Voormalig wereldkampioen en Giro-winnaar Ercole Baldini (89) overleden
Ercole Baldini (links) met Felice Gimondi - foto: Cor Vos
vrijdag 2 december 2022 om 08:42

Voormalig wereldkampioen en Giro-winnaar Ercole Baldini (89) overleden

Voormalig wereldkampioen Ercole Baldini is op 89-jarige leeftijd om het leven gekomen. Volgens La Gazzetta dello Sport is de winnaar van de regenboogtrui in 1958, die in datzelfde jaar ook de Giro d’Italia won, in zijn geboorteplaats Forlì overleden.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het palmares van Baldini is erg goed gevuld. Hij wist in 1956 olympisch kampioen wielrennen te worden in Melbourne, Australië, en reed in dat seizoen ook een nieuw werelduurrecord. Baldini zette destijds het nieuwe record, dat hij overnam van Jacques Anquetil, op 46,394 kilometer.

Twee jaar later kende ‘De Trein van Forlì’ een uiterst succesvol jaar met de eindzege in de Giro en goud op het wereldkampioenschap in het Franse Reims. Baldini wist in zijn carrière tevens vijf Giro-etappes (in 1957 en 1958), een Tour de France-rit (in 1959) en vier keer de Trofeo Baracchi te winnen. Zijn beste einduitslag in de Tour was een zesde plaats in 1959.

In de jaren ’60 kon Baldini zijn oude niveau niet meer halen, als gevolg van een blindedarmontsteking en problemen met zijn gewicht. Zes jaar geleden, in 2016, werd Baldini opgenomen in de Hall of Fame van de Giro d’Italia.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.