Wielerploegen 2019: EF Education First
foto: Cor Vos
vrijdag 18 januari 2019 om 18:00

Wielerploegen 2019: EF Education First

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals elk jaar alle WorldTour-teams aan je voor. In de veertiende aflevering kijken we uitgebreid naar EF Education First, de Amerikaanse formatie van onder anderen Rigoberto Urán, Michael Woods en de nieuwe aanwinsten Tejay van Garderen en Moreno Hofland.

EF EDUCATION FIRST 2019
Land: flag-us Verenigde Staten
Sponsor: EF Education First (taalonderwijsbureau)
Sinds: 2004 (onder meer Slipstream, Garmin-Sharp, Cannondale en EF Education First-Drapac)
UCI-code: EF1
Fietsensponsor: Cannondale
Tenue 2019:

Dit bericht bekijken op Instagram

EF Education First voor 2019! 💕💙

Een bericht gedeeld door Materiaalzone (@materiaalzone) op


EF Education First-Drapac in 2018

Het leek in februari een redelijk seizoen te gaan worden voor EF Education First-Drapac, nadat meteen de eerste zeges werden gepakt. Rigoberto Urán was de sterkste bergop in Salento tijdens de vijfde etappe van de gloednieuwe Colombia Oro y Paz. Zes dagen later won Sacha Modolo zijn eerste – later bleek ook zijn enige – wedstrijd van het jaar; in de derde rit van de Ruta del Sol was de Italiaan sneller dan Carlos Barbero. Hierna kwam de klad erin. Er werd niet gewonnen in World Tour-koersen. Alleen Daniel McLay en Urán konden juichen met een overwinning in respectievelijk het Circuit Cycliste Sarthe (2.1) en de Tour of Slovenia (2.1).

Sep Vanmarcke was de kopman in de klassiekers. Hij liet zoals ieder jaar zien van redelijk niveau te zijn en mee te kunnen in het voorjaarsgeweld. In Parijs-Roubaix werd de Vlaming zesde en in de Ronde van Vlaanderen eindigde hij op plaats dertien. Zijn beste resultaten waren een derde plaats in zowel de Omloop Het Nieuwsblad als Dwars door Vlaanderen.

Simon Clarke boekt het eerste WorldTour-succes van het jaar in de Vuelta – foto: Cor Vos

In de laatste grote ronde van het jaar lieten de renners van de Amerikaanse ploeg zich pas voor het eerst écht gelden. Nadat Michael Woods in de Giro d’Italia op de 19e plaats eindigde en Pierre Rolland in de Tour niet verder kwam dan een 27e plek, was Rigoberto Urán in de Vuelta de aanvoerder van de selectie. De Colombiaanse nummer twee van de Tour de France 2017 moest het doen voor het algemeen klassement. Dat lukte vrij aardig met een zevende plaats als eindresultaat. De ploeg boekte ook twee ritzeges, vanuit de vroege vlucht. Simon Clarke was in etappe vijf rapper dan Bauke Mollema en Alessandro De Marchi, terwijl Michael Woods op indrukwekkende wijze won boven op het Balcón de Bizkaia. De ritoverwinningen in de Vuelta maakten een verloren jaar nog een klein beetje goed. Met slechts zes zeges was EF Education First-Drapac toch niet de slechtste ploeg van 2018. Katusha-Alpecin boekte namelijk nog één zege minder.

Ook Michael Woods pakte een ritzege in de Vuelta – foto: Cor Vos

Aantal overwinningen: 6

Belangrijkste resultaten
flag-es Vuelta a España – Ritwinst in etappes 5 en 17
flag-be Luik-Bastenaken-Luik – 2e
flag-it Giro dell’Emilia – 2e
flag-be Omloop Het Nieuwsblad – 3e
flag-be Dwars door Vlaanderen – 3e

Waar won EF Education First?


Transfers

Meer zeges behalen, is het credo voor 2019. Toch kwamen er geen veelwinnaars naar de ploeg. Klassementsrenner Tejay van Garderen kwam over van BMC, samen met zijn Italiaanse ploeggenoot Alberto Bettiol. De Amerikaan won in 2018 twee individuele tijdritten. Tanel Kangert was bij Astana meesterknecht en verdient bij het team van Jonathan Vaughters een wat vrijere rol. De Est werd in 2018 voor de vierde keer tijdritkampioen van zijn land. Alle andere aankopen behaalden in 2018 geen individuele zege in het profpeloton, maar wie weet lukt dat in 2019 wél. Zo zijn er kansen voor Moreno Hofland, die vorig jaar vooral moest knechten en nu wat meer voor eigen kansen mag gaan in de sprints.

Tanel Kangert reed de Tour de France uit op een zestiende plaats – foto: Cor Vos

De Amerikaanse ploeg is daarnaast gaan winkelen in Zuid-Amerika. Het legde de talentvolle Colombiaan Sergio Higuita vast, al komt de 21-jarige renner de eerste zes maanden nog uit voor de Baskische opleidingsploeg Fundación Euskadi. Higuita pakte in 2018 de eindzege in het bergklassement van de Tour of China I. Verder nam EF Education First Jonathan Caicedo over van zijn club Medellín. De inwoner van Ecuador werd tweede in de Vuelta al Asturias (2.1). Met de Australiër James Whelan haalt het team de winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor beloften 2018 in huis. Bovendien koerst de 20-jarige Mexicaan Luis Villalobos vanaf 1 juli 2019 voor de ploeg.

De formatie neemt daarnaast afscheid van vijf renners. Pierre Rolland verkaste naar de Franse ProContinentale ploeg Vital Concept-B&B Hotels. Sep Vanmarcke moet het in 2019 zonder landgenoot doen. Tom Van Asbroeck stapte namelijk over naar Israel Cycling Academy. Verder vertrokken Will Clarke, Kim Magnusson en Julián Cardona. Ook lijkt de ploeg afscheid te nemen van Daniel Moreno en Brendan Canty, al is dit nog niet officieel gecommuniceerd. De UCI publiceerde donderdag overigens de lijst met ploegen en renners voor 2019. Wat blijkt? Zowel Moreno als Canty maken geen deel uit van de EF Education First-selectie.

UIT
flag-fr Pierre Rolland (Vital Concept-B&B Hotels)
flag-au Will Clarke (Trek-Segafredo)
flag-se Kim Magnusson (Riwal-Readynez)
flag-be Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy)
flag-co Julián Cardona (Androni Giocattoli-Sidermec)
flag-es Daniel Moreno (?)
flag-au Brendan Canty (?)

IN
flag-ie Sean Bennett (Hagens Berman Axeon)
flag-it Alberto Bettiol (BMC)
flag-nl Julius van den Berg (SEG Racing Academy) (sinds 1 juli 2018)
flag-ec Jonathan Caicedo (Medellín)*
flag-us Tejay van Garderen (BMC)
flag-au James Whelan (Drapac-EF)*
flag-nl Moreno Hofland (Lotto Soudal)
flag-ee Tanel Kangert (Astana)
flag-mx Luis Villalobos Hernandez (Aevolo) (vanaf 1 juli 2019)
flag-au Lachlan Morton (Dimension Data)
flag-co Sergio Higuita (Manzana Postobon)


Renners voor 2019

De ploeg, die afscheid nam van cosponsor Drapac, is nog op zoek naar een nieuwe cosponsor. Met goede resultaten zal het een makkelijkere klus zijn om een nieuwe, grote naam te kunnen toevoegen aan de ploeg.

Sep Vanmarcke bij zijn presentatie – foto: Cor Vos

De man van wie het van moet komen in de klassiekers is nog altijd Sep Vanmarcke. De West-Vlaming heeft alleen het manco dat hij zelden een koers met een overwinning afsluit. Omloop Het Nieuwsblad 2012 is de enige voorjaarsklassieker op zijn erelijst. Dat heeft in veel gevallen te maken met pech, zoals in 2017. Toen werd hij ziek op een beslissend moment in het voorjaar en viel hij in de belangrijkste fase van de Ronde van Vlaanderen. Matti Breschel, Mitchell Docker, Sebastian Langeveld en Taylor Phinney moeten Vanmarcke dit jaar bijstaan bij het afmaken van koersen.

In Utah was Tejay van Garderen succesvol met een proloogzege – foto: Cor Vos

Rigoberto Urán en Tejay van Garderen zijn de kopmannen van EF Education First in de grote rondes. Zij zullen met een uitschieter in de top tien van een drieweekse ronde kunnen eindigen, maar een plaats in de top drie – zoals Uran in de Tour van 2017 behaalde – lijkt niet haalbaar. Ook niet voor de nieuwe aanwinst Van Garderen, die in 2017 een rit won in de Giro en tiende werd in de Vuelta.

Van Michael Woods mag misschien nog het meest worden verwacht. “Ik begin het wielrennen nu pas te begrijpen”, vertelde Woods in november 2018 in een interview. In de Ronde van Spanje van 2017 werd hij zevende, terwijl hij vorig jaar tweede was in Luik-Bastenaken-Luik en derde op het WK wielrennen in Innsbruck. De 32-jarige Canadees zal de kopman zijn tijdens de heuvelklassiekers, maar mag tijdens de Tour Down Under ook voor eigen kansen rijden. Hij krijgt dit seizoen hulp van onder anderen Alex Howes en Simon Clarke.

Julius van den Berg maakte vorig jaar juli al een transfer naar EF Education First. De Nederlandse beloftekampioen liet in de BinckBank Tour zien over een lange adem te beschikken. Van den Berg eindigde achter de snellere Magnus Cort op de tweede plek toen het peloton zich misrekende. De ploegleiding hoopt verder dat Lawson Craddock (26) en Daniel Martinez (22) zich verder ontwikkelen in het gebergte. In de sprints rekenen de Amerikanen op overwinningen van Sacha Modolo en Daniel McLay.


Selectie EF Education First 2019
flag-ie Sean Bennett
flag-it Alberto Bettiol
flag-nl Julius van den Berg
flag-dk Matti Breschel
flag-us Nathan Brown
flag-ec Jonathan Klever Caicedo
flag-gb Hugh Carthy
flag-au Simon Clarke
flag-us Lawson Craddock
flag-au Mitchell Docker
flag-us Joe Dombrowski
flag-co Sergio Andres Higuita
flag-nl Moreno Hofland
flag-us Alex Howes
flag-ee Tanel Kangert
flag-nl Sebastian Langeveld
flag-co Daniel Felipe Martinez
flag-gb Daniel McLay
flag-it Sacha Modolo
flag-au Lachlan Morton
flag-us Logan Owen
flag-us Taylor Phinney
flag-nz Thomas Scully
flag-co Rigoberto Uran
flag-us Tejay van Garderen
flag-be Sep Vanmarcke
flag-au James Whelan
flag-ca Michael Woods
Totaal: 28 renners

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.