Wielerploegen 2018: Dimension Data
Foto: Sirotti
maandag 1 januari 2018 om 09:00

Wielerploegen 2018: Dimension Data

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we in de aanloop naar de Tour Down Under alle achttien WorldTour-teams. Vandaag de ploeg van spurtbom Mark Cavendish en onze landgenoot Tom-Jelte Slagter: Dimension Data.

Dimension Data
Land: flag-za Zuid-Afrika
Sponsor: Bedrijf in informatietechnologie
Sinds: 2008 (voorheen onder meer MTN-Qhubeka)
UCI-afkorting: DDD
Fietsen: Cervélo
Tenue 2018: 

⚪💚 Het tenue van Team Dimension Data for Qhubeka voor 2018 is bekend!TOP of FLOP?

Geplaatst door Materiaalzone op donderdag 2 november 2017

Aantal overwinningen 2017: 25
WorldTour Ranking 2017: 18e met 2575 punten
CQ-ranking 2017: 18e met 5689 punten
Facebook: TeamDiData
Twitter: @TeamDiData
Instagram: teamdidata
Youtube: 
Team Dimension Data for Qhubeka

2017
Het rapport van de Zuid-Afrikaanse ploeg oogt over het afgelopen seizoen wat minder indrukwekkend in vergelijking met 2016. Dit heeft vooral te maken met de langdurige afwezigheid van haar sprinter: veelwinnaar en boegbeeld Mark Cavendish. De Brit, die twee seizoenen geleden nog wist te schitteren in de Tour de France door maar liefst vijf etappes te winnen, zag zich door klierkoorts en een – in La Grande Boucle opgelopen – schouderbreuk vooral aan de zijlijn geposteerd.

Dit leidde tot een beperkter aantal overwinningen aan het einde van de rit: 25 dit seizoen tegenover 32 stuks in 2016. Slechts drie daarvan werden behaald op het hoogste niveau. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de formatie erin slaagde zowel in de Giro d’Italia als de Tour de France een zegeruiker weg te graaien. De Spanjaard Omar Fraile won op knappe wijze de heuvelrit naar Bagno di Romagna, terwijl Edvald Boasson Hagen richting Salon-de-Provence zijn pijl op exact het goede moment wist af te steken. Een verre van fitte Cavendish wist in het prille voorjaar nog wel een ritzege mee te pikken in de Tour of Abu Dhabi. 

Omar Fraile sprint na een beresterke koers en passant ook nog naar de ritzege in de Giro d’Italia – Foto LaPresse

Nu was ritwinst in de Tour niet het enige wapenfeit van de stille Noor. De 30-jarige sprinter annex klassiekercoureur mocht zijn handen maar liefst tienmaal de lucht insteken. Acht van zijn tien zeges werden niet geheel verrassend behaald op Noorse bodem. Memorabel mag ook de eerste profzege van Serge Pauwels worden genoemd. De 34-jarige klimmer, die zich de afgelopen jaren onderscheidde als aanvaller pur sang, wist in de Tour of Yorkshire op de slotdag een dubbelslag te slaan.

Transfers
In vergelijking met vorig seizoen heeft Dimension Data afscheid moeten nemen van zes toch wel zekere sterkhouders. Zo moet de ploeg het in 2018 stellen zonder de Spaanse furie genaamd Omar Fraile. De 27-jarige rasaanvaller, die in 2017 verantwoordelijk was voor één van de twee zeges van de ploeg in een grote ronde, werkt komend seizoen zijn wedstrijden af in het blauwe tenue van Astana. Een andere coureur die goed presteerde gedurende het voorbije seizoen, Nathan Haas, kiest dan weer voor een toekomst bij Katusha-Alpecin. De ervaren Australiër was in het voorjaar nog een openbaring met onder meer een vierde stek in de Amstel Gold Race.

Daniel Teklehaimanot in betere tijden: als drager van de befaamde bolletjestrui

De andere vier afzwaaiers luisteren naar de namen van Tyler Farrar, Kristian Sbaragli, Youcef Reguigui en Daniel Teklehaimanot. Waar de ene sprinter de fiets aan de haak hangt, zetten de andere rappe mannen hun carrière voort bij een andere werkgever. De 33-jarige Farrar, in een ver verleden nog deel uitmakend van de absolute sprintelite, zet na enkele magere jaren een punt achter zijn loopbaan. De 27-jarige Italiaan Sbaragli, in 2015 nog winnaar van een Vuelta-etappe, doet een stap terug naar het ProContinentale Israel Cycling Academy. De Algerijn Reguigui zelfs twee stapjes met het nieuw op te richten Sovac-Natura4Ever.

Het afscheid van Teklehaimanot kwam voor veel mensen, inclusief Teklehaimanot zelf, als een verrassing. De rijzige Eritreeër gold jaren als een van de boegbeelden van de ploeg. In 2015 ontketende hij een waar volksfeest in zijn thuisland door als eerste Afrikaan voor enkele dagen de bolletjestrui te mogen dragen. De beelden van Teklehaimanot, die zich na afloop van de etappe op het podium mocht hijsen en gefêteerd werd door wielergrootheid Bernard Hinault, gingen de hele wereld over. Ruim twee jaar later bedankt Dimension Data Teklehaimanot echter voor zijn bewezen diensten, ondanks een in het afgelopen seizoen nog behaalde zevende plaats in de Ronde van Oostenrijk. Teklehaimanot heeft net als Adrien Niyonshuti nog geen team voor 2018 gevonden.

Louis Meintjes keert terug naar de ploeg waar het voor hem allemaal begon

Tegenover het vertrek van dit zevental, staat de komst van zes lieden. De meest in het oog springende, zeker vanuit Nederlands perspectief, is Tom-Jelte Slagter. De 28-jarige puncheur wil bij Dimension Data zijn carrière weer van nieuw elan voorzien na vier jaar Cannondale. Vanuit de ploeg zelf wordt het terughalen van Louis Meintjes gezien als een heuse slag. De Zuid-Afrikaanse klimmer klopte vanaf 2013 namens toen nog MTN-Qhubeka al nadrukkelijk op de deur met onder meer een top-tien plaats in de Vuelta a España. Hij vertrok daarop naar het Italiaanse Lampre-Merida en opvolger UAE Emirates, maar is nu weer terug op het oude nest. In 2018 zal de frêle klimmer zich voor het eerst richten op de Giro d’Italia.

De selectie wordt verder aangesterkt met de Zuid-Afrikaanse, Eritrese en Britse neoprofs Nickolas Dlamini, Amanuel Gebreigzabhier en Scott Davies, die de kans krijgen zich te manifesteren op het hoogste niveau. De Belgische hardrijder Julien Vermote complementeert de selectie. De 28-jarige Belg, die bij Quick-Step Floors chef op kop rijden was, mag bij de Zuid-Afrikaanse formatie kijken hoe ver zijn mogelijkheden reiken. “Ik heb veel voor anderen gewerkt, maar ik heb ook mijn eigen ambities. Ik wil finales rijden en niet enkel de wedstrijd controleren. Ik kijk ernaar uit om zelf weer te kunnen racen”, waren dan ook de woorden van Vermote na het ondertekenen van zijn contract.

In
flag-gb Scott Davies (WIGGINS)
flag-za Nickolas Dlamini (Dimension Data for Qhubeka U23)
flag-er Amanuel Gebreigzabhier (Dimension Data for Qhubeka U23)
flag-za Louis Meintjes (UAE Emirates)
flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac)
flag-be Julien Vermote (Quick-Step Floors)

Out
flag-us Tyler Farrar (Gestopt)
flag-es Omar Fraile (Astana)
flag-au Nathan Haas (Katusha-Alpecin)
flag-rw Adrien Niyonshuti (n.n.b.)
flag-dz Youcef Reguigui (Sovac-Natura4Ever)
flag-it Kristian Sbaragli (Israel Cycling Academy)
flag-er Daniel Teklehaimanot (n.n.b.)

De renners voor 2018
De selectie van Dimension Data mag dan negen Zuid-Afrikanen en vier Eritreeërs bevatten, het meeste gewicht wordt in de schalen gelegd van de niet-Afrikaanse werknemers. Mark Cavendish is erop gebrand een bijzonder pover 2017 weg te spoelen. Vooral het record van meeste ritzeges in de Tour, nu nog op naam van wielergod Eddy Merkcx met 33 stuks, vormt een groot doel voor de vurige Brit. Cav staat nu nog op dertig dagzeges. Mark Renshaw, Bernhard Eisel en Scott Thwaites kunnen hem bijstaan in zijn jacht op dit record.

Mark Cavendish zal zijn rampseizoen 2017 zo snel mogelijk willen vergeten

Het andere boegbeeld van de ploeg, Edvald Boasson Hagen, wil zijn goede jaar 2017 evenaren en als het kan verbeteren. De Noor wil in de voorjaarsklassiekers maar wat graag zijn moment of fame beleven, en zal in vele koersen de man zijn die de honneurs moet waarnemen in de sprints. “Ik wil volgend jaar in het voorjaar over mijn beste vorm beschikken. Vorig seizoen behaalde ik dit tijdens en net na de Tour”, aldus Eddy.

Een andere Brit waar nog altijd veel van wordt verwacht, is de excentrieke Stephen Cummings. De 36-jarige tijdrijder annex rittenkaper, de laatste jaren zo succesvol met onder meer twee ritzeges in de Tour, richt zijn blik in 2018 ongetwijfeld weer op enkele straffe solozeges. De eerder genoemde Slagter moet de eer hooghouden in de klimklassiekers, terwijl Serge Pauwels, Lachlan Morton en Igor Anton kopman Meintjes moeten bijstaan in het gebergte en waar mogelijk voor eigen rekening mogen rijden.

Merhawi Kudus wacht nog altijd op zijn definitieve doorbraak – foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Ondanks het feit dat de Europese renners naar alle waarschijnlijkheid voor het merendeel van de overwinningen instaan, is er voldoende Afrikaans talent dat staat te trappelen om zich te tonen. Voor de sprints is het uitkijken naar Ryan Gibbons. De 23-jarige Zuid-Afrikaan wist zich vorig seizoen in de luwte op te werken tot revelatie, getuige zijn zes(!) top 10-noteringen in de Giro d’Italia en eindwinst in de Tour of Langkawi. Voor het klassement wordt er uiteraard gekeken naar Meintjes, maar ook Merhawi Kudus zal hopen op de definitieve doorbraak. En kunnen Natnael Berhane en Mekseb Debesay nog een stap zetten in vergelijking met de voorgaande seizoenen?

Selectie Dimension Data 2018
flag-es Igor Anton
flag-er Natnael Berhane
flag-no Edvald Boasson Hagen
flag-gb Mark Cavendish
flag-gb Stephen Cummings
flag-gb Scott Davies
flag-er Mekseb Debesay
flag-za Nickolas Dlamini
flag-za Nick Dougall
flag-at Bernhard Eisel
flag-er Amanuel Gebreigzabhier
flag-za Ryan Gibbons
flag-za Jacques Janse van Rensburg
flag-za Reinardt Janse van Rensburg
flag-us Benjamin King
flag-er Merhawi Kudus
flag-za Louis Meintjes
flag-au Lachlan Morton
flag-au Ben O’Connor
flag-be Serge Pauwels
flag-au Mark Renshaw
flag-nl Tom-Jelte Slagter
flag-za Jay Robert Thompson
flag-gb Scott Thwaites
flag-za Johann van Zyl
flag-za Jaco Venter
flag-be Julien Vermote
Totaal: 27 renners

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
1 januari 2018 10:20
een van de mooie dingen van januari, de ploegen op Wielerflits. Na maanden terugblikken gaat de focus weer vooruit, heerlijk... TDU kom er maar in.
1 januari 2018 10:34
Teklehaimanot nog steeds geen nieuwe ploeg? Heeft Sunweb na het (onverwacht een jaar eerder dan gepland) stoppen van Timmer niet nog een plekje over. Aardige knecht bergop voor Tom.
1 januari 2018 11:41
Vooral benieuwd naar EBH, zou mooi zijn als hij weer echt een rol van betekenis kan spelen in de voorjaarsklassiekers. Als hij op het juiste moment kan pieken, dan doet hij sowieso mee om de knikkers.

Verder toch een beetje een net niet team, m.u.v. Cavendish natuurlijk. Al zie ik die ook niet zomaar nog even drie etappes winnen in de tour, één zal al moeilijk genoeg zijn.
1 januari 2018 11:52
EBH voor het jaar van de waarheid, het zesde jaar op rij.
1 januari 2018 12:05
Gaat dit jaar dat promotie/degradatie systeem in? In dat geval zou het me niet veel verbazen als deze ploeg volgend jaar PCT wordt. Wel een leuke aanvallende ploeg, maar mijns inziens toch één van de zwakste WT ploegen van de laatste jaren.
1 januari 2018 12:27
Dit is idd een van de leukste, zo niet de leukste berichtenserie op wf.
1 januari 2018 12:29
@Stammie als ik sunweb was had ik Silvio Herklotz genomen. Past bij de visie van de ploeg en is Duitser.

Verder leuke ploeg, vaak aanvallend ingesteld. Ben heel benieuwd of Cav nog weer zijn niveau haalt van de Tour in 2016, verder hoop ik dat Boasson zijn goede jaar in 2017 een mooi vervolg kan geven.

Tom Jelte Slagter ben ik ook benieuwd naar. Liet in zijn eerste jaar bij Garmin zien tot veel in staat te zijn in bijvoorbeeld LBL. Wellicht dat hij dat nog eens kan laten zien.
1 januari 2018 12:34
@Mathieu Moller volgens mij is er besloten dat dit pas in 2019 in gaat. Wel wordt voor 2019 alle ploegen opnieuw beoordeeld of zij een WT licentie krijgen en dan zouden er volgens mij nog maar 17 ploegen aan de WT gaan deelnemen, maar dat is niet op basis van de ranking, maar wordt dat besluit genomen bepaald de Professional Cycling Council ... ik heb daar nog niets over gelezen. Allemaal heel vaag.
1 januari 2018 12:54
@rahimns
Dank je. Ik vind het allemaal nog een beetje vaag, aangezien het eerst wel werd aangekondigd en toen weer een paar keer uitgesteld.
1 januari 2018 13:38
Alle ballen op Meintjes en Kudus maar weer dan bergop.
1 januari 2018 16:05
Geen slechte ploeg hoor! Vooral de komst van Vermote zou wel eens heel belangrijk voor Cavendish kunnen zijn. Verder heeft men met Scott Davies een heel groot Brits talent binnengehaald, ben benieuwd hoe die zich in de toekomst gaat ontwikkelen.
1 januari 2018 16:50
Echt raar dat Teklehaimanot geloosd is en nog niet opgevist door een andere ploeg. Die komt in elk team van pas.
2 januari 2018 08:42
Ben benieuwd of Gibbons een stap kan maken en hoe lang Vermote mee kan als ie niet de eerste 200km op kop hoeft te rijden...
2 januari 2018 09:40
Teklehaimanot, gewoon een goede aanvulling nog steeds voor de teams met een kleiner rennerbestand zoals BMC, EF, Sunweb.
2 januari 2018 16:53
Misschien wel het zwakste WT-team, maar wel beter dan het sterkste PCT-team, dus alsnog terecht in de WT.
2 januari 2018 17:11
Vindt dat PCT-teams als Cofidis, Direct Energie, Vital Concept en Wanty eigelijk wel kunnen wedijveren met D Data. Dan heb ik het nog niet over die nieuwe club van Barguil. Die ligt bij bovengenoemde ploegen wel een paar straten achter.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.