World Ports Classic krijgt vorm
woensdag 16 november 2011 om 14:21

World Ports Classic krijgt vorm

Rotterdam is vanaf volgend jaar een UCI 2.1-koers rijker. Een nieuw, tweedaags wielerevenement brengt de wielertoppers na het Grand Départ terug naar de Maasstad. Op vrijdag 31 augustus 2012 start de World Ports Classic met een rit over 180 kilometer van Rotterdam door Zeeland en een klein stukje Brabant naar Antwerpen. Een dag later rijdt het peloton van Antwerpen, over een andere route via Brabant terug naar Rotterdam. Dat maakte de organisatie vanochtend bekend op een persconferentie, WielerFlits was erbij.

“Het is geweldig om in de schaduw van de Tour de France dit evenement op te zetten,” met deze woorden opende Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, de presentatie. Een handjevol journalisten en genodigden had zich verzameld in de Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis. Onder de genodigden onder meer Tour de France-directeur Christian Prudhomme. “In de periode van het Grand Départ 2010 zijn we grappende wijs begonnen met de plannen van een blijvend wielerevenement,” sprak Aboutaleb. “We wilde de goede atmosfeer van de Tour de France vasthouden. Met de wethouders hebben we vervolgens direct contact gelegd met de collega’s in Antwerpen en onze partner de A.S.O. Samen willen we de klassieker Rotterdam-Antwerpen-Rotterdam opzetten.”

Door de samenwerking met de A.S.O kan de organisatie rekenen op de komst van WorldTour-ploegen. Ondanks de overlap met de Ronde van Spanje rekent de organisatie op internationale wielertoppers. Bovendien proberen ze door met de start-en-aankomsttijden te schuiven de rechtstreekse televisie-uitzending af te stemmen op die van de Ronde van Spanje.

Het vlakke parcours is volgens Prudhomme een open uitnodiging voor de sprinters. “Wie aan koers denkt, denkt aan bergen maar polders en dijkweggetjes hebben een eigen charme. Het levert prachtige prachtige beelden op van een lang gerekt peloton”, verzekerde Prudhomme. De directeur van Tour de France hoopt bovendien op de komst van de Olympisch kampioen. “De wegwedstrijd in London is net als in de World Ports Classic overwegend vlak. De winnaar van de Olympische Spelen maakt dus ook hier goede kans.”

De organisatie heeft de ambitie stapsgewijs te groeien naar een wedstrijd van het hoogste niveau. Rotterdam heeft voorlopig getekend voor vier jaar. Antwerpen heeft daarentegen een contract voor minimaal vijf jaar afgesloten. Het parcours van de tweedaagse staat nog niet vast. “De eerste etappe van Rotterdam naar Antwerpen leidt grotendeels over dezelfde wegen als de eerste Touretappe van 2010,” weet Wim Hendriks van Gemeente Rotterdam te melden. “De World Ports Classic heeft in tegenstelling tot de Tour de France meer mogelijkheden qua parcours. In december gaan we de route bekijken en overwegen of we kasseistroken en andere mooie passages in de route kunnen verwerken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.