Offroad rond de Mont Ventoux
woensdag 1 december 2021 om 20:49

Offroad rond de Mont Ventoux

Wie kent hem niet? De Reus van de Provence die het landschap van de Vaucluse domineert. Met zijn iconisch maanlandschap en zijn legendarische wielergeschiedenis trekt de Mont Ventoux fietsliefhebbers van over de hele wereld. Maar de Vaucluse heeft ook voor de mountainbiker veel te bieden met honderden kilometers aan bewegwijzerde MTB-routes.

Verrassende ontdekkingen met de mtb
In de Vaucluse zijn honderden kilometers aan bewegwijzerde MTB-routes met elk een eigen karakter. De twee grote mountainbikestreken in de Vaucluse zijn de VTT Ventoux en de zuidelijker gelegen VTT Luberon Lure. Van de wijngaarden van de Luberon en Dentelles de Montmirail tot de bossen rondom de Mont Ventoux. De afwisseling en keuzes zijn er ten overvloede in de Vaucluse.

De VTT Ventoux bestaat uit 70 bewegwijzerde MTB-routes, tien crosscountry en twee enduro parcoursen. Rondom Chalet Reynard is er een bikepark, van waaruit de ongerepte bossen rondom de Kale Berg en de steile Monts de Vaucluse te ontdekken zijn.

De VTT Luberon Lure bestaat uit 63 bewegwijzerde MTB-routes die, in tegenstelling tot de VTT Ventouxminder uitdagend en veiliger zijn. Door het hart van de Luberon komen natuur en cultuur samen door de MTB-routes rond Roussillon, Lourumarin, Ménerbes en de kliffen van Buoux.

De bewegwijzering van de Grande Traversée de Vaucluse, de rode MTB-route rondom de Ventoux

Bewegwijzering Vaucluse
De MTB-routes in de Vaucluse zijn bewegwijzerd. De bekende bordjes met MTB-symbool zijn er in het rood en geel. De rode route behoort tot de ‘Grande Traversée du Vaucluse’ en geel zijn lokale paden. Het bordje bevat ook een nummer in een kleur, vergelijkbaar met skipistes, dat correspondeert met de moeilijkheid van de tracks.

De Grande Traversée du Vaucluse leent zich bij uitstek voor ervaren mountainbikers zonder schrik voor een uitdaging. De Grande Traversée du Vaucluse is een MTB-route, opgedeeld in acht etappes, door de regionale natuurparken van de Mont Ventoux en Luberon.  Van de Toulourenc-vallei en de Dentelles de Montmirail naar het plateau van Sault. Dan verder naar de Monts de Vaucluse, door het okerlandschap van de Luberon naar de toppen van de Grand en Petit Luberon om uiteindelijk te eindigen in de vallei van de Durance. 

E-MTB-route
Het idee voor de Grande Traversée du Vaucluse komt van Fred Roche. Hij nam in 2001 deel aan de ‘Chemins du Soleil’, een MTB-evenement tussen Valence en Gap. Tijdens de race ontstond het idee dat dit ook heel goed mogelijk is in de Vaucluse.
Naast de ‘gewone’ Grande Traversée du Vaucluse is er ook een E-MTB-route, die de technische passages omzeild. Deze kan ook met een gravelbike gereden worden, al is dat enkel aan te raden voor gravelbikers met ruime MTB-ervaring.


Het volledige artikel is te lezen in de RIDE Najaarsgids die uitkwam in september 2021. Lezen? Die editie van RIDE Magazine kan je hier bestellen.

Geef een reactie