Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Oviedo

zaterdag 7 september 2019 om 07:30
Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Oviedo

foto: Cor Vos

De sprinters hebben al veel afgezien in deze Vuelta a España, maar zaterdag krijgen de rappe mannen eindelijk weer een kans om te sprinten voor een prestigieuze ritzege. Of krijgen we toch geen massaspurt in de straten van Oviedo? WielerFlits wikt en weegt de kansen van de snelheidsduivels.

Parcours

Het is echt waar, de sprinters krijgen zaterdag eindelijk weer een kans om te vechten voor een ritzege! De veertiende etappe van San Vicente de la Barquera naar Oviedo is glooiend maar relatief vlak, zeker als we kijken naar de voorbije dagen. Tussen de start- en finishplaats ligt slechts één beklimming van derde categorie. Het lijkt dan ook een ideale etappe voor Sam Bennett, Fabio Jakobsen en de nog zegeloze Fernando Gaviria.

De renners verzamelen zich eerst in San Vicente de la Barquera, een kustplaats in de provincie Cantabrië. De veertiende etappe speelt zich grotendeels af langs de Cantabrische en Asturische kust, waardoor het toch oppassen is voor de eventueel fel blazende wind. Het parcours zelf is niet al te uitdagend, met slechts één beklimming die meetelt voor het bergklassement. Het gaat via plaatsjes als Blamori, Nueva en Colunga richting Oviedo.

Even stoppen zit er niet in voor de coureurs, want ze rijden in sneltreinvaart door La Venta’l Probe en El Infanzón naar de tussensprint in het veel grotere Gijón. Over die laatste stad valt wel het nodige te vertellen. Zo werd 46 jaar geleden oud-renner José Luis Rubiera (zesde in de Vuelta van 1999, zevende in 2001, red.) geboren in deze havenstad. Gijón is daarnaast bekend van de gelijknamige voetbalclub, tegenwoordig actief in de Segunda División.

Na de passage door Gijón trekken de renners plots naar het zuiden, wat meer de Asturische (ja, we bevinden ons inmiddels in de regio Asturië) binnenlanden in, voor een finish in het dertig kilometer verderop liggende Oviedo. De Vuelta had kunnen kiezen voor een aankomst op de beroemde Alto del Naranco, even buiten Oviedo, maar ditmaal eindigt de etappe met een vlakke finale door de straten van de hoofdstad van Asturië.

David de la Cruz won drie jaar geleden op de Alto del Naranco, net buiten Oviedo – foto: Cor Vos

Al moeten de renners eerst nog over de Alto la Madera (8 km aan 3,5%), maar dit moet geen problemen opleveren voor de rappe mannen, ook al doemt de beklimming op in volle finale. Na de top van de Madera is het nog 22,6 kilometer tot de streep in Oviedo. Genoeg tijd voor ploegen als BORA-hansgrohe (voor Bennett), Deceuninck-Quick-Step (Jakobsen) en UAE Emirates (de nog zegeloze Gaviria) om de boel te (re)organiseren.

De laatste kilometers richting het centrum van Oviedo zijn rechttoe-rechtaan door de afwezigheid van (scherpe) bochten en rotondes, waardoor we een koninklijke sprint mogen verwachten op de Calle Jovellanos, die deels bergop loopt. Drie jaar geleden koerste het Vuelta-peloton eveneens naar Oviedo, al lag de finish toen op de vermaarde Alto del Naranco. We waren destijds getuige van een dubbelslag van David de la Cruz.


Start: 12.46 uur in San Vicente de la Barquera 
Finish: 17.21-17.50 uur in Oviedo 


Favorieten

De etappe naar Oviedo is niet helemaal vlak (het is en blijft de Ronde van Spanje), maar het parcours lijkt toch niet lastig genoeg om de sprinters overboord te gooien. Daar komt nog bij dat Sam Bennett, Fabio Jakobsen en Fernando Gaviria al zo weinig kansen krijgen in deze Vuelta. De sprintersploegen zullen kortom tot de tanden toe bewapend zijn!

Sam Bennett – foto: Cor Vos

Sam Bennett heeft zich naar eigen zeggen weleens beter gevoeld, maar de manier waarop de Ier won in Alicante was ronduit indrukwekkend. De renner van BORA-hansgrohe kwam met meerdere fietslengtes voorsprong over de streep, maar in de daaropvolgende etappe naar El Puig kwam hij dan weer nét te laat om Fabio Jakobsen van zijn eerste zege in een grote ronde te houden. In Oviedo hoopt Bennett wel weer goed te timen.

Mocht de Ierse kampioen in een goede positie aan zijn sprint beginnen, dan is hij zeer moeilijk te verslaan. Al liet Fabio Jakobsen zien dat hij niet hoeft onder te doen voor zijn sprintende concurrent. Na een mislukte sprint in Alicante was het één dag later wel raak aan de Oost-Spaanse kust. Sindsdien hebben we Jakobsen niet meer aan het werk gezien, maar de Nederlandse kampioen van Deceuninck-Quick-Step is er nog altijd bij.

Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Fernando Gaviria moeten we normaal in één adem noemen met Bennett en Jakobsen, maar de Colombiaanse spurter is niet bezig aan het beste seizoen uit zijn carrière. De renner van UAE Emirates moest in de Giro d’Italia nog opgeven wegens een knieblessure, waardoor hij de Tour de France moest laten schieten. De 25-jarige Gaviria moet het in deze Vuelta voorlopig doen met een derde plaats in El Puig.

Dat is toch veel te weinig voor een renner met de allure van Gaviria, al was de snelheidsduivel uit La Ceja verre van fit na een collectieve valpartij tijdens de inleidende ploegentijdrit. Gaviria heeft echter enkele dagen de tijd gehad om te ‘herstellen’, waardoor we wel wat mogen verwachten in de straten van Oviedo. Een nadeel: zijn ploeg zal wellicht niet de hele dag op kop rijden om de koers te controleren, gezien de positie van Tadej Pogačar in het klassement.

Luka Mezgec – foto: Cor Vos

Gaviria zal kortom een beetje moeten profiteren van de andere ploegen, bijvoorbeeld van Mitchelton-Scott. De Australische formatie kwam naar de Vuelta om een goed klassement te rijden met Esteban Chaves, maar de goedlachse Colombiaan heeft al veel tijd verloren. Maar gelukkig heeft de WorldTour-formatie ook nog een sprinter aan boord: Luka Mezgec. De Sloveen werd eerder al derde én vierde in respectievelijk Alicante en El Puig.

Normaal gesproken is Mezgec net niet snel genoeg om topsprinters als Bennett, Jakobsen en Gaviria te kloppen, maar er zijn al gekkere dingen gebeurd in deze Vuelta a España. Bovendien wisten Primož Roglič en Pogačar al voor Sloveens succes te zorgen. Inspireert dit Mezgec tot een grootse sprint in Oviedo? Let ook op de sterke Max Walscheid, die in El Puig nog werd gestraft wegens onreglementair sprinten. Neemt de Duitser revanche?

Het is moeilijk voor te stellen, maar Marc Sarreau, Jon Aberasturi en Szymon Sajnok hopen ook op een overwinning. Ze staken allemaal al eens hun neus aan het venster, maar er moet toch veel goed gaan (en verkeerd gaan bij de concurrentie) wil een van deze renners op het dagpodium staan. Trek-Segafredo rekent tot slot nog op John Degenkolb en Edward Theuns, die in Alicante nog tweede werd achter Bennett.

Edward Theuns – foto: Cor Vos

Een sterretje voor de Belg is ook wat karig, maar vergeet niet dat Theuns tijdens de individuele tijdrit nog zwaar ten val kwam, waardoor het onduidelijk is of hij wel fit genoeg is om te sprinten. Verder is het nog uitkijken naar Clément Venturini, Cyril Barthe, Jonas Koch, Edvald Boasson Hagen, Damien Touze en Tosh Van der Sande, al sprinten deze renners normaal voor een verre ereplaats.

Mochten we inderdaad een (massa)sprint krijgen, dan zullen de rappe mannen wel goed moeten timen. Op ruim zevenhonderd meter van de streep begint de weg namelijk te stijgen aan zo’n 4%, maar de laatste driehonderd meter zijn wel weer vlak.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sam Bennett
*** Fabio Jakobsen, Fernando Gaviria
** Luka Mezgec, Max Walscheid, Marc Sarreau
* Jon Aberasturi, Szymon Sajnok, John Degenkolb, Edward Theuns

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

In startplaats Bilbao is het prima weer, aangezien de renners vertrekken bij een gemiddelde temperatuur van 18℃. In finishplaats Oviedo is het een paar graden warmer (gemiddeld zo’n 21℃). De kans op neerslag is nihil, al weet je het nooit helemaal zeker aan de noordkust van Spanje. De wind waait zwak tot matig aan windkracht 2 à 3. Dat betekent weinig tot geen kans op waaiers.

De koers is vanaf 15.00 uur rechtstreeks te volgen via Eurosport 1Sporza en de Eurosport Player. De NOS komt in het weekend met een livestream op de website. En op WielerFlits hoef je uiteraard ook niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.