WK 2019: Tiberi overwint pech en volgt Evenepoel op als tijdritkampioen junioren

maandag 23 september 2019 om 17:44
WK 2019: Tiberi overwint pech en volgt Evenepoel op als tijdritkampioen junioren

foto: Cor Vos

Antonio Tiberi (18) is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden bij de junioren en daarmee de opvolger van Remco Evenepoel. De Italiaan kwam vroeg in actie en begon door materiaalpech direct na de start met een grote achterstand, maar reed vervolgens een ijzersterke tijdrit. De concurrentie beet daarna de tanden stuk op de tijd van Tiberi. Het zilver was voor de Nederlander Enzo Leijnse, de bronzen medaille voor Marco Brenner uit Duitsland.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Vroege beslissers profiteren tijdelijk van een aantrekkelijke Early Bird-korting.

Leijnse en Brenner
De eerste serieuze strijd om de hotseat was die tussen Enzo Leijnse en Marco Brenner. De Duitser reed aanvankelijk snellere tussentijden, maar de Nederlander bleek zijn inspanning beter ingedeeld te hebben. Aan de finish had Leijnse (die een uitstekende tweede ronde reed) met een tijd van 38:36 bijna vijf seconden voorsprong op Brenner.

Pechvogel Tiberi vliegt
De Italiaan Antonio Tiberi kende een hoogst ongelukkige start. Bij zijn eerste aanzet brak iets af, waardoor hij na een fietswissel met zeker een halve minuut achterstand aan zijn tijdrit begon. Onderweg bleek Tiberi op zijn reservefiets razendsnel onderweg. Hij snoepte bij elk tussenpunt iets af van zijn achterstand op Leijnse en pakte aan de streep met zeven seconden de snelste tijd. Onderweg werd Tiberi ook nog gehinderd door een volgwagen van een renner die hij inhaalde, maar ook dat kon hem niet tegenhouden.

De twee Belgische deelnemers speelden geen rol van betekenis. Branko Huys en Lars Van Ryckeghem (mede door een fietswissel) eindigden buiten de top-10. Voor meer kanshebbers op eremetaal was het wachten op het laatste startblok.

Favorieten in het laatste blok
Quinn Simmons zette de snelste tussentijd neer bij het eerste meetpunt, maar ook Lars Boven, Michel Hessmann, Andrea Piccolo en Leo Hayter mengden zich daar in de strijd om de medailles. Halverwege werd echter duidelijk dat enkel Simmons in staat leek om Tiberi van de troon te stoten.

De Amerikaan kon na zijn sterke openingsronde alleen geen gelijke tred houden met de ijzersterke slotronde van de Italiaanse koploper. Beetje bij beetje gaf Simmons tijd toe, maar tot in de finale bleef hij aan de positieve kant van de streep. Het was echter wachten op het moment dat ook de Amerikaan virtueel langzamer reed dan Tiberi en dat volgde ruim voor het ingaan van de slotkilometer. Hij eindigde zelfs naast het podium.

De 18-jarige Italiaan Antonio Tiberi mocht daardoor, ondanks zijn onfortuinlijke start, na een indrukwekkende tijdrit de regenboogtrui aantrekken op het podium in Harrogate.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.