Wereldkampioene Cant boekt honderdste zege in Heusden-Zolder
Foto: Orange Pictures
dinsdag 26 december 2017 om 14:20

Wereldkampioene Cant boekt honderdste zege in Heusden-Zolder

Sanne Cant heeft haar favorietenrol waargemaakt in de wereldbeker van Heusden-Zolder. De wereldkampioene versloeg na een spannende cross Katie Compton en Eva Lechner. De overwinning in Zolder zal voor Cant speciaal aanvoelen: het betekende namelijk de honderdste zege uit haar loopbaan.

Sanne Cant kon in Zolder de honderdste zege uit haar carrière boeken. Ze bleek bij de start ook bijzonder attent, want ze wist als eerste het veld in te duiken. In tegenstelling tot Cant waren Sophie de Boer, Kateřina Nash en Helen Wyman bijzonder slecht weg. De ervaren Britse keek zelfs al tegen een achterstand van ruim veertig seconden aan. Ondertussen nam Lucinda Brand, zondag nog winnares van de Waaslandcross, het initiatief over van de wereldkampioene.

Een kopgroep bestaande uit Brand, Vos, Lechner, Cant en Van Loy wist zich af te scheiden na één ronde. De Britse Niki Brammeier wist haar wagonnetje ook nog aan te pikken. In de achtergrond bleek ook de motor van Katie Compton inmiddels goed gerodeerd. De ervaren Amerikaanse probeerde op kousenvoeten vooraan aan te sluiten, maar zag net als de tegenstand Brand kleiner en kleiner worden.

Cant voelde nattigheid, en reed in één ruk naar Brand toe. Die laatste leek wat van haar pluimen te verliezen, getuige een struikelpartij in een van de technische passages. Uiteindelijk wisten Van Loy, Lechner en ook een volledig ontbolsterende Compton net voor het ingaan van de derde ronde bij het duo Brand-Cant aan te sluiten. In de achtergrond bleek de nummer drie van de stand, De Boer, aan een ware baaldag bezig. De Nederlandse reed rond plaats twintig, op meer dan één minuut van de kop van de koers.

Wereldkampioene Cant had hier duidelijk geen boodschap aan, en voelde zich als een vis in het water in de technische passages. Door deze ontplooide initiatieven werd de kopgroep uit elkaar gereden. Een beresterke Compton reed op vermogen echter weer naar het achterwiel van de Belgische. Lechner, Van Loy en Brand – die duidelijk meer op hun tandvlees reden – probeerden ook nog aan te sluiten. De Italiaans kampioene slaagde net voor het ingaan van de slotronde in haar opzet.

Compton, Cant en Lechner begonnen de laatste ronde met een voorgift van een tiental seconden op een achtervolgende groep met Brand, Vos en Van Loy. Net daarachter werd een flink opkomende Pauline Ferrand-Prévot op vijftien seconden geklokt. De Française ging niet veel later zelfs op en over de achtervolgende groep, en kwam nog angstvallig dichtbij het toptrio. Dit bleek hét moment voor Cant om de regie in handen te nemen. Op de technische stroken wist ze Compton en Lechner onder druk te zetten, waardoor ze met een tiental meter voorsprong aan de laatste rechte lijn begon. Dit bleek voldoende om de Amerikaanse en Italiaanse achter zich te houden.

Wereldbeker veldrijden vrouwen 2017-2018
Uitslag manche 7: Heusden-Zolder
1. flag-be Sanne Cant in 42m24s
2. flag-us Katie Compton op 3s
3. flag-it Eva Lechner op 7s
4. flag-fr Pauline Ferrand-Prévot op 16s
5. flag-nl Marianne Vos op 24s
6. flag-nl Lucinda Brand z.t.
7. flag-be Laura Verdonschot z.t.
8. flag-be Ellen van Loy z.t.
9. flag-nl Maud Kaptheijns op 26s
10. flag-ch Jolanda Neff op 36s

Tussenstand wereldbekerklassement
1. flag-be Sanne Cant – 489 punten
2. flag-us Kaitlin Keough – 376 punten
3. flag-it Eva Lechner – 358 punten
4. flag-nl Sophie de Boer – 337 punten
5. flag-cz Katerina Nash – 325 punten
6. flag-gb Nikki Brammeier – 318 punten
7. flag-gb Helen Wyman – 309 punten
8. flag-be Ellen van Loy – 295 punten
9. flag-us Katie Compton – 291 punten
10. flag-nl Maud Kaptheijns – 277 punten

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
26 december 2017 14:26
Leuke race zo te lezen.

Edit redactie: Thx, aangepast
26 december 2017 15:01
Word een heel mooi WK bij de vrouwen!
26 december 2017 17:22
PFP op dit moment de beste bij de dames. Maar moet het hele veld voorbij.
26 december 2017 19:04
@itty: Na haar 4de plaats staat ze nu virtueel 46ste, dus tegen het WK zal die wel een deftige startplaats hebben waardoor ze makkelijker vooraan zal raken.
26 december 2017 19:45
Maud ook beetje op de terug weg!
26 december 2017 20:17
Cant is top. Brand heeft power maar maakt nog teveel foutjes en Vos verbetert enorm in 2 weken tijd. Voeg daarbij Ferrand Prevot, Compton, Lechner, Nash en je hebt een top WK!
26 december 2017 21:13
@itty
Vandaag niet. Rijdt een matige wedstrijd op de laatste ronde na, daar ging ze wel enorm tekeer.

Het tempo is er meermaals uitgegaan, dus het was echt niet onoverkomelijk om terug te komen. Neff zat bijvoorbeeld op een seconde of 10 halverwege, terwijl ze net zo ver achteraan start als PFP.
26 december 2017 22:47
Sanne Cant denkt al dat ze ook de wereldtitel in haar bezit heeft, maar de komende weken zal blijken dat vele concurrentes in haar nek gaan hijgen. En daar kan de vrouw met de slechtste uitstraling van alle veldrijders absoluut niet tegen. Let maar op die afhangende schouders straks !

Om te reageren moet je ingelogd zijn.