WADA positief over dopingaanpak in het wielrennen
foto: Sirotti
zondag 7 februari 2016 om 09:23

WADA positief over dopingaanpak in het wielrennen

Het WADA kijkt tevreden toe hoe men in de wielrennerij de dopingproblematiek aanpakt. De directeur van het wereld anti-doping agentschap, de Brit Craig Reedie, vertelde dat tegen Newsweek. De UCI loopt voorop in de strijd tegen doping.

“Er is een botsing als internationale federaties de sport moeten promoten, maar ook moeten bewaken”, aldus Reedie. “De succesvolste organisatie nu is de UCI. Zij hadden duidelijk problemen, niet specifiek in één land. Maar nu heeft men besloten de controles en afhandeling over te dragen aan een onafhankelijk orgaan.”

Daarmee doelt Reedie op de dopingproblemen in andere sporten, waaronder atletiek. Om dat aan te kunnen pakken, vraagt het WADA om meer geld. Volgens de directeur staan veel sporten en regeringen open voor een onafhankelijke instantie die de dopingcontroles uitvoert. Hiervoor mist echter budget.

Afgelopen maand kwam Paolo Bettini ook al naar buiten met woorden in dezelfde strekking. “Het moderne wielrennen heeft de moed gehad om te veranderen, dat ontbreekt bij veel andere sporten. Je kunt nooit zeggen dat het dopingprobleem helemaal is opgelost, maar het is belangrijk dat de mentaliteit is veranderd”, vertelde de Italiaan destijds.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
7 februari 2016 09:47
Leuke woordspeling ;)
7 februari 2016 13:23
nietszeggend artikel puur om een belegen woordgrap te kunnen plaatsen?
7 februari 2016 13:26
@8.6: ik geef toe dat alle wielerfans dit al wisten. Buiten de wielerfans is dit nog niet echt doorgedrongen, die zien niet dat wielrennen intussen bij de schonere sporten hoort. Dus dat af en toe in een artikel zetten als nota bene de baas van het WADA de UCI als goed voorbeeld noemt, vind ik niet nietszeggend.
7 februari 2016 13:39
@ hakkie2:
lol, niet-wielerfans zullen niet zo gauw op een site als WF komen, lijkt me. :p
7 februari 2016 13:49
@8.6: daar heb je een punt. Maar wie weet of er niet ergens in een algemene sportapp ook de berichten van WF zitten, ofzo. Zo heb je ook nieuwsapps met alle kranten en nieuwssites. Af en toe benadrukken dat het prima gaat in het wielrennen kan in elk geval geen kwaad.
7 februari 2016 14:14
@ hakkie2:
nou ja, prima... er worden er nog steeds betrapt, en mechanische doping is inmiddels dus ook een feit. maar het is dus wel een feit dat de wielrennerij een stuk voorloopt op bijvoorbeeld de atletiek op een aantal punten.
7 februari 2016 14:22
@8.6: als er niet meer werden betrapt was het ook ongeloofwaardig. En dat motortje is bij de UCI aangegeven door rensters zelf waarschijnlijk, dus wat dat betreft zit de moraal ook goed. Mensen die de regels overtreden heb je overal. En dan vind ik atletiek nog niet eens het beste voorbeeld, daar worden er nog wel eens geschorst. De sporten waar het meeste geld in om gaat hoor je nooit wat over doping, dat is pas ongeloofwaardig.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.