WF interviewt Raymond Kreder: “Ik begin weer onderaan”
zondag 4 december 2011 om 10:19

WF interviewt Raymond Kreder: “Ik begin weer onderaan”

De afgelopen jaren ontbreekt het Nederland niet aan wielertalent. Veelal zijn dit klimtalenten in dienst van Rabobank, maar ook op het klassieke vlak en het sprintwerk breekt er af en toe een talent door. Raymond Kreder is een goed voorbeeld. De 22-jarige Nederlander werd eind 2010 opgepikt door Garmin-Transitions en reed afgelopen seizoen voor de opleidingsploeg, het Chipotle Development Team. WielerFlits sprak met hem over afgelopen seizoen, zijn overstap naar Garmin-Cervélo en zijn programma.

Afgelopen seizoen
2011 was voor Kreder een seizoen van pieken en dalen. “Ik heb goede en slechte momenten gekend in het afgelopen seizoen. ” Een valpartij werkte hem halverwege het seizoen een beetje tegen. “Ik heb slechte herinneringen overgehouden aan Olympia’s Tour, die ik niet uit heb gereden omdat ik op de laatste dag hard op mijn hoofd ben gevallen. Parijs-Roubaix was ook een slecht moment. Ik was nog niet volledig hersteld van mijn val, maar wilde toch graag starten in deze wedstrijd.”

“Goede momenten heb ik overgehouden aan het begin van het seizoen, waar ik in Amerika veel ereplaatsen bij elkaar heb gereden. ” Na een wat mindere periode, ging het geleidelijk aan weer beter met de Nederlander. “Aan het einde van het seizoen voelde ik me ook erg goed, onder meer in de Tour de l’Avenir. Ook op het WK was ik erg goed, ik miste alleen de power in de sprint bergop. Wat mij het meest dwars zit, is dat ik afgelopen seizoen geen overwinning heb behaald. Ik ben wel heel constant geweest, wat me uiteindelijk een profcontract bij de WorldTour-ploeg Garmin-Cérvelo op heeft geleverd.”

Het Rabobank Continental Team staat bekend als een ploeg met een goede sfeer. Ook bij het Chipotle Development Team is de teamspirit belangrijk. “De eerste ontmoeting met de ploeg kan ik me nog goed herinneren. Ik was enorm zenuwachtig, wat ik was pas 19 jaar en moest in mijn eentje reizen naar Amerika. Ik moest zelfs in Amerika nog twee keer overstappen voordat ik op het vliegveld in Denver aan kwam, maar gelukkig is dat allemaal goed gegaan. ” Toen hij in eenmaal in op bestemming aangekomen was, was het snel gedaan met de spanning. “Ik werd op het vliegveld opgehaald door de ploegleider, Chann McRae. Na een half uur in de auto waren al mijn zenuwen al verdwenen. Ik werd in de ploeg ontvangen alsof ik er al vijf jaar voor reed. Er werd veel gelachen en gepraat over allerlei dingen. De sfeer was zo goed, dat ik nooit een moment van twijfel heb gehad om de ploeg te verlaten.”

Overstap
Kreder heeft goed nagedacht over zijn carrière. Het is een weloverwogen keus geweest om voor Garmin-Cervélo te kiezen. “Ik heb veel met mijn broer (Michel Kreder, red.) gesproken over mijn overstap naar Garmin-Cervélo, aangezien hij hetzelfde heeft meegemaakt als ik nu.” In 2010 heeft Kreder al even aan het hoogste niveau geroken. “Ik heb natuurlijk zelf al wat ervaring opgedaan, omdat ik eind 2010 als stagiair een aantal profkoersen in dienst van Garmin-Transitions heb gereden. Ik reed toen onder meer de Franco-Belge, Parijs-Bourges en Parijs-Tours.”

Doelen voor het volgend seizoen heeft het lid van de Krederdynastie voor komend seizoen zeker al. “Vanaf 1 januari begin ik weer helemaal onderaan de ladder. Ik heb mezelf een doel gesteld: aan het einde van dit seizoen sta ik niet meer onderaan die ladder. Daarmee wil ik zeggen dat ik tevreden kan zijn als ik een seizoen heb gereden waarin ik veel geleerd heb, veel koersen heb gereden tot de finish en de ploeg zoveel mogelijk help zodat ook de ploeg tevreden over mij is.” Kreder is ambitieus, maar realistisch: “Ik kan nu wel zeggen dat ik pas tevreden ben wanneer ik overwinningen pak of in grote koersen ereplaatsen behaal, maar dat wordt gewoon heel moeilijk en ik moet realistisch blijven. Natuurlijk hoop ik ook goede uitslagen te kunnen rijden, en wanneer ik die kans krijg zal ik die ook zeker proberen te grijpen.”

Bij het tekenen van een profcontract, komt er veel kijken. Veel veranderingen in zijn leven verwacht Kreder echter niet. “Nu ik een profcontract heb, denk ik niet dat er heel veel gaat veranderen in mijn leven. Ik deed er al zo veel mogelijk aan om optimaal te presteren in alle koersen die ik rij de afgelopen jaren.” Voor Kreder was het al een tijd duidelijk dat zijn toekomst in het wielrennen lag. “Vanaf dat ik belofte ben, ga ik al niet meer naar school omdat ik van mijn ouders de kans kreeg een wielrenner te worden. Die kans heb ik met beide handen aangepakt en ik hoop de komende jaren profwielrenner te kunnen blijven.”

Programma
Bijna alle renners dromen over een grote ronde. Kreder is hier nog niet echt mee bezig geweest. “Tijdens de gesprekken met de ploegleiders, is een grote ronde nog niet ter sprake gekomen. Het eerste jaar als prof is al een grote stap in het wielrennen.” Maar mocht er een kans bestaan, zal hij die zeker proberen te grijpen. “Het eerste gedeelte van het seizoen hoop ik natuurlijk zo goed mogelijk te rijden. Als dat allemaal lukt, en ik er klaar voor ben, zou het natuurlijk zeer mooi zijn om de Vuelta te rijden in mijn eerste jaar als prof. Maar omdat het pas mijn eerste jaar is, zou dit ook extra zwaar zijn.”

Garmin-Cervélo probeert Kreder te helpen in het ontdekken van zijn mogelijkheden. “De ploeg heeft verschillende wedstrijden aangestipt voor mij om te kunnen kijken welk type wedstrijden het beste bij mij past. Ik weet al dat dit niet de heuvelwedstrijden zijn, omdat dit gewoon niet mijn ding is. De sprint is mijn sterkste wapen en daarom zal ik hier nog meer op gaan trainen om hierin te verbeteren. Waar je al goed in bent, kan je beter in worden. Mijn slechtste punt is tijdrijden, en daar ga ik ook niet speciaal op trainen. Waar je slecht in bent, kun je wel in verbeteren maar je zal er nooit de beste in worden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.