Vaals wil wielertochten weren, maar verzet tegen voornemen neemt toe
Ter Illustratie - foto: Raymond Kerckhoffs

Vaals wil wielertochten weren, maar verzet tegen voornemen neemt toe

Fietstoerisme Het voortbestaan van de grote wielertoertochten van de Amstel Gold Race, Limburgs Mooiste en de Mergelheuvelland 2Daagse is in gevaar. Als eerste gemeente in Limburg wil Vaals de toertochten weren, maar het verzet tegen een dergelijk verbod neemt van uit verschillende hoeken toe.

Commissieleden plaatsten eerder al kanttekeningen bij het collegevoorstel van de gemeende Vaals en nu laten ook Horeca Nederland en Hiswa Recron (belangenvereniging van recreatieondernemers) van zich horen, valt te lezen in De Limburger. Landelijk directeur Geert Dijks van Hiswa Recron schetst in een brief aan raadsleden van de gemeente Vaals en aan het college van B en W het belang van de toertochten.

De wielertoertochten Amstel Gold Race en Limburgs Mooiste hebben volgens Dijks een ‘grote impact’ op de economie, werkgelegenheid en de  toeristisch-recreatieve sector, alsmede op de horeca, detailhandel en de toeleverende sector. In de brief, mede geschreven door Horeca Nederland, uit hij zijn ‘grote twijfels’ of er wel voldoende rekening is gehouden met de belangen van de omliggende tien gemeenten, die een tocht als de Amstel Gold Race aandoet.

“We hebben daar grote twijfels bij. Zorgvuldig bestuur vereist dat de belangen serieus moeten worden meegenomen en meegewogen, zeker als het tot een onomkeerbare situatie leidt”, valt er te lezen. De voorman van Hiswa Recron stelt dat wielertoertochten en -wedstrijden voor vele miljoenen zorgen aan bestedingen in de horeca, verblijfsrecreatie, detailhandel en op campings en bungalowparken. De laatste jaren zijn er flink wat wielertochten gesneuveld (een afname van 35%) en dus vindt Hiswa Recron dat er geen draconische maatregelen genomen moeten worden.

Brandbrief
Terwijl Dijks zich gericht heeft tot raadsleden van de gemeente Vaals, hebben de organisaties van zeven Limburgse toertochten een ‘brandbrief’ gestuurd naar vijf verschillende Zuid-Limburgse gemeenten. Dat schrijft 1Limburg. Het gaat om de organisaties van de Amstel Gold Race, Volta Limburg Classic, Eroica Valkenburg, Bart Brentjens Challenge, Wielerfestival Cauberg, Limburgs Mooiste en Mergelheuvelland 2-daagse. Ook de naam ODS Vitaal staat onder de brandbrief. De organisaties noemen zich samen Velo-T.

De organisaties roepen de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen en Valkenburg aan de Geul op om de gemeente Vaals te houden aan eerdere afspraken. Deze afspraken – gemaakt tussen organisatoren, gemeenten, politie en veiligheidsregio – zijn vastgelegd in een plan met de titel ‘Grensoverschrijdend wielerbeleid’. De gemeente Vaals heeft de wijzigingen die in 2022 werden doorgevoerd in dit plan nog onderschreven.

In de ‘brandbrief’ schrijven de organisaties dat de drukte in het Heuvelland komt door de toename van e-bikers, scooters, motoren, auto’s en oldtimertochten, niet door de wielertochten. Ook wijzen ze erop dat het aantal deelnemers aan toertochten de laatste jaren flink is afgenomen en stellen ze dat de tochten de regio economisch voordeel opleveren.

Meer kritiek
Vorige week uitten diverse ondernemers al hun ongenoegen over de plannen van de gemeente Vaals, en ook de provinciale politiek laat van zich horen. De VVD-fractie schrijft in een brief ‘geschrokken’ te zijn van de aankondiging.

Wat is nu het probleem? Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Vaals ligt, worden de duizenden deelnemers tellende toerevenementen al deze lente geweerd. Ze tasten volgens de gemeente te zeer de leefbaarheid aan, zorgen voor te veel spanningen tussen landbouwers en wielertoeristen en verstoren de rust in stiltegebieden. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het gemeentebestuur, in een voorstel dat op 19 februari inhoudelijk in de raad wordt behandeld.

Afgelopen zomer stelden Zuid-Limburgse gemeenten al het Beleid Wielertochten Zuid-Limburg vast. Daarin werd aanvankelijk voorgesteld om nog maximaal drie grote wielertochten (van tussen de 5000 en 15.000 deelnemers) toe te staan. De teneur was toen echter al dat er geen hele grote toertochten in die zogenoemde categorie-5 moesten worden toegestaan. Dat werd toen niet opgenomen in het raadsbesluit, maar daar wil de gemeente Vaals nu alsnog werk van maken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.