Zijn Dombrowski en Roche de versterkingen bij Sunweb?
dinsdag 28 augustus 2018 om 12:29

Zijn Dombrowski en Roche de versterkingen bij Sunweb?

Sunweb is dicht bij een akkoord met Joe Dombrowski en Nicolas Roche, weet WielerFlits. Met het duo krijgt Tom Dumoulin bergop de gewenste ondersteuning  in zijn jacht op de eindzege in de Tour de France. Naast het aanbod voor de 27-jarige Amerikaan en de 34-jarige Ier, heeft Sunweb ook een contractvoorstel gedaan aan toptalent Marc Hirschi uit de eigen opleidingsploeg.

Met de komst van Dombrowski en Roche, geeft Sunweb-teammanager Iwan Spekenbrink gehoor aan de oproep van wielerfans en media om iets te doen aan de leegloop van de Duitse formatie. Kopman Dumoulin zag de afgelopen weken vertrouwenspersoon Laurens ten Dam en jarenlange knecht Simon Geschke vertrekken. Daarnaast besloten ook Lennard Hofstede en Mike Teunissen hun heil elders te zoeken; beiden gaan naar LottoNL-Jumbo. Roy Curvers keert in 2019 ook niet terug in de kleuren van Sunweb. De ervaren Limburger zet een punt achter zijn loopbaan.

Hirschi twijfelt
De Duitse ploeg heeft met Lennard Kämna, Jai Hindley en Michael Storer al enkele grote talenten voor het rondewerk in huis. Daar komt komend seizoen waarschijnlijk ook Hirschi bij. Afgelopen week vierde de Zwitser zijn twintigste verjaardag. Hij is de huidige Europees U23-kampioen op de weg en grossierde dit jaar in korte uitslagen in verschillende soorten wedstrijden. In de Ronde van de Toekomst stelde hij echter teleur met een 24ste plek. Hirschi twijfelt of hij nu al de overstap naar de profs moet maken.

Hirschi is eenzelfde soort type als Dumoulin – foto: Jan Brychta/Vredeskoers 2018

Naar verluidt neigt het talent ernaar om zijn ja-woord te geven. Het zou voor Sunweb betekenen dat ze komend jaar vier profdebutanten op de loonlijst krijgen. Eerder werden al klassiekerrenner Cees Bol (23), veldrijder Joris Nieuwenhuis (22) en sprinttalent Max Kanter (20) gecontracteerd. Met Dombrowski en Roche erbij zit Sunweb op dit moment op een selectie van 21 renners, waar 22 het door de UCI bepaalde minimum is. Tom Stamsnijder is de enige nog overgebleven renner uit de huidige selectie met een aflopend contract.

Het lijstje van Dumoulin
Dit jaar werkte het team reeds met een krap rennersbestand van 23 coureurs. Mocht Hirschi besluiten de stap naar de profs te maken, dan heeft Sunweb op papier in ieder geval genoeg renners onder contract. Het lijkt dus aannemelijk dat Sunweb nog een aantal nieuwe namen presenteert. Dumoulin leverde na de Giro d’Italia een lijstje in met versterkingen bij de ploegleiding. Wie daarop staan, is onduidelijk. Na het vertrek van Ten Dam en Geschke, gaf de kopman toe dat er onrust binnen zijn team was. “Ik had ze er graag bijgehouden”, aldus Dumoulin. Het management maakt zich in ieder geval geen zorgen en heeft met de komst van Dombrowski en Roche geanticipeerd op hun vertrek.

Nicolas Roche – foto: Sirotti


Eerder deze maand presenteerde WielerFlits zeven potentiële klimknechten voor Dumoulin.

RIDE Magazine
119 Reacties
Sorteer op:
28 augustus 2018 12:30
Ik hoorde ook Buchmann en Mohoric. Als het die vier zouden zijn is dat toch wel puike versterking - ook met drie van die vier mogen ze heel tevreden zijn, vind ik.
  28 augustus 2018 12:41
  Buchmann en Mohoric zouden natuurlijk topaankopen zijn, al haal je dat kaliber renners vooral om zelf te scoren, in mindere mate om je huidige kopman(nen) te ondersteunen.

  Dombrowski en Roche zouden iig heel welkome versterkingen zijn!
  28 augustus 2018 12:44
  Ik denk een combi ja. Buchmann super goed in weeklange koersen, Mohoric kan eendags werk aan wat iets meer heuvels heeft dan Matthews of Kragh, en beide zijn ook een versterking voor een op Dumoulin doelgerichte Tour-ploeg (laat me even dromen van Dumoulin Kelderman Oomen Matthews Buchmann Mohoric Roche Kragh, bijv). Maar goed, geruchten.
  28 augustus 2018 13:23
  MOHORIC kunnen ze niet meer betalen hoor. Roche en Dombrowski, wat een sof...
  28 augustus 2018 15:09
  Mohoric zal echt te duur zijn vrees ik.
  Buchmann zou wel kunnen gezien het een Duitse ploeg is.. zou wel een enorme versterking zijn.
28 augustus 2018 12:39
Toch twee behoorlijke vraagtekens. Heel wisselvallige renners.
  28 augustus 2018 21:21
  Zijn niet echt vervangers van Geske en ten Dam , vind dit toch een stapje terug.
  Maar ja het vult
28 augustus 2018 12:41
Het lijstje van Dumoulin zou volgens de telegraaf renners als Buchmann, Konrad, Reichenbach en Bennett bevatten. Ik betwijfel of ze met Roche (goede vervanger van Geschke) en Dombrowski (groot vraagteken ondanks zijn talent) dan tegemoet komen aan de wensen. Ik denk dat er toch nog zeker een hele goede renner voor de Tour de France selectie bij zal moeten komen, niet noodzakelijk van het niveau van de mannen op het lijstje van Dumoulin, maar wel beter dan Dombrowski.
  28 augustus 2018 12:50
  Dat was het lijstje van Kerckhoffs zelf. Met Dombrowski hebben ze wel een renner die potentieel ver zou kunnen komen als knecht, daar zit meer in. Vaughters haalt dat er niet uit. Roche lijkt mij ver over the hill, maar in de Vuelta rijdt hij momenteel wel aardig, dus wie weet.
28 augustus 2018 12:42
Beide lijken me geen renners die je zou kunnen omschrijven als knecht voor in de bergen.
Dombrowski is tot nu toe vooral het type vrijbuiter geweest.
Roche al wel vaker in de rol van knecht in een GT actief geweest, maar komt de laatste jaren pas in het laatste gedeelte van het seizoen op gang.
28 augustus 2018 12:45
Is Porte nog beschikbaar?
Voorlopig telt dat ze eerst maar eens genoeg renners hebben om te mogen starten
28 augustus 2018 12:46
Roche zou Ten Dam kunnen vervangen, maar zal geen wonderen kunnen verrichten. Dombrowski heeft in theorie het talent maat laat het eigenlijk nooit zien. Al met al geen aanwinsten waar je van achterover valt.
28 augustus 2018 12:48
Hmm eeuwig talent Dombrowski en oude krijger met verleden Roche. Not impressed.
28 augustus 2018 12:49
Dombrowski en roche kunnen mischien ten dam en geschke vervangen maar niet echt een verbetering maar als wat ik net lees buchmann en mohoric erbij komen dat vindt ik wel 2 serieuze versterkingen
  28 augustus 2018 13:03
  Roche zou ik toch wel een stevige verbetering tov Ten Dam noemen. Ten Dam fietst al een paar jaar niet meer serieus mee. Verbaasde me nog dat ie afgelopen Tour opeens een paar bergritten bij de laatste 30 zat. Dat mag je van Roche minimaal verwachten, en wel wat beter. Heeft een slecht jaar tot nu toe gehad, geen idee waar dat aan ligt. Vorig jaar nog 14e in AK Vuelta, 18e in PN, 10e in San Sebastian, 12e in Lombardije... dat zijn prestaties waar Ten Dam al jaren niet meer bij in de buurt komt. Lijkt me gewoon een steady knecht met vooral heel veel ervaring.
28 augustus 2018 12:53
Dombrowski vind ik wel echt een goede aankoop. Zeker indien hij zij meer gaat toeleggen op een schikkende rol lijkt mij dat een renner die van Grote waarde kan zijn voor TD. Roche komt eigenlijk al jaren tekort op de momenten dat TD juist iemand voor zoekt, namelijk diep in de finale
28 augustus 2018 12:56
Prima renners om erbij te hebben, maar het krappe rennersbestand van dit seizoen heeft al aangetoond dat ze daar kwetsbaar zijn. Denk dan ook niet dat ze erop vooruit zouden gaan met 4 debutanten en roche/Dombrowski t.o.v. de mannen die vertrokken zijn
28 augustus 2018 13:01
Roche is een prima aanvulling in de breedte om Ten Dam / Geschke op te vangen, maar Dombrowsi? Wat moeten ze daar nou mee? Plus, dit jaar heeft aangetoond dat 23 renners niet genoeg is voor een heel seizoen.
28 augustus 2018 13:01
Ja, mooie aankopen op zich maar de andere twee zijn natuurlijk veel interessanter.
Ik denk dat die echter veel lastiger gaan worden om vast te leggen.
28 augustus 2018 13:02
Sunweb heeft Kelderman en Oomen al voor de eindfase van een bergetappe.
Dat is voldoende. Ze zoeken meer renners voor de beginfase en renners die bijv. in het dal een gat kunnen dicht rijden.
  28 augustus 2018 13:06
  Maar daarmee hypothekeer je wel het hele seizoen. De andere grote rondes rijdt je dan met een veredelde pro-continentale selectie.
  28 augustus 2018 17:32
  Inderdaad, maar als je buchmann haalt zal hij ook zo zijn wensen hebben. Maar kelderman ook en is beter. Als je buchmann haalt zou je'm puur als meesterknecht moeten halen en kelderman het kopmanschao in de Giro moeten geven mijn inziens.
  Lotto jumbo heeft het toch beter voor elkaar. De Plus zou toch ook een ideale versterking zijn voor sunweb
  28 augustus 2018 21:43
  Ze hebben 3 toppers ( klassementsrenner) een paar leuke knechten , veel debutanten.
  Maar in het midden ontbreekt veel en dit kun je niet oplossen met die twee aankopen
  Er is tot op heden meer talent weg gegaan als wat ze gekocht hebben en als je meer wilt
  Moet je meer en beter kopen als wat er weggaat
28 augustus 2018 13:03
Met beiden erbij is de ploeg nog steeds niet beter dan de afgelopen twee jaren. Er moeten minimaal nog twee goede klimknechten bij om van versterking te kunnen spreken.
28 augustus 2018 13:03
Hmm Roche erbij. Misschien gaat Dumoulin volgend jaar wel voor de Vuelta. Dan is Roche een goede om erbij te hebben. Voor de Tour weet ik het nog niet
28 augustus 2018 13:04
Met Roche en Dombrowski zou je het vertrek van Geschke en Ten Dam redelijk kunnen opvangen. Geen van beide zijn echter renners die er op de laatste berg nog bij zullen zitten om Dumoulin te ondersteunen, tenzij Dombrowski zijn belofte alsnog inlost. De TTT zal er ook niet echt op vooruitgaan.
28 augustus 2018 13:08
Geen verkeerde aankopen maar als je ze als vervanging van Ten Dam en Geschke ziet dan zijn het geen grote stappen vooruit. Als bv Kelderman weer (uit)valt vlak voor de Tour dan blijft er met Roche, Dombrowski en Oomen niet genoeg over om de Tour te controleren in de bergen..

Daarnaast wil je een Oomen en Kelderman ook gewoon de kans geven in de Giro en Vuelta dus er zal bij voorkeur een type Buchmann bij moeten..
  28 augustus 2018 13:21
  Vraag me af of een Dombrowski überhaupt de Tourploeg haalt. Lijkt me geen beste schakel voor de TTT. Eerder een klimknecht voor een Oomen of Wilco in de Giro/Vuelta. Tourploeg zal wel iets worden als Tom, Wilco, Oomen, Roche, Matthews, Arndt, Andersen en nog een type Haga (die is sowieso altijd wel mee bij Tom in een grote ronde). Mocht Wilco (of Oomen) wegvallen dan zal wellicht een Dombrowski doorschuiven.

  Is ook de vraag in hoeverre er in de bergen gecontroleerd moet worden. Sky rijdt altijd wel op kop met de trein, ook als ze de leiderstrui niet hebben. Dat zal volgend jaar in de Tour niet anders zijn. En met Sky valt toch niet te concurreren qua trein bergop. Gewoon zorgen dat Tom zolang mogelijk omringd is en een Wilco/Oomen nog tempo kan maken als de Skytrein klaar is en een aanval volgt van Froome/Thomas/Bernal.
28 augustus 2018 13:18
"Met de komst van Dombrowski en Roche, geeft Sunweb-teammanager Iwan Spekenbrink gehoor aan de oproep van wielerfans en media om iets te doen aan de leegloop van de Duitse formatie"

Mag toch hopen dat ze hiermee vooral gehoor geven aan hun eigen ideeën omtrent het versterken van de ploeg.
28 augustus 2018 13:21
Hirschi rustig brengen. Wel mooi dat dit toptalent bij Sunweb blijft.
28 augustus 2018 13:27
Dit zijn redelijke vervangers voor de uitgaande transfers, maar niet per se een stap voorwaarts als het gaat om de Tourkansen van Dumoulin.

En hoe zit het met het zogenaamde lijstje met verdachte ploegen, dat Sunweb schijnt te hanteren? Roche reed in een vorig tijdperk voor Cofidis en recentelijk nog twee jaar voor Riis. Ik ben benieuwd of iemand van de media daarover tegen Spekenbrink durft te beginner.
  28 augustus 2018 13:32
  Er staat nog een vraagteken bij dit artikel; eerst maar afwachten of dit nieuws definitief wordt bevestigd.
  28 augustus 2018 13:34
  Dombrowski heeft bij Livestrong-Trek gereden en een jaar bij Sky..
  Roche is een product van het oude wielrennen met z'n jaren bij Sky en Riis..

  In hoeverre maakt Sunweb z'n eigen strategie om geen renners uit besmette ploegen te nemen hier belachelijk..

  Of gaan we onderscheid maken in de mate van besmetting in allerlei ploegen.
  28 augustus 2018 13:40
  Ten Dam heeft in feite ook bij een besmette ploeg gereden. Denk dat ze nu niet meer te kieskeurig kunnen zijn.
  28 augustus 2018 13:43
  @wheely
  Dat denk ik ook, maar ik hoor ze er graag zelf iets over zeggen.
  28 augustus 2018 13:45
  Dumoulin komt zelf toch uit de Rabojeugd?
  28 augustus 2018 13:49
  Is natuurlijk sowieso een grote hoeveelheid bagger die besmette renner onzin. Matthews heeft bij Rabobank gereden, dat was een besmette ploeg. Dumoulin en Kelderman komen daar uit de opleidingsploeg. Ten Dam heeft ook bij de Rabobank gereden. Geschke zat bij Milram, ook een ploeg met een smetje, en een Stamsnijder en Frohlinger komen van Gerolsteiner bijvoorbeeld en heel veel besmetter dan dat kan het toch niet worden.

  Al met al ga je bij iedere renner die in die periode al actief was bij een ploeg wel een link vinden naar een dopingploeg natuurlijk.
  28 augustus 2018 15:07
  Daarom is Spekenbrink ook een kletsmajoor.. helemaal gezien het hierbovende genoemde. Dit was ook precies mijn punt dat ik wilde aanhalen.
  28 augustus 2018 15:27
  Volgens mij gaat het erom of de renner in kwestie in verband is gebracht met doping. Kortom niet of de renner ooit bij een ploeg heeft gereden welke in verband is gebracht met doping.

  Een Ten Dam, Kelderman, Matthews en Geschke etc. zijn naar mijn weten nooit met doping in verband gebracht. Zelfde als Dombrowski en Roche.

  Of heb ik iets gemist?
  28 augustus 2018 21:50
  Zga Iedereen hier beweerde dat kangert geen optie was want hij rijdt al jaren voor astana dus verdacht.
  Dus omdat hij bij een ploeg rijdt, niet vanwege een persoonlijke link
28 augustus 2018 13:29
Dombrowski; Aardig, maar ben nog niet onder de indruk. Tot op heden is zijn potentieel er niet uitgekomen, en de vraag is of het er ooit uitkomt..

Roche: is ietsje beter dan ten Dam, maar of je er de strijd mee wint...

Ook een Matthews behoeft m.i. wat meer ondersteuuningdoor het vertrek van Teunissen / Hofstede.
Al met al ben ik nog niet overtuigd, waar TLJ deze keer wel slagvaardig lijkt te zijn...
28 augustus 2018 13:34
Dit is wel een beetje de vijver waar ze uit moeten vissen natuurlijk. Alles wat wil knechten en er nog beter op staat ligt al wel een heel eind vast.

Mohoric en Buchmann zou fantastisch zijn maar zullen niet komen als renners die je 80% van de tijd als knecht in kan zetten. Mohoric heeft dit jaar al nauwelijks geknecht (Alleen een beetje in San Remo & Giro) en Buchmann heeft zelfs overal een vrije rol of rol als kopman als ie start (behalve de Waalse pijl en Eschborn hooguit), dus ik zie voor beide gewoon geen reden om hun huidige ploeg te verlaten om knecht te worden voor Dumoulin.
  28 augustus 2018 13:58
  Eens. AL vinden sommige renners het misschien wel fijn om in de schaduw van een duidelijke kopman (bv Dumoulin) zich verder te ontwikkelen en vooral met minder druk hoeven omgaan. Mohoric zie ik eigenlijk helemaal geen knechtenrol meer vervullen, wellicht dat dat er bij Buchmann nog wel in zit om genoemde redenen.
  28 augustus 2018 19:30
  Sunweb heeft ook geen wielrenners nodig die 80% van de tijd als knechten kunnen worden ingezet. Ze hebben toppers nodig die in de Tour voor Dumoulin en Kelderman willen knechten en de rest van het jaar een rol als kopman hebben. Konrad, Buchmann en Schachmann waren volgens mij de ideale versterkingen geweest.

  Konrad en Buchmann zou je daarnaast als co-kopman van Oomen in de Giro of Vuelta uitspelen. Schachmann kan je maken in heuvelklassiekers en bepaalde korte rondes (zoals Parijs-Nice en de BinckBank Tour).

  In de Tour had Sunweb met Dumoulin en Kelderman als kopmannen, Konrad en Buchmann als klimknechten en onder andere Matthews, Schachmann en Andersen voor zowel het heuvelgebergte en het vlakke een geweldige ploeg gehad. Als ze met Sky de concurrentie aan willen gaan hebben ze een ploeg van dat niveau nodig.
28 augustus 2018 13:37
Niet goed genoeg.
We zoeken een echte klimmer die gaten kan dichtrijden op de laatste col in de 3de week.
  28 augustus 2018 13:47
  Die hebben ze al in huis. Twee stuks. Je mag er in elk geval vanuit gaan dat Wilco en Oomen ook enkel nog maar beter worden.
  28 augustus 2018 13:54
  edit wf: dergelijke denigrerende one-liners mag je achterwege laten
28 augustus 2018 13:37
Goede renners, maar niet top. Kunnen het niveau niet aan van renners van Sky bergop, en helpen ook niet als je ze opstelt in een TTT.

Hopelijk komt er meer versterking, EEN topper maar zeker ook in de breedte (hoeven geen toppers te zijn).
28 augustus 2018 13:50
Denifl aqua blue

Om te reageren moet je ingelogd zijn.