Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik
Foto: Sirotti
zondag 24 april 2016 om 16:55

Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik

Wout Poels heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De renner van Sky was na een wedstrijd onder winterse omstandigheden in de straten van Ans de snelste sprinter van een groep van vier renners. Hij klopte Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) en Samuel Sanchez (BMC). Acht aanvallers trotseren de kou
Na de start in Luik kozen zeven renners de aanval. Pavel Brutt (Tinkoff), Paolo Tiralongo (Astana), Nicolas Edet (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Alessandro De Marchi (BMC) en Jeremy Roy (FDJ) slaagden erin te ontsnappen uit het peloton en zouden de vlucht van de dag vormen. De Noor Vegard Laengen (IAM Cycling) ging in de achtervolging en wist zich uiteindelijk bij de koplopers te voegen. Johnny Hoogerland (Roompot Oranje Peloton) probeerde het samen met Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) nog in een tegenaanval, maar werd snel door het peloton ingerekend.

Route ingekort
De organisatie besloot om vanwege de barre weersomstandigheden op weg naar La Roche-en Ardenne de renners om te leiden, waardoor de route met vijf kilometer ingekort werd. Met negen minuten voorsprong genoten de vluchters een ruime voorsprong, maar aan de voet van de Haute-Levée was daar nog 4,5 minuut van over. Een nieuwe bui met natte sneeuw volgde, maar een kletsnat pak weerhield Thomas Voeckler er niet van om in de tegenaanval te gaan. Zijn aanval was echter geen lang leven beschoren.

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd - Foto: Sirotti

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd – Foto: Sirotti

Vluchters gegrepen
Met nog vijftig kilometer te gaan viel de kopgroep uiteen. Edet, De Marchi en De Gendt bleven vooraan over. De overige vroege vluchters waren inmiddels al bijgehaald. Ook De Gendt moest afhaken en op 24 kilometer van het einde werden ook Edet en De Marchi op weg naar Roche-aux-Faucons ingerekend. Etixx-Quick Step probeerde tijdens de beklimming de koers hard te maken, waardoor het peloton stevig uitdunde. `

Met nog achttien kilometer te gaan opende Carlos Betancur met een aanval de finale, maar drie kilometer later haalde het door Etixx-Quick Step aangevoerde peloton de Colombiaan weer bij. Een poging van Andrei Grivko had evenmin succes. Op de Saint Nicholas deelde Betancur opnieuw een plaagstoot uit, maar hij kreeg geen bijval. Ilnur Zakarin en Diego Rosa probeerden het daarna, maar ook zij werden bijgehaald.

Poels triomfeert
Op de steile kasseienklim van de Côte de la Rue Naniot zorgde een versnelling van Michael Albasini ervoor dat er een nieuwe kopgroep ontstond. Rui Costa, Samuel Sanchez en Wout Poels gingen mee. De vier bleven voorop en zouden gaan sprinten om de overwinning. Poels ging als eerste aan en klopte Albasini met een fietslengte. Poels wordt 28 jaar na Adrie van der Poel de vierde Nederlandse renner die La Doyenne weet te winnen. Bovendien zet hij als eerste renner van Sky een monument op zijn naam.

Het podium: Costa, Poels en Albasini - Foto: Sirotti

Het podium: Costa, Poels en Albasini – Foto: Sirotti

RIDE Magazine
204 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5 6 7 9
24 april 2016 18:04
@ditisdavid, je hebt blijkbaar een selectief geheugen of bent goed bezig om mensen te trollen. Het is altijd een talent geweest die al vroeg op jonge leeftijd van zich liet horen. Toen hij in 2012 op het asfalt lag dachten veel mensen dat hij nooit meer kon koersen. Daarna heeft hij toch nog de Koninginnerit in Baskenland gewonnen en veel moois laten zien (deels in dienst). Hij heeft veel pech gehad in zijn carrière.
24 april 2016 18:05
Vier van de vijf grote voorjaarsklassiekers toch wel een verrassende winnaar. Trend?
24 april 2016 18:06
@Zjoske
Natuurlijk niet. Dat is vragen om problemen. Ik ben om 15:20 ingeschakeld. Als je daarvoor al actie verwacht dan heb je onder een steen geleefd de afgelopen jaren. Vanaf dat ik begon te kijken heb ik hartstikke genoten.
24 april 2016 18:07
Verder zou het goed zijn als ze in klassiekers met ploegen van drie of vier renners starten, dan lukt het Movistar/Etixx/Sky niet meer om de koers dood te controleren. In grote rondes heb je natuurlijk wel een grotere ploeg nodig.
24 april 2016 18:07
Ik ben zo benieuwd hoe blij Romans V is dat Poels gewonnen heeft. Toch iemand van "de ploeg die het wielrennen verneukt"...

Behalve als er een Nederlander wint natuurlijk :)
24 april 2016 18:08
Jongens toch... als ik een troll zou zijn, zou ik daar a) veel eerder na het aanmaken van mijn profiel mee begonnen zijn en b) verder gaan dan in 1 reactie vraagtekens stellen...

Enfin, terug on-topic vanaf hier.
24 april 2016 18:09
@DirkDeWolf
Zie je het al voor je? een peloton van 70 man? Kom op zeg. Dan heeft de vroege ontsnapping nog de meeste kans.
24 april 2016 18:09
6 per ploeg lijkt me wel wat
24 april 2016 18:09
Wat een sprint, fenomenaal. Ik was niet overtuigd van z'n kwaliteiten in de klassiekers, dat is nu wel anders. En wat knap van zo'n lange magere spriet in die omstandigheden, en met zijn geschiedenis.

Ik zag net trouwens het commentaar bij de finish van de NOS... ongelooflijk, wat zaaddodend. Er wint voor het eerst in een miljoen jaar een Nederlander een heuvelklassieker, hallo!
24 april 2016 18:10
Als het vandaag de hele dag 35-40 graden was geweest dan had Gesink er wel gestaan, maar dit is niet zijn weer. Daarom is het ook niet verstandig voor hem om de Giro te rijden als er in mei een warme/hete Tour of California is en een Tour de France daaropvolgend in juli met een meestal een mooie temperatuur. Met dit koude weer in Luik is het beter Battaglin uit te spelen en dat hebben ze gedaan, die op een kleine 2 minuten eindigt van de winnaar, van hem mag je niet verwachten dat hij hier even top 10 gaat rijden.
24 april 2016 18:10
Volgens mij heeft Gesink nooit supergoede uitslagen gereden in Luik. De ardennen liggen hem niet super. Maar aan het begin van het jaar merkten sommigen hier al op dat de Ardennen een zwakke plek in het team was. Jammer, maar zo heeft elk team zijn beperkingen. Movistar heb ik ook niet veel gezien in Parijs-Roubaix.

EDIT: oeps erviti... nouja mijn punt is duidelijk
24 april 2016 18:11
@ ditisdavid

Ik ben ook tegen je aantijgingen, maar vind het wel grappig dat Sky er deze week van alle kanten van wielerflitsters van langs kreeg, maar nu Poels wint mag er niks gezegd worden. Ik ben het echt met je oneens, net als met alle ongefundeerde verdachtmakingen aan het adres van dat team. Maar lach wel om hoe jij nu tot stilzwijgen gemaand wordt, waar je anders juist op je donder krijgt als je ze "verdedigt".

@ tendam

Quote:
Ik zag net trouwens het commentaar bij de finish van de NOS… ongelooflijk, wat zaaddodend.

Lol, helemaal mee eens! Ik keek het net ook even daar terug, om na te genieten.. Je vind de prestatie meteen minder knap, want een stront commentaar weer haha!

24 april 2016 18:11
@ditisdavid
Ach ja natuurlijk. Net zo natuurlijk is het zeker ook dat je gelijk hebt...? Ik heb met veel plezier de laatste 20km gezien. Ik vraag me af. Waarom kijk je dan? En waarom ga je daarna schrijven wat je daar over denkt?
24 april 2016 18:11
@horsm dan heb je parijs roubaix vermoedelijk niet gezien dit jaar
24 april 2016 18:15
@boehoe, ik realiseer het me net....
24 april 2016 18:15
@horsm; Erviti niet vergeten! Maar verder met je eens. Ze zouden daar misschien eigenlijk veel meer op in moeten spelen en echt kiezen voor andere koersen.
24 april 2016 18:16
Ongelofelijk de mods hier. Reacties op trollen worden gewist en de troll mag lekker zijn gang gaan. Precies de reden waarom ik hier normaal nooit kijk. En tot ziens maar weer.
24 april 2016 18:17
@marszzz
Volgens mij zijn fora bedoeld om te schrijven wat je denkt? Jij en alle anderen mogen het prima met mij oneens zijn, maar ik vind het vreemd dat na alle beschuldigingen (die ik niet vreemd vind) aan Sky er plotseling niks gezegd mag worden nu Poels wint. Ik zeg ook nergens dat Sky een dopingploeg is, ik zeg alleen dat er gezien de ontwikkelingen bij de renners daar een slag om de arm gehouden moet worden.
24 april 2016 18:22
@ditisdavid
Wout Poels komt toch niet bepaald uit het niets? Ik vond hem tot nog toe ook nogal matig in de klassiekers, maar dat hij een heuveltje kan opknallen was voordat hij bij Sky reed ook al genoegzaam bekend.
24 april 2016 18:22
Super dit!! Wat goed van Wout en ook slim gespeeld. Mollema ook goed.

Ik krijg alleen een beetje kots in m'n mond van een aantal eencellige hier die Mollema afbranden. Gadverdamme, wat een respectloos gezanik en bovendien dom gelul. Hij rijdt hier toch gewoon goed. In de top 10 in een prachtige top 10. De reden dat hij niet even wegreed, was omdat hij net als alle andere niet beter kon... Net bijvoorbeeld Rodriguez, @purito.
24 april 2016 18:22
@ditisdavid, dat je SKY ter discussie stelt is je goed recht maar lees even de huisregels. Doping insuanities horen niet thuis in dit topic!!
24 april 2016 18:22
Nederlands commentaar is eigenlijk zelden opwindend. Mevrouw Been buiten beschouwing gelaten. Ik heb laatst wat oude finales met Boogerd zitten kijken, en als je dan Smeet hoort druipt daar regelmatig de zurigheid vanaf.
24 april 2016 18:23
Dit is, na de overwinning van Dumoulin vorig jaar in de Vuelta, de mooiste overwinning van de afgelopen vijf jaar. Ongelofelijk mooi van Wouter Poels!!!

ps. de overwinningen van Boom en Terpstra waren ook prachtig, maar mijn voorkeur gaat naar de aankomsten bergop.
24 april 2016 18:23
Edit redactie: Aangepast
24 april 2016 18:23
@ditisdavid De struisvogels van de wielersport steken graag hun kop in het zand. En als je hier iets plaatst waar ze het niet mee eens zijn (vooral wanneer het feitelijke constateringen over het matige tlj betreft) ben je een trol. Het is voor sommige onvolwassen types hier moeilijk gewoon te accepteren dat sommige mensen een andere mening hebben.
1 3 4 5 6 7 9

Om te reageren moet je ingelogd zijn.