Coach Van Den Bosch over pupil Thibau Nys: “Hij heeft de explosiviteit en winnaarsmentaliteit”
foto: Cor Vos
dinsdag 31 mei 2022 om 13:20

Coach Van Den Bosch over pupil Thibau Nys: “Hij heeft de explosiviteit en winnaarsmentaliteit”

Thibau Nys won zondag voor het eerst in zijn carrière een rittenkoers. De 19-jarige coureur van Baloise Trek Lions kroonde zich tot eindwinnaar van de Luxemburgse rittenkoers Flèche du Sud. Dat zag ook zijn coach Paul Van Den Bosch. In gesprek met Het Laatste Nieuws heeft Van den Bosch het over de toekomst van Nys junior.

Van Den Bosch, die na vader Sven nu ook Thibau onder zijn hoede heeft, is enthousiast als het over zijn pupil gaat. “Thibau heeft de explosiviteit en de winnaarsmentaliteit. Toch is hij André Greipel niet. Die haalde een piekvermogen van 2.000 Watt. Daar komt Thibau niet aan. Wat niet wegneemt: in de verhouding vermogen/lichaamsgewicht scoort Thibau zeer goed.”

“Hij is nog maar 19, een jong ‘manneke’ eigenlijk. Over enkele jaren gaat hij 69 of 70 kilo wegen. Dan zal hij ook een hoger piekvermogen duwen.” Of Nys op termijn kan uitgroeien tot een topsprinter, laat Van Den Bosch nog even in het midden. “Dat is koffiedik kijken. Het is te vroeg om te beweren dat hij een sprinter wordt die 1.1-koersen gaat winnen of een massasprint in de Tour de France. Eerst zal hij tegen de grote jongens moeten sprinten.”

Van Den Bosch is echter wel van mening dat Nys junior zeer allround is. “Hij rijdt goed bergop, maar is geen topklimmer. Hij kan sprinten en tijdrijden. Hij kan crossen en hij is een acrobaat op zijn fiets. Het is nu nog zoeken naar zijn mogelijkheden en zijn beperkingen. Het is belangrijk om op alle onderdelen te focussen. Zo komen we tot een goed beeld van wat hij echt zal kunnen.”

Eerder dit jaar sprak WielerFlits nog uitgebreid met Van Den Bosch en ook toen ging het over de ontwikkeling van Thibau Nys.”2022 wordt een jaar om uit te zoeken wat hij waard is in rittenkoersen. We hopen dat hij een meerdaagse wedstrijd van niveau kan rijden. Zoals de Ronde van de Toekomst. Dat zijn sprint goed is, dat weten we. Hij trapt indrukwekkende waarden. Die zijn onlangs nog getest in het Energy Lab.”

“Namen wil ik niet noemen, maar ik kan zeggen dat hij in alle tests op WorldTour-niveau scoort wat betreft watt per kilogram. Niet in absolute waarden, want veel renners hebben een hoger vermogen. Thibau weegt amper 64-65 kilogram. Maar in watt per kilo scoort hij hoog, zowel in zijn piekwaarden als in de waarden van zijn vijf seconden- tot tien minuten-test.”

foto: Cor Vos

De 19-jarige Nys richt zich de komende weken op koersen als Dwars door het Hageland, Ronde van Limburg, Elfstedenronde en de Baloise Belgium Tour. De Belg zal iets eerder een punt zetten achter zijn wegseizoen, om zo nog een keer een volledige winter in het veld te kunnen afwerken. “Ik wil echt graag nog een volwaardige crosswinter hebben.”

“Ik zal niet zeker zeggen dat het de laatste zal zijn, maar vanaf volgend jaar ga ik misschien beginnen afbouwen en meer op de weg focussen. Ik ga sowieso nooit de cross volledig verwaarlozen, maar ik heb wel echt de behoefte om nog een keer een volledige winter af te werken”, vertelde hij een week geleden nog na zijn derde plaats in de Antwerp Port Epic.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.