Wout van Aert kan het ook in het technische Fiuggi
foto: © Orange Pictures - Sportfoto
zondag 15 januari 2017 om 16:05

Wout van Aert kan het ook in het technische Fiuggi

Wout van Aert heeft, bij afwezigheid van Mathieu van der Poel, de wereldbekerveldrit in Fiuggi op zijn naam geschreven. Op een technische omloop was hij iedereen te slim af. Duitser Marcel Meisen werd verrassend tweede, Tom Meeusen kwam als derde over de finish.

Toon Aerts opent ijzersterk
De omloop in Fiuggi was het grote discussiepunt van de dag. Uiterst technisch, en veel glibberen en glijden in het parkje waarop de omloop was uitgetekend. Dat stond niet iedereen aan, Toon Aerts wél, want hij ging er van bij de start wel heel hard vandoor.

Ook Wout van Aert, supertechnicus Tom Meeusen en Frans kampioen Clément Venturini waren goed uit de startblokken geschoten. Aerts deed dat nog iets sneller en was na een rondje al tien seconden uitgelopen op de achtervolgers. Meeusen en Corne van Kessel lieten zich gelden als afstoppers.

Na een kwartier kwam de motor van topfavoriet Van Aert op gang. In geen tijd dichtte hij het kloofje naar de Europees kampioen, en op de eerstvolgende looppassage kletste hij Aerts al uit het wiel. Ook het technische onderdeel heeft Van Aert dus onder de knie. Twee weken voor het WK moet dat het nodige vertrouwen geven.

Van Aert neemt over, Aerts valt
Echt ver wegrijden deed Van Aert evenwel niet. Aerts, Michael Vanthourenhout, Marcel Meisen en Tim Merlier wisselden beurt om beurt de tweede positie af. Aerts viel daar een kwartier voor het einde jammerlijk uit weg na een val in een glibberige afdaling. Mogelijk brak hij daarbij zijn sleutelbeen.

Op die manier kon een nochtans minder gestarte Marcel Meisen voor Duitsland de dichtste ereplaats naar zich toe halen. Dat wel bijna een halve minuut na een ongenaakbare wereldkampioen, die zich een week voor de slotmanche van de wereldbeker veldrijden in Hoogerheide al van eindwinst verzekerde.

Wereldbeker veldrijden 2016-2017
Uitslag manche 6: Fiuggi

1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
2. flag-de Marcel Meisen (Steylaerts-Verona)
3. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
4. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
5. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles)
6. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
7. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games)
8. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea)
9. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Fidea)
10. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea)

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
15 januari 2017 20:05
Van Aert is technisch beter dan de gemiddelde crosser. Maar hij heeft niet het lef. Hij houdt zich bij moeilijke passage altijd wat in. Soms is dit verstandig, maar tegen iemand als Mathieu Van der Poel dodelijk.
15 januari 2017 20:35
Dit artikel lijkt eerder door een supporter geschreven dan door een journalist: «Wout van Aert heeft, bij afwezigheid van Mathieu van der Poel, de wereldbekerveldrit in Fiuggi op zijn naam geschreven.»
De auteur zegt dus dat Van Aert enkel gewonnen heeft omdat Vdp er niet bij was. Beter zou zijn: Van Aert won de wedstrijd, Vdp nam niet deel.
15 januari 2017 20:57
boom geen materiaalpech maar gevallen (zie zijn twitter)
15 januari 2017 21:10
@stablinsky
De titel lijkt dan weer eerder voor de Van Aert-fanclub, dus zo leest iedereen erin wat hij wil. Hij kan het ook op een technisch parcours... ja, maar z'n meer technische concurrent was er niet bij.
15 januari 2017 21:44
Ondertussen geen woord over de verassende 2e...
15 januari 2017 21:44
@Ferox
Inderdaad. Vandaag draaide het niet om lef. Je moest gewoon proberen op je fiets te blijven zitten en zonder kleerscheuren die afdalingen uit komen. En dan laat Wout zien ook een stukje met de fiets te kunnen rijden. Techniek is véél meer dan over wat balkjes springen, waar Van Aert één van de minste in is in heel het circuit.
15 januari 2017 21:45
@delgado: misschien even de tijd nemen om alle reacties te lezen.

En ik vind de titel nogal suggestief
15 januari 2017 21:47
Sommige supporters van Mathieu halen Wout iets te graag naar beneden,de twee renners verdienen allebei beter. Mathieu is één van de grootste talenten ooit,en zijn naaste belager Wout is ook een en al top. Ze zijn nog maar 22 jaar ( Mathieu vanaf 19 januari ) en domineren hun sport op een zelden geziene manier. Met minachting voor Wout bewijst niemand Mathieu een dienst.
15 januari 2017 21:54
@pantani
Heb ik gedaan en zie nergens iemand posten dat hij geweldig is op zo'n parcours of technisch een absolute kraan is of whatever.
15 januari 2017 22:26
Commentaar van Van Aert na afloop was weer eens veelzeggend"ik heb de wereldbeker al, dus kan ik zondag in Hoogerheide zonder stress rondrijden". Met andere woorden: ik hoef me niet in te spannen om daar te winnen. En dus zal een zekere overwinning van van der Poel vor eigen volk worden uitgelegd als "ik hoefde niet tot het uiterste te gaan, want ik was al zeker van de wereldbeker". Goed gedaan Wout, zo dek je je bij voorbaat in, als je weer eens tweede wordt !
15 januari 2017 22:36
@sooike: volgens jouw logica was het niet deelnemen van Van der Poel dus zich indekken, omdat hij zeker was van weer niet te winnen.
15 januari 2017 23:28
@sooike
Eigenlijk geven zijn woorden zijn stress al aan, stress is angst om te verliezen, daar hep Mathieu weinig last van.
15 januari 2017 23:44
Ha, sooike de meesterpsycholoog met een diepgaande analyse van Wout's woorden. Amusant.
15 januari 2017 23:47
Op facebook duiken verschillende filmpjes op van Van Aert... motortje? Ik denk zelf van niet maar ik snap de twijfel!
16 januari 2017 08:37
Ik denk een motortje in zijn benen, zoals die loopt. Zolang Mathieu nog sneller fietst hoeft niemand hem zorgen te maken.
16 januari 2017 11:44
@LutsenkoFan : heb je een linkje?
16 januari 2017 16:33
Was persoonlijk blij dat Vd Poel niet meedeed. Zeer gevaarlijk en glibberig, rommelige wedstrijd.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.