Vuelta 2016: Keukeleire snelt naar winst in Bilbao
foto: Unipublic/Graham Watson
donderdag 1 september 2016 om 17:27

Vuelta 2016: Keukeleire snelt naar winst in Bilbao

Jens Keukeleire heeft de razendsnelle twaalfde etappe gewonnen in de Vuelta a España 2016. De 27-jarige Belg van Orica-BikeExchange was in de straten van Bilbao de snelste van een uitgedunde groep. Hij liet Maxime Bouet en Fabio Felline achter zich. Nairo Quintana behield zijn leiderstrui.

Mes op de keel 
In de eerste twee wedstrijduren werd er snoeihard gekoerst in het peloton. Onder meer Philippe Gilbert, Alexandre Geniez en Louis Vervaeke toonde zich bedrijvig, net als een aantal renners van LottoNL-Jumbo. Movistar haalde echter alle pogingen terug, waardoor in het eerste uur al 44 kilometer waren afgelegd. Omdat er onderweg ook nog een aantal klimmetjes lagen, was het peloton toen al in vier stukken uiteen gebroken. Op de Puerto de Las Alisas (eerste categorie) wisten zeven renners zich vervolgens wél los te rukken: Peter Kennaugh, David López Garcia (beiden Sky), Darwin Atapuma (BMC), Kenny Elissond(FDJ), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) Louis Meintjes (Lampre-Merida) en Romain Hardy (Cofidis).

Bilbao

Foto: Sirotti

Peloton geeft vluchters geen kans
Movistar liet vervolgens begaan, mede door een lekke band van Alejandro Valverde. Ondertussen gaven Florian Sénéchal (Cofidis) en Fabrice Jeandesboz (Direct Energie) op. In de afdaling van de tweede klim moest Atapuma de rol lossen. Tijdens een van de haarspeldbochten gleed hij onderuit en likte zijn wonden. In het peloton stak Astana een handje bij in dienst van Luis León Sánchez. Vooraan sprokkelde Elissonde de meeste bergpunten mee. Op negentien kilometer van het einde zat de vlucht er dan toch op. Dat was voor Dries Devenyns het teken om ten aanval te gaan, met Andrey Zeits en George Bennett in de achtervolging. Ondanks aanvallen van Alberto Contador en Sánchez, draaide het toch uit op een sprint. Met een groot verzet toonde Keukeleire zich daar duidelijk de beste.

01-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 12 Los Corrales De Buelna - Bilbao; 2016, Orica - Bikeexchange; Keukeleire, Jens;

foto: Sirotti

RIDE Magazine
88 Reacties
Sorteer op:
1 september 2016 20:49
met afstand gewonnen. Valverde valt een beetje tegen qua sprints, zou hij het gewoon doen om een paar puntjes te sprokkelen? Als hij nog een rit wil pakken moet hij wel vol in een sprint gaan. Echter knap hoe die man zich perfect kan plaatsen in het peleton, gelijk op het wiel van Contador. Niets dan respect voor die man.
1 september 2016 21:20
Valverde is samen met Sagan gewoon de grootste klasbak van het peloton.
De laatste 3 Vueltas rijdt hij elke etappe gewoon top 40.
1 september 2016 21:25
Ik moet zeggen: had Valverde ook wel wat beter verwacht in de sprint. Zeker top-5 eigenlijk. Maar over het algemeen natuurlijk alleen maar respect voor de man. In elke rit voorlopig top-25 en dat in zijn derde grote ronde in één seizoen (vijfde grote ronde op rij waar hij rijdt (en waarschijnlijk top-10 haalt)).
1 september 2016 21:54
Beetje flauwe reacties hier, als zou de Vuelta niet zo veel voorstellen, en daarmee het goede rijden van onze zuiderburen relativeren...Ik vind het geweldig wat zij doen. Daar kunnen de Nederlanders nog wel een puntje aan zuigen!
1 september 2016 22:48
Ik heb genoten, fantastische sportmannen en ik vind België samen met Italië het leukste wielerland ter wereld (Nederland buiten beschouwing gelaten). En je kan het ze natuurlijk niet kwalijk nemen dat ze allemaal zeer behoorlijk kunnen sprinten en punchen, Rvv winnen is in België onsterfelijk worden (daar snappen wij Nederlanders dan weer niks van). Eigenlijk leuk toch, elk land grofweg zijn eigen specialisme (uitzondering daar gelaten). Colombia heeft de kleine klimmers, Duitsland de krachtbonken en België de klassieke mannen.
1 september 2016 23:16
De andere Orica renner is aan het juichen, het team-spirit is echt hoog in dat team.
1 september 2016 23:26
Wie er niet is kun je niet verslaan natuurlijk. Alleen vraag ik mij wel af als ik dit allemaal zie afgelopen twee weken: waarom is Groenewegen in vredesnaam naar de Tour gegaan en niet hier gestart? Wennen aan een grote ronde en gelijk echt mee kunnen doen. Heel goed voor zijn moraal en Groenewegen is nog piepjong. Gemiste kans denk ik.
1 september 2016 23:57
Jammer voor Devenyns dat Astana moeite doet voor een vijfde plek van LLS.

Zonder de prestaties van wie dan ook naar beneden te willen halen is het in de Vuelta redelijk makkelijk scoren. Dat er "mindere" renners winnen, is niet zo belangrijk. Wie er niet is, kun ( en hoef) je idd niet verslaan. Etappewinst in de Vuelta telt echt wel.
2 september 2016 00:30
Wat een slechte Vuelta
2 september 2016 08:12
Precies, een etappe in de Vuelta is een vette vis!
Erg goed van de Belgen; al zijn ze hier met meer dan 20, ze pakken die vissen toch maar wel mooi. :-)
2 september 2016 08:23
@Frits de Jeux

Ik heb zo,n donkerbruin vermoeden dat Groenewegen in de rit van gisteren niet eens aan sprinten toegekomen was op dit parcours. Laat Groenewegen straks in de Ronde van Groot Brittannie maar een ritje meepakken
2 september 2016 09:31
@alsjewint de rit van gisteren wel ja, maar er zijn andere sprintersritten geweest (de twee van Meersman bv) die hij zeker wel aan had gekund.
2 september 2016 13:44
Vreemde Vuelta

Om te reageren moet je ingelogd zijn.