Wielerploegen 2016: Dimension Data for Qhubeka
foto: Dimension Data for Qhubeka
vrijdag 1 januari 2016 om 07:00

Wielerploegen 2016: Dimension Data for Qhubeka

Met de Tour Down Under in het vooruitzicht start het nieuwe wielerjaar. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits de komende vier weken de samenstellingen van de achttien WorldTour-teams, Roompot Oranje Peloton en de zeven Nederlandse continentale ploegen. In de eerste aflevering aandacht voor de enige nieuwkomer in de WorldTour: Dimension Data for Qhubeka.

Dimension Data
Land: flag-za Zuid-Afrika
Sponsor: Netwerk- en ict-dienstverlener
Sinds: 2007
UCI-code: DDD
Fietsen: Cervélo
Tenue 2016: Klik

Aantal overwinningen 2015: (als MTN-Qhubeka): 18
WorldTour-ranking 2015:
CQ-ranking: 17e met 4842 punten
Website: www.africasteam.com
Facebook: /TeamDiData
Twitter: @TeamDiData

2015:
Hoewel Dimension Data pas komend seizoen voor het eerst uitkomt in de WorldTour, wist de ploeg ook in 2015 al vaak de schijnwerpers op zich gericht. Met name tijdens de Tour de France veroverde de Zuid-Afrikaanse formatie de harten van het grote wielerpubliek met een attractieve manier van koersen. Dat bleek niet alleen maar aanvallen om het aanvallen te zijn, maar leverde ook mooie resultaten op.

Hij zat weer mee in de vlucht: Daniel Teklehaimanot - foto: Sirotti

Teklehaimanot in de bolletjestrui in de Tour- Foto: Sirotti

Eerst pakte de Eritreeër Daniel Teklehaimanot zijn moment of fame door als eerste Afrikaan een paar dagen in de Tour in de bolletjestrui te mogen rijden. Het hoogtepunt van het seizoen voor de ploeg volgde in de veertiende etappe naar Mende, dankzij de Brit Stephen Cummings. Na een spectaculaire comeback in de slotfase gaf hij tot afgrijzen van het Franse wielerpubliek Thibaut Pinot en Romain Bardet het nakijken. Dat dit uitgerekend gebeurde op Mandela Day maakte het voor de Zuid-Afrikaanse ploeg extra bijzonder.

Zeven van de negen MTN-coureurs wisten uiteindelijk in een Touretappe een keer bij de beste tien te rijden. De Belg Serge Pauwels was met zijn dertiende plaats de beste man in het eindklassement. Ploegleider Michel Cornelisse, die voor de camera de prestaties van zijn ploeg regelmatig mocht duiden, zorgde voor het Nederlandse tintje. De Amsterdammer verkast volgend seizoen overigens niet meer naar de nieuwe hoofdsponsor Dimension Data. Hij sloeg een aanbod om zijn contract te verlengen af om aan de slag te kunnen bij Roompot Oranje Peloton.

Cummings klopt Pinot en Bardet in de Tour- Foto: Sirotti

Cummings klopt Pinot en Bardet in de Tour- Foto: Sirotti

De overwinning van Cummings in de Tour was de vijftiende profzege van het seizoen. Cummings had eerder ook al het spits afgebeten door eind januari ten koste van Alejandro Valverde de Trofeo Andratx-Mirador d’Es Colomer in Challenge Mallorca te winnen. De Algerijn Youcef Reguigui zorgde in maart voor succes door in de Ronde van Langkawi zowel een etappe als het eindklassement te winnen.

Louis Meintjes was als talentvolle Zuid-Afrikaan afgelopen seizoen een van de belangrijkste pionnen van de ploeg. Zijn enige overwinningen van het seizoen boekte de pas 23-jarige renner in het voorjaar in de Internationale Wielerweek Coppi-Bartali (slotetappe en eindklassement) en bij de wegwedstrijd van het Afrikaans kampioenschap. De meeste publiciteit vergaarde hij aan het eind van het seizoen met een sterk optreden in de Ronde van Spanje. Meintjes eindigde daar als tiende en spoelde daarmee de zure nasmaak van zijn opgave tijdens de Tour de France weg.

Een andere kopman van de ploeg, Edvald Boasson Hagen, was afgelopen seizoen verantwoordelijk voor vijf van de overwinningen. De Noor sloeg eind mei voor het eerst toe in eigen land met een ritzege in de Tour des Fjords. Vlak voordat hij naar de Tour vertrok, zorgde Boasson Hagen voor een dubbelslag op het Noors kampioenschap met zowel winst in de tijdrit als in de wegwedstrijd. De gehoopte ritzege in de Tour kwam er niet voor de renner die in 2011 wel twee keer succesvol was in de belangrijkste rittenkoers van het jaar. Deze keer bleef het in de sprint bij een vierde en drie vijfde plaatsen.

Boasson Hagen won in 2015 de Tour of Britain- Foto: Sirotti

Boasson Hagen won in 2015 de Tour of Britain- Foto: Sirotti

Ruim een week na het einde van de Tour wist Boasson Hagen in de Ronde van Denemarken wel een etappe te winnen. In augustus schreef hij- ten koste van Wout Poels, die daar tweede werd– de Tour of Britain op zijn naam. Op het WK in Richmond trok de Noorse ploeg de kaart van Alexander Kristoff en moest Boasson Hagen genoegen nemen met de twintigste plaats.

Waar Boasson Hagen in 2015 geen overwinning in een grote ronde wist te boeken, slaagde Kristian Sbaragli daar wel in. De Italiaan verwees in de tiende etappe van de Vuelta a España de Duitser John Degenkolb (die uiteindelijk tot Madrid moest wachten op zijn enige ritzege) in de massasprint naar de tweede plaats. Na de ritzege van Cummings in de Tour liet MTN-Qhubeka daarmee ook in Spanje zien de wildcard als ProContinentale ploeg waard te zijn geweest. Voor de Giro d’Italia bleef een uitnodiging achterwege.

De eer om als enige MTN-renner in 2015 een koers op Nederlandse wegen te winnen was weggelegd voor Matthew Brammeier. De Ier mocht in Boxtel de bloemen ophalen na de vierde etappe in de Ster ZLM Toer. In de Ronde van Oostenrijk was er in juli succes met Johann van Zyl. Natnael Berhane (wegwedstrijd) en Daniel Teklehaimanot (tijdrit) deelden in eigen land de lakens uit door op het nationaal kampioenschap van Eritrea de truien te verdelen.

Theo Bos kan niet met een glimlach terugkijken op het afgelopen seizoen. De Nederlandse troef van de Afrikaanse formatie haalde mede door zware valpartijen nooit zijn gewenste niveau. Alleen in een etappe in de Ronde van Turkije en de Tour de l’Éurométropole wist hij een keertje in de top tien te finishen.

Transfers:
MTN-Qhubeka en opvolger Dimension Data zijn trots op hun Afrikaanse roots. Wat dat betreft is het jammer dat de ploeg uitgerekend het Zuid-Afrikaanse kopstuk Meintjes naar Lampre-Merida ziet vertrekken. Van de Eritreeër Mekseb Debesay, de enige Afrikaan die voor 2016 werd aangetrokken, mag niet worden verwacht dat hij dat gemis direct op kan vangen. Het transferbeleid leverde de ploeg de kritiek op dat de oorspronkelijke idealen bij het grofvuil zouden zijn gezet.

Meintjes vertrekt naar Lampre-Merida- Foto: Sirotti

Meintjes vertrekt naar Lampre-Merida- Foto: Sirotti

Naast Meintjes trokken nog twee grote namen de deur achter zich dicht. Gerald Ciolek (naar Stölting) en Matthew Goss (ONE Pro Cycling) wonnen ooit Milaan-San Remo, maar kwamen het afgelopen seizoen niet tot grootse daden.

Daar staan de nodige versterkingen tegenover. Meest in het oog springend is uiteraard de komst van Mark Cavendish, die Mark Renshaw en Bernhard Eisel in zijn kielzog meeneemt. “Ik wil helpen om de jonge, Afrikaanse renners bij te staan in hun weg naar de top”, zo liet de 30-jarige Brit bij de eerste aankondiging direct weten bij zijn nieuwe ploeg niet alleen aan zichzelf te zullen denken.

Cavendish is de grote aanwinst van Dimension Data- Foto: Sirotti

Cavendish is de grote aanwinst van Dimension Data- Foto: Sirotti

Dimension Data gaf het team met het oog op de WorldTour-licentie ook in de breedte een flinke impuls, al zit daar zoals gezegd naast Debesay (van het continentale Bike Aid) geen Afrikaanse renner bij. De Australiërs Cameron Meyer en Nathan Haas komen over van respectievelijk Orica-GreenEDGE en Cannondale. Ook Kanstantin Siutsou, die Cavendish en Renshaw nog kent uit zijn tijd bij HTC-Colombia, komt de gelederen versterken.

En dan is er natuurlijk nog Igor Anton. De 32-jarige klimmer moest vertrekken bij Movistar, dacht even aan stoppen, maar kreeg half december toch nog een contract van Dimension Data onder zijn neus geschoven. Daar krijgt hij komend seizoen de kans om zijn carrière uit het slob te trekken. De Spanjaard kan rekenen op het gezelschap van zijn landgenoot Omar Fraile, die eerder al werd aangetrokken van het ProContinentale Caja Rural-Seguros.

In
flag-es Igor Anton (Movistar)
flag-gb Mark Cavendish (Etixx-Quick-Step)
flag-er Mekseb Debesay (Bike Aid)
flag-at Bernhard Eisel (Sky)
flag-es Omar Fraile (Caja-Rural Seguros RGA)
flag-au Nathan Haas (Cannondale-Garmin)
flag-au Cameron Meyer (Orica-GreenEDGE)
flag-au Mark Renshaw (Etixx-Quick-Step)
flag-by Kanstantin Siutsou (Sky)

Out
flag-de Gerald Ciolek (Stölting)
flag-au Matthew Goss (ONE Pro Cycling)
flag-za Louis Meintjes (Lampre-Merida)
flag-de Andreas Stauff (?)

De renners voor 2016:
Teambaas Doug Ryder kreeg ondanks de succesvol verlopen Tour de France afgelopen zomer te horen dat het Zuid-Afrikaanse telecommunicatiebedrijf MTN zou stoppen als hoofdsponsor. Lang hoefde hij niet bij de pakken neer te zitten, want snel bleek dat cosponsor Dimension Data bereid was die plaats over te nemen. Het eveneens uit Zuid-Afrika afkomstige ICT-bedrijf was tijdens de afgelopen Tour de France nog verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens die via de sensoren onder het zadel verzameld werden.

Naast het veranderen van naamsponsor, kreeg de ploeg door het aantrekken van nieuwe partners zoals Deloitte zoveel extra financiële armslag dat zelfs het aantrekken van een topper als Cavendish mogelijk bleek. Het bericht dat Dimension Data als achttiende team was toegelaten tot de WorldTour kwam eind november dan ook voor niemand als een verrassing.

Met Cavendish is ook de renner genoemd die de ploeg in 2016 aan de meeste overwinningen moet gaan helpen, al komen de overwinningen voor de 30-jarige sprinter niet meer zo makkelijk als voorheen. In de Tour de France won hij de etappe naar Fougères door op het laatste moment slim in een klein gaatje te springen, maar op pure snelheid kwam hij de hele ronde duidelijk te kort ten opzichte van voormalig ploeggenoot André Greipel.

Cavendish zal ook dit seizoen weer deelnemen aan de Tour en heeft ook het omnium op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en het WK in Doha hoog op zijn lijstje staan. De ploegleiding ziet de Brit het groen wel winnen en vindt dat Kudus een gooi moet doen naar het wit. Het wordt interessant om te zien hoe de jonge Eritreeër (21 jaar) zich ontwikkelt, net als zijn 24-jarige landgenoten Debesay en Natnael Berhane.

Een echte klassementsrenner ontbreekt bij Dimension Data, zeker na het vertrek van Meintjes. Wel heeft de ploeg zich in de breedte flink versterkt, wat ook noodzakelijk is door het programma dat met de WorldTour-licentie op zak gereden moet worden. Van die groep mag verwacht worden dat ze toch de nodige zeges bijeen rijden. Dat geldt zeker ook voor Sbaragli, die vorig seizoen doorbrak met zijn ritzege in de Vuelta. En wat kan Anton laten zien? Hij heeft zelf in ieder geval grootse plannen.

Theo Bos gaat zich volledig richten op de baan- Foto: Sirotti

Theo Bos gaat zich volledig richten op de baan- Foto: Sirotti

Voor Theo Bos is het wegwielrennen voorlopig een gesloten boek. De 32-jarige Nederlander keert terug naar de baan om een gooi te doen naar deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Dimension Data, waar hij nog een doolopend contract heeft, geeft Bos alle ruimte om zijn ambitie te verwezenlijken. “De keuze tussen de weg en Olympische Spelen was snel gemaakt toen ik mijn wegprogramma kreeg. Je kunt jaarlijks terugkeren naar de Tour de Langkawi, Hainan en Ster ZLM Toer, maar die koersen heb ik inmiddels wel gezien”, zo luidde de logische verklaring van Bos voor zijn overstap.

Selectie Dimension Data 2016
flag-es Igor Anton
flag-er Natnael Berhane
flag-no Edvald Boasson Hagen
flag-nl Theo Bos
flag-ie Matthew Brammeier
flag-gb Mark Cavendish
flag-gb Stephen Cummings
flag-er Mekseb Debesay
flag-za Nick Dougall
flag-at Bernhard Eisel
flag-us Tyler Farrar
flag-es Omar Fraile
flag-au Nathan Haas
flag-za Jacques Janse van Rensburg
flag-za Reinardt Janse van Rensburg
flag-za Songezo Jim
flag-er Merhawi Kudus
flag-au Cameron Meyer
flag-rw Adrien Niyonshuti
flag-be Serge Pauwels
flag-dz Youcef Reguigui
flag-au Mark Renshaw
flag-it Kristian Sbaragli
flag-by Kanstantin Siutsou
flag-er Daniel Teklehaimanot
flag-za Jay Robert Thomson
flag-za Johann van Zyl
flag-za Jaco Venter

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
1 januari 2016 09:44
Zo we zijn weer begonnen met deze ploegenvoorstellingen gaan we snel op weg naar de start van het nieuwe wielerjaar. Als eerste is het goed dat de WT weer bestaat uit 18 ploegen al komt de overstap van Dimension Data (MTN) enigszins geforceerd over. Maar toch. Als eerste de vertrekkende renners.

Het grootste verlies is natuurlijk Meintjes, eigenlijk de enige renner die heeft laten zien een goed klassement te kunnen rijden. Afgelopen jaar met zijn 10e plek in de Vuelta heeft die laten zien klaar te zijn voor het grote werk. De andere 3 zijn nu niet echt een aderlating voor de ploeg.

De aanwinsten:
Met de sprint lijkt het voor DD dan toch eindelijk goed te gaan komen, met het binnenhalen van Cav moet de ploeg het komende jaar toch zijn zeges gaan binnenhalen. Voor het klassmentswerk is het binnenhalen van Fraille en Anton het maar zeer de vraag of de ploeg er op vooruit gaat.

2016
DD zal het zeer waarschijnlijk echt moeten gaan hebben van de dagzeges het komend jaar. In dat opzicht lijkt het een beetje op de beginjaren van Orica. Een paar sterke finishers in de ploeg, veel oudgediende en het weerzien van de sprintrein van HTC. In de klassiekers gaan we deze ploeg zeker van voren zien, maar voor het klassementswerk is het toch op het eerste oog zeer mager. Maar mannen als Kudus zouden wel eens kunnen gaan verrassen. Is deze ploeg verder WT-waardig. Absoluut, zeker voor het klassieke werk. Hopelijk rijden ze weer net zo leuk als in 2015. De kritiek op de filosofie die losgelaten wordt is enigszins te begrijpen al heeft ook deze ploeg nog steeds 12 Afrikaanse renners in dienst. Toch kan je wil je meedoen op WT-niveau niet wachten op hun verdere ontwikkeling dan moet je ook echt resultaten gaan behalen en dat is met het binnenhalen van Cav bijna wel een zekerheid.
1 januari 2016 09:46
Tof ploegske. Nog Afrikaans voldoende. Benieuwd of ze nog meer succes boeken.
1 januari 2016 10:04
Ik vind het persoonlijk belangrijker dat door dit project 100de kinderen in Zuid Afrika een fiets krijgen dan dat er nu x of y aantal Afrikanen in de ploeg rijd.
1 januari 2016 12:36
Officiële naam is Team Dimension Data for Qhubeka. Zeer mooie naam, koersen met een doel. Verder verwacht ik wel wat van mijn goudhaantje, Kudus.
1 januari 2016 12:50
Quote:
Voor het klassmentswerk is het binnenhalen van Fraille en Anton het maar zeer de vraag of de ploeg er op vooruit gaat.


Kuch kuch - Fraile een klassementsrenner ? Stevige sprintje heeft ie, kan een Barbero'tje doen, maar is toch echt wel dé vrijbuiter van dienst. Als aanvaller trouwens de bollen gepakt in zowel de Vuelta als het Baskenland.
1 januari 2016 13:05
Leuk weer om te lezen deze voorbeschouwing. Het geeft aan dat het er weer aan zit te komen.
1 januari 2016 14:34
Fraile is de Spaanse De Marchi, geen klassementsman.
1 januari 2016 15:00
Kudus is natuurlijk de klassementsman van het team, zonder enige twijfel. Ryder heeft die zelfs aangegeven dat die voor de witte trui in de tour wil gaan, dus dat spreekt voor zich...
1 januari 2016 15:57
Kudus kan zeker in de toekomst top 5 rijden in een grote ronde. Ik schat hem in van het kaliber Pozzovivo. Volgend jaar verwacht ik in de tour nog geen wonderen maar een paar top 5 noteringen moeten mogelijk zijn. Voor de rest verwacht ik een paar leuke overwinningen op het hoogste niveau.
1 januari 2016 17:14
Kudus zekere top-5 in grote ronde ???
No way.
Tenzij de topvijf uit vijftig man bestaat.
1 januari 2016 19:58
12 van de 28 renners is Afrikaans. Maar op de een of andere manier lukt het me minder goed warm van deze ploeg te worden.
1 januari 2016 20:00
@Ideefiks
Waarop is dat nu weer gebaseerd? Kudus is nog steeds piepjong, heeft al getoond dat hij over meer dan uitstekende klimmersbenen beschikt en er zit duidelijk nog heel wat progressiemarge op.
Waarom je dan zo zeker bent dat dat niet kan (en Contador#N.1 trouwens fout citeert) begrijp ik absoluut niet?
1 januari 2016 20:32
@Jungle man precies wat ik denk. Ik had liever gezien dat ze Meijntjes behouden hadden en in plaats van types als Goss, Farrar en al die andere tweederangssprinters vorig jaar een poging gewaagd om Nacer Bouhanni te halen die een Noord Afrikaanse achtergrond (Algerijns) heeft. Verder heb je nog Grmay van Lampre enzovoort. Als dat gebeurd was had de ploeg nu nog de glans van wat het ooit had en was het wellicht een jaar later WT geworden. Maar ik heb er niet zoveel meer mee.
1 januari 2016 23:02
@LG Van Goss zijn ze in ieder geval af.

Als je ziet naar de renners die ze gehaald hebben, kan je wel stellen dat ze gevoelig versterkt zijn. Maar laten we niet vergeten dat ze ook een continentaal (!) team hebben vanaf dit jaar met alleen maar Afrikaanse renners, maakt het wel goed naar mijn mening.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.