Vuelta 2015: Kristian Sbaragli geeft MTN-Qhubeka ritzege in Castellón
foto: Sirotti
maandag 31 augustus 2015 om 17:28

Vuelta 2015: Kristian Sbaragli geeft MTN-Qhubeka ritzege in Castellón

De tiende etappe in de Ronde van Spanje is gewonnen door Kristian Sbaragli. De Italiaan van MTN-Qhubeka was de snelste in een ongeorganiseerde sprint. Topfavoriet John Degenkolb liet zich insluiten en kwam net te laat op topsnelheid. De rode trui van Tom Dumoulin kwam vandaag niet in gevaar.

De laatste etappe voor de rustdag kende opnieuw een nerveuze openingsfase, met een spervuur aan demarrages. Door gewriemel in het peloton ontstond ook een valpartij, zonder grote slachtoffers. Een solo-aanval van de Wit-Russische Vasil Kirijenka leek eventjes succesvol, maar door het hoge tempo in de grote groep kon de renner van Sky zijn poging niet volhouden.

Kort na beklimming van de Puerto del Oronet (derde categorie) wist een omvangrijke groep van bijna veertig renners zich af te scheiden van het peloton. Onder hen één Nederlander: Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo). Na een lange en succesvolle samenwerking spatte de kopgroep op ruim zestig kilometer van het einde uiteen in drie groepen. Niet veel later volgde een algehele hergroepering.

Aanval Niki Terpstra
De nieuwe situatie was voor Niki Terpstra het sein voor een aanval. De Nederlands kampioen vergaarde met nog veertig kilometer te rijden in mum van tijd een voorsprong van een halve minuut. Ondertussen nam Movistar de leiding over in het peloton. De Spaanse ploeg verhoogde het tempo waardoor aan het avontuur van Terpstra al na minder dan tien kilometer een einde kwam. Sprinter Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) had inmiddels de wedstrijd verlaten.

Op de stroken van de Alto del Desierto de las Palmas (tweede categorie) probeerden verschillende renners weg te rijden. Het drietal Elissonde (FDJ), Sicard (Europcar) en De Marchi (BMC) wist als koptrio de afdaling in te duiken. Hun voorsprong liep op tot maximaal een halve minuut. In het peloton wierp klassementsleider Tom Dumoulin zich op tot regisseur van de grote groep. Zijn teamgenoot Degenkolb wist de klim te overleven waardoor de andere ploegmaten zowel de leiderstrui in veilige haven konden loodsen alsmede mikken op een tweede ritzege. Voor Sergio Luis Henao was de afdaling uitgelopen op een nachtmerrie. De Colombiaan van Sky klapte voor de tweede maal in deze rit tegen de grond.

Finale
Onder leiding van Giant-Alpecin werden de drie koplopers op vier kilometer van het einde teruggepakt. Dat was voor verschillende gelukszoekers het moment een aanval te plaatsen. Dumoulin wist hoogstpersoonlijk de tweede aanval, van Adam Hansen (Lotto Soudal) te neutraliseren.

Het vertrouwde beeld van de sprinttreintjes ontbrak vandaag in de laatste kilometer. Mede daardoor kwam Degenkolb ingesloten te zitten. In de laatste rechte lijn vond de topfavoriet pas te laat een opening waardoor hij Sbaragli niet meer wist te passeren. Voor de 25-jarige Italiaan is het zijn eerste profzege. Daarachter eindigde José Joaquin Rojas als derde, vóór de Belg Tosh van der Sande.

2015, Vuelta a Espana, tappa 10 Valencia - Castellon, Mtn - Qhubeka 2015, Sbaragli Kristian, Castellon

foto: Sirotti

flag-es Vuelta a España 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 10: Valencia – Castellon (146,6 km.)

1. flag-it Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka) in 3u12m43s
2. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin) allen z.t.
3. flag-es José Joaquin Rojas (Movistar)
4. flag-be Tosh van der Sande (Lotto Soudal)
5. flag-pt José Gonçalves (Caja Rural-Seguros RGA)
6. flag-it Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale)
7. flag-be Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE)
8. flag-za Daryl Impey (Orica-GreenEDGE)
9. flag-be Pieter Serry (Etixx-Quick-Step)
10. flag-it Valerio Conti (Lampre-Merida)
Volledige rituitslag

PIC555803762

foto: Sirotti

Algemeen klassement na etappe 10
1. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) in 38u54m56s
2. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 57
3. flag-co Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) op 59
4. flag-ie Nicolas Roche (Sky) op 1m07
5. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 1m09
6. flag-it Fabio Aru (Astana) op 1m13s
7. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 1m17s
8. flag-gb Chris Froome (Sky) op 1m18s
9. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 1m47s
10. flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) op 1m52s
Volledig klassement

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
31 augustus 2015 18:29
@snellerfietsen

Is toch de logica zelve dat je Sbaragli niet herkent? Dat hij het was, had je kunnen vermoeden ja, dat was wel een blunder. Net als Visconti ipv Rojas, maar dat was Wuyts en die verwisselt volgens mij gewoon de namen ipv dat het een gebrek aan kennis is.
31 augustus 2015 18:37
Giant had wel iemand bij Degenkolb kunnen laten in de sprint. Nu namen ze zelf steeds het initiatief, kwam alle druk op John te staan, moest de leider zelfs tempo maken en kwamen ze man tekort on Degenkolb af te zetten.
31 augustus 2015 18:59
Jammer voor John en Giant. Ik had verwacht dat ze met de boost van gisteren hier de overwinning gingen pakken, maar dan moet je natuurlijk wel dat beetje geluk hebben. Aan de benen lag het volgens mij niet als je ziet hoeveel mensen hij op de laatste 150m nog passeert.
31 augustus 2015 19:18
Vandaag vooral genoten van Kenny Elissonde. Zit als een kleine driftkikker op zijn fiets. Heerlijk.
31 augustus 2015 20:21
Giant en Dumoulin meer krachten verspild dan nodig was.

Wat is er gebeurd met Degenkolb sinds hij in deze ronde fluitend van overwinning naar overwinning fietste? Is hij alleen minder fris? Of ook minder sprinter?
31 augustus 2015 20:27
Giant mist op het eind een mannetje om Degenkolb goed te positioneren. Al mag je van Degenkolb toch ook wel verwachten dat hij het juiste wiel kiest en zich niet zover naar achteren laat drukken. Slechte beurt weer van Degenkolb, nadat zijn ploeg zoveel werk heeft verzet. Kan zijn dat Degenkolb niet in zijn topvorm is, plus dat hij vermoedelijk ook wat minder topsnelheid kan ontwikkelen dan voorheen, waardoor hij nu dus telkens tekort komt in de sprints die hij op papier zou moeten kunnen winnen. Ik denk niet dat Dumoulin teveel krachten heeft verspeeld in het laatste deel van de etappe, dat hij daar last van gaat krijgen na de rustdag. Het was een stukje bergop en daarna op de grote molen naar beneden.
31 augustus 2015 20:30
Iend wat over henao gehoord of val het mee ?????
31 augustus 2015 20:34
Het zat Degenkolb gewoon niet echt mee. Zit netjes in 5e, 6e positie wanneer de mannen voor hem de benen stil houden. Hierdoor komt een ander treintje aangevoerd door Serry met veel hogere snelheid voorbij. Degenkolb wil inpikken maar raakt ingesloten. Daarna moet hij in de sprint nog eens de benen stil houden en een superslalom uitvoeren.
31 augustus 2015 20:35
31 augustus 2015 20:44
Tom duidelijk niet de ploeg mee om het rood te verdedigen. Ook vreemd dat Giant het overnam van Movistar om tempo te maken. Die zaten met meer man mee, net als bv. Lotto. Lijkt mij dat Tom zijn bordje zo te snel laat opeten. Sommigen noemen dat baas enzo, zelf kijk ik liever op wat langere termijn in deze ronde. En hij gaat voor het klassement. En de tijdrit. Volgende keer gokken dat anderen het dicht rijden en dan John wel zijn treintje of minstens een mannetje geven. Let wel ik geniet enorm van een Nederlander aan de leiding, maar wil z'n energie zuinig aanboren.
31 augustus 2015 20:56
@Pédaleur de charme

Iets soortgelijks hoorde ik José de Cauwer ook zeggen.
Dumoulin zit duidelijk in een flow maar hij moet uitkijken dat-ie zelf niet zijn grootste tegenstander wordt. Teveel zelfvertrouwen kan zijn verraderlijke kanten hebben.
31 augustus 2015 21:48
Een zege voor Sbaragli hing al een tijdje in de lucht, mooi! Is de Italiaanse selectie voor Richmond al bekend?
Degenkolb laat het wel erg liggen.

Edit redactie: aangepast
31 augustus 2015 22:27
@jacco
Weer typisch Belgish denk ik, voor je het weet hebbie een dikke nek. Dit had geen bal met zelfvertrouwen maar puur met kameraadschap te maken. Als een John het graag gegund dan was hij het wel.
31 augustus 2015 22:34
heerlijk die Sbaragli je 1e zege ooit en dan in een grote ronde. woensdag overleven en donderdag weer een kans dacht ik zo.
31 augustus 2015 22:35
Op de Britse Eurosport tipten ze vandaag Stuyven toen ze Trek op kop van het peloton zagen. Die zitten er ook wel heel vaak naast.
31 augustus 2015 22:35
Zou degenkolb pleiten als ie nu de kans aan mezgec gunt. Er is er toch altijd 1 beter dan hem
31 augustus 2015 23:00
Trickstuff.. Zet dan zelf een website op poten waar anderen info gratis kunnen bekijken.. dat gezever over een paar taalvoutjes
31 augustus 2015 23:03
Hij geeft de zege toch ook niet echt? 'Brengt' was beter geweest.
@KIDM > Gratis? Nee hoor, dit is een behoorlijk professionele site met veel klikwinst, daar mag je best goed geschreven stukjes van verwachten.
31 augustus 2015 23:21
RV.. Duh.. Jij wordt er niet armer van toch?
31 augustus 2015 23:22
niet voor het eerst heeft 52voor11achter weer de meest briljante invalshoek van het gehele topic.
31 augustus 2015 23:31
Nee, want ik heb geen paard dat overleden is en vind een luchtje zitten aan fisher.
1 september 2015 06:01
Wat leuk om weer eens een nederlander in de leiderstrui op kop te zien. En collega wielerflitsers maar praten over energieverspilling het wk ect etc. Ik zou zeggen geniet er gewoon van, zo vaak komt dit niet voor.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.