Vuelta 2016: Calmejane beste vluchter, opnieuw tijdverlies Kruijswijk
Foto: Sirotti
dinsdag 23 augustus 2016 om 17:38

Vuelta 2016: Calmejane beste vluchter, opnieuw tijdverlies Kruijswijk

Lilian Calmejane heeft de vierde etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De 23-jarige neoprof van Direct Energie was de beste van een omvangrijke kopgroep. Darwin Atapuma (BMC) eindigde op vijftien seconden als tweede en neemt de leiding in het klassement over van Rubén Fernández, die vandaag vroeg moest passen. Dat gold ook Steven Kruijswijk. De Nederlander verloor opnieuw tijd.

Spervuur aan demarrages
De openingsfase van de etappe werd gekenmerkt door een spervuur aan demarrages. Zelfs klassementsleider Rubén Fernández (Movistar) probeerde een keer mee te glippen in een ontsnapping, maar Sky liet dat niet toe en bracht de groep terug.

Uiteindelijk kregen twintig renners na ongeveer één uur koers een vrijgeleide. Het ging daarbij om: Darwin Atapuma (BMC), Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo), Andrey Zeits (Astana), Chad Haga (Giant-Alpecin), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step), Benjamin King, Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Nathan Haas, Merhawi Kudus (Dimension Data), Lawrence Warbasse, Marcel Wyss (IAM Cycling), Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Stéphane Rossetto (Cofidis), Cesare Benedetti, Scott Thwaites (Bora-Argon 18), Angel Madrazo, Jaime Roson (Caja Rural-Seguros RGA) en Lilian Calmejane (Direct Energie).

Atapuma was de gevaarlijkste man in de kopgroep. De Colombiaan stond op slechts één minuut en 35 seconden van Fernández. Movistar probeerde daarom in eerste instantie de voorsprong beperkt te houden, maar uiteindelijk groeide het verschil toch naar ruim vijf minuten.

Fransen vallen aan
Op veertig kilometer van het einde begon het kat-en-muisspel in de kopgroep. Het regende aanvallen, want iedereen wilde met voorsprong aan de slotbeklimming beginnen. Uiteindelijk slaagde alleen Domont erin om weg te geraken. Hij lag aan de voet van de Alto Mirador de Veixia (11,2 kilometer aan 4,8 procent) een halve minuut voor op de rest, maar de Fransman werd bergop snel bijgehaald door een ondertussen uitgedunde kopgroep.

Calmejane was daarna de volgende die de aanval koos. De 23-jarige Fransman sloeg direct een groot gat. Rolland probeerde vervolgens naar zijn landgenoot toe te springen, maar de renner van Cannondale-Drapac kwam nauwelijks dichterbij en viel uiteindelijk stil, waardoor Calmejano naar de overwinning soleerde.

Klassementsmannen sparen zich
In het peloton gebeurde er vrij weinig. Peter Kennaugh, die op dag twee de rode trui droeg, was even in de aanval, maar de Sky-renner viel snel weer terug. De verliezer van de dag is Rubén Fernández. De Spanjaard, die zijn trui toch al zou verliezen aan Atapuma, maakte maandag nog veel indruk, maar vandaag moest hij opvallend vroeg passen.

De overige klassementsmannen vielen niet aan. Ze kwamen in een kleine groep over de streep. Daar zat Steven Kruijswijk niet bij. De Nederlander van LottoNL-Jumbo kwam net als gisteren op achterstand binnen. Vandaag verloor hij 34 seconden op het groepje met favorieten.

23-08-2016 Vuelta A Espana; Tappa 04 Betanzos - Mirador Vixia De Herbeira; 2016, Bmc Racing; Atapuma Hurtado, John Darwin; Mirador Vixia De Herbeira;

RIDE Magazine
94 Reacties
Sorteer op:
23 augustus 2016 20:14
Neoprof wint. MMm... denk ik dan. Nooit zijn whereabouts hoeven in te vullen. Volgend jaar wel, of we dan nog iets van kalmejan horen valt nog te bezien.
23 augustus 2016 20:28
@tripodboom: het ct waar Calmejane vandaan komt (opleidingsploeg Vendée U) doet ook mee aan het bloedpaspoort.
23 augustus 2016 20:43
Verweggistan, dacht bij de winst meteen aan iemand die Calmejane hier voorspelde. Jij was het dus, resppct!! (ben ik de enige die aan Eddy Murphy moet denken bij Lilian?)
23 augustus 2016 20:53
Ik moet bij Liliane vooral aan een mokkel denken, waarom doe je die gast zoiets aan als ouders ?!? Hij is er spontaan goed Engelaans van gaan leren ter compensatie.
23 augustus 2016 20:53
Hoe is zijn Frans eigenlijk ?
23 augustus 2016 20:54
@ Tripodboom. Pff die verdachtmakingen wat echt op niets, maar echt op niets, is gebaseerd kun je toch zo ontzettend moe van worden. Geniet toch eens gewoon...Be happy. Man,man...
23 augustus 2016 21:03
@jacco
Leuk een taal medestander en hoe zouden kinderen het makkelijker hebben op school als ouders thuis engels en frans zouden praten, meesten schamen zich er voor, dus hakkie waarom je kinderen niet engelstalig opvoeden thuis, nl leren ze daar buiten wel.
Taal is net als fietsen, hoe meer jet doet, hoe makkelijker het gaat so why not communicate in english or french over here, don't feel ashame.
23 augustus 2016 21:14
Gesink; herstel duurt gewoon lang van zo'n opdonder op zijn tebbes.

Kruissie; twee jaar geleden had ie 8 minuten ja, maar toen was ie NIET ziek maar had niet goed opgelet waardoor ie in 1 etappe de aansluiting had gemist. Nu is ie WEL ziek geweest, toch een verschil... Wat niet wegneemt dat ie toch nog top10 kan rijden, al geloof ik er niet in.

Calmejane. Wow! Lijkt me toch geen lichtgewicht.

Frans; ik herinner me nog het interview met Barguil na 1 van zijn 2 overwinningen in de Vuelta, man, wat heb ik gelachen om dat accent toen! Allo allo was er echt niks bij. :-)
Hier is dat interview, en geniet. :-)
https://m.youtube.com/watch?v=GrkaA-Rs-RM
23 augustus 2016 21:26
Jammer van Atapuma, had €20 op hem @81... Rien de va plus.
23 augustus 2016 21:31
Mooie zege. Maar dat neemt niet weg dat de opgestelde ploeg op voorhand zwak te noemen was.

@schipperaar
Een taal medestander?? Lees je bericht van 18:32 nog eens. Je maakt er een knoepert van een fout.
23 augustus 2016 21:53
@Hakkie; thanks. Zat met een half oor te luisteren. Direct Energy heeft de goede keuze gemaakt met de winst van deze jongen, maar anders was het meenemen van Coquard misschien geen slecht idee geweest om die reeks te doorbreken. Die had vandaag in Tour du Poitou Charentes (2.1) heel wat meer sprinttegenstand dan er in deze Vuelta rondrijdt.
23 augustus 2016 22:53
@schipperaar
Mocht Gesink of Kruijswijk, beiden naar verluidt woonachtig te Girona, een etappe winnen deze Vuelta, in welke taal zullen zij zich dan uiten om hun ploeggenoten bedanken tegenover de Spaanse interviewer? Heb jij enig idee?
23 augustus 2016 23:05
@HF2013
Ik denk dat ze Coquard in Canada willen hebben. Daar kan hij best wat klaarspelen. Echter is hij in Limousin nog uitgestapt, dus is niet echt fit op het moment.
23 augustus 2016 23:11
@Covadonga Het gaat er hier flitsend aan toe... die "geldt" van Schipperaar was ongetwijfeld weer een fijne cross reference naar de geldt/geld discussie bij deze topic:
http://www.wielerflits.nl/nieuws/201941/floris-de-tier-tekent-contract-bij-lottonl-jumbo.html/comment-page-1
23 augustus 2016 23:19
Mooie koers gezien. Hugh Cathy wel weer ver achterop.. Die Calmpjesan toffe gast trouwens, neo met ambities!
23 augustus 2016 23:29
@jacco
Vermoedt dat roberto de taal redelijk machtig is maar hij wordt helaas zelden geinterviewd buiten ons eige land maar eigenlijk zou engels standaard moeten zijn, int vliegverkeer ging het bijna altijd fout door gebrekkige communicatie.
@nederbelgg
Verl tijd van geldt is gold maar van geld de gulden en coureurs rijden liefst op de middenweg.
En dalida zong 50 jaar terug al over onze Steven la morosso die berooid terug kwam van amerika en door alle dorpsvrouwen in de armen werd gesloten, forza Ste(l)vio, bonna notte.
24 augustus 2016 00:16
@ nederbelg
Als je over Mitterand begint is "Mais vous avez tout à fait raison monsieur le premier ministre" tegen Chirac (1988) misschien wel nòg mooier.
24 augustus 2016 00:58
@jacco
Si j'etais president, wonderlijk schoon.
24 augustus 2016 01:36
Ik zie hier de een na de andere spelfout in buitenlandse talen staan. Zullen we gewoon maar nederlands doen op de site en dat goed proberen te 'schreiven zonder vauten'? ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.