Vuelta 2018: Voorbeschouwing openingstijdrit in Málaga
foto: Sirotti
vrijdag 24 augustus 2018 om 19:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing openingstijdrit in Málaga

Finalmente, het is zover! De 73e editie van de Vuelta a España staat op het punt van beginnen! Van de 3.254,7 kilometer die de komende drie weken worden afgelegd, zijn de eerste acht in Málaga. De afgelopen jaren besliste een ploegentijdrit over de eerste rodetruidrager, maar in 2018 is gekozen voor een individuele openingstijdrit. Wie deelt hier de eerste tik uit? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours
La Gran Salida van de Vuelta a España 2018 wordt gehouden in het zuidelijke Andalusië, één van de comunidades autónomas waar Spanje uit bestaat. Na de dictatuur van Franco werd het land verdeeld in deze zeventien autonome regio’s om de toenemende verdeeldheid en instabiliteit tegen te gaan; zo kreeg elk gewest zijn eigen regering en parlement met grote wetgevende en uitvoerende macht. De meeste autonome regio’s zijn zelf ook weer onderverdeeld in provincies.

Van deze regio’s is Andalucië wat betreft inwonersaantal het grootst; qua oppervlak moet het alleen Castilië en Léon boven zich dulden. Het staat bekend als de bakermat van de flamencomuziek en het omstreden stierenvechten, maar natuurlijk ook om de Costa del Sol en de Costa de la Luz; de populaire stranden waar ’s zomers ook veel Nederlandse jongeren zijn te vinden om te dansen op bijvoorbeeld de klanken van de Málagueense zangeres Nuria Fergó, die de themesong maakte voor La Vuelta.

Aan deze Costa del Sol vindt zaterdag 25 augustus de aftrap plaats van La Vuelta; in Málaga om precies te zijn, de op vijf na grootste stad van Spanje. Vorig jaar begon de drieweekse rittenkoers met een korte ploegentijdrit in het Franse Nîmes, die werd gewonnen door BMC. Rohan Dennis, die momenteel aan zijn vijfde en laatste seizoen bezig is bij de Amerikaanse formatie, passeerde de streep als eerste en mocht de rode leiderstrui aantrekken.

Dit keer is gekozen voor een contrarreloj individual over acht kilometer, waarmee de Ronde van Spanje voor het eerst sinds 2009 weer begint met een solo beproeving tegen de klok. Destijds was het Fabian Cancellara die op het TT-circuit van Assen naar de toen nog gouden leiderstrui snelde. In de afgelopen acht edities vormde de ploegentijdrit steeds het openingsspektakel van La Vuelta.

De tijdrit begint voor het Centre Pompidou Málaga, waar de renners vanaf het startpodium in zuidelijke richting vertrekken richting de pier van de cruisehaven van Málaga. Daar maken ze een lus om daarna via de stranden Playa la Malagueta en Plaza de la Caleta landinwaarts te rijden. Daar gaat de weg even stevig omhoog als de renners een stukje van de Vuurtorenberg meepikken.

Na de afzink volgt nog een tunneltje van 300 meter en als de renners weer in het licht komen, rijden ze zowat tegen de stierenvechtarena van La Malagueta aan. Ze slaan er rechtsaf, passeren de tuinen van Pedro Luis Alonso en het Museo de Málaga en gaan dan nog éénmaal rechtsaf om te finishen bij het Plaza de Constitición. Verwacht wordt dat de verschillen minimaal zijn; wie wordt hier de eerste drager van de rode leiderstrui?

Start: 17.26 uur (eerste renner)
Finish: 20.30 uur (laatste renner)

Favorieten
Als we naar de favorieten kijken, komen we uit bij een aantal namen die hun sporen al hebben verdiend in het korte werk tegen de klok. Hoewel de organisatie spreekt van ‘etappe 1’, voldoet deze eerste rit wel degelijk aan de criteria die gelden voor een proloog; het is namelijk de openingsrit en hij is ook nog eens acht kilometer lang. De snelste renner mag na afloop de eerste rode trui ophalen, dus er staat zeker wat op het spel.

22-05-2018 Giro D'italia; Tappa 16 Trento - Rovereto; 2018, Bmc Racing Team; Dennis, Rohan; Rovereto;

Rohan Dennis – foto: Sirotti

Dé te kloppen man is Rohan Dennis. De Australisch kampioen tijdrijden weet hoe het is om een openingstijdrit in een grote ronde te winnen. In 2015 pakte hij bijvoorbeeld in Utrecht de openingstijdrit (13,8 km.) in de Tour de France. Dit jaar is de 28-jarige Australiër opnieuw goed op dreef in de strijd tegen de klok. Hij won namelijk al drie individuele tijdritten op WorldTour-niveau (Abu Dhabi Tour, Tirreno-Adriatico en Giro d’Italia). Hij kan zich vol op het eerste dagsucces richten, want het algemeen klassement in deze Vuelta is geen doel voor hem.

Een andere renner om serieus rekening mee te houden is Victor Campenaerts. De Belg kroonde zich eerder deze maand opnieuw tot Europees kampioen tegen de klok. De 26-jarige Belg is een goede proloogrijder. In Jeruzalem, in de openingstijdrit van de Giro d’Italia, werd hij derde achter Dumoulin en Dennis. Het parcours in Malaga moet hem nog beter liggen, want Campenaerts heeft het liefst vlakke wegen en die krijgt hij aan de Spaanse kust.

Wil Campenaerts excelleren, dan moet hij net als tijdens de titelstrijd op het EK Wielrennen Jonathan Castroviejo achter zich houden. De Spaanse hardrijder kan eveneens uitstekende prologen afleveren en reed dit jaar al top drie in de korte tijdritten van de Abu Dhabi Tour (12,6 km) en Tirreno-Adriatico (10 km). Daarnaast veroverde hij voor de vierde keer in zijn carrière de Spaanse titel tegen het uurwerk.

Dylan van Baarle – foto: Marcel Koch

Castroviejo is niet de enige troef bij Sky, want de Britse formatie heeft met Michał Kwiatkowski de man in vorm in huis. De Pool kan zijn concurrenten in deze ouverture meteen een gevoelige tik uitdelen. Kwiatek is namelijk een specialist in het rijden van prologen; in het Critérium du Dauphiné pakte hij zelfs de winst.

Ook Nelson Oliveira staat te boek als een degelijke tijdrijder. De 29-jarige renner van Movistar werd al viermaal nationaal kampioen van Portugal in deze discipline en was vorig jaar tijdens het WK tijdrijden in het Noorse Bergen the best of the rest achter Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Chris Froome.

Wie ook tot de kanshebbers behoort, is de jonge Benjamin Thomas. De 22-jarige Fransman van Groupama-FDJ zou wel eens de verrassing van de dag kunnen worden. Zijn roots liggen in het baanwielrennen en dat geeft hem zeker qua stuurtechniek een voorsprong. Kan hij hier zijn naam vestigen bij het grote publiek?

Kasper Asgreen – foto: Sirotti

Vanuit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar Dylan van Baarle, ploeggenoot bij Sky van Castroviejo en Kwiatkowski. De 26-jarige renner is een getalenteerde tijdrijder. Het wordt voor hem een extra bijzondere tijdrit, want hij mag zijn Vuelta-debuut maken in het rood-wit-blauw als Nederlands kampioen tijdrijden.

Ook de één jaar oudere Wilco Kelderman weet wel raad met tijdritten. Kelderman maakt in de openingstijdrit weliswaar zijn eerste wedstrijdkilometers sinds zijn val op het NK, maar in interviews liet hij de afgelopen dagen weten zich “wonderbaarlijk goed” te voelen.

Kasper Asgreen is pas sinds 1 april prof bij Quick-Step Floors. Zijn naam prijkt zelfs nog op de voorlopige deelnemerslijst van de Ronde van Midden-Nederland, die ook dit weekend wordt verreden. De Deen is bezig aan een stormachtige opmars in het profpeloton. Doordat hij pas 23 lentes jong is, beschikt hij nog over de jeugdige explosiviteit die goed van pas komt in een korte tijdrit.

Tot slot is het uitkijken naar Richie Porte, die zijn zinnen heeft gezet op de eindzege. De 33-jarige Australiër van BMC is echter ook niet kansloos in deze tijdrit. Het is echter de vraag of hij voldoende kan herstellen van zijn maagproblemen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rohan Dennis
*** Victor Campenaerts, Jonathan Castroviejo
** Michael Kwiatkowski, Nelson Oliveira, Benjamin Thomas
* Dylan van Baarle, Richie Porte, Wilco Kelderman, Kasper Asgreen

Deelnemerslijst Vuelta a España 2018

Weer en tv
In Málaga pieken de temperaturen zaterdag tot 30 graden Celsius. De wind waait met kracht drie vanaf zee (zuidoosten) het land in. Sporza en Eurosport zijn er vanaf 18u bij.

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2018 19:06
8km lijkt mij wat te kort voor Dennis, denk dat Kwiat of iemand anders dichtbij kunnen komen.
24 augustus 2018 19:12
Haha beste proloogrijder van het peloton maar goed..
24 augustus 2018 19:14
Campenaerts, Kwiatkowski en Dennis zijn eigenlijk de enigen die ik hier zie winnen. Hebben alledrie laten zien het over korte afstand te kunnen.
24 augustus 2018 19:32
Wat een korte voorbeschouwing, geen outsiders?
24 augustus 2018 19:34
Wedkantoren zetten Boom heel hoog.
24 augustus 2018 19:36
Edit redactie: Je hebt gelijk, we hebben het aangepast
24 augustus 2018 19:36
Het zal normaal gesproken voor Dennis zijn, met Campenaerts en Kwiatkowski als belangrijkste uitdagers. Porte zou ik geen ster hebben gegeven. Die heeft volgens mij nooit uitgeblonken in korte, vlakke tijdritten en is daarnaast blijkbaar niet helemaal topfit. Vanuit Nederlands perspectief vooral benieuwd naar Kelderman. Op zich zou dit hem wel moeten liggen, maar de vorm is natuurlijk een groot vraagteken.
24 augustus 2018 19:46
Leuke voorbeschouwing weer. Dennis FTW!
24 augustus 2018 19:55
Maar 30 graden in Malaga. Dat hadden ze slechter kunnen treffen.
24 augustus 2018 19:58
Altijd 10 man aanduiden voelt toch wel een beetje kunstmatig
24 augustus 2018 20:07
Edit redactie: Bedankt, aangepast
24 augustus 2018 20:19
ABC-tje voor the Knight of Rohan.
24 augustus 2018 20:19
Brändle geen ster?
24 augustus 2018 20:28
Zou Izagirre, Ion gen ster mogen hebben?
24 augustus 2018 20:44
Cummings izaguirre DLC en brandle niet genoemd?
24 augustus 2018 20:46
Ik zie hier een Valverde ook nog wel beter rijden dan Porte trouwens
24 augustus 2018 21:19
Ik zie Felline ook nergens genoemd worden, die heeft dit soort afstanden in het verleden ook wel heel goed gereden.
    25 augustus 2018 00:07
    @natte spons in het verleden ja, afgelopen jaren niets gepresteerd door zijn medische mankementen. Lijkt wel op de weg terug.
24 augustus 2018 21:25
Verrassend dat Wielerflits redactie bij Benjamin Thomas en Kasper Asgreen uitkomt voor het geven van sterren. Glazenbol misschien ?
Op basis van hun uitslagen zie ik ze nog niet zomaar kort eindigen, maar ja ze kunnen misschien inderdaad verrassen....
24 augustus 2018 21:26
Dennis *****
-----
De rest
24 augustus 2018 21:58
Ik mis een ster voor goncalves
24 augustus 2018 23:11
Benjamin wie?
24 augustus 2018 23:57
@ Cuperus

Verwacht je De La Cruz morgen bij de eerste tien.
Heb m wel maar zit morgen niet bij de dagselectie voor de proloog .
    25 augustus 2018 02:16
    Ik denk dat DLC morgen rond plek 10 komt. Acht hem minder dan Dennis Kwiat Campenaerts Castroviejo en Wilco. Maar een beetje gelijk aan mannen als Cummings Brandle Oliveira Izaguirre Valverde Goncalves en eventueel Porte. Kan 6e worden, maar ook 15e. Top20 verwacht ik zeker
25 augustus 2018 00:52
Tao Geoghan verdient ook een ster
25 augustus 2018 03:35
Dennis had een tijd geleden aangegeven dat hij zich wou laten omscholen tot klassementsrenner. Plannen zijn weer in de ijskast gezet?
    25 augustus 2018 09:39
    Nee, maar Porte doet opeens mee. Die was gevallen in de Tour.
25 augustus 2018 04:04
@04398

Hahaha idd

Om te reageren moet je ingelogd zijn.