Wiggins: “Als wielrennen een computerspel was, had ik het uitgespeeld”
foto: UCI
zaterdag 26 maart 2016 om 09:54

Wiggins: “Als wielrennen een computerspel was, had ik het uitgespeeld”

De wielercarrière van Sir Bradley Wiggins zit er nu dan toch echt bijna op. De 35-jarige Brit hoopt deze zomer nog één Olympische gouden medaille aan zijn totaal toe te voegen en dan is zijn loopbaan effectief ten einde. “Ik heb bijna alles gedaan wat ik wilde”, zegt hij tegen de Evening Standard.

Computerspel
Ga er maar aan staan: vier Olympische gouden medailles, zeven regenboogtruien op de baan, een wereldtitel tijdrijden op de weg, het werelduurrecord en een gewonnen Tour de France. Een kleine greep uit het palmares van Wiggo. “Ik heb het geluk gehad dat ik alles kon doen wat ik wilde doen. Vooral het werelduurrecord was slepend. Ik moest het vorige zomer doen, of helemaal niet. Ik ben blij dat het juist in Londen is gelukt. Er is ook niet veel meer over wat ik zou kunnen behalen. Als wielrennen een computerspel was geweest, dan had ik het nu uitgespeeld.”

Pionier
De Brit komt ook nog eens terug op zijn jeugd. Hij geeft aan dat het raar was om wielrenner te zijn. “Ik begon met koersen toen dat in Groot-Brittannië nog een verlaten woestijn was. Ik reed dan vaak van Kilburn naar het Olympic Park, waarna ik weer huiswaarts keerde. Maar voordat ik terugging naar de buitenwereld, deed ik mijn trainingsbroek en hoody aan. Ik wilde niet dat andere kinderen mij in m’n wielertenue zagen, want anders begonnen ze me te bekogelen met stenen. Toen was je nog de weirdo als je een snelpak droeg, terwijl het nu de norm is. Hoe het wielrennen zich ontwikkeld heeft, is een fantastische zaak.”

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
26 maart 2016 10:03
Hmmm eerst zien en dan geloven. Hij zou best nog een jaartje mentor kunnen blijven van zijn ploeg om door te groeien.
26 maart 2016 11:00
Wiggins is toch wel 1 van de allergrootste wielrenners ooit. In het moderne wielrennen is het helemaal niet vanzelfsprekend om die baantitels te combineren met wegtitels en de Tour de France dan ook nog.
26 maart 2016 11:04
Wiggins is een renner die 40 jaar te laat is geboren.

Maar Wiggins PCM heb je dat al uitgespeeld?
26 maart 2016 12:27
Wiggins voor mij de grootste verrassing ooit in het wielrennen. Zijn metamorphose van proloog renner naar klassementsrenner was bizar. Garmin toverde al eerder top-10 Tour-verrassingen uit de hoed met Vandevelde en Hesjedal, maar Wiggo was helemaal een geval apart.
26 maart 2016 13:10
Wiggins, bij hem heb ik een van mijn eerste koersherinneringen. Toen hij in 2007 de hele dag in de aanval reed in rit 2(?) van de Tour. Uiteindelijk zo'n grote renner geworden, wel mooi.
26 maart 2016 13:21
@!redactie: het woordje 'nu' dat ontbreekt in de titel zette mij op het verkeerde been. De zijn krijgt er opeens verschillende betekenissen van.
26 maart 2016 13:52
Om het uit te spelen moeten er nog wel wat klassieker gewonnen worden. Ik ben nooit fan van hem geweest en ik vind zijn rijden totaal onaantrekkelijk maar hij heeft wel een prachtige erelijst bij elkaar gefietst.
26 maart 2016 15:55
Wielrennen heeft wel degelijk spelaspecten. Zeker bij Sky kon hij de beste trainingen en supplementen krijgen, en beschikken over de beste klimknechten van het peloton. En dan had je ook nog ASO die hem het flauwste Tourparcours van de laatste 10 jaar voorschotelt. En Contador geschorst. Blessures bij de grootste concurrenten Cancellara en Martin voor de tijdrit. Oftewel, Wiggins speelde op niveau medium op zijn best.

Natuurlijk heeft hij zichzelf compleet afgebeuld om het te bereiken en ik heb alle respect voor zijn diverse palmarès, maar het leek wel of er een soort 'hoger plan' was om hem koste wat kost ook op de weg naar de absolute top te helpen.
26 maart 2016 16:32
Cycling? Completed it mate.
26 maart 2016 18:39
@albertooo, als mensen niet komen opdagen om welke reden dan ook, dan heb je daar van gewonnen. Winnaar is diegene die het parcours het snelst aflegt.
Vorige maand nog echt genoten van Wiggins op de baan, vind het een mooi mens, dus ook naast de fiets.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.