Organisatie zet Keisse alsnog uit Vuelta a San Juan
foto: Cor Vos
woensdag 30 januari 2019 om 08:19

Organisatie zet Keisse alsnog uit Vuelta a San Juan

Iljo Keisse maakt niet langer deel uit van de Vuelta a San Juan. De 36-jarige Belg van Deceuninck-Quick-Step is door de organisatie verbannen uit de ronde. Reden daarvoor is de seksuele pose die de baanspecialist aannam op een foto, ten opzichte van een vrouw. De bediende diende reeds een klacht in bij de politie.

De Belg werd dinsdag in Argentinië gehoord door diezelfde politie. Door een locale rechter werd hij schuldig bevonden, waarop Keisse volgens Cyclingnews een boete van tachtig Amerikaanse dollar heeft gekregen. De renner van Deceuninck-Quick-Step ging daarna wel gewoon van start in de individuele tijdrit, maar de organisatie gaf hem daarna het bericht dat hij alsnog uit koers is gezet. “Keisse heeft gedrag vertoond dat schade aanbrengt aan het imago en de trots van de Vuelta a San Juan, de UCI en het wielrennen in het algemeen”, schreef de organisatie in een persbericht.

Eerder op de dag had de organisatie (die in handen is van de gouverneur van de provincie San Juan) Deceuninck-Quick-Step opgeroepen om actie tegen Keisse te ondernemen en hem disciplinair te straffen. Omdat de Belg in koers bleef, besloot de organisatie het heft in eigen handen te nemen. “Vrouwen moeten zich veilig voelen op straat, tevreden zijn op hun werk en thuis gelukkig zijn. De zaken zijn op sociaal gebied veranderd. Dit soort seksistische grappen en macho-gedrag zijn niet langer tolereerdbaar”, zei lokale rechter Enrique Matter tegen Telesoldiario.

Uitleg
Keisse en zijn ploeg hebben nog niet gereageerd. Eerder op woensdag had Keisse nochtans zijn excuses aangeboden bij de vrouw en later nog eens op een speciaal ingelaste persconferentie. In Het Laatste Nieuws geeft hij een toelichting op de totstandkoming van de foto: “Die dateert van afgelopen vrijdag”, licht Keisse toe. “Toen we met de ploeg in de drukke hoofdstraat van San Juan na de training op een van de terrasjes een koffie zijn gaan drinken. Na drie kwartier betaalden we, boden we een fooi aan en vroeg de dienster om een foto. Een normaal beeld, zoals er 1.500 op een dag worden genomen.”

“De dame in kwestie vroeg om een tweede”, gaat de Belg verder. “Waarbij ze wat voorover boog en ik, in een dwaas moment, achter haar ging staan met mijn hand achter mijn hoofd. Niet mijn beste grap ooit, geef ik toe. Maar ik zweer: ik heb die vrouw niet aangeraakt. Niet met mijn hand, niet met mijn knieën of met welk lichaamsdeel dan ook. Het was er heel druk, genoeg mensen dus die dat kunnen bevestigen. Nogmaals: mijn oprechte excuses. In eerste instantie aan de vrouw, die het hier niet makkelijk moet mee hebben. Voor de goeie orde: dat hebben ook mijn eigen vrouw en kinderen op het thuisfront niet.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.