Vroege vluchter Magnus Cort wint in Parijs-Nice, Groenewegen leider-af

woensdag 13 maart 2019 om 16:36

foto: Cor Vos

Magnus Cort heeft de vierde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. In de laatste kilometer naar de finish in Pélussin reed hij weg bij zijn drie medevluchters Thomas De Gendt, Giulio Ciccone en Alessandro De Marchi. In het algemeen klassement neemt Michał Kwiatkowski de leiderstrui over van Dylan Groenewegen.

Het peloton reed vandaag van Vichy naar Pélussin over 212 kilometer en daarmee was dit de langste etappe in deze editie van Parijs-Nice. In het routeboek stonden vijf beklimmingen, maar er zou veel meer worden geklommen. De zwaarste heuvels lagen in de laatste zestig kilometer met achtereenvolgens de Côte de Trèves, de Côte de Condrieu, de Côte de Saint-Michel-sur-Rhône en op elf kilometer voor de finish nog de Côte de Chavanay.

Zeven renners sloegen al vroeg in de etappe de handen ineen. Thomas De Gendt, Christoph Pfingsten, Julien Bernard, Olivier Le Gac, Mathias Le Turnier, Alessandro De Marchi en Kevin Reza gingen er nog in de eerste tien kilometer vandoor en zagen niet veel later nog eens zes renners aansluiten. Met Magnus Cort, Giulio Ciccone, Elie Gesbert, Damien Gaudin, Eduard Grosu en Evaldas Siskevicus kwam het aantal vluchters op dertien.

Wachten voor spoorwegovergang
In het eerste uur was hun voorsprong al opgelopen tot bijna vijf minuten. Le Gac was op de 61e plaats de best geklasseerde renner in de kopgroep op 6m10 van leider Groenewegen. Even lag de koers stil toen het peloton moest wachten bij een spoorwegovergang, maar enkele minuten later werd de koers weer hervat. De kopgroep breidde dan haar voorsprong verder uit, waardoor Le Gac virtueel de nieuwe leider werd.

foto: Cor Vos

Half koers begon de voorsprong van de vluchters terug te lopen doordat onder meer Bahrain Merida, Deceuninck-Quick Step en Mitchelton-Scott het tempo opvoerden in het peloton. Met een marge van ruim drie minuten begon de kopgroep aan de heuvelachtige laatste zestig kilometer. Daarin ging het in het peloton al gauw te snel voor sprinters als Marcel Kittel, John Degenkolb en André Greipel en ook Groenewegen moest passen.

Cort verrast met scherpe aanval
Ook in de kopgroep ging het voor enkele renners te snel en met een marge van ruim een minuut begonnen zeven overgebleven vluchters aan de laatste twintig kilometer. Hoewel zij al de hele dag vooruit reden, hielden zij knap hun voorsprong vast. De Gendt, De Marchi, Ciccone en Cort bleken de sterkste renners en leken te gaan sprinten om de ritzege. Cort verraste echter met een scherpe aanval in de slotkilometer en verraste daarmee zijn medevluchters.

De Gendt eindigde op de tweede plaats, Ciccone werd derde. In het algemeen klassement nam Michał Kwiatkowski de leiderstrui over van Groenewegen. De Pool van Sky verdedigt morgen een voorsprong van vijf seconden op Luis León Sánchez als er een individuele tijdrit over 25,5 kilometer op het programma staat in Barbentane.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.