Weekendinterview: Flavio Pasquino & Maarten von Winning
zondag 9 november 2014 om 09:30

Weekendinterview: Flavio Pasquino & Maarten von Winning

Na tien jaar afwezigheid keert de Topcompetitie terug in Nederland. Althans, dat is het plan van Flavio Pasquino en Maarten von Winning. Het duo wil het klassement nieuw leven inblazen om het beste wielertalent van Nederland een nieuwe springplank te bieden richting de beroepswielrenners. In het Weekendinterview spreken ze over hun initiatief.

Op een zomerdag in juli kreeg Flavio Pasquino tijdens een fietsritje een ingeving: de Topcompetitie voor amateurwielrenners moet terugkeren. De ranglijst op basis van uitslagen in de belangrijkste nationale wielerwedstrijden, was in het verleden een belangrijke indicator voor profwaardige talenten. Door afnemende interesse van de media en de invoering van de UCI Europe Tour verdween de topcompetitie eind 2004 van het toneel. Wedstrijdorganisatoren hadden niet langer belang zich aan de competitie te committeren.

In plaats daarvan wilde organisaties met hun wedstrijd promoveren tot de UCI-categorie 1.2, waarin continentale teams uit binnen en buitenland startgerechtigd zijn. Wat voorheen een gesloten nationale wedstrijdreeks was, werd een competitie met internationaal karakter, met ploegen en wielrenners uit het buitenland. Hierdoor vertroebelde de uitslag van wedstrijden en was van een helder te communiceren klassement niet langer spraken.

Als je een koers uit de Topcompetitie won, was je goed bezig, dan viel je op. Dat gevoel stond aan de basis voor dit idee.

Dat laatste willen Pasquino en Von Winning voorkomen. Hoewel hun voornemen nog heel wat open eindjes vertoont, zijn de plannen groots. De KNWU en Roompot Orange Cycling steunen het project, daarentegen moeten de wedstrijdorganisatoren en ploegen zich nog uitspreken. “Formeel is het nog niet dicht getikt. Maar het ziet er zo positief uit, dat we nu al met ons plan naar buiten treden”, legt Von Winning uit.

Gewenste wedstrijdkalender
1.Ster van Zwolle
2.Rabobank Dorpenomloop Rucphen
3.Arno Wallaard Memorial
4.Profronde van Noord-Holland
5.Zuid-Oost Drenthe Classic Zuidenveld Tour
6.Ronde van Overijssel
7.Drielandenomloop (n)
8.Simac Omloop der Kempen
9.De Hel van Voerendaal (n)
10.Ronde van Limburg (n)
11.Individuele (klim)tijdrit (n)
12.Ploegen Tijdrit (n)
13.Ronde van Midden Nederland
14.Kernen Omloop Echt-Susteren
15.Eurode Omloop (n)
16.Rabo Baronie Breda Classic

Dat plan ziet er in grote lijnen als volgt uit: in 2015 moet de ‘oude’ Topcompetitie min of meer in ere worden hersteld. Het duo heeft een lijst van 16 wedstrijden opgesteld, waaronder klassiekers als de Ster van Zwolle, Profronde van Noord-Holland en de Kernen Omloop Echt-Susteren. De uitslag van iedere wedstrijd telt mee voor verschillende klassementen (ploegen, individueel, strijdlustigste renner) waardoor een ranglijst ontstaat. “Wij willen de beste Nederlandse wielrenner vinden”, verwoordt Pasquino de missie.

“Doordat onze gewenste wedstrijdkalender uit UCI 1.2 koersen én zes nationale koersen bestaat, sluiten buitenlandse teams zichzelf min of meer uit voor onze ranglijsten. Buitenlandse teams zijn reglementair niet startgerechtigd in die nationale koersen. Die ploegen rijden wel de wedstrijden waar ze mogen deelnemen, maar in feite zijn ze uitgesloten van de competitie. Nederlandse renners in buitenlandse dienst doen dus ook niet mee.”

Oud-wielrenner Pasquino (41) maakte in 2008 op latere leeftijd een comeback in het amateurpeloton in de hoop beroepswielrenner te worden. Vijf jaar later kwam die droom uit toen hij prof werd bij Metec. “Voor zover je dat prof kan noemen, er stond in ieder geval Professional B op mijn licentie”, zegt hij nuchter. “Toen ik vorig jaar definitief stopte met fietsen wilde ik iets gaan doen rond alle Nederlandse koersen, maar dat kreeg geen duidelijke context. Uiteindelijk heb ik die plannen gereduceerd tot de terugkeer van de Topcompetitie. Vroeger heb ik ‘m zelf nog gereden. Ooit heb ik de tijdrit in het Zeeuws-Vlaams wielerweekend gewonnen. Ik ben nog nooit zo trots geweest als toen. Dat was zo’n belangrijk moment. Als je een koers uit de Topcompetitie won, was je goed bezig, dan viel je op. Dat gevoel stond aan de basis voor dit idee.”

Pasquino roept vrijwel direct de hulp in van Von Winning (54), een oude bekende van hem. Von Winning, media-ondernemer, ziet het plan direct zitten, maar wil zich eerst “organisch committeren”. Pas op volle kracht meewerken als het plan een redelijke kans van slagen heeft. “Voor mij waren er een paar milestones van belang voor hoeveel tijd ik erin investeer”, zegt Von Winning. De eerste en belangrijkste milestone was de reactie van de KNWU. “Als wij als een wolf in de woestijn moeten roepen dat de Topcompetitie fantastisch is, terwijl de KNWU, die dat eigenlijk zou moeten omarmen, niet ziet zitten. Tja, dan heb je nog een wedstrijd te gaan.”

De reactie van de KNWU was fenomenaal!

Pasquino en Von Winning sturen een uitgewerkt plan in een e-mail naar de KNWU. In de daarop volgende mailwisseling mengt zich al snel Henk van Beusekom, de Manager afdeling sport van de nationale bond. Hij is ook degene die de heren uiteindelijk uitnodigt voor een gesprek.

“De reactie van de KNWU was fenomenaal!”, jubelt Von Winning. “De vergadering op hun kantoor in Nieuwegein was vrij hilarisch. Na een halve minuut zegt Henk van Beusekom, een man met verstand van zaken: “Tegen dit plan kan de KNWU geen ‘nee’ zeggen. Dit gaan wij inhoudelijk ondersteunen.”

Pasquino: “Later hoorde ik dat de KNWU in eerste instantie dacht “opnieuw met gelukszoekers” te maken te hebben. Er schijnen heel wat partijen te zijn geweest die de Topcompetitie wilde laten terugkeren. Allemaal zijn ze in de gesprekken met de KNWU gestrand. Negen van de tien, of eigenlijk allemaal kwamen ze met hetzelfde voorstel: ‘Wij houden een klassement bij en komen filmen. De organisatie moet daarvoor een ‘x’ bedrag betalen, vervolgens krijgen jullie een leuke videoreportage, en dan maken we er een collectief van en krijgen jullie korting.” Maar wat die mensen vergeten is dat wedstrijdorganisatoren amper nog een broodje kroket voor een vrijwilliger kunnen regelen. Er is geen budget meer. Wij willen juist laagdrempeligheid; geen dure investeringen voor de organisatoren. Daar kan de KNWU geen nee tegen zeggen.”

GGoedkeuring van de KNWU is dan ook essentieel. Zonder toestemming kunnen de klassementen niet terugkeren. Juryleden die wedstrijden in goede banen leiden, doen dat onder de verantwoordelijkheid van de nationale bond. Het is ook de KNWU die de reglementen moet opstellen. Pasquino en Von Winning hebben slechts een adviserende rol in dat proces.

De NOS is geïnteresseerd in de ruwe wedstrijdbeelden, daar zijn we mee in gesprek.

Tijdens wedstrijden zullen zij langs de zijlijn actief zijn. Door in eigen beheer video’s te maken, willen ze media en sponsoren verleiden. “De NOS is geïnteresseerd in de ruwe wedstrijdbeelden, daar zijn we mee in gesprek”, verklapt Pasquino. “En op onze website Topcompetitie.nu moeten de Topcompetitie-wedstrijden live te volgen zijn via een liveticker. Na afloop komen daar het wedstrijdverslag, video-interviews, nieuws en blogs. Het wordt een grote site met ál het nieuws over de topcompetitie.”

Hoe hoog de begroting van het project is, willen ze niet exact zeggen, maar komt neer op zo’n 100.000 euro. Een fors bedrag dat door sponsoren bij elkaar moet worden gebracht. Pasquino: “Op dit moment zijn ze met drie partijen in onderhandeling voor hoofdsponsoring. Een aantal kleine geldschieters, waaronder Schwalbe, FFWD en Math Salden, hebben al toegezegd.”

Het enthousiasme bij sponsoren is mede te danken aan de steun van Roompot Orange Cycling. De nieuwe ProContinentale wielerploeg van onder andere Michael Zijlaard, Erik Breukink en Michael Boogerd beloont de winnaar van de Topcompetitie met een profcontract voor 2016. Een unieke prijs en enorme steun in de rug van het tweetal.

Pasquino en Von Winning zijn zelf met het voorstel naar de ploeg gestapt. Pasquino kwam op het idee na een uitspraak van Boogerd. Die had gezegd dat de winnaar van Olympia’s Tour op een profcontract kon rekenen bij zijn nieuwe ploeg. “Maar Olympia’s Tour is inmiddels failliet”, legt Pasquino uit. “Het is maar de vraag of de wedstrijd komend jaar doorgaat, en als dat het geval is, zal dat waarschijnlijk zijn als beloftenkoers. Hoeveel Nederlanders staan er dan nog aan de start? Als Roompot Orange Cyling het beste Nederlandse talent wil belonen met een contract, is de Topcompetitie hét middel om die te vinden. Ik heb de ploeg benaderd en de klik was er meteen.”

Het duo is niet bang dat de prijs voor de winnaar van het individuele klassement de verleiding vergroot voor verboden middelen. Winnen is in dit geval letterlijk de kortste weg tot succes. “Dat zou bij elke stimulans zo kunnen zijn”, reageert Pasquino getergd. “Er zullen altijd foute bazen tussen zitten, dat is niet te bestrijden. Ik begrijp wat je bedoelt, maar renners worden tegenwoordig al boos als ze je met cafeïnepilletje zien.

De Topcompetitie heeft met doping niets van doen. Wij zijn geen instantie.

Ik weet ook wel dat er nog steeds met pijnstillers als Tramadol wordt gerotzooid. Maar men moet ook weten dat veel jongens daar een vies gezicht bij trekken. Twintig jaar geleden, toen ik fietste, was dat wel anders. In die tijd was het een teken van professionaliteit als je werd behandeld door een goede dokter. Wie dat nu doet is écht een foute jongen!”

Von Winning: “De Topcompetitie heeft met doping niets van doen. Wij zijn geen instantie. Wij roepen iets in het leven waar de wielersport baat bij heeft. Ploegen en wedstrijdorganisatoren komen meer in het nieuws, doordat de wedstrijden aantoonbaar nieuwswaarde hebben. Het is niet langer zomaar een wedstrijd in Udel, maar een wedstrijd uit de Topcompetitie, dat gaat ergens over!”

Pasquino: “Kijk, als wij een wezenlijk aandeel zouden hebben in de belasting van wielrenners zou je zoiets kunnen zeggen. Op het moment dat je Touretappes gaat organiseren die driehonderd kilometer lang zijn, mag je je afvragen of wielrenners machines moeten worden. Dat is niet wat wij doen, de koersen zijn er al, die worden niet moeilijker, er wordt alleen een klassement bijgehouden. In wezen is het alleen maar mooi dat straks een renner wint die anders niet per definitie was opgevallen.”

Voordat het zover is moeten de wedstrijdorganisatoren en ploegen instemmen. Onlangs hebben Pasquino en Von Winning het plan toegelicht in een bijeenkomst met de organisatoren. Sindsdien hebben ze alleen nog maar instemmende reacties ontvangen. Binnenkort volgt eenzelfde ontmoeting met de wielerploegen. “Het is nu afvinken wie meedoet”, zegt Von Winning. Eind deze maand hoopt het duo groen licht te krijgen van alle betrokkenen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.