Rik Van Steenbergen en Rik Van Looy lieten hun namen bijschrijven op de erelijst. In 1962 werd het Kuipke echter door een brand verwoest, waardoor het evenement een paar jaar niet doorging. Pas in 1965 was het wielerstadion volledig hersteld. Opnieuw had men gekozen voor een lengte van 166 meter en schuine bochten met een hellingsgraad tot 52%. Met Patrick Sercu en Eddy Merckx kreeg de nieuwe piste meteen twee heel mooie winnaars.

Patrick Sercu won de Zesdaagse van Gent maar liefst elf keer – foto: Cor Vos

Voor Sercu zou het niet bij deze overwinning blijven. De Keizer van de Zesdaagse won na 1965 ook in 1967, 1975 en 1977 aan de zijde van Merckx en zegevierde daarnaast in 1970 met Jean-Pierre Monseré, in 1971 met Roger De Vlaeminck, in 1972 met Julien Stevens, in 1973 met de Australiër Graeme Gilmore, in 1978 met de Nederlander Gerrie Knetemann, in 1980 met de Duitser Albert Fritz en in 1981 met de Deen Gert Frank. Sercu is met elf zeges recordhouder in Gent. Later werd de West-Vlaming, die in 2019 twee maanden voor zijn 75 verjaardag overleed, koersdirecteur van de Gentse zesdaagse.

De Zesdaagse van Gent is ook onlosmakelijk verbonden met Isaac Gálvez. De Spaanse sprinter kwam in 2006 op de vijfde dag ten val tegen de balustrade van het Kuipke, waarna hij op weg naar het Universitair Ziekenhuis van Gent overleed. De organisatie zette daarop de wedstrijd stop en dus staan achter die editie geen winnaars op de erelijst.

Laatste tien winnaars Zesdaagse van Gent
2019: flag-be / flag-be Kenny De Ketele – Robbe Ghys
2018: flag-it / flag-be Elia VivianiIljo Keisse
2017: flag-be / flag-be Kenny De Ketele – Moreno De Pauw
2016: flag-gb / flag-gb Mark Cavendish – Bradley Wiggins
2015: flag-be / flag-dk Iljo KeisseMichael Mørkøv
2014: flag-be / flag-be Jasper De Buyst – Kenny De Ketele
2013: flag-be / flag-de Jasper De Buyst – Leif Lampater
2012: flag-be / flag-au Iljo Keisse – Glenn O’Shea
2011: flag-be / flag-de Kenny De Ketele – Robert Bartko
2010: flag-be / flag-nl Iljo Keisse – Peter Schep
* in 2020 werd de Zesdaagse van Gent afgelast


Vorig jaar

De Zesdaagse van Gent zou vorig jaar van 17-22 november worden gehouden, maar het bleek niet mogelijk om het evenement coronaproof te organiseren. Daarom bleven Robbe Ghys en Kenny De Ketele een jaar langer de laatste winnaars. In 2019 wist het Belgische koppel in een razend spannende slotavond de eindoverwinning naar zich toe te trekken. Uiteindelijk hadden ze in de eindafrekening vijf puntjes meer dan Tosh Van der Sande en Jasper De Buyst. Roger Kluge en Theo Reinhardt maakten het podium op de derde plaats compleet.

Eindklassement Zesdaagse van Gent 2019
1. flag-be / flag-be Robbe Ghys – Kenny De Ketele – 301 punten
2. flag-be / flag-be Tosh Van der SandeJasper De Buyst – 296 punten
3. flag-de / flag-de Roger Kluge – Theo Reinhardt – 212 punten
4. flag-gb / flag-be Mark CavendishIljo Keisse – 268 punten en 1 ronde
5. flag-nl / flag-nl Jan-Willem van SchipYoeri Havik – 299 punten en 2 ronden

Robbe Ghys (links) en Kenny De Ketele wonnen de laatste editie in 2019 – foto: Cor Vos


Rennersveld

1. flag-dk / flag-dk Michael Mørkøv – Lasse Norman Hansen
Hét koppel om naar uit te kijken in Gent is Michael Mørkøv en Lasse Norman Hansen. De Denen zijn de regerend wereld- en olympisch kampioen in de ploegkoers en van hen mogen we het nodige Danish Dynamite verwachten. De 36-jarige Mørkøv, lead-out bij Deceuninck-Quick-Step, wist ‘Gent’ bovendien al twee keer te winnen. In 2009 was hij voor de eerste keer de beste met Alex Rasmussen en in 2015 zette hij de zesdaagse voor de tweede keer achter zijn naam met Iljo Keisse aan zijn zijde. Nu mag hij proberen zijn derde eindzege binnen te slepen samen met de 29-jarige Norman Hansen, renner van Qhubeka NextHash.

2. flag-nl / flag-nl Yoeri Havik – Jan-Willem van Schip
Ook de regerende Europees kampioenen ploegkoers, de Nederlanders Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip, tekenen present in het Kuipke. De 30-jarige Havik en de drie jaar jongere Van Schip veroverden vorige maand in Grenchen de Europese sterrentrui na een aanvallende wedstrijd. Later mocht het koppel niet meedoen aan het wereldkampioenschap in Roubaix, omdat Nederland niet in de Nations Cup-wedstrijden in actie was gekomen. Dat het met de benen wel snor zit, bewees het duo wel in de Driedaagse van Kopenhagen. Boren gaan ze dus waarschijnlijk op de snelle baan van Gent.

3. flag-be / flag-be Kenny De Ketele – Robbe Ghys
Voor Kenny De Ketele wordt het zijn allerlaatste optreden in de Gentse zesdaagse. De viervoudig winnaar in het Kuipke zet namelijk een punt achter zijn carrière. Samen met de 24-jarige Robbe Ghys, met wie hij vorige maand op het wereldkampioenschap brons won in de ploegkoers, mag Ketelke (36) proberen zijn titel van twee jaar geleden te verdedigen. Na een spannende strijd met Jasper De Buyst en Tosh Van der Sande kroonde het Belgische koppel zich tot eindwinnaar, nadat ze een jaar eerder al een keer tweede waren geëindigd.

Mørkøv (links) en Norman Hansen zijn de olympisch kampioenen ploegkoers – foto: Cor Vos

4. flag-be / flag-gb Iljo Keisse – Mark Cavendish
Iljo Keisse vormt een Belgisch-Brits duo met Mark Cavendish, zijn ploeggenoot bij Deceuninck-Quick-Step. Van alle actieve renners won de 38-jarige Keisse het vaakst in Gent. In 2005 was hij met Matthew Gilmore voor het eerst de beste. Daarna volgden eindzeges in 2007 en 2008 met Robert Bartko, in 2010 met Peter Schep, in 2012 met Glenn O’Shea, in 2015 met Michael Mørkøv en in 2018 met Elia Viviani. Ook Cav (35) weet wat het is om te winnen in Gent. In 2016 zette hij de wedstrijd naar zijn hand samen met Bradley Wiggins.

5. flag-be / flag-be Otto Vergaerde – Jules Hesters
Otto Vergaerde, de 27-jarige ploegmaat van Mathieu van der Poel, Tim Merlier en Jasper Philipsen bij Alpecin-Fenix, is gekoppeld aan de vier jaar jongere Jules Hesters. Hesters liet zich afgelopen wereldkampioenschap opmerken met een vijfde plaats in de afvalkoers. Ook voor Vergaerde heeft de baan geen geheimen. Zo werd hij in 2014 Europees kampioen op de scratch en was hij in 2015 derde tijdens de Gentse zesdaagse samen met Jasper De Buyst.

6. flag-de / flag-be Roger Kluge – Jasper De Buyst
De 27-jarige De Buyst vormt tijdens deze editie een koppel met de Duitser Roger Kluge (35), met wie hij op de weg normaal gesproken de sprinttrein vormt voor Caleb Ewan. De Buyst mocht al twee keer het hoogste treetje van de Gentse zesdaagse beklimmen. In 2013 won hij voor het eerst samen met Leif Lampater, een jaar later prolongeerde hij zijn titel met Kenny De Ketele aan zijn zijde. Ook Kluge won in zijn carrière al meerdere zesdaagses en was bovendien al tweemaal de beste van de wereld in de ploegkoers samen met Theo Reinhardt.

Europees kampioenen Van Schip (links) en Havik keren terug naar Gent – foto: Cor Vos

7. flag-be / flag-nl Fabio Van den Bossche – Vincent Hoppezak
Oorspronkelijk was Fabio Van den Bossche gekoppeld aan Lindsay De Vylder, maar die moest zich op het laatste moment ziek afmelden. Daarop werd de Nederlander Vincent Hoppezak opgetrommeld om aan de zijde van de nieuwe aanwinst van Alpecin-Fenix te verschijnen. Beide renners beschikken over goede benen. Van den Bossche pakte vorige maand nog zilver op het omnium tijdens het EK in Grenchen en Hoppezak reed naar het brons op de puntenkoers tijdens het WK in Roubaix. Ook kwamen ze afgelopen week allebei in actie in Kopenhagen.

8. flag-it / flag-be Michele Scartezzini – Gerben Thijssen
De organisatie van de Gentse zesdaagse kon met trots de huidige wereldkampioenen ploegkoers presenteren, maar ook een regerend vice-wereldkampioen verschijnt aan de start. De ervaren Italiaan Michele Scartezzini moest op het WK met Simone Consonni zijn meerdere erkennen in het topkoppel Mørkøv-Norman Hansen, maar mocht na afloop ook de gang naar het podium maken. In Gent mag hij zijn ervaring uitspelen aan de zijde van de zes jaar jongere Gerben Thijssen van Lotto Soudal.

9. flag-be / flag-ch Jonas Rickaert – Silvan Dillier
Met Otto Vergaerde en nieuwe aanwinst Fabio Van den Bossche hebben we al enkele renners van Alpecin-Fenix voorbij zien komen, maar daar komen Jonas Rickaert en de Zwitser Silvan Dillier nog bij. De 27-jarige Rickaert reed de Gentse zesdaagse weleens vaker en is in het verleden ook Belgisch kampioen op de baan geweest. Ook de vier jaar oudere Dillier, voormalig nummer twee in Parijs-Roubaix, heeft geen onbeschreven blad op de piste. Zo werd hij in 2011 als belofte al eens Europees kampioen in de ploegkoers en stond hij in zowel 2012 als 2014 op het podium in Gent.

Voor Kenny De Ketele wordt het zijn allerlaatste optreden in de Gentse zesdaagse – foto: Cor Vos

10. flag-nl / flag-nl Roy Pieters – Maikel Zijlaard
De 22-jarige Nederlander Maikel Zijlaard is in het Kuipke aan zijn ervaren landgenoot, de tien jaar oudere Roy Pieters gekoppeld. Zijlaard, telg van de bekende Rotterdamse fietsfamilie, is de regerend Europees kampioen in de afvalkoers bij de beloften en beschikt ondanks zijn nog steeds jonge leeftijd al over een schat aan ervaring op de baan. Pieters, zoon van de vertrokken Belgische bondscoach Peter Pieters, won al meerdere Nederlandse nationale titels en is al jarenlang een bekende naam in het zesdaagsecircuit in onder andere Gent.

11. flag-dk / flag-be Marc Hester – Tuur Dens
Tuur Dens – die op het WK in Roubaix zilver pakte in de scratch – rijdt de Zesdaagse van Gent aan de zijde van de ervaren Deen Marc Hester. De 21-jarige Dens rammelt sinds vorig seizoen aan de poorten van het internationale baanwielrennen. Zo pakte hij in 2020 brons in de scratch op het EK voor beloften en won hij in september de ploegkoers tijdens de Nations Cup in Cali samen met Kenny De Ketele. De vijftien jaar oudere Hester is een typische zesdaagserenner en was vorig jaar tweede in het eindklassement van de Zesdaagse van Berlijn.

12. flag-fr / flag-dk Morgan Kneisky – Matias Malmberg
Last but not least is het Frans-Deense koppel Morgan Kneisky en Matias Malmberg. De 34-jarige Kneisky is een meervoudig wereldkampioen in de ploegkoers en neemt afscheid van zijn sport. In Gent, waar hij vier jaar geleden nog vijfde was samen met Benjamin Thomas, doet hij dat aan de zijde van de talentvolle Malmberg, die in augustus pas 21 jaar oud werd. De Deen staat pas aan het begin van zijn carrière en behoort tot de volgende lichting sterke renners van zijn land. Zo was hij dit jaar Europees U23-kampioen omnium en won hij op het ‘grote’ EK de ploegachtervolging.

Website organisatie
Deelnemerslijst


TV

De Zesdaagse van Gent (dinsdag 16-zondag 21 november) is elke dag live op televisie te volgen. Dankzij een nieuwe samenwerking met Proximus hoef je via Proximus Pickx+ van dinsdag tot en met zaterdag niets te missen van de actie. Op zondag is de finale van de wedstrijd live te bekijken via Sporza op Eén.


RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
15 november 2021 21:32
Ben benieuwd hoeveel 6daagses doorgaan überhaupt
16 november 2021 09:03
Hopelijk wordt er een sportieve strijd uitgevochten want in het 6daagse circuit werden in het verleden nogal eens "geschenkjes" uitgedeeld. De startgages liggen toch al lang vast en voor het luttele prijzengeld moeten ze het niet doen. Dus vandaar dat het er niet altijd koosjer aan toe gaat.
16 november 2021 22:01
Is er ergens een livestream te vinden?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.