Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Mas de la Costa

vrijdag 30 augustus 2019 om 08:00
Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Mas de la Costa

foto: Cor Vos

Na de bergetappes naar Javalambre en Ares del Maestrat ligt ook in de zevende etappe de finish bergop. De slotklim naar Mas de la Costa is niet berucht om zijn lengte van vier kilometer, maar de stijgingspercentages tot 25 procent zullen het peloton doen sidderen. Weet Dylan Teuns de rode trui te behouden? WielerFlits blikt vooruit!

Wie wint etappe 7 van de Vuelta 2019?
  • M.A. Lopez 5.25
  • Primoz Roglic 10.25
  • Wout Poels 11.25


Parcours

De etappe van vrijdag gaat door de provincie Castellón en finisht voor de derde dag op rij bergop. Het is een rit met twee gezichten. Het eerste gedeelte kent weinig hoogtemeters, maar dat wordt in de tweede helft ruimschoots goedgemaakt. Dan krijgen de renners immers vijf beklimmingen met een supersteile slotklim voor de kiezen.

Het startschot klinkt in het plaatsje Onda. Tijdens de openingsfase van de etappe rijdt het peloton aanvankelijk oostwaarts richting de kust. Het zorgt voor een begin met voornamelijk vlakke kilometers. De renners rijden noordwaarts tot aan kustplaats Benicasim, waarna de route in omgekeerde richting verder gaat.

Eenmaal terug in het binnenland loopt het wegdek weer omhoog. Halverwege volgt met de beklimming van de Puerto del Marianet (3,7 km aan 5,5%) de eerste klim van de dag. Het is de eerste van een drieluik beklimmingen die elkaar snel opvolgen. Na de Puerto de Eslida (6 km aan 4,5%) en de Puerto de Alcudia de Veo (4,2 km aan 4,4%) kunnen de renners zich opmaken voor een pittige finale.

Na een terugkeer in startplaats Onda, waar een tussensprint ligt, gaat het peloton noordwaarts voor de finale. Tijdens de beklimming van de Puerto del Salto del Caballo (10,4 km aan 4,6%) zal het kaf van het koren gescheiden worden, alvorens de definitieve beslissing valt op de Alto Mas de La Costa. Deze slotklim is niet bijzonder lang, maar tijdens de 4,1 kilometer lange beproeving komt het stijgingspercentage zelden onder de tien procent. Halverwege moeten de renners zelfs over een bijzonder steile passage van 25%.

Profiel Alto Mas de la Costa

De Vuelta finishte hier eerder in 2016. Drie jaar geleden werd de (destijds) zeventiende rit gewonnen door vroege vluchter Mathias Frank, die Leopold König en Robert Gesink achter zich hield. Nairo Quintana won een jaar later in de Ronde van Valencia. Het parcours bevat in ieder geval de ingrediënten voor een enerverende finale.


Start: 12.30 uur in Onda
Finish: 17.19-17.53 uur in Mas de la Costa


Favorieten

Dat de zevende etappe naar de uitdagende Mas de la Costa een belangrijke test wordt voor de favorieten voor de eindwinst, daar twijfelt parcoursbouwer Fernando Escartín niet aan. Volgens de Spaanse oud-renner, inmiddels 51 jaar oud, moeten de klassementsrenners de tegenstand goed in het oog houden op de slotklim om tijdsverlies te voorkomen. Hier zakken de percentages amper in de enkele cijfers en blijft het steil tot aan de laatste meters. Springveren zullen ervan smullen!

Miguel Ángel López – foto: Cor Vos

Wellicht is Miguel Ángel López op papier een van de belangrijkste kanshebbers voor etappewinst. De Colombiaan, die al twee keer de leiderstrui droeg deze Vuelta, maakte indruk in de etappe naar Javalambre. Op de lastige klim liet hij Primož Roglič en Alejandro Valverde achter, om vervolgens dichter bij de vroege vluchters te komen. Voor ritwinst kwam hij driekwart minuut tekort, maar wel hees hij zich opnieuw in de rode leiderstrui. Weet hij een minuut goed te maken op Dylan Teuns, dan krijgt López voor de derde keer het rood omgehangen.

Zijn naam is al gevallen: Primož Roglič toonde zich een dag na de beroerd verlopen ploegentijdrit van Jumbo-Visma al veerkrachtig en bewees in de rit naar Javalambre nog maar eens dat hij een levensgevaarlijke klant is voor de eindzege. Samen met Valverde moest hij López weliswaar laten gaan, maar als de favorieten gaan strijden om etappewinst op weg naar Mas de la Costa is de Sloveen normaal gesproken een van de protagonisten.

Hetzelfde geldt voor Alejandro Valverde. De Spanjaard hield in een perscommuniqué van Movistar weliswaar de schijn op dat Nairo Quintana de kopman is in de Vuelta, maar in de etappe naar Javalambre reed hij ruim veertig seconden weg bij de Colombiaan. Het lijkt erop dat de huidige wereldkampioen altijd een schepje erbovenop kan doen in de Vuelta, waarin hij drie jaar geleden voor de laatste keer buiten de beste dertig eindigde in de daguitslag. Deze steile aankomst ligt Valverde als gegoten.

Alejandro Valverde en Primož Roglič – foto: Cor Vos

Als de nieuwe evenknie van Alejandro Valverde valt steeds vaker de naam van Sergio Higuita. Ook de Colombiaan staat namelijk als een klimmer met de nodige punch te boek. Higuita is een lichtgewicht met zijn 57 kilogram. Daardoor schuift hij een paar plekken op in het aanwijzen van de favorieten voor ritwinst in Mas de la Costa. In de zesde rit zag hij kopman Rigoberto Urán wegvallen, waardoor hij wellicht meer de ruimte krijgt van zijn ploeg. Alleen lag Higuita zelf ook bij de valpartij, dus het is de vraag of hij daar volledig van hersteld is.

Met Nairo Quintana komen we aan bij de volgende Colombiaan in dit rijtje, wellicht de bekendste bij het grote publiek. Net als zijn landgenoten is hij een lichtgewicht met slechts 59 kilogram. In tegenstelling tot zijn landgenoten heeft Quintana al een ritzege te pakken in deze Vuelta na zijn etappewinst in Calpe. Bovendien won hij al eens op de Mas de la Costa. Wel moest hij drie dagen na zijn ritzege ploegmaat Alejandro Valverde laten rijden toen de route opnieuw opliep. Kan de kopman van Movistar de orde herstellen?

Met Sergio Higuita (22) hebben we al de naam van een jongeling laten vallen – hoewel ook Miguel Ángel López nog meestrijdt om het jongerenklassement – maar ook Tadej Pogačar (20) hield zich in de eerste dagen van zijn eerste grote ronde knap staande. In Calpe was hij samen met Higuita de snelste van de tweede groep en op Javalambre kwam hij op de zevende plaats boven. Donderdag zette hij op de slotklim de verhoudingen nog eens op scherp bij de favorieten met een late aanval. Hij pakte twee seconden. Wat zit er nog meer in het vat van de Sloveen, winnaar van de rondes- van de Algarve en Californië?

Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

Met Esteban Chaves treffen we een échte springveer tussen de favorieten. Chavito, die op basis van de gegevens van ProCyclingStats amper 55 kilogram weegt tegen een lengte van 1,64 meter, heeft alvast zijn gewicht mee op de steile klim naar Mas de la Costa. In eerdere seizoenen bewees hij al de Spaanse beklimmingen goed te kunnen verteren en ook dit jaar is hij op dreef met de tiende plaats in de etappe naar Javalambre, de eerste rit met aankomst bergop. Chaves staat in het klassement achtste. Pierre Latour laat zich ook al zien namens AG2R La Mondiale. Hij behoort tot een groep met Rafał Majka, Wilco Kelderman en Fabio Aru die hopen op een uitschieter richting de top-5. Mogelijk krijgen zij de ruimte als de favorieten naar elkaar kijken.

Het onvoorspelbare karakter van de Vuelta a España indachtig hebben aanvallers altijd een kans. Denk hierbij dan aan de betere klimmers in het peloton. Wout Poels is weggezakt in het klassement en kondigde al aan te willen aanvallen. Op basis van het verleden zou hij dit moeten kunnen verteren. Donderdag pakte Poels al acht punten in het bergklassement. Gaat hij weer op jacht naar bergpunten en ritwinst? Een ander voorbeeld is Daniel Felipe Martínez. Aanvankelijk zou je ook Dylan Teuns in de rij met aanvallers willen noemen, maar nu hij de rode trui draagt zal hij zich begeven tussen de favorieten. Dan nog is deze aankomst iets voor Teuns, die specialist is op de Waalse Pijl-heuvels. De slotklim is alleen wel iets langer. Stijgt Teuns boven zichzelf uit?

Wie wint etappe 7 van de Vuelta 2019?
  • M.A. Lopez 5.25
  • Primoz Roglic 10.25
  • Wout Poels 11.25


Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Primož Roglič, Alejandro Valverde
** Tadej Pogačar, Nairo Quintana, Esteban Chaves
* Sergio Higuita, Daniel Felipe Martínez, Wout Poels, Dylan Teuns

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De renners kunnen zich opmaken voor tropische temperaturen, want naar verwachting loopt het kwik ’s middags op tot bijna 35 ℃. Het is zonnig en de neerslagkans is vrijwel nihil. De wind is zwak tot matig aan windkracht 3 à 4.

De etappe naar Mas de la Costa is vanaf 15.00 uur rechtstreeks te zien bij Sporza wielrennen op één met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. Ook op Eurosport 1 en de Eurosport Player is de koers vanaf 15.00 uur live te volgen. En op WielerFlits hoef je de komende drie weken niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.