Wilco Kelderman: “Ik moet hier weer overheen zien te komen”
foto: Sirotti
dinsdag 3 juli 2018 om 08:53

Wilco Kelderman: “Ik moet hier weer overheen zien te komen”

Wilco Kelderman is zwaar teleurgesteld na het moeten missen van de Ronde van Frankrijk. “Het kan niet erger na al die blessures die ik in mijn carrière al heb gehad. Ik moet hier weer overheen zien te komen en dat zal tijd nodig hebben”, vertelt de renner van Sunweb tegen het Algemeen Dagblad.

Valpartijen staan centraal in de carrière van Kelderman. En bij bijna iedere val, breekt de Nederlander ook iets. Bijvoorbeeld al drie keer zijn rechter sleutelbeen en twee keer zijn linker wijsvinger. Afgelopen seizoen kwam daar een langlopend probleem bij met een beschadigde zenuw in de schouder. De klimmer maakte zich druk over het mogelijk missen van de Tour. Na het revalideren ging het stukje bij beetje beter met de renner. Maar na de val in de wegwedstrijd van het Nederlands Kampioenschap op de Brabantse Wal begint Kelderman weer van voren af aan. “Op dit moment is de pijn heel heftig”, aldus de voormalig Nederlands kampioen tijdrijden.

Geen goed rapport
“De laatste jaren heb ik geen goed rapport. Ik ben nou eenmaal niet de valvrije renner”, vindt Kelderman. “In mijn tijd bij Lotto-Jumbo had ik wel een periode dat ik minder gefocust was. Zo viel ik in Zwitserland eens over een achterwiel. Nu eigenlijk niet meer.” Toch heeft hij iedere keer weer pech, hij valt en breekt daarbij iets. Hij mist opnieuw de bekendste grote ronde van het jaar. “Natuurlijk vind ik het klote, maar jammeren heeft geen zin. Ik ben er niet trots op. Het is niet mooi, maar het hoort erbij.”

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
3 juli 2018 09:01
Valt vaak, maar dat doen meer renners. Probleem bij hem is dat als hij valt, hij ook meteen iets breekt. Meer melk drinken misschien?
3 juli 2018 09:04
Het lijkt me mentaal heel erg zwaar voor Kelderman. Ook het idee dat zijn arm hem problemen met schakelen en remmen oplevert moet aan hem knagen. Klote - want het is echt een klasse-renner.
3 juli 2018 09:08
Sterkte Wilco!!!
3 juli 2018 09:10
Sterkte Wilco. Mijn held blijf je!
3 juli 2018 09:15
Hij lijkt mij ook echt een moederskindje. Kom op "bikkel" plaatje rechtbuigen,spuit erin en rijden;) Zou toch moeten hebben kunnen tot de start van a.s. zaterdag.
Nu moet die arme oude Ten Dam al zijn barbecue parties weer afzeggen om zich drie weken lang met slijmbaard, holle ogen, snot uit de neus, driedubbel gevouwen op zijn fiets, de ballen uit zijn broek rijdend Dumoulin aan zijn eerste Tourzege helpen.
Misschien dat Wilco toch eens op zoek moet als eerste in het peleton na valbeschermende kledingstukken.
3 juli 2018 09:21
Hij heeft toch meer in de vuelta te zoeken. Bizar dat je verwacht dat ie wel even de pijn verdraagt toch in de moeilijkste wedstrijd van het jaar presteert. Ik hoop dat jij geen jonge renners begeleid
3 juli 2018 09:25
Die gast laatst in het nieuws die wat uitgevonden hadden om vallende mobieltjes heel te houden, misschien weet i ook wat voor pechwilco ?
3 juli 2018 09:28
Echt superkut dit voor Wilco, dit wens je helemaal niemand toe.

Moet aan die film denken, Unbreakable.
3 juli 2018 09:43
Vallen hoort opzich wel bij, het breken iets minder. Misschien idd bescherming want wat gebroken is blijft bij hem een zwakke plek. Wie weet bestaat er valtraining voor wielrenners. Toch enkele kg zwaarder worden en kijken of het dan nog lukt uitslagen te rijden. Maar ik denk dat een bescherming 3d geprint misschien nog het beste is. Ook voor die vinger want die breekt ook gegarandeerd nog een keertje. Daarbij is beschermende kleding zo gek nog niet.
3 juli 2018 09:46
Je kunt ook zeggen: als hij overeind blijft standaard top vijf in het rondewerk. Koesteren zo'n man.
3 juli 2018 09:57
Vandaag in de podcast van Thijs Zonneveld, zegt Thomas Dekker hij is fysiek top 10 in de wereld maar hij kan echt niet rijden, altijd stuurt hij het gevaar in... dit lijkt mij ook wel veelzeggend.. Ik ben het helemaal eens met Wilco dat hij geen goed rapport heeft de afgelopen jaren.
3 juli 2018 10:12
Wilco kom op. Gewoon knallen in de Vuelta
3 juli 2018 10:13
Nu zijn verdere loopbaan zeer onzeker wordt, zou Wilco dit financieel eigenlijk zsm moeten uitbuiten. Ik denk aan Michelin als persoonlijke sponsor. Hij zal het iconische Michelin pak wel met nogal wat extra wattages moeten compenseren. Wilco hoeft zich niet te vervelen deze zomer.
3 juli 2018 10:21
Thomas Dekker is nou niet een betrouwbare bron of iemand met verstand. Gewoon een gemakkelijke uitspraak.
3 juli 2018 10:26
Ok, Coenj iemand heeft een fout begaan en is de rest van het leven onbetrouwbaar of zonder verstand.. lekker leven zul jij hebben.
3 juli 2018 10:33
Scheelt dat Sunweb nu met 8 man de Tour kan uitrijden..
3 juli 2018 11:42
Thomas Dekker zei in de AD Podcast ook dat hij Kelderman vaak 'onmogelijke' dingen zag doen in het peloton.
3 juli 2018 11:43
Kan iemand Wilco een keertje leren relativeren? Jammer dat je weer op de grond ligt natuurlijk, maar "kan niet erger"? Euh... ja hoor Wilco. Het kan veel erger.
3 juli 2018 11:48
@ikben procycling dacht ik ook nett aan:

https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4266421/student-ontwikkelt-airbag-voor-smartphones&ved=0ahUKEwiovrmL04LcAhVD16QKHcgCB3wQxfQBCCowAQ&usg=AOvVaw22KbeHGNKaV9bz4m-tm0Ib
3 juli 2018 12:05
Ik wens hem enorm veel sterkte en beterschap, het zou enorm jammer zijn als hij een tweede Gesink wordt die door fysiek malheur niet uit z'n mogelijkheden haalt wat er in zit. Hij moet hier alleen wel iets mee, anders dan uithuilen en opnieuw beginnen - als je bang bent en verkrampt op je fiets zit val je eerder en beroerder. Gelukkig is vallen iets dat je kunt leren. Door een zaalsport-achtergrond heb ikzelf nooit meer dan schrammen als ik van de fiets val doordat ik automatisch opvang/afrol/doorglij. Sommige andere mensen steken b.v. als ze vallen hun armen gestrekt naar voren - krak. Het enige is dat je dat het beste leert als je nog heel jong bent. Voor Wilco zou ik als ploegleiding toch een paar wekelijkse judotrainingen organiseren, al is het maar voor het zelfvertrouwen, en wat MTB clinics op de koop toe.
3 juli 2018 12:56
Kelderman valt erg vaak, ook vele keren zonder iets te breken. Het is echt de frequentie van vallen die te hoog ligt.
Bij Gesink is het zo dat die minder vaak gevallen is dan sommigen doen voorkomen en dat is wel omdat hij wel bijna elke keer serieuze schade heeft en bovendien om diverse andere redenen uit koers is gestapt.

De overeenkomst tussen Kelderman en Gesink is dat ze hun pure kwaliteit om hard te fietsen door een combinatie van pech en tekortkomingen bij lange na niet hebben kunnen benutten.
Daarbij heeft Kelderman toch wel een duidelijke achterstand op de erelijst van Gesink.
Positief is dat ze elke keer weer terug een goed niveau halen, ook al is het niet het gehoopte topniveau.
3 juli 2018 13:37
@BramT, jij bedoeld relativeren zoals hij zelf doet in de laatste zinnen van dit artikel?
Kerel baalt natuurlijk, en gebruikt daar wat sterke woorden bij. Lijkt mij niet gek, zeker gezien zijn verleden. Jammer dat hij dit elke keer weer heeft, wat was er eigenlijk gebeurd afgelopen zondag?
3 juli 2018 16:09
Echt jammer dit WK. Ik wens je wederom veel sterkte. En ik blijf hopen dat je ontegenzeglijke grote hoeveelheid wielertalent nog een keer volledig tot uiting komt in een (grote)ronde Want ik blijf overtuigd van je kunnen.
Kop op!!
3 juli 2018 19:56
het is gewoon een kwestie van kansberekening: ken de gemiddelde kan ti dat renners vallen , kijk dan hoe vaak wilco valt en wijkt dat significant af. Ik denk van niet. gewoon pech. kop op , naar de vuelta en rijdt podium, dan je namelijk
3 juli 2018 22:12
@penta ik denk wel dat het bij WK significant is. Ik durf bijna te stellen dat hij in elke meerdaagsekoers wel het asfalt van dichtbij heeft gezien.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.