Vuelta 2013: Voorbeschouwing – Het bergklassement
woensdag 21 augustus 2013 om 10:45

Vuelta 2013: Voorbeschouwing – Het bergklassement

Vuelta

foto: Sirotti

Na de Giro d’Italia en de Tour de France, breekt met de Vuelta a España alweer de derde en laatste grote ronde van 2013 aan. Het parcours van de 68ste editie van La Vuelta is om je vingers bij af te likken: maarliefst 39 gecategoriseerde bergtoppen en dertien van de 21 etappes worden verreden in het hoog- of middengebergte. Menig klimmershart gaat harder bonzen, eens te meer omdat er aan deze feiten ook een klassement zit verbonden. WielerFlits neemt het bergklassement en de favorieten onder de loep.

Historie
Al sinds de allereerste editie in 1935, maakt het bergklassement deel uit van de Ronde van Spanje. In totaliteit is het klassement er tien jaren tussenuit geweest, de laatste keer in 1954. Aan het klassement zit een trui verbonden, die sterk lijkt op de bolletjestrui in de Tour de France. Waar de winnaar van het klassement in Frankrijk een wit tricot met rode bollen mag aantrekken, moet hij het in Spanje doen met blauwe bollen. Vanzelfsprekend is dat echter niet, want voor 2010 kreeg de leider in het bergklassement een rode trui omgehangen. Die trui is nu voorbestemd voor de leider in het algemeen klassement.

Terug in 1935 was het de Italiaan Edoardo Molinar die de eerste winnaar werd van het bergklassement. Na hem volgden veelal Spanjaarden; het kan dan ook niet anders dat er een renner uit dat land recordhouder is. José-Luis Laguia is geen coureur wiens naam in veelvoud terug te vinden is in de geschiedenisboeken. Hij was vooral succesvol in Spaanse wedstrijden en had patent op goede prestaties in de Vuelta.

Zo mocht Laguia zich vijf keer kronen tot bergkoning van de ronde van zijn thuisland. Daarnaast boekte hij er in totaal vier etappezeges en werd hij in 1982 Spaans kampioen op de weg. De Spanjaard reed zijn Vuelta’s in de de periode 1980-1992. Twee keer finishte hij in de top tien (vijfde en zevende) en eindigde hij acht keer bij de eerste dertig. In ’91 en ’91 moest hij door omstandigheden twee maal opgeven. Zijn beste resultaat in Tour was een 41ste plaats in 1984.

Simon Clarke

Simon Clarke was vorig jaar de eerste Australiër die het tricot mocht meenemen en doorbrak daarbij de hegemonie van David Moncoutié. De Fransman deed een verwoede poging het record van Laguia te achterhalen, maar zijn productie stokte bij vier gewonnen klassementen op een rij. Joop Zoetemelk prijkt als enige Nederlander op de erelijst. Hij won in 1971.

Favorieten
****: Igor Antón.
Met het rittenschema dat voor ons ligt, is het op voorhand lastig te voorspellen wie er met de eer gaat strijken in Madrid. Uit de bijna onuitputtelijke lijst met kanshebbers, komt er een hele batterij uit de stal van Euskaltel-Euskadi. Samuel Sanchez richt zich voor het eerst in drie jaar weer op het algemeen klassement, waardoor de weg vrij ligt voor Igor Antón om zich andere prioriteiten ten doel te stellen. Aangezien de sponsor van de Baskische ploeg er mee ophoudt en er nog geen duidelijkheid is over de toekomst van de renners, zou Antón dit klassement wel eens aan kunnen grijpen om zich in de kijker van andere ploegen te rijden. De klimmer uit Bilbao won in 2010 twee etappes in de Vuelta en leek hard op weg naar de eindzege, totdat hij door en val gedwongen werd op te geven. De druk van een klassement ligt nu bij Sanchez, waardoor de sterke klimmer Antón een gevaarlijke klant voor dit klassement is.

anton

***: Amets Txurruka & Carlos Betancur.
Een andere ploeg die we naar alle waarschijnlijkheid veel vooraan gaan zien, is Caja Rural-Seguros RGA. Voor dit ProContinentale-team is het bergklassement uitermate geschikt om nog meer publiciteit te pakken. Amets Txurruka rijdt dit jaar verdienstelijk voor de Spaanse ploeg en won in de Ronde van het Baskenland in april al eens een bergklassement. Deze feiten gecombineerd met Txurrukas aanvalslust en zijn redelijk goede klimmersbenen maken ook van hem een serieuze kanshebber.

amets txurruka

Datzelfde mag gezegd worden over AG2R La Mondiale-kopman Carlos Alberto Betancur. De 23-jarige Colombiaan reed een uitstekende Giro, wat beloond werd met een puike vijfde plaats in het eindklassement. In die Giro liet Betancur aan het grote publiek zien dat ook hij graag aanvalt. Aangezien hij goed bergop gaat en er vooral in de slotfases van de etappe veel bergpunten te verdienen zijn, moet men ook serieus rekening houden met de jongeling.

Betancur Gomez Carlos Alberto

**: Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde, Mikel Landa.
Ondanks dat Joaquim Rodriguez aangaf zich volledig op het algemeen klassement te richten, is het niet onreëel dat zijn naam terug te vinden is in de bovenste regionen van het bergklassement. De meeste punten kunnen gehaald worden aan het eind van de etappes. Purito beschikt over een hele goede laatste kilometer bergop en kan daardoor veel punten sprokkelen die hem mogelijk de bergtrui opleveren. Maar of hij vanwege zijn klassementsambities deze trui dan ook gaat verdedigen, is maar zeer de vraag.

joaquim rodriguez

Dat geldt eigenlijk ook voor Alejandro Valverde. De Spaanse kopman van Movistar richt zich evenals Rodriguez volledig op het eindklassement, maar ook El Imbatido kan ‘door omstandigheden’ zomaar eens de wit met blauwe bollen-trui om zijn schouders krijgen. Net als naaste belager Rodriguez, ruikt Valverde bloed zodra hij begint aan de laatste kilometer van een etappe.

Valverde

Eerder in deze voorbeschouwing viel te lezen dat renners van Euskaltel-Euskadi zich mogelijk via dit klassement in de kijker willen rijden bij andere ploegen. Ook al bestaat er voor Mikel Landa concrete interesse van Astana, er is nog niets getekend en daardoor is ook dit voor de beloftevolle Spanjaard een moment om aan te grijpen. Het 23-jarig Baskisch talent staat te boek als een goede klimmer en liet in de jongste Ronde van Burgos zien dat het met zijn vorm wel goed zit. Bergop wedijverde hij daar met onder meer Vincenzo Nibali en Nairo Quintana, waardoor hij zesde werd in het eindklassement.

Mikel Landa

*: Vincenzo Nibali, David Arroyo, Rigoberto Urán, Winner Anacona.
Even hierboven werden al Rodriguez en Valverde genoemd als mogelijke kanshebbers op het bergklassement, maar beide Spanjaarden zijn in één zucht te noemen met Vincenzo Nibali. De Italiaan van Astana is samen met de kopmannen van Katusha en Movistar de topfavoriet voor de eindzege in de Vuelta en komt door de vele aankomsten bergop dus automatisch ook in dit lijstje terecht. De Haai van Messina heeft echter niet zo’n sterk eindschot als Valverde of Rodriguez, dus of hij daadwerkelijk boven die twee heren gaat eindigen zullen we moeten zien.

Vincenzo Nibali

Zoals eerder vermeld, waren het in het verleden vooral de Spanjaarden die dit klassement op hun naam schreven. David Arroyo is de volgende uit de Spaanse Armada in de lijst met kanshebbers. De 33-jarige kopman van Caja Rural-Seguros RGA liet zich in het verleden vaak zien in grote rondes en zou gezien zijn prestaties normaliter bergop lang mee kunnen met de favorieten voor de eindzege. Zelf was hij daar in 2010 dichtbij: met minder dan twee minuten verschil werd hij tweede in de Giro d’Italia, achter Ivan Basso. Net als voor Txurruka, geldt ook voor Arroyo dat hij zijn ploeg goed in beeld kan brengen deze Ronde van Spanje en liet hij met een tweede plek – achter Quintana, maar vóór Nibali – in Burgos zien dat zijn vorm goed is.

David Arroyo

Een andere klassementsrenner in dit rijtje, is Sky-kopman Rigoberto Urán. Na het wegvallen van Sir Bradley Wiggins in de Giro, moest de Colombiaan de meubelen redden voor Team Sky. Met een tweede plaats achter Nibali deed hij dat meer dan verdienstelijk. Ook in deze La Vuelta mag hij samen met Sergio Henao voor eigen kans rijden. Ook voor Urán geldt dat hij door zijn waarschijnlijk hoge klasseringen in de bergetappes een hoop punten in het bergklassement gaat verzamelen.

Rigoberto Uran

De laatste renner die speciale aandacht verdient is wederom een Colombiaan. Winner Anacona verraste het Vuelta-publiek vorig jaar meermaals met zijn klimmerscapaciteiten. Zo eindigde hij in onder meer de bergetappe naar Collada de la Gallina (Andorra) als achtste en kwam hij samen met Robert Gesink over de streep. Het leverde de aanvalslustige renner van Lampre-Merida een negentiende plaats op in de eindrangschikking. Het is echter afwachten hoe het met de vorm is van de 25-jarige. Op eerste Kerstdag 2012 botste hij tijdens een training in Bogota (Colombia) op een hond, brak daarbij zijn enkel en ontwrichtte zijn schouder. Mede daardoor startte hij zijn seizoen pas in de Ronde van Polen, maar kon daar – evenals in de Eneco Tour – geen goede resultaten weerleggen.

Anacona

Outsiders
Naast de tien renners die hier al genoemd zijn, is er nog een heel pak dat een kans maakt op het bergtricot. Zo heeft Vacansoleil-DCM ook een sterke selectie afgevaardigd naar Spanje, met onder meer Lieuwe Westra, Wout Poels en de sterke Pool Tomasz Marczynski. Laatstgenoemde won in de ronde van zijn thuisland een paar weken geleden nog het bergklassement. Ook Thomas De Gendt gaat de Vuelta betwisten en werd vorig jaar vierde in het bergklassement. En wat kan nationaal kampioen Johnny Hoogerland in dit klassement betekenen?

Marczynski

Naast Antón en Landa is de koek nog niet op bij Euskaltel-Euskadi. Samuel Sanchez wil graag een goed klassement rijden, maar daar is de concurrentie moordend. Hij zou zich daarom ook wel eens op het bergklassement kunnen richten, ook omdat de sterk dalende Spanjaard publiekelijk nog nergens op een shortlist staat. Naast Sammy zou de Baskische formatie ook Mikel Nieve uit kunnen spelen in dit klassement. Met Egoi Martinez hebben zij wel de laatste Spaanse winnaar van dit klassement in de gelederen, al is dat alweer van 2006 geleden.

Sanchez

Andere mannen die het zowel in het algemeen klassement als in het bergklassement goed moeten doen, zijn Daniel Martin, Daniel Moreno en Thibaut Pinot. Martin is voor Garmin-Sharp de kopman en kan vanwege zijn explosiviteit wel eens in de buurt blijven van Valverde en Rodriguez. Moreno is de eerste luitenant van Rodriguez, maar liet vorig jaar zien dat hij op eigen houtje ook een gevaarlijke klant is. Hoe het de Franse hoop in bange dagen Thibaut Pinot zal vergaan, is de vraag. Vanwege zijn daalangst stelde hij flink teleur in de Tour de France en hoopt dat hier goed te maken. Gezien de vele beklimmingen, zou hij zich hier beter moeten voelen.

thibaut pinot

Dan nog zijn we nog niet klaar. In iets mindere mate mogen we namelijk ook wat verwachten van Jelle Vanendert, Robert Kiserlovski, Diego Ulissi en Chris Horner. Alle vier zijn het goede klimmers, al is het afwachten met wat voor ambities zij hier aan de start staan. Ploeggenoten Kiserlovski en Horner lieten in respectievelijk de Ronde van Polen en de Tour of Utah zien dat hun topvorm er stilletjes aankomt. Datzelfde geldt voor de jonge Lampre-Merida-renner Ulissi, die de bergetappe – op Italiaans grondgebied – naar de Madonna di Campiglio in de Ronde van Polen won. Vanendert kon dit seizoen nog niet zoveel potten breken en wil in de Vuelta zijn seizoen redden.

Horner

Wat betreft de Nederlanders: een directe opvolger van Joop Zoetemelk is ook dit jaar niet aan te wijzen. Hoogerland en Poels zijn bij Vacansoleil-DCM de Nederlanders die wat kunnen betekenen in dit klassement. Bij Argos-Shimano is er geen Nederlandse kanshebber in de ploeg voor het bergklassement en bij Belkin richten Bauke Mollema en Laurens ten Dam zich in eerste instantie op het algemeen klassement. Wel zou Juan Manuel Garaté zich voor die ploeg kunnen mengen om bergpunten te sprokkelen. En wat kan de winnaar van vorig jaar, Simon Clarke, klaarspelen voor Orica-GreenEDGE?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Igor Antón
*** Amets Txurruka, Carlos Betancur
** Joaquin Rodriguez, Alejandro Valverde, Mikel Landa
* Vincenzo Nibali, David Arroyo, Rigoberto Urán, Winner Anacona

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.