Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 4
foto: Sirotti
maandag 24 augustus 2015 om 19:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 4

Een typische Vuelta-etappe staat de renners te wachten. De hele etappe is het Spaans vlak, waarna in de laatste kilometers opeens een stuk bergop ligt, maar deze finale is minder lastig dan de slotfase uit de eerste rit in lijn. De grote vraag is of sprinters bij kunnen blijven. WielerFlits neemt het parcours van de op een na langste etappe onder de loep.

Parcours
Het peloton blijft in het zuiden van Spanje vertoeven. Van het aan de oostkust gelegen Estepona wordt vaart gemaakt in westelijke richting, waar Cádiz wordt aangedaan. Vanuit deze havenstad loopt het parcours weer het binnenland in. De weg van Estepona naar Cádiz is Spaans vlak. Hier en daar een paar venijnige stukjes die geen categorie opgeplakt krijgen, maar toch in de benen gevoeld zullen worden. De sprinters geraken hier ook wel over, zonder problemen.

Nadat het traject de richting veranderd heeft, gaat het in volle finale op naar Vejer de la Frontera. Hier gaat op vier kilometer van de finish de weg vanaf zeeniveau omhoog, met delen van boven de 12% stijging. Onder de boog van de twee kilometer is de ’top’ bereikt van deze niet-gecategoriseerde klim. Tot 500 meter van de meet gaat het in dalende lijn, waarna de weg tot aan de streep omhoog loopt tegen 6%. De último kilómetro kent nog zes bochten, en de finish ligt na een flauwe bocht naar recht. Parcourskennis en een goede plaatsing is dus vereist.

Favorieten
Waar in etappe 2 de klimmers aan het werk mochten, lijkt het hier een strijd te worden tussen de klimmers met de rappe benen en de sprinters die bergop goed kunnen volgen. Het stuk tussen de de vier kilometer-boog en de twee kilometer-boog loopt gemiddeld 10% omhoog, waardoor de kans klein is dat sprinters nog kunnen overleven.

Alejandro Valverde - foto: Sirotti

Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Alejandro Valverde toont zich regelmatig in sprints, zeker als de rit verre van makkelijk is geweest. De ervaren Movistar-renner heeft het in zich om zich los te maken van het peloton, of om het tempo zo hoog te leggen dat de rappe mannen moeten afhaken, om daarna zijn eindschot te gebruiken. Zijn ploegmaat José Joaquin Rojas kan dit wellicht ook aan. Nairo Quintana moet ook volgen om geen secondes te verspelen. Een andere Spanjaard, Joaquim Rodriguez, was de beste thuisrijder in rit twee. Kan hij hier verder afstand nemen van zijn klassementsconcurrenten? Katusha heeft twee paarden om op te wedden, naast Purito beschikken zij nog over Daniel Moreno.

Joaquim Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez – foto: Sirotti

Daniel Martin (Cannondale-Garmin) liet zich ook zien in de etappe naar Caminito del Rey, waar hij strandde op de vierde plek. Deze finale is op maat gemaakt voor de Ier. Zijn Italiaanse ploegmaat Moreno Moser is sinds de zomer wat beter in vorm en dit ligt ook in zijn straatje. Ook Chris Froome, die zondag vier seconden verloor op Purito en Quintana, zou zich in de debatten kunnen mengen. Zijn Sky-maatje Nicholas Roche – landgenoot van Dan Martin – verkeert ook in goede vorm. Carlos Barbero zal namens Caja Rural-Seguros RGA voor een ereplaats, of misschien wel meer, gaan.

Daniel Martin - foto: Sirotti

Daniel Martin – foto: Sirotti

De eerste naam die naar boven komt bij sprinters die bergop goed kunnen volgen, is Peter Sagan. De Slowaakse alleskunner baalde van de tweede plaats (alweer) in de ploegentijdrit. Hij wil altijd winnen. De Tinkoff-Saxo-coureur moet zijn wagon aanhaken op de steile meters, waarna hij kan wachten op een sprint. Door de kleine afdaling zal hij gelanceerd worden naar het laatste omhooglopende stuk. Dit speelt in het voordeel van de sprinters, waartoe ook John Degenkolb en Nacer Bouhanni behoren.

foto: Sirotti

Gaat Dumoulin een aanval doen op het rood van Chaves? – foto: Sirotti

Voor Degenkolbs ploeggenoot Tom Dumoulin is dit de uitgelezen mogelijkheid om seconden te sprokkelen en Esteban Chaves uit de rode trui te rijden, mocht onze landgenoot nog beschikken over de benen van zondag. De Colombiaan heeft het, gezien zijn optreden van dit weekend, ook in zich op deze aankomst en zal een blok aan het been zijn van de Limburger.

Verder is het afwachten of sprinters zich überhaupt staande kunnen houden in het geweld en welke klassementsmannen hun (lichte) opgelopen schade goed willen maken, denk hierbij aan iemand als Mikel Landa of Domenico Pozzovivo. Misschien maken de renners van de tweede rang, coureurs die je op het eerste oog niet zou verwachten, een kans als het stilvalt op het steile gedeelte. Op dat moment zouden mannen als Daniel Navarro, Cyril Gautier of Luis Léon Sanchez hun slag kunnen slaan.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Joaquim Rodriguez, Daniel Martin
** Tom Dumoulin, Daniel Moreno, Esteban Chaves
* Chris Froome, Carlos Barbero, Peter SaganJohn Degenkolb

RIDE Magazine
75 Reacties
Sorteer op:
25 augustus 2015 07:56
@Zjoske: +1

Veel slechte lezers hier. Schipperaar ziet Tom als kandidaat voor de eindzege en vanuit die optiek is het beter niet te vroeg in het rood te komen.

Ik zie klasbak Tom overigens graag vandaag de etappe pakken, maar zal lastig worden met specialisten als Valverde en Purito.
25 augustus 2015 08:21
Valverde knalde zondag niet als rapste naar boven, Purito is niet scherp genoeg. Chavez en Tom zitten lekker in hun vel en gaan er vol voor vandaag. Sagan miste zondag de slag en heeft het moraal na gisteren te pakken. Met een achterstandje van 100m op 2 km voor de meet is hij zo weer terug vooraan.
Denk dat Tom in het voordeel is tov Chavez in de laatste km'rs en daardoor de leiding neemt.
25 augustus 2015 08:49
Rodriguez poefte in no time nog een halve minuut dicht in de 2e etappe. Dat de grote meneeren er te laat aan begonnen zijn wil niet zeggen dat Chavez en Dumoulin ineens beter zijn in dit werk... Movistar blufte met Quintana (die tegenviel) en Katusha wilde waarschijnlijk Valverde niet naar een zege helpen. Vandaag gaan ze het niet zo ver laten komen gok ik.
25 augustus 2015 08:56
Tom hield in Utrecht ook in omdat ie de Gele trui liever pas in Parijs wou pakken.
25 augustus 2015 09:12
@west
Simply the best. Leuk, ook nog even meehonen op de bekrompen reacties alweer hier. Maar vooruit, Tom was gefocust en klaar om te winnen in Utrecht, liet nk voor wat het was drie dagen daarvoor, dan kan je sparen, niet 2 maanden van tevoor zoals sommigen beweren. Het ging hem dus niet om het geel maar puur om die dag de beste(en dat was ie) te zijn.
25 augustus 2015 09:15
Quote:
liet nk voor wat het was drie dagen daarvoor

Dat was dus die anderhalve week... Oeps..
25 augustus 2015 09:49
**** D Martin, Purito
*** Valverde, Moreno, Dumoulin, Chaves
** Sagan, Froome
* Vanendert, Gerrans, Barbero, Roche, Henao, Aru, Quintana..... En dan heb je nog heel wat kanshebbers op zo'n muurtje.
Het wordt afwachten of ook mannen als Bouhanni, Rojas en Degenkolb over die steile km geraken.
25 augustus 2015 10:00
Quote:
The finale is very technical. There are a two hairpin bends on the climb and then the road is slightly winding with a few sharp turns until the riders get to the flamme rouge just after a left-hand turn. Here they tackle two sweeping turns before they get to a 50m section of 12%. A left-hand turn leads to 230m with ramps of 12% and 14% and then there is a sweeping right-hand turn onto the short finishing straight which averages 4.5%. Furthermore, the road is very narrow.

Zullen we nu ophouden met Degenkolb en Bouhanni een kans geven? In de laatste vijfhonderd meter gaat het weer geregeld boven de 10%. Niet alleen flashbacks naar de voorbeschouwing vande Muur van Huy, maar ook naar die van de Mur de Bretagne. Sommige mensen zijn nog hardleerser dan ikzelf blijkbaar. Kansloos verhaal voor die gasten vandaag, maar speel ze vooral allemaal bij Scorito! :)

Oh, en die Barbero. Weer een nieuwe naam die we gaaf vinden op wielerflits? Die jongen heeft talent, en een paar leuke uitslagen gereden, maar die wint hier natuurlijk nóóit.
25 augustus 2015 10:14
zou dit wat kunnen zijn voor Danny van Poppel? Gisteren niet gezien, maar pas had hij een enorm goede sprint bergop waarna hij het vol wist te houden tot de finish
25 augustus 2015 10:15
Op 3km vh eind liggen de pure sprinters al op apegapen en moeten dan nog een km aan 5%. Achterstand al gauw een halve minuut waarschijnlijk wat ze schier onmogelijk nog goed kunnen maken op 2 km. John schijnt 3kg afgevallen te zijn, misschien heeft ie de macht om zich door die 12% heen te bijten, zeg nooit nooit.
25 augustus 2015 10:17
(Over de Mur de Bretagne gesproken trouwens: die eerste 2 kilometer kan je heel goed als een Mur de Bretagne zien. Misschien biedt dat wat perspectief voor die die Degenkolb zien meedoen voor winst.)

@ veloke

Nee, no way. Hij kwam gisteren niet eens over de klim.
25 augustus 2015 10:35
@linda
Dat ie meedoet voor de winst is nie voor de handliggend maar omstandigheden kan je moeilijk vergelijken. Parcourskennis is van groot belang en hoe fris ben je nog. Misschien mikken ze op Tom en rijdt John zijn ballen uit zn lijf op die steile km zolang het duurt en misschien mikken ze op allebei.Gaat leuk worden hoop ik, heb zondag al leuk verdiend, kan nog wel wat bij.
25 augustus 2015 10:41
@veloke & LL
Danny scheen gister beetje ziek te zijn, normaal zou ik hem vandaag wel verwachten gezien zijn optreden in Wallonië na gister is dat natuurlijk een ander verhaal. Concurentie is daarnaast ook nog eens moordend.
25 augustus 2015 10:45
@ schypperaar

Ik hoop voor je dat je dat geld niet op eindwinst van Dumoulin hebt gezet, dan ben je het gegarandeerd weer kwijt straks. En ja inderdaad, grote kans dat Degenkolb gewoon voor Dumoulin werkt. Nogmaals, al zou Degenkolb die steile kilometer overleven bij de eerste 25, dan nog is ie kansloos.
25 augustus 2015 11:01
Ik verwacht dat Degenkolb en Bouhanni (en Van Poppel) vooral zullen mikken op de rit van morgen, en bijgevolg vandaag laten lopen, al zou Degenkolb spelen, wel wat kunnen opbrengen als Dumoulin wint en de rode vod pakt.
25 augustus 2015 11:03
@ schipperaar:
leuk voor je dat je zondag wat verdiend hebt, maar daar zal best wel een aantal dagen aan vooraf gegaan zijn dat je je ingezette geld kwijt was, en dat meld je dan natuurlijk weer niet.
25 augustus 2015 11:37
De laatste paar honderden meters zijn trouwens 10%, en geen 5% zoals eerder gedacht.

Dit wordt dus de eerste zege voor Purito, als Katusha het gesloten kan houden tot de laatste kilometer. Is gewoon de beste op dit soort aankomsten, ook beter dan Bala.

Top-5

1. Purito
2. Froome
3. Bala
4. Chaves
5. Dani Moreno
25 augustus 2015 11:46
Barbero hoeven we vandaag dus ook niet te verwachten?
25 augustus 2015 11:46
@ Purito

Als Purito wint, denk je dan niet dat Moreno hem gegangmaakt heeft en dus zelf geen top 5 zou rijden? Vind ik altijd moeilijk in te schatten, die twee samen spelen is bijvoorbeeld altijd gevaarlijk.
25 augustus 2015 11:47
Grappig dat Barbero een ster krijgt (zowel van WF als van enkele gebruikers) en Bouhanni niet. Alleen vanwege de valpartijen of wordt hij nog steeds zo onderschat (en Barbero overschat)?
25 augustus 2015 11:54
Zie eerder Martin dan Purito als favoriet vandaag, vooral omdat het soort van in twee delen is. Daarmee misschien nog een grotere kans dat iemand als Dumoulin er mee vandoor gaat.
25 augustus 2015 12:04
Ik heb t laatste moment Barbero eraf gehaald voor pozzo en henao erin gedaan voor bouhanni of zal ik voor 1van die luis Leon sanchez erin zetten ????
25 augustus 2015 12:15
en nu maar hopen dat het roadbook weer geen "kwakkels" bevat...
25 augustus 2015 13:10
@LyndaLid
Ik weet het niet met Moreno. Je zag in de WP in het verleden dat Dani zelf ook nog top-10 eindigde, na kopwerk voor Purito. Ik denk dat als Moreno Purito gangmaakt, dat dat pas gebeurt in de laatste 300 meter. En dan kan top-5.
25 augustus 2015 13:25
.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.