Zico Waeytens wordt bij Cofidis luxeknecht van Christophe Laporte
foto: Photopress.be
maandag 3 december 2018 om 17:58

Zico Waeytens wordt bij Cofidis luxeknecht van Christophe Laporte

Interview Na zijn passages bij Sport Vlaanderen-Baloise, Sunweb en Veranda’s Willems-Crelan, verhuist Zico Waeytens naar het Franse Cofidis. “Geen slecht woord over Nick Nuyens. Maar bij Cofidis zet ik toch weer een stap hogerop. Ik kreeg een mooi voorstel: zowel sportief als financieel. Dat kon ik niet laten passeren”, vertelt de 27-jarige Belg aan WielerFlits.

Zico Waeytens is op stage in Calpe. Hij traint er in het gezelschap van de veldrijders van Marlux-Bingoal. “Met dank aan ploegleider Gianni Meersman”, vertelt de West-Vlaming. “Gianni is een goede vriend en een streekgenoot. Hij nodigde mij uit om een tiental dagen met hen mee op stage te gaan. Waarom ook niet, redeneerde ik. Zo heb ik op training ook een volgwagen achter mij. En ik heb blijkbaar een goede invloed op die jongens”, grapt Waeytens. “Kevin Pauwels heeft een paar dagen met mij getraind en hij won meteen zijn eerste cross in bijna drie jaar!”

Horrorjaar 2018
Waeytens kan weer grapjes maken. Iets waar hij een half jaar geleden absoluut niet meer in slaagde. 2018 is voor de West-Vlaming – alweer – een jaar om snel te vergeten. “Verschrikkelijk. Na mijn periode bij Sunweb was ik gebrand op eerherstel. De winter verliep vlekkeloos. Maar in mijn tweede wedstrijd van het seizoen (de Ster van Bessèges, red.) liep ik een polsbreuk op en stond ik aan de kant. In dezelfde periode kwam het ook tot een breuk met mijn vriendin. Ook al niet bevorderlijk. Later overleed mijn ploegmakker Michael Goolaerts tijdens Parijs-Roubaix. Er volgde opnieuw een loodzware periode. En alsof dat nog niet volstond, kwam ik in mei ten val op training, met een enkelblessure en zware rugletsels als gevolg.”

“Toen ben ik mentaal echt gekraakt”, gaat hij verder. “In de winterperiode had ik bij Veranda’s Willems-Crelan het plezier in het fietsen teruggevonden. Ik wilde de criticasters lik op stuk geven met goede prestaties, maar het was me niet gegund. Gelukkig dat ik in die periode kon terugvallen op mijn familie. Ik heb hen hard nodig gehad.”

Waeytens in 2015, toen bij Giant-Alpecin  –  foto: Sirotti

Nuyens niet klaar voor tegenvoorstel
Uit de mond van Waeytens hoor je geen slecht woord over teammanager Nick Nuyens. “Ook de ploeg is me in die periode blijven steunen. In tegenstelling tot bij Sunweb. Toen ik daar met maagproblemen sukkelde, moest ik zo snel mogelijk weer de competitie hervatten. Maar Nuyens gaf me de tijd die ik nodig had. En het team bleef me vertrouwen geven.”

Toch zoekt de ondertussen 27-jarige Waeytens straks andere oorden op. “In juli kreeg ik een voorstel van Cofidis. Een goed voorstel,  ook financieel. Cofidis is sowieso altijd een team geweest dat zijn renners degelijk betaalt. En ik vind het ook sportief een stap vooruit. Zeker wat het programma betreft. Toen ik dat bod op zak had, ben ik naar Nuyens gestapt, maar die was toen absoluut nog niet klaar om een tegenvoorstel te doen. Zelf besefte ik ook dat ik niet te veel moest twijfelen. Ik had immers niet de resultaten om hoog van de toren te blazen.”

John Degenkolb
Waeytens tekende een eenjarig contract bij het Franse ProContinentale team. Een jaar waarin hij vooral in dienst van Christophe Laporte zal rijden. “Je kan het vergelijken met de rol die ik bij Sunweb (toen Giant-Alpecin, red.) vervulde voor John Degenkolb. Mijn programma ken ik nog niet helemaal, maar dat zal zowat hetzelfde zijn als dat van Laporte. Zowel in de sprints als in de klassiekers zal ik hem zo lang mogelijk bijstaan.”

Volgende week maandag en dinsdag gaat Waeytens met zijn nieuwe ploegmaats medische testen afleggen in Milaan (Mapei Research Center). “Van 13 tot 23 december vertoeven we dan op Mallorca voor de eerste teamstage”, legt hij uit. “En wellicht begint de competitie voor mij eind januari, ook op Mallorca.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.