Eroica Valkenburg keert terug na jaar afwezigheid
foto's: George Deswijzen

Eroica Valkenburg keert terug na jaar afwezigheid

Op zaterdag 1 juli 2023 vindt de 6e editie van Eroica Valkenburg plaats; het unieke retro wielerevenement met start en finish in de wereldwielerstad Valkenburg. Eroica Valkenburg is een wielertoertocht waarbij de deelnemers rijden op oude fietsen van
voor 1985 en uitgedost zijn in bijpassende retrokleding.

Het fenomeen Eroica stamt uit Toscane en kent inmiddels meer dan 12 soortgelijke events wereldwijd. Vanaf vrijdag 2 december start de registratie voor Eroica Valkenburg. Tijdens Eroica Valkenburg kunnen de rijders kiezen uit drie routes van respectievelijk 65, 100 en 150 kilometer. Elke route vertelt een verhaal over de historie van de regio.

De langste route brengt de deelnemers over de meest iconische beklimmingen in Zuid-Limburg, langs kastelen en romeinse villa’s, door de Siegfriedlinie naar Aken en via de Voerstreek terug naar de finish in Valkenburg. “We bieden onze deelnemers op deze manier een unieke reis op twee wielen door de (wieler)geschiedenis van onze streek”, zo legt medeorganisator Iwan Linckens uit.

“Ja we zijn zeer blij om dit bijzondere en leuke evenement weer te kunnen organiseren”, zo vertelt medeorganisator Richard van Beek. “Het afgelopen jaar hebben we van over de hele wereld berichten ontvangen hoe zeer het event gemist wordt. Onze deelnemers komen letterlijk uit alle windrichtingen naar Valkenburg toe om te genieten van het beste wat we hier aan wielerbeleving te bieden hebben. Hoe mooi is het vervolgens om dit mooie evenement weer op te kunnen pakken.”

Ode aan WK van 1938
Het Eroica Valkenburg weekend start op vrijdag 30 juni met een ode aan het Wereldkampioenschap wielrennen van 1938. Deelnemers aan Eroica rijden onder begeleiding over het parcours van het WK 1938. Het WK dat destijds gewonnen werd door de Belg Marcel Kint. Afgezien van deze tocht staat het evenemententerrein weer vol met verschillende wielerstands en heerst er een uniek en gezellig Eroica sfeertje, aldus de organisatie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.