Wout van Aert klopt Alaphilippe in koninginnenrit Tour of Britain
foto: Cor Vos
woensdag 8 september 2021 om 16:46

Wout van Aert klopt Alaphilippe in koninginnenrit Tour of Britain

Wout van Aert heeft de vierde etappe van de Tour of Britain gewonnen. Op de steile slotmuur in Llandudno was de kopman van Jumbo-Visma net iets sterker dan Julian Alaphilippe in de sprint. Van Aert nam tevens de blauwe leiderstrui over van Ethan Hayter.

De vierde etappe ging volledig over Welsh grondgebied, over 210 kilometer van Aberaeron naar Llandudno waar de aankomst op de klim van Great Orme lag. Vanwege de lengte en de zwaarte, het parcours telde bijna 2900 hoogtemeters, werd deze rit ook wel als de koninginnenrit van de achtdaagse ronde gezien. Met Ethan Hayter als de nieuwe drager van de blauwe leiderstrui werd de koers om half elf plaatselijke tijd op gang gebracht.

Zes vluchters pakken negen minuten voorsprong
Vroeg in de koers kwam een kopgroep met zes man tot stand. Jokin Murguialday (Caja Rural-Seguros RGA), Robert Donaldson (nationale ploeg Groot-Brittannië), Nícolas Sessler (Global 6), leider in het berg- en tussensprintklassement Jacob Scott (Canyon dhb SunGod), Gruffud Lewis (Ribble Weldtite) en Ollie Peckover (Swift Carbon) sloegen de handen ineen en reden maximaal negen minuten voorsprong bij elkaar.

foto: Cor Vos

Dan namen de ploegen Jumbo-Visma voor Wout van Aert, Israel Start-Up Nation (voor Michael Woods en Dan Martin), Deceuninck-Quick-Step (voor Julian Alaphilippe en Mikkel Honoré) en INEOS Grenadiers (voor blauwe trui Hayter) de controle van de koers in handen en brachten het verschil terug naar vier minuten, met nog honderd kilometer te rijden. Daarna werd het verschil tussen de drie en vier minuten gehouden.

Op 72 kilometer van de aankomst, op de Ffynnon Eidda, gingen Marc Soler (Movistar), Thomas Gloag, die lang op weg was naar een topklassement in de Ronde van de Toekomst, en Iers wegkampioen Ben Healy (Trinity) in de tegenaanval. Op de top, met nog 65 kilometer te koersen, waren Soler, Gloag en Healy de kopgroep al tot op dertig seconden genaderd. Maar ook de grote groep reed nog maar een minuut achter de zes vroege vluchters.

Ook Yves Lampaert gaat in de tegenaanval
Soler, Gloag en Healy kwamen op zestig kilometer van de streep bij de lange vlucht. Op een niet-geclassificeerd klimmetje met nog veertig kilometer te rijden staken ook Rory Townsend en Yves Lampaert over naar de kopgroep, maar het duurde niet lang vooraleer de hergroepering met het peloton een feit was. Het bleef vervolgens onrustig in de koers op de smalle wegen van Wales en met nog 31 kilometer te gaan reden drie mannen weg.

David González López (Caja Rural-Seguros RGA), Max Kanter (DSM) en Mauro Schmid (Qhubeka NextHash) pakten meteen een mooi gaatje. Met nog twintig kilometer te rijden liet Kanter het van voren lopen, waarna González en Schmid samen voortreden. Op zeventien kilometer van de finish was echter ook hun aanvalspoging voorbij. Daarna nam Deceuninck-Quick-Step het initiatief in de wedstrijd in handen.

Titanengevecht op de slotklim
Op de eerste beklimming van Great Orme sprong Matteo Jorgenson weg en de jonge Amerikaan van Movistar pakte een mooi gat. Nog voor de slotklim werd hij echter weer bijgehaald. Daarna trok George Bennett de klim aan voor Wout van Aert, die Mikkel Honoré en Julian Alaphilippe in zijn wiel had. Op 1400 meter sprong Michael Woods weg en Van Aert sprong op het wiel. Ook Alaphilippe kon mee.

foto: Cor Vos

Met nog een kilometer te gaan versnelde Alaphilippe. Woods ging mee, en ook Van Aert kon met hangen en wurgen zijn karretje aanhaken. Na het steile gedeelte van de klim vlakte het parcours af, waardoor Hayter kon terugkeren. Ook Honoré sloot weer aan en trok meteen vol door om de sprint aan te trekken voor Alaphilippe. De wereldkampioen vocht vervolgens een fraai duel uit met Van Aert, die op de streep net de sterkste was.

Behalve de etappezege heroverde Van Aert ook de blauwe leiderstrui, die hij na de eerste dag al mocht aantrekken maar vervolgens aan Robin Carpenter kwijtraakte. Met een voorsprong van twee tellen op Hayter en elf op Alaphilippe begint hij morgen aan de vijfde rit van Alderley Park naar Warrington.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.