WK 2018: Remco Evenepoel start tussen de junioren
foto: Sirotti (archief)
maandag 10 september 2018 om 14:23

WK 2018: Remco Evenepoel start tussen de junioren

Remco Evenepoel doet mee aan het WK wielrennen bij de junioren. Dat heeft de Belgische bondscoach Kevin De Weert bekendgemaakt. Het 18-jarige toptalent, volgend jaar in de WorldTour bij Quick-Step Floors, gaf eerder aan graag bij de beloften mee te willen doen in Innsbruck.

Ten behoeve van zijn ontwikkeling wilde Evenepoel de overstap maken naar de beloften, om in het najaar het WK bij de beloften te kunnen rijden. De UCI stond dit niet toe, tot woede van Patrick Lefevere. “Een renner boycotten die een jaar koerst en 20 uit 23 wedstrijden wint. En jullie houden hem verplicht junior. Arm wielrennen”, schreef de ploegmanager.

Evenepoel voert de Belgische juniorenselectie aan in de wegrit en zal ook op de individuele tijdrit uitkomen. Naast de grote blikvanger staan ook Steven Pattyn, Henri Vandenabeele, Aaron Van der Beken, Ilan Van Wilder en Xandres Vervloesem aan het vertrek van de wegkoers.

Beloften mannen
Bij de beloften zijn Steff Cras (Katusha-Alpecin) en Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) de vooruitgeschoven namen. Kenny Molly, Brent Van Moer en Viktor Verschaeve maken de wegselectie compleet.

Elite vrouwen
De vrouwenploeg van de Belgen voor de wegwedstrijd bestaat uit Valerie Demey, Sofie De Vuyst, Kaat Hannes, mountainbikester Githa Michiels, Kelly Van den Steen en Julie Van de Velde. Op de tijdrit komt Ann-sophie Duyck uit.

Bekijk hier de volledige selectie van de Belgen

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
10 september 2018 14:26
Was toch gewoon verboden om tussen de beloften te rijden door de UCI?
10 september 2018 14:32
@redactie
Zouden jullie niet eens een weekendinterview met deze jongen kunnen doen?
10 september 2018 14:34
Biniyam Ghirmay (ik neem aan dat hij start en geen visumproblemen heeft) gaat hem en heel hoopvol Belgie op WK parkoers weer op beide voeten laten staan
    10 september 2018 15:07
    Zou ik niet eens erg vinden. Een Eritrese wereldkampioen zou niet misstaan.
    10 september 2018 18:52
    Die is toch te oud voor de junioren?
    11 september 2018 16:01
    @Jowinho: Evenepoel is een maand ouder dan Ghirmay zelfs.
10 september 2018 14:45
2 x goud bij de junioren voor België dus.
    10 september 2018 14:50
    Schakel Karel Vacek niet uit in de ITT

    Evenepoel is voor mij ook topfavoriet hoor maar het is een WK he en hij kan ook zomaar eens met lege handen staan
    10 september 2018 14:58
    2 ingecalculeerde overwinningen voor de Belgische Contador...
    10 september 2018 17:56
    De tijdrit is geen garantie volgens mij. Werd laatst ook al eens tweede. Weet niet meer hoe lang die was...
    11 september 2018 04:24
    Als ik me niet vergis heeft hij twee tijdritten "verloren" (niet gewonnen) waar hij als tweede eindigde. Eéntje met een volle seconde achterstand op Wærenskjold, en eentje met 0.01 seconde achterstand op Vacek. Beide waren korte tijdritten (3 & 7km). De laatste verloor hij tegen Vacek in Italië, waar hij eerder op de dag, het hele peleton uiteenranselde, en de rit won die hij van start tot finish aan de kop had gereden. Vijf renners konden in zijn wiel blijven hangen tot aan de meet, maar zijn tempo lag zo hoog, dat ze zelfs al spurtend niet uit zijn wiel geraakten. In de namiddag kwam hij dan een honderdste te kort in een klimtijdrit van 3 km. Indien hij die inspanning in de voormiddag niet had geleverd, denk ik dat hij die tijdrit met de vingers in de neus had gewonnen. Alle langere tijdritten die hij al afwerkte, heeft hij met gemak gewonnen. Op het BK was zijn tijd sneller dan de snelste belofte (4 jaar ouder), en op het EK was er welgeteld één belofte met een betere tijd dan hij, ook weeral een gast van 3 of 4 jaar ouder.
    Ik acht de kans dat hij naast het goud grijpt bij de wegrit, aanzienlijk groter, omdat hij duidelijk nog niet tactisch onderlegd is.
10 september 2018 15:22
Hoeveel hoogtemeters hebben de junioren?
10 september 2018 16:30
@aru123, tis een junior, fhs.
10 september 2018 17:34
België heeft Evenepoel eigenlijk niet nodig, in de top van de ranking voor de junioren staan 3 belgen. Allemaal klimmers.

1 Remco Evenepoel 2000 Belgium 4217
2 Ilan Van Wilder 2000 Belgium 2422
3 Karel Vacek 2000 Czech Republic 1840
4 Søren Wærenskjold 2000 Norway 1674
5 Xandres Vervloesem 2000 Belgium 1617
10 september 2018 18:38
Begrijp de verontwaardiging van Lefevere en Evenepoel niet zo goed. Je hebt kans op een WK titel. Dat gooi je toch niet zomaar weg. Nog tijd genoeg om zich met de beloftes te meten. Laat hem zich eerst eens in Aosta of Tour de Savoie bewijzen.
    11 september 2018 04:35
    Dat ging niet specifiek over het WK, maar de helft van het seizoen, incl Tour de l'Avenir enzo. Je moet ook weten dat Evenepoel van januari is, had hij dus enkele weken eerder geboren geweest, was hij van 1999 geweest en had hij wel bij de beloften mogen rijden.
    11 september 2018 08:24
    Ik begrijp dat hij het uiterste wil halen uit zijn ontwikkeling. Je neus ophalen voor een wedstrijd waar 99,99 % van de renners van droomt om te winnen komt mij echter wat hautain over. Je weet nooit hoe een wielercarrière loopt. Voor het zelfde geld wordt hij nooit nog wereldkampioen.
    11 september 2018 08:52
    @boenk: Ik had 'm ook wel willen zien in de Tour de L'Avenir. Thymen Arensman werd tweede en is maar 7 weken ouder dan Evenepoel.
    11 september 2018 09:07
    @bommie
    Die grens is nu eenmaal op 1 januari getrokken. Er zijn wel vaker goede junioren. Evenepoel is wel erg goed maar ja, voor wie maak je wel een uitzondering en voor wie niet? Het is niet omdat ome Pat het wil dat het nu anders moet.
    11 september 2018 14:40
    @Geraint, als hij nooit nog wereldkampioen wordt (of schittert in het rondewerk), gezien de huidige verwachtingen, denk je dan dat een WK titel bij de junioren hem veel gemoedsrust zou brengen? "Mijn carrière is compleet niet gelopen zoals gehoopt, mijn grote droom is uiteengespat... maar ik ben toch maar mooi wereldkampioen geworden bij de juniors"...? Zoiets? Ik denk het niet persoonlijk.
    @bommie & tendam, ik weet dat Arensman eigenlijk maar een dikke maand ouder is. Dat maakt het zo belachelijk om die regel zo strikt toe te passen zonder uitzondering. In het schoolsysteem wordt ook zo geteld, maar als je daar te dom bent, moet je je jaar opnieuw doen, en als je er bovenuit steekt, zijn er mogelijkheden om een jaar hoger te gaan. Dat wordt daar ook maar in extreme gevallen toegestaan, maar ik denk dat we bij Evenepoel wel van zo'n geval kunnen spreken, te meer omdat hij maar 2 of 3 weken naast die leeftijdscategorie valt.
    Dat valt zelfs zeer eenvoudig te bewerkstelligen, kijk naar de punten in de ranking. Wanneer je x-aantal punten meer hebt dan je eerste achtervolger, kom je in aanmerking.
10 september 2018 18:48
Misschien een domme vraag, maar hoe komt het dat Lambrecht mag starten op het WK bij de beloften? Is het niet zo dat renners die bij een WT-team rijden en WT-koersen rijden soms niet mogen starten op beloftenwedstrijden?
    10 september 2018 18:54
    Nee, die regel bestaat niet meer. Iedereen die U23 is mag meedoen.
    10 september 2018 19:09
    ..., mits al niet meegedaan aan het WK bij de elite.
10 september 2018 19:15
WK is vaak verrassend. Vlak Carlos Rodriguez en Andrea Piccolo niet uit.
11 september 2018 07:45
Is Levefere de bondschoach van België? Rijdt hij al voor QS?
Patrick blijft toch steeds weer een naar schreeuw mannetje!!

Mss zou het wel beter zijn om renners onder de 20 te verbieden bij een wt ploeg mee te rijden. Een beetje bescherming van een jonge renner kan ook geen kwaad. Er zijn genoeg talenten geweest die het niet hebben gered doordat de druk te hoog werd. Mss kan er iemand eens een spiegel kopen voor Patrick!
    11 september 2018 15:00
    Net daarom zou een systeem waar uitzonderingen worden toegestaan, een veel beter alternatief zijn. Had Evenepoel wel naar de beloften mogen gaan, dan had hij nu bij Axeon gezeten, in plaats van bij QS. Het is omdat dat hij nog een half jaar bij de juniors tegen zichzelf moet blijven rijden, dat ze vervroegd de stap hebben gezet naar pro.
11 september 2018 09:07
De reden waarom die regel bestaat is omdat je jeugd, die nog midden in hun groei zitten enzo, wilt beschermen tegen het consequent rijden van langere afstanden.
Diezelfde regel bestaat bij het lopen van de langere afstanden in de atletiek, voor een 10km, halve en hele marathon bestaan leeftijdsgrenzen. Bij het schaatsen en skeeleren geldt hetzelfde. Langlaufen, mountainbiken, zwemmen....
Die regel bestaat bij iedere duursport. Dan kan je een uitzondering gaan zitten maken voor een supertalent... Of je doet het lekker niet, want dan mag Gekke Henkie zijn zoon van 15 ook inschrijven voor ultra-wedstrijden en mogen Vladimir en Mao ook hele klasjes weeskinderen over de kling jagen in de hoop dat er eentje wel baat bij heeft.
    11 september 2018 15:10
    Thymen Arensman is één maand ouder dan Evenepoel. Denk je dat die maand dan het verschil maakt wat betreft lichaamsbouw en groei? Ik denk het niet. De ene 18jarige is volgroeid, de andere is nog een kind (kijk eens naar de lichaamsbouw van Bjorg Lambrecht, volgens mij is Evenepoel, Vacek & co al meer volgroeid, ook al zijn ze 3 jaar jonger). Het is een compleet achterhaald systeem en in dit geval ronduit contraproductief. Ik denk trouwens dat pakweg een Evenepoel meer lichamelijke rust zou hebben in het peloton bij de U23 waar hij niet zomaar uit wegrijdt, dan zoals hij nu elke wedstrijd zich in 70km solo's het snot uit de neus staat te rijden om tussen de 3 en de 10 minuten voorsprong op het peloton te hebben aan de meet. Hadden ze hem die uitzondering gegund, had hij nu bij Axeon gezeten ipv Quickstep. Die uitzondering kan je trouwens makkelijk koppelen aan prestaties. Als je x-aantal overwinningen hebt van een bepaalde categorie, wanneer je x-aantal punten voorsprong hebt op je naaste achtervolger, wanneer je x-% van alle wedstrijden wint waar je aan mee doet...
    Twee maanden geleden mocht hij geen belofte worden om zijn groei niet te stuiten, maar binnen 4 maanden mag hij wel prof worden. Ammehoela.
11 september 2018 17:49
Hoeveel rondjes zijn het? Kan hij iedereen gaan lappen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.